22 Jun 2012

- terima kasih utk hadiah tue ! -

ada sepasang couple yang mula berkenalan di fb.. penk tue sowang stdnt di sebuah ipt area selatan tanah air dan awex dya sowang stdnt di ipt area pantai timur. penk tersebut tinggal di johor manakala aweknya menetap di terengganu. mereka mula berkenalan tanggal 03/03/2011 sebagai adek dn kakak angkat di fb. pada tarikh ulang tahun kelahiran penk tersebut, dya melamar kakak angkatnya menjadi seorang kekasih hati dan ternyata lamarany nyer diterima... dahulu nyer penk tue seorang yang peramah dan nakal tetapi selepas berjumpa dengan aexnya, dya telah banyak berubah.. sepanjang mereka couple jarah jauh, terlalu banyak dugaan yang mereka tempuhi.. mereka pernah bergaduh sehinggakan penk tersebut terlepas cakap "cukup laa setakat nie hubungan kita ! kita break !". penk tue pernah bergaduh ngn family dya sbb family dya ta suka dya menjadi pengkid. awex dya dya plak selalu marah dya bila dya lambat reply mcg atau pick up call padahal dya  ta reply sbb krdt tada.  semenjak gaduh ngn family, penk ney seolaholah dah berubah.. sikap dya ta lagi riang dah happy macam dulu. dya tidak lalu sentiasa tersenyum seperti dulu.. si penk neh pernah janji ngn awex dya yang dya ta kan tegur pempuan laen dan segala janji tue dikotai ngn rela hati lantaran erlalu sayangkan awexnya.. hari demi hari, dugaan yang menimpa mereka datang bertimpa-timpa, namun mereka dapat harungi dengan sabar.. akhirnyer berkat kesabaran mereka, kini mereka bahagia hidup bersama. suatu hari penk tersebut meluahkan hasrat hati epada awex dya. dya bercadang untuk mencari kerja part-tyme sbb na kumpul duet untuk pergi jumpa awex dya. permulaannya si awex seakan2 berat hati untuk melepaskan si penk nyer bekerja tetapi setelah disesak dan diberi alasan demi alasan akhirnya si awex merelakan nyer... penk tersebut telah bekerja sambilan di sebuah shopping complex semata-mata na kumpul duet untuk berjumpa awexnya yang berada di terengganu. pepanjang bekerja. segala penat lelah dan suka duka di tanggungnya sendiri. tidak pernah walau sekali dya merungut di hadapan awex dya akan kepenatan yang dia rasai.. akhirnya tiba suatu saat, duet yang dikumpul telah mencukupi untuk dya travel jauh ke patai timur dengan bus tranasional. sambil menuju ke terengganu, si penk telah msg awex dya untuk ke sana. selama di sana, si penk merasa benar-benar bahagia sbb dapat menghabiskan masa bersama awex dya. senap seminggu si penk terpaksa balek dan si awex telah menghantar dya kat terminal bus then awex dya terus balek umah ngn terburu-buru. tyme tue si penk just berfikir positif 'mybe awex aku ada kerja yang harus di settle kan kowt'. so dya just biar kan tindakan awex nyer tue. tiba-tiba baru si penk teringat yang dya lupa na bagi hadiah kat awek dya.lantas dya pun terus pergi semula kat umah awex dya. tiba di hadapan rumah, langsung tidak pernah terlintas di dalam pemikirannya yang awex dya akn berpelukan dengan penk laen.. lalu si penk tue menyapa awex dya dan berpura-pura mereka ta ada apa-apa. dengan senyum terluka, si penk menyerahkan hadiah tersebut kepada awex dya sambil berkata " npe ta bagitahu adek pun yang ada dah ada buah aty ? untung laa akak ada owg syg, tak mcm adek neh.. (smbil ketawa terluka di hati)". si penk yang berpelukan ngn awex si penk tadi datang brsalam sambil berkata " thenk auw coz take care kaka kamo nie". si awex yang di kata kan kakak tadi jst diam terpaku dengan muka yang tidak bersalah lalu si penk tadi pergi setelah menatap wajah awex nyer untuk terakhir kali. si penk tersebut melangkah dalam kepayahan menuju ke terminal bus sambil deraian airmata laju bercucuran mengenangkan sikap awex nyer itu.dalam perjalanan ke terminal bus, si penk tue telah excident semasa mahu melintas jalan dan sebelum itu dya sempat menghantar sekeping msg kepada awek dya " TERIMA KASIH ATAS HADIAH INI ". dua hari selepas kejadian itu, si awex baru mengetahui akan kematian si penk tersebut melalui kwn baek si penk itu,..



take note : kisah neh pernah terjadi kat kwn aku.. segala watak dn nama tempat telah pun diolah dari asal kejadian nyerr.. kisah nie aku story kat sini sekadar untuk renungan bersama.. mana yang baek jadi kan pengajaran dan mna yang buruk mintak dijauhi sejauh nyer.. kisah hati si pencinta hakiki ta siapa yang ketahui asal kejadian nyer.. seanda nyer hati telah dimiliki jgn pernah berusaha untuk disakiti. andai hati telah dilukai berusaha laa untuk mencari kesembuhan.. sebelum terlambat try laa berubat.. kesalahan ngn manusia susah untuk dimaafi.. cuba laa untuk menjadi manusia yang sentiasa berhati-hati dalma menyusun gerak langkah atur tertib sebuah kehidupan ! 



Previous Post
Next Post

post written by:

5 ulasan: