29 April 2014

- Anak derhaka -
Sungguh azab ibu mengandung
Bulan dan hari terus dihitung
Ibu berserah rugi dan untung
Kepada Allah tempat bergantung

Dikatil usang Ibu bersandar
Menahan sakit terketar ketar
Airmata dipipi bundar
Harapkan lahir anak yang pintar

Cukuplah bulan dan harinya
Seorang putera dilahirkannya
Bidan menyambut dengan halusnya
Hampir mencabut nyawa ibunya

Apabila anak pandai berdikari
Ibu dibuat hamba abdi
Makan minum disuruh saji
Kain baju dipaksa cuci

Ibu yang malang berduka cita
Duduk berendam si airmata
Akhirnya ibu menutup mata
Akibat perbuatan anak derhaka.


TAKE NOTE : Puisi Anak Derhaka nie first tyme aku dengar seminggu sebelum aku UPSR. hohooo setelah dikira , dicongak , dihitung , rasanya dah hampir 7toun kowt aku tinggalkan zaman sekolh rendah tue so maknanya walaupun hapir 7toun dah berlalu tetapi aku masih ingat rangkap dan bait bait puisi tersebut. Aku ingat lagi , masa arwah cikgu Ariffin dendangkan puisi nie , dengan penuh penghayatan , penuh perasaan dan penuh syahdu sampaikan berjaya titiskan airmata kami semua. Sedih ! tue laa gambaran yang dapat aku katakan. Dengan nada yang jelas , dengan emosi yang nyata , arwah cikgu Ariffin berjaya menarik kami untik beremosi. Hurmmm kini 7toun dah pun berlalu , pada awal Ramadhan toun lepas 2013 , cikgu Ariffin Jambol telah pergi menghadap pencipta. Semuanya terasa bagai sekelip mata. Rasanya baru semalam dya mengajar kelas kami tapi haini dya dah tade. Apapun , segala tunjuk ajar dan asuhan beliau , InsyaAllah akan aku ingati selagi hayat dikandung badan. Terima kasih cikgu diatas segala susuh payah dan curahan bakti yang cikgu perahkan buat kami semua. Akhir kata , semoga cikgu tenang dan aman disana , Al-Fatihah , Aamin.

26 April 2014

- love sick -
Assalamualaikum..
sebenarnya tade idea pun nak blogging tyme nie
tapi entah kenapa gatal tngan jgk nak mencoret..
apa ea yg nak dikongsi ?
kuikuiii *blurrr
ok , meh fahami kata kata nie 
my heart stop , my breathing ceases , you leave me
I loved only you until my heart felt chilling and I was happy
Born as your girl , I loved you with no limit
That was fine with me , so I try hard to hold back my tears
My dear love , I let go of you who gave me memories
Good bye my love !
Even though my tears would soak my whole body
Now , good bye !
Please be happy
Step by step you get further away from me
As my heart was cold , I didn't know love
Thanks you indeed , I've known this is what love is about


#take note : pkck, aku on wecht , ak ushar moment ka , ak on fb , aku ushar wall ka, mujur ka tade twitter utk aku ushar apa yg ka postkan.. huhuhuu aku tgok ka skrg dh makin matang , dah b'fikiran lebih positif dlm membuat keputusan. baguslah , semoga kau temui kebahagiaan ka. mybe utk saat nie ka dh xpedulikan aku, mybe utk saat nie aku tak lagi penting utk ka, tapi aku nak ka tahu ka masih lagi insan penting utk aku. better mcm nie kowt.. better dlm diam je kowt.. semoga bahagia milik kaw syg !

25 April 2014

- so today -

If I could see you right now
The cowardly days would end
My heart always stops me
Turn around..
There is no such thing as perfect
I knew my pride and barrier has hidden you from me
I couldn't see you
One more word , that's what we lack
Only because of that
Too late ? Why we are breaking up
Three Hundred more than that
A long time
Forever and ever , close to you
close to me , Is it end ?
Through the slightly open
Side of the door
I saw your back shaking with tears..
I finally got there
One more word got covered
Although it's the ears
Too loud to hear for many times
Three Hundred time more
Even if I'll be hurt
Forever and ever , close to you
close to me , never end
My weakness
Will hold you
It's still the same like how it was in the past
Your weakness
I'll protect you
Raise your head
One more chance , once again
Only that
Two hearts understand each other forever
Three days is so much
So long
Forever and ever , close to you
close to me , open your eyes
open your eyes...

- far away -

This time , this place
Misused , mistakes
Too long , too late
Who was I to make you want
Just one chance
Just one breath
Just in case there's one left
cause you know , you know , you know !
That I love you
I have loved you all along
And I miss you
Been far away for far too long
I keep dreaming you'll be with me
and you'll never go
Stop breathing if I don't see you anymore
On my kness , I'll ask
Last chance for one last dance
Cause with you I'd withstand
All of hell hold your hand
I'd give it all 
I'd give for us
Gave anything but I won't give you..
- kesal yang tak sudah ! -
rasanya dah lama nama dya tak meniti dibibir aku
rasanya dah lama aku tak terfikirkan tentang dya
tapi kenapa tetiba mlm nie tangan aku gatal
sangat pegi search facebook dya ??
ishh ! serius sentap beb , sayu aty , terkilan rasa , 
frust pun ada jugak !
aku dah kehilangan dya !
dya dah sah jadi milik orang laen !
duhai hati tolong laa memahami
duhai pemikiran tlg laa stop berfikir
dya dh bahagia dgn orang laen so
kenapa mesti aku masih mcm nie..
mybe nie laa harga yg ptt aku bayar kowt
atas apa yg aku buat pd dya dulu..
hurmm.. dlu dya beria mengejar tapi aku tak hargai
tapi lps kehilangan baru aku menyesal
tapi semua tue dh tak berguna..
zuhairi safee a.k.a sam ,
tau tak setiap kali saia pegi kuantan,
teringn sngt nk jmpa awk..
saia nk mintak maaf dgn apa yg jd dulu..
nk sngt jmpa awk utk sekian kalinya..
semoga awk bahagia dgn dya..
maaf sbb bnyak sakiti awk spnjng kita kenal...


- I change for you -
It's a tearful sob story
I was miserable in the past
With my scraped keens clutched to my chest
I was waiting for you
Always you gave me a tender smile
I was in love with you like that
Just like aiming at a basketball hoop
I want to confess but..
Even now the jealousy in those days
Remains deeply ingrained in my body
With just a little hesitation
A longed for shoot !
It will change everything
A whisper comes into my ear
Something must be done about this weak self
Otherwise I can't say 'I love You'
In the first place
I'll try to tell my thoughts
Don't becomes so serious
As another self is on my side
I'll conveniently release the tensions
Just wait until you see it
Though I'm no good
I have my own thoughts
Life is always a 'reverse game'
The one who can take little chances
A star of my dreams !
Everything will be changed
A whisper comes into my ear
Getting brokenhearted could'n be helped , ok ?
Retying my shoe strings..
I'll tell my thoughts really next time
everybody , that's it ! If you've fallen in love
everybody , everyday is tough so..
everybody , we must go on !
A whisper comes into my ear
Something must be done about this weak self
I would call out to you
You would look back..
I'll tell my thoughts for sure
I've been yearning for you for so long
Today I'm a little different
oh baby baby , I love you
I change for you for you I need you


21 April 2014

- moonlight angel -
Holding my empty heart , I go running ,
to the place I don't even know where ,
In the painful memories that led me ,
Only your images again ,
Can you hear me I don't want to cry anymore ,
My heart is brimming over with you ,
Please stay me , I miss you everyday ,
Please hold me who got tired ,
Opening my heart that had been closed ,
You held my trembling hands tightly for me ,
When I lean on your shoulder only a little ,
The word was always happy , wasn't it ,
I'm still with you my love .




20 April 2014

- kehilangan itu menyakitkan -


bagi aku 
dalam hidup nie kita diberi pilihan
sebenarnya apa yang jadi
mybe disbbkan diri kita sendiri kowt
jadi diri sendiri ataupun hipokrit
nak menyayangi ataupun membenci
ak ? hurmmm rumit sangat kowt
kekadang aku merasakan 
aku menyayangi seseorang tue disaat dya telah tinggalkan aku
pernah terfikir kenapa saat dya disisi aku tak belajar menghargai
kenapa ketika dya dekat aku pinggirkan dya
pinggir ? ouh patt ke aku pakai ayt tue ea ?
aku bukan pinggirkan dya tapi semuanya berlaku dgn pantas kowt
kami kenal , kami satu kelas , kami rapat , kami melepak bersama ,
kami bnyak habiskan masa bersama , dya selalu protect aku ,
dya pelindung aku masa kat kolej , dya selalu ada tyme aku sudah ,
dya disisi saat aku bersedih ,
pada aku semua tue dya lakukan atas dasar persahabatan
ya ! perSAHABATan tapi ...
kenapa mlm tue tetiba dya meluahkan rasa ?
hurmmm aku buntu , aku terkejut , langsung tak menyangka
dya menyayangi aku ? dya anggap aku lebih dari kawan ?
tapi aku ? kaget ! terkejut ! blurr ! binggung kejap !
lepas kes tue kami seakan mengelak utk bertemu
hurmm dlm kls pun dya duk jauh kat blkng
tapi takdir Allah , tak siapa jangka tetiba dya excident
ak ? aku laa org yang paling terkejut
pepagi buat masuk clas tetiba dyorg ckp dya excident..
tgh ari tue jdk aku pegi melawat dya kat hospital
ak ingat lagi hari tue hari jumaat , ya hari jumaat !
hurmm lps pada excident dya ckp dya tnggu keputusan dari aku
dya ckp dya nak keputusan tue masa hari dya last pegi buat firioterapi jari
ak ? aku mcm base laa blur 
ak mntk pendapat kak oyienz *kwn , akk dn jgk roomate ak
dya ckp terpulang pada aku dn aku plak mcm tade kesudahan jep duk memikir..
hinggakan akhirnya hari last dya buat fisioterapi , pertengahan bulan Mac..
semuanya berakhir.. ak hilang dya..
saat tue baru aku merasa kekosongan , aku kehilangan dya
airmata ? hanya tangisan dgn penyesalan yg tade kesudahan yg mampu aku rasai..
hingga saat nie rasa syg utk dya masih ada
even hampir 5tahun semua tue berlalu tapi aku tetap masih menyayangi dya..
hurmm seandainya dya milik ak
semoga kami akan bersatu
dan andainya dya bukan tercipta utk ak
aku belajar utk menerima hakikat itu dan
semoga dya bahagia dgn pilihan hati dya...
"pkck, andainya kaw tahu isi hati aku yg sebenar
ak mohon kaw bagi aku satu lagi peluang dan semoga aku 
dapat memanfaatkan peluang itu, Aamin"

19 April 2014

- hantu Korea pulak dah -
Assalamualaikum..
morning all !
hai hai bye bye..
hahahahaa *giler
actly tade idea pun nak merapu pepagi buta nie
tapi base laa disbbkan gatal tangan
nak mencoret laa jgk kn..

Sai No Koukousei

Playful Kiss

korang nampak x tue yg kat atas tue..
hahaa utk mlm nie ,
ini laa cerita yg aku layan..
giler sanggup bersengkang matakan..
hantoooo korea pnye pasal
so tgok laa citer sama berulang kali pun
aku mantain bole hayati..
silap ari bln sekali dgn airmata dn hingusan yg melelehhh..
kuikuikuiii punyer laa menghayatikan..
blablablablaaah mcm makin lama makin merapu je aku nie
so better aku out sblum meleret b'panjang panjangan..

- I confess -
I now confess my heart to you
Only heaven know my heart
At the though of telling you the truth
that I've kept so preciously
I feel tears coming out
All the memories pass by me
Today wouldn't be here if it wasn't for you
The day we first met
I was awkward and young
the times you waited for me just because
I told you to trust me
At times I hurt you with my mistakes
but you never once blamed me
And you gave me the strength smiling
"It's okay"
Whenever I made you upset by saying I'm busy
You could have blamed me
But you believed in my saying
"Don't worry"
I selfishly hope that
Your heart will be the same forever
I will try my best for you everyday
All the memories we made
the times we cried and laughed
I'll remember them even at the moment I die
Have I told you i love you before ?
There's no other way to say it
I love you
other than those common words
I'll say it again , I love you
My heartfelt confession today
please never forget it
I love you

18 April 2014

- Nanchatte Renai -
I let out a long yawn because
I'm very bored on this dull afternoon
I wonder if you will or not conquer me 
You blew it
Somehow , I've lived
As a cheerfull person for a while , but
Now I noticed that I seem to be getting attractive
Ah , why is it that
Always when night falls
I feel like crying ? Ah
Oh baby all my dreams are serious
So what are the conditions for become an adult ?
I want you to tell me
But it's kind of a annoyance
I still have not bought a new tv
Every time I'm in a fake love
I become so lonely
However I want to feel warmed
Although you try to pretend to be a nice guy
That is just in vain
Even so , you properly give me a lovely smile
While I ate a hamburger
I look at people in the city
Is there any girl who laughs for real ?
Transmitting on my headphone
Each song is repeated several times
these lyrics are singing about me
Ah , why is it that

I'm being so spoiled
I want to call my mom , Ah !

oh baby , what will I do tomorrow ?
What do I want ? Ah yeah
Love isn't enough
But I won't act as a delinquent without any sense
because it's a waste of time , you know ?
I want to love
Not everyone knows how a girl feels
Having a false love after another
falsity can have a lot of meanings , but
I just want to shine
I wonder it this will become reality



17 April 2014

- kawan kawan lawan lawan -
KAWAN
apa itu kawan ?
berapa lama dah kita berkawan ?
kenapa kaw kejap timul kejap tenggelam ?
ishh kenapa aku banyak sngat persoalan ?
kenapa harus ada kenapa kenapa dn kenapa 
kawan
dulu kita pernah rapat
yes rapat ! dn serapat rapat sangat
tapi disbbkan hal yg seremeh itu kita jadi renggang
perlu ke kita bertengkar disbbkan insan yg dipanggil lelaki ?
lelaki ! ops lelakikah dya ?
bagi aku dya lelaki dayus ! why ?
yes dya dayus sbb memecah belahkan kita !
dya jelous dgn keakraban kita dan kaw pun tahu itu.
dya xsuka kita rapat dan kaw sendiri ketahui
bermacam cara dya usahakan utk merenggangkan kita
dan ternyata dgn pengfitnahan itu
dya dh berjaya !
berjaya jauhkan kaw dari aku !
berjaya pisahkan kita !
berjaya memburukkan aku dihadapan kaw !
berjayanya dya menakluki hati kaw dgn cara yg kotor !
sedarlah kawan 
mana intan mana pula permatanya
ingatilah saat kegembiraan kita
ingatlah saat susuh senang kita bersama sblum wujudnya dya
bkn aku bersedih kehilangan kaw
tapi aku terkilan dgn kemusnahan relation kita
ternyata kaw lebih percayakan dya
insan yg kaw syg dn kononnya juga menyayangi kaw
daripada aku yang dah lama kaw kenal
kawan..
andai kaw baca coretan ini
bkn kemarahan yg aku humbankan pada kaw
bukan kemaafan yg aku mahukan dari kaw
sekadar aku ingin kaw sedar yang aku langsung tak bersalah
tolong laa jgn kotorkan nama aku dimata kaw
tolong laa jgn caci aku dgn mulut kaw yg comel itu..
tolong laa tolong fahami situasi yg sebenar
dn tolong jgn dibutakan mata hati kaw dgn
rasa cinta yg baru terbina diantara kaw dn dya..
tolong laaa
kawan !



- A song for you -
on tha day when I sent you off ,
It was also raining , wasnt it ?
Trying to shield me who was sobbing ,
Also today when I picture you ,
The rain is falling again ,
Trying to hide my sad tears ,
By any chance , you also , on a rainy day ,
Happen to recall me , I wonder ,
Only a vague hope that it probably is the case ,
I sing a song for you ,
Please listen to my song ,
I love you
I love you
Please listen to my words ,
Even if the world ends ,
My song is eternal ,
I sing a song for you ,
Try straining yours ears ,
When it rains like today ,
So that you can hear my voice calling your name ,
Smiling face or tearful face ,
Everything of me ,
As you are willing to receive ,
Feeling embarrassed ,
Though I can't put into words ,
I'm always feeling ,
Instead of "Thank you" ,
Overflowing melody of love ,
Everytime I sing to myself , I think ,
I am not alone anymore ,
Even when I feel discouraged or defeated ,
Both you and I together to the end ,
We will keep on singing ,
The tenderness you gave me ,
Turns into a singing voice ,
The singing voice changes into our courage ,
I sing a song for you ,
As I want to send ,
This thought that can't be put into words ,
May I stay just as I am ? ,
Even if we stumble or get lost ,
Our journey will not come to an end ,
We will keep on walking ,
Sing a song only for you ,
Surely I will keep on walking all the way ,
I will keep on singing...


08 April 2014

- love it ! -

bila difikir2kan balek ,
sejak2 abes study nie mcm bnyak plak masa aku
t'habes dgn terperap dlm bilik kan..
HUHUHUuu !
base laa dh bnyk tempat aku pegi antar resume
tapi tade respon pun lg stkat nie..
harap2 p'tgahan bln 4 nie ade laa
interview mne yg ptt , Aamin.
hehee dh xsanggup menganggur kat umah.
keje aku sejak2 duk umah nie 
tau mkn tido on9 lyn ank buah pastu kcau family
kuikuikuikuiii
base laa dh mmg kebosanan kan !
ouh ye klau korang nak tahukan,
sejak2 aku abes study nie 
terasa mcm fanatikk giler plak kat band FT ISLAND
heheeeHEheeee ! winkk
nie sume gara2 ak bnyak abeskan masa
dgn search psl dyorng kowt..
bayangkan ak blh download dn tgok sume story psl dyorng.
yeyehh ! ade yg HAPPY , SEDIH , KELAKAR dn blablablahh
dn disbbkan tue jgak laa smpaikan aku
tak tido mlm taw..
potpetpotpet

hongki jonghun jaejin seunghyun minhwan love it !
- Baby Love -

the smoothly blowing breeze
gently woke me up
just as sweet as your voice
ddooddooddooddooddoo
you smiled mysteriously in my dream
beautifully and brightly
i love you 
baby baby baby love
honey honey honey love
only you
only you that i will love forever
remember today , today , today 
tomorrow , tomorrow , and tomorrow
day by day
i will love you even more
ddooddooddooddooddoo
our shy kiss shakes me as if
my breath will stop
i love you 
baby baby baby love
honey honey honey love
only you
only you that i will love forever
remember today , today , today 
tomorrow , tomorrow , and tomorrow
day by day
i will love you even more
i am so thankful that you are my girl
i am so thankful that i am your man
i love you 
baby baby baby love
honey honey honey love
i love you so much so much
i promise you
remember today , today , today 
tomorrow , tomorrow , and tomorrow
day by day
i will love you even more

