29 Februari 2016

Rindu nak aktif berblogging
Assalamualaikum...

Rasa macam dah lama tak munculkan diri dekat sini. Ada lebih kurang dalam beberapa minggu kowt. Kalau diikutkan, memanglah agak sibuk dengan praktikal. Namun boleh je curi masa untuk blogging sebenarnya. Tapi disebabkan masalah internet, blog ni sedikit terabai. Eh, bukajn saja saja nak abaikan tau.

Alkisahnya, hostel tempat aku praktikal skrg tade internet. Jadi agak menyukarkan aku untuk sentiasa update blog. Nak join segmen dan giveaway apatah lagi. Memang tak dapatlah. Hanya mampu memandang je tiap segmen dan giveaway yang muncul dekat home. Hohohooo sedihnya hati.

Hurmm.. kalau waktu bekerja tu adalah juga aku bukak blog menggunakan wifi company. Tapi itulah, hanya ketika waktu pejabat sahaja di on. Lepas waktu pejabat, off terus. So, disitulah masalah internet dan wifi membelenggu aku.

Pakai data sendiri? Aku ada jugak pakai data sendiri tapi agak terhadlah. Kebetulan pulak dekat kawasan ni line maxis tak berapa kuat. Lagilah membelenggu aku. Sabar je lah.

Tapi tu semua tak mematahkan semangat aku untuk terus berblogging. Hehee. Aku maybe jarang update entri. Tapi aku ada je bukak blog dan blogging ke blog kekawan. Hehee blogging pakai smartfon. Memang agak leceh sikit tapi boleh je.

Untuk hari ni, aku sempat update entri ni pun menggunakan wifi company. Kebetulan semua kerja dah siap so bolehlah aku blogging kejap. Hehee curi curi blogging sebenarnya nie. Hehee

Take note : Maaf diatas penggunaan perkataan 'aku' pada yang lebih dewasa. 


24 Februari 2016

Punca sebenar masalah rambut gugur
Assalamualaikum


Masalah rambut gugur boleh terjadi kepada sesiapa sahaja, tidak kira wanita mahupun lelaki. Menurut kajian, keguguran rambut tergolong dalam dua kategori iaitu keguguran normal dan tidak normal.

Sekiranya rambut anda gugur dalam kuantiti yang banyak melebihi 50 hingga 100 helai sehari, bermakna anda mengalami masalah keguguran rambut yang serius.

Antara sebab-sebab keguguran rambut ialah
** Hormon
- Hormone wanita terutamanya boleh menyebabkan masalah keguguran rambut. Hormone androgen dalam kuantiti yang sedikit pun akan bertindak aktif jika seseorang itu berada dalam keadaan tertekan. Jadi, untuk melebatkan rambut, anda tidak boleh terlalu tertekan dan sentiasa tenang dalam apa jua keadaan.

** Produk
- Rambut juga mudah gugur jika anda sering mewarnakannya. Atau selalu menukar gaya rambut lurus atau kerinting. Apa yang perlu anda lakukan ialah memilih syampu yang boleh melindungi rambut daripada kerosakan. Jika anda kerap menukar warna rambut, pilih syampu yang sesuai untuk rambut berwarna.

** Kurang Vitamin
- Untuk mengelakkan rambut daripada gugur, pengamalan makanan berkhasiat seperti bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan berprotein tingga seperti ikan sangat membantu anda mendapatkan rambut yang lebat. Jika anda kurang gemar memakan makanan seperti ini, ambillah suplimen khas untuk rambut iaitu Biotin, Niasin, Zink, Vitamin B6, B12, A dan E.

Oleh itu, rambut anda memerlukan penjagaan yang baik, teratur dan menggunakan kaedah yang betul sekali gus memberi kesan yang memberansangkan supaya tiada lagi masalah keguguran rambut.



23 Februari 2016

Awas! Kutu di bulu kemaluan
Assalamualaikum


Kepada golongan lelaki, fungsi rambut kemaluan memang tidak sepenting bulu mata, hidung dan telinga. Namun ini bukan bererti ia harus dipandang ringan. Ini kerana ia merupakan sumber penularan penyakit, antaranya Kutu Kelamin.

Kutu Kelamin adalah serangga parasit penghisap darah yang hidup disekitar kemaluan manusia. Manusia merupakan satu-satunya tuan rumah parasit ini. Kutu amat menyukai bahagian tubuh yang hangat dan lembap, menjadikan sesetengah bahagian tubuh kerap didatangi kutu. Ia amat sukar dilihat dengan mata kasar melainkan melalui gejala yang dialami dan bekas gigitan.

Wujudnya kutu kelamin ini apabila bahagian sulit jarang dibersihkan sehingga mudah dihinggapi kutu. Kutu yang dewasa akan bertelur di bahagian akar rambut dan menetas dalam tempoh tujuh hingga 10 hari. Kitu ini dapat bertahan diluar tubuh manusia selama 24 hingga 48jam.

Penularan kutu juga boleh berlaku melalui hubungan seks dengan pasangan yang menderita Phthirus pubis. Selain daripada itu, berkongsi pakaian dalam dan selimut dengan mereka yang turut menghidapi masalah kutu di alat sulit juga factor penyebaran.

Ciri-ciri mereka yang mengalami Phthirus pubis ialah kegatalan berterusan dibahagian kulit kemaluan walaupun sudah digaru. Ia hasil sentuhan kutu dengan kulit manusia dan ia menjadi semakin gatal sekitar dua minggu atau leboh. Biasanya ketika menggaru, kutu melekat ditangan.

Hubungan seksual perlu dihindari

Penghidap juga mendapati serbuk-serbuk hitam iaitu najis kutu atau serbuk putih yang merupakan telur kutu dibahagian kemaluan atau seluar dalam. Jika tidak diubati, lama kelamaan ia akan meninggalkan bekas yang kemudiannya berdarah dan mengakibatkan kemunculan nanah dan seterusnya berlakunya jangkitan.

Selain itu, wujuj kemungkinan pesakit Phthirus menderita Folikelitis iaitu radang pangkal rambut. Kutu kelamin bertindak dengan cara melekatkan kepalanya ke pangkal bulu kemaluan. Kemudian, ia akan menyedut darah dari pembuluh darah yang kecil. Ini berbeza dengan Herpes yang menyerang bahagian selaput lender (mukosa) dan kulit zakar.

Jika telah mengalami Folikelitis, pesakit harus diberi ubat anti radang atau antibiotic. Dalam pada sama, penggunaan ubat pembasmi kutu seperti syampu khas atau krim juga perlu bagi membunuh kutu dan telur-telur kutu. Namun, ramai yang mengelak dari menggunakannya kerana bimbang membahayakan zakar. Kutu yang tidak dibuang dengan segera adalah lebih bahaya kerana akan menular kepada pasangan melalui sentuhan.

Seharusnya, pasangan penghidap kutu kelamin itu juga harus diberi rawatan yang sama bagi mengelakkan jangkitan. Hubungan seksual juga perlu dihindari sehingga penghidapnya sembuh. Begitu juga setelah dipastikan bahawa pasangannya juga tidak dijangkiti kutu kelamin.

Jaga kebersihan

Disarankan golongan lelaki menjaga kebersihan alat sulit biarpun tidak ada pemeliharaan khusus, memandai dengan penggunaan sabun biasa, ia menjamin kebersihan pada bahagian tersebut. Selain itu, rambut dibahagian tersebut juga perlu dirapikan samada dicukur atau digunting.



Penyakit disebalik penghawa dingin dan kipas
Assalamualaikum



*Kekebasan
Pendedahan kepada penghawa dingin secara terus menerus akan menyebabkan timbulnya rasa kebas hingga mencucuk pergelangan sendi-sendi akibat pembengkakan pada saraf. Keadaan tersebut akan sentiasa timbul terutama jika seseorang tidur dalam posisi yang salah. Malah, kadang-kadang otot tubuh badan akan menjadi kejang akibat kesejukan.

*sakit pada leher
Selalunya setelah seseorang bangkit dari tidur, dia akan merasa lebih segar dan bertenaga. Tapi bagaimana pula jika tubuh merasa tegang pada bahagian leher? Nah, keadaan ini biasanya terjadi akibat pendedahan kepada angina kipas atau penghawa dingin. Antara gejala yang selalu dirasai adalah leher terasa mencucuk ketika menoleh, digerakkan, ketika bercakap atau batuk. Selain mengurangi penggunaan alat-alat tersebut, anda boleh mengurangkan rasa sakit dengan cara menuam menggunakan tuala hangat atau boleh juga dengan teknik urutan berkesan.

*sesak nafas
Pendedahan kepada kipas angina dan penghawa dingin yang terlalu lama boleh menyebabkan masalah pernafasan seperti sesak nafas. Untuk mengatasi masalah ini, seboleh mungkin jangan biarkan alatan tersebut digunakan sepanjang malam. Selain itu, aturlah arah dan tahap angina yang tidak terlalu besar, terutamanya yang mengenai anda.

*dehidrasi dan hipotermia
Berada di ruang tertutup dengan kipas angin atau penghawa dingin yang dipasang dalam jangka masa yang lama dapat menyebabkan  tubuh kehilangan cairan dan dengan kata lain hipotermia yang akhirnya membawa kepada kematian. Antara gejala hipotermia ringan adalah seperti kulit berwarna keabu-abuan, degupan jantung menjadi lemah, tekanan darah turun dan penguncupan otot.

*bell’s palsy
Pernahkah anda melihat seseorang yang tiba-tiba mengalami kaku pada bahagian wajah? Jangan terkejut kerana keadaan tersebut bukannya penyakit strok, tetapi Bell’s palsy atau lumpuh pada wajah akibat adanya pembengkakan pada saraf di bahagian wajah yang disebabkan pendedahan kipas angina atau penghawa dingin. Umumnya, keadaan tersebut diawali dengan beberapa gejala, di antaranya adalah percakapan tidak jelas, mata terasa pedih ketika mencuci muka, sukar membuka mulut, berkurangnya fungsi lidah, dan lain sebagainya, walaupun puncanya belum dapat dijelaskan lagi, namun boleh jadi keadaan tersebut disebabkan oleh jangkitan virus yang dibawa oleh angin.

Oleh yang demikian, gunakanlah alat-alat tersebut dengan sebaik mungkin agar tidak mendatangkan penyakit secara tidak sedar.


Kaitan air kencing berbuih dan anda
Assalamualaikum



Terkejut melihat air kencing anda mengandungi buih yang banyak? Mengapa buih-buih tu muncul di dalam air kencing anda? Adakah ini menunjukkan tahap kesihatan anda menurun? Atau anda tersalah makan? Banyak persoalan yang timbul dan jika anda menganggap ianya adalah perkara biasa sebenarnya anda telah melakukan kesilapan.

Apabila air kencing anda berbuih, itu menunjukkan buah pinggang anda telah mula mengalami kerosakan. Tahukan anda, bahawa munculnya buih yang banyak tersebut menunjukkan bahawa air kencing anda mengandungi protein. Inilah suatu gejala yang dikenali sebagai ‘proteinuria’.

Bagaimana pula wujudnya protein di dalam air kencing menjadi tanda buah pinggang telah rosak?
Satu soalan yang bagus. Ini kerana fungsi buah pinggang yang sihat ialah menapis keluar bahan-bahan buangan dari darah. Tetapi protein dan bahan yang diperlukan oleh tubuh akan ditinggakkan di dalam darah. Kebanyakan zat protein tidak sepatutnya melalui penapis buah pinggang.

Namun, sebaliknya akan berlaku sekiranya buah pinggang sudah pun rosak, dimana protein dari dalam darah yang diperlukan oleh tubuh akan keluar bersama air kencing. Protein yang selalunya dikesan di dalam kandungan air kencing dipanggil ‘albumin’.

 Apa pula Albuminuria? Ia adalah istilah yang sering digunakan ketika ujian untuk mengesan kewujudannya albumin dalam air kencing.

Jadi selepas ini berwaspadalah dengan kehadiran buih di dalam air kencing anda.


Elak pakai coli lebih 12 jam
Assalamualaikum



Ada sebab mengapa saranan ini dibuat. Ia kerana memakai coli lebih dari tempoh 12 jam sehari mampu meningkatkan risiko kanser payudara.


Sebabnya, coli akan memberikan tekanan kepada payudara terutama kepada system limfa. System ini mengandungi sejenis saraf yang sangat kecil dan berfungsi untuk mengeluarkan toksin, sel debris, sel kanser, virus, bakteria dan sebagainya untuk keluar dari system payudara.

Namun begitu, coli juga penting kerana ia menyokong dan mengekalkan bentuk payudara. Ramai wanita mengakui mereka tidak selesa jika tidak memakai coli.


Sebagai penyelesaian, elakkan memakai coli semasa tidur. Ini adalah antara cara untuk membantu mengelakkan risiko kanser payudara.


Cara menghilangkan sakit gigi tanpa ubat
Assalamualaikum



Antara cara menghilangkan sakit gigi dan petuanya adalah :,

1. Hilangkan plak
- Ini cara menghilangkan sakit gigi yang pertama. Berkumur dengan bahan kumur seperti Listerine supaya dapat menghilangkan plak pada gigi. Plak antara punca-punca gejala sakit gigi. Buat sekurang-kurangnya 3kali sehari selepas membasuh gigi.

2. Minyak gamat
- Cara menghilangkan sakit gigi ini, tidak ramai orang tahu. Cuba letak minyak gamat pada putik kapas dan sapukan pada bahagian yang sakit.

3. Gigit bunga cengkih
- Gigit 3 kuntum bunga cengkih pada tempat yang sakit. Kalau ada gigi berlubang, tumbuk cengkih da nisi dalam lubang gigi dan tutup dengan kapas. insyaAllah beransur hilang.

4. Kumur dengan air garam
- Bancuh satu sudu kecil garam pada secawan air hangat. Kacau sampai larut. Biarkan hingga suam kemudian kumurlah dengan air garam tadi. Jika mencuba cara menghilangkan sakit gigi dengan air garam, jangan sampai terminum air garam tadi pula.

5. Kapur sirih
- Ambil sedikit kapur sirih dan sapukan pada gigi yang sakit itu. Kunyahlah sirih yang bercampur sedikit kapur. insyaAllah, sakit gigi itu akan cepat hilang.

6. Kumur air rebusan sirih
- Ambil 10 helai daun sirih tua dan direbus dengan air sebanyak 4-6 gelas sehingga mendidih. Sejuk dan tapiskan. Berkumurlah dengan air rebusan daun sirih tersebut. InsyaAllah, sakit gigi akan hilang.

7. Lidah buaya
- Ambil isi lidah buaya dan lekatkan pada tempat yang sakit. Dalam kira-kira 2-3 jam kemudian dapat menghentikan rasa sakit.

8. Habbatus Sauda
- Ambil serbuk jintan hitam atau minyak jintan hitam (habbatus sauda), letakkan dalam gigi yang berlubang.

9. Daun serai
- Ambil daun serai dan tumbukkan hingga hancur. Masukkan ke dalam air hangat dan tambah sedikit garam. Air serai ini hendaklah digunakan sebagai bahan kumur.

10. Tomato muda
- Ambil buah tomato muda yang dibelah dua, kemudian masukkan tomato ke bahagian yang sakit tadi. Andai kata gigi anda dimakan ulat, ulat itu akan keluar sendirinya. Setelah itu, kumur-kumurlah dengan air apabila terasa sembuh. Jika petua ini sesuai, insyaAllah sakit gigi akan beransur hilang.

11. Gambir
- Rendam sedikit gambir dalam setengah cawan air suam. Tumbuk sehingga separuh hancur. Masukkan gambir ini ke dalam gigi yang sakit. Gambir akan mengebaskan gigi tetapi jangan gunakan terlalu banyak kerana ianya akan mengebaskan bibir.

12. Kumur garam, air dan limau nipis.
- Rebus garam, air dan limau nipis yang dibelah empat sehingga mendidih. Kemudian biarkan hingga suam dan berkumurlah sekerap yang boleh. Lakukan setiap hari sampai sakitnya berkurangan.

13. Asam jawa
- Asam jawa digoreng beberapa minit. Kemudian bakar sedikit garam kasar di dalam daun pisang. Tumbuk kesemua bahan ini sehingga halus. Kemudian tampalkan pada gigi yang sakit.

14. Bawang putih
- Hiris bawang putih dan tampalkan pada gigi yang sakit. Biarkan sekurang-kurangnya selama satu jam. InsyaAllah , anda akan terasa kesannya.



Cantik tanpa Make Up
Assalamualaikum


Terlalu sibuk hingga tidak sempat untuk bersolek? Jangan bimbang kerana wajah wanita masih boleh kelihatan cantik tanpa solekan. Rahsianya? Amalkan penjagaan kulit muka yang baik dan jangan lupa makan makanan khas untuk kulit muka.

*cuci muka sekali sehari
Bagi kulit biasa, cuci muka sekapi pada waktu petang dengan pencuci. Urut kulit muka perlahan-lahan ketika memcuci dan berikan masa untuk pencuci membersihkan kekotoran dan habuk pada kulit. Pada waktu pagi, cuci muka dengan air tanpa pencuci. Untuk kulit berminyak, gunakan pencuci muka lembut pagi dan petang.

*pilihan pencuci
Pilih pencuci yang lembut pada kulit. Pilihlah pencuci yang mengandungi sukatan daripada tumbuh-tumbuhan seperti coco untuk kelapa dan gluco untuk gula daripada buah-buahan.

*pelindung matahari
Pelindung matahari (sekurang-kurangnya SPF 30) penting untuk kulit. Namun amalan terbaik ialah memperbaharui lapisan pelindung selepas beberapa jam kerana bahan pelindung matahari hanya bertahan selama dua jam.

*tinggalkan toner
Toner asalnya dicipta untuk mengekalkan pH semula jadi kulit selepas dicuci dengan sabun biasa. Jika kamu telah menggunakan pencuci muka dengan pH seimbang, tidak perlu menggunakan toner. Ia hanya akan mengeringkan kulit.

*pencuci dengan pH seimbang
Pencuci yang dengan pH seimbang akan menanggalkan sebum dan solekan dengan lembut tanpa menanggalkan minyak semulajadi pada wajah. Pastikan ‘pH-balanced’ pada pencuci yang mengandungi glycolic atau asid laktik dan pada exfoliator. Jika pH terlalu rendah, ia akan mengeringkan kulit.

*pelembab pelbagai guna
Krim pelembab yang bagus melakukan dua perkara penting – melembab dan melindungi. Pilih pelembab berasaskan tumbuhan dan anti-oksida serta pelindung matahari yang tidak menyebabkan iritasi. Minyak semulajadi dan asid lemak menyerap ke dalam kulit dengan lebih baik berbanding emolien buatan manusia seperti petroleum.

*senaman
Dengan meningkatkan kadar denyutan jantung sekali sehari membuatkan kulit kita berseri. Senaman memperbaiki peredaran dan kapasiti oksigen dan ini memperbaiki rupa wajah. Kehadiran reseptor endorfin pada kulit menjelaskan bagaimana senaman memberikan impak positif pada kulit.

*tidur yang cukup
Kortisol, sejenis hormone tekanan, membuatkan kulit menjadi tua dan menyebabkan akne. Tidur yang cukup akan mengurangkan kadar kortisol dalam badan. Jadi secukupnya untuk kulit lebih muda dan sihat.


17 Februari 2016

Cara mudah solat awal waktu
Assalamualaikum



Sesungguhnya orang-orang yang tidak menaruh ingatan akan menemui Kami (pada hari akhirat untuk menerima balasan), dan yang reda (berpuashati) dengan kehidupan dunia semata-mata serta merasa tenang tenteram dengannya, dan orang-orang yang tidak mengindahkan ayat-ayat (keterangan dan tanda-tanda kekuasasaan) Kami,
Mereka yang demikian keadaannya (di dunia), tempat kediaman mereka (di akhirat) ialah neraka; disebabkan keingkaran dan kederhakaan yang mereka telah lakukan.

(Surah Yunus - 7 & 8)

07 Februari 2016

03 Februari 2016

Ujian itu lumrah kehidupan

02 Februari 2016

01 Februari 2016

MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK
♥ Assalamualaikum ♥

"MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK "

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya, akhirnya Mega giveaway ini berjaya dilancarkan. Terima kasih kepada 21 sponsor yang sering memberi kerjasama yang baik. Dengan lafaz "Bismilah" cik akak membuka tirai "MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK ".

klik banner - join 
Syarat-syaratnya :-
  • Follow blog, Follow Instagram, Follow Google+ & Like Page Facebook - Rujuk Entri SINI (syarat Follow Instagram, Follow Google+ & Like Page FB hanya kepada peserta yang memiliki mana-mana akaun yang dinyatakan seperti di atas).  
  • Letak link blog ini dalam senarai bloglist anda -  [ Cik Akak ] [ Eyja ] & [ Pn. Wawa ] - **syarat ini wajib kepada semua peserta sepanjang tempoh Mega Giveaway ini