03 April 2014

- surat untuk atok -
atok...
ketahuilah saat nie koi terlalu merindui aok. Yes ! terlalu rindu dan teramat merindui biarpun rasa rindu tue tak berbalas. Sama seperti mlm mlm sudah , tapi utk mlm nie rasa rindu tue melebihi sikit sbb tue koi luahkan kat dlm nie. Koi tahu agak mustahil utk koi luahkan rasa rindu nie face to face pada aok skrg. Hurmm.. dlm sedar tak sedar dah hampir dua tahun koi kehilangan aok dan dalam lena dan t'jaga, rasa sayang koi pada aok masih lagi utuh. masih ingat tak lagi segala janji janji kita ? masih ingat tak lagi segala kenangan kita ? masihkah aok ingat kat koi ? atok , koi akui hingga saat nie koi tak mampu lupakan aok. Hingga saat nie koi tak mampu hapuskan aok dari ingatan koi. Segala kenangan kita , koi tak mampu nak padamkan dan segalanya tentang aok masih segar diingatan koi. 'Ank pkck Kamaruddin' , huh ! tue laa antara panggilan yg koi sering panggil kat aok. Sungguh , mengenali aok mengajar koi tentang banyak benda. Ketika dgn aok , koi lupa sape koi. Terlalu lena rasanya buaian mimpi antara kita hinggakan koi tak mampu terima hakikat yang akhirnya aok pergi jua tinggalkan koi bersama segala janji yang tak terungkai dan segala kenangan yang menyakitkan hati nie. 'ngek' , 'senget' , 'sengal' , 'aye' , 'koi' , 'yunk' , 'tamby' , ' nepal' , sume panggilan tue tersemat erat diingatan koi. panggil2 yang menghubungkan kita berdua. yes ! kita berdua saat tue. Atok.. kenapa nie kesudahannya yang terjadi antara kita ? kenapa aok buat mcm nie kat koi ? apa salah koi pada aok ? apa silap koi pada aok ? apa yang jadi sebenarnya ? kenapa tetiba semua nie jadi ? serius , hingga saat nie koi tak tahu apa salah koi sampaikan koi kehilangan aok.. koi ingat lagi dulu aok pernah cakap relay kita akan b'tahan lama.. relay kita akan melebihi bulan ke bulan dan tahun ke tahun.. aok cakap aok syg koi.. aok ckp aok tak nak kehilangan koi.. aok ckp koi milik aok sorang tapi kenapa akhirnya aok tinggalkan koi ??? kenapa atok.. kenapa ?? puas koi berfikir , puas koi merenung mencari mana silapnya percaturan nie tapi gagal.. sungguh koi sendiri tak tahu mana puncanya.. atok, saat nie seandainya aok mendengar.. koi nak ckp kat aok, koi syg aok.. dan koi benci aokkk ! koi benci aok sbb aok buat koi terlalu menyayangi aokk !!! aok tahu tak segala pemberian aok selama nie masih tersimpan rapi dlm simpanan koi.. koi tak mampu nak tgok semua tue skrg nie.. bila t'pandang apa yg aok pernah bagi pada koi , hati nie rasa sayu sangat.. murah je air mata koi jatuhhh.. hurmmm sungguh koi masih sygkan aok.. andai suatu hari nanti ada ruang dan kesempatan, koi harap sangat dpt jumpa aok... moga tyme tue rasa syg koi buat aok dah hilang.. hurmm.. aok, koi dah penat. hidung pun dah t'sumbat so diakhir kata koi minta maaf andai ada tersilap kata tersalah bicara ataupun tindak tanduk koi menyakitkan hati aok sepanjang kita kenal dan sepanjang kita bersama.. apa pun koi nak aok tahu, koi bahagia sangat waktu kita bersama biarpun kini koi kehilangan aok tanpa sebab yg koi sendiri tak tahu..semoga aok bahagia dan life aok skrg.. insyaAllah koi akn cuba tunaikan janji yg pernah koi ucapkan pada aok suatu ketika dahulu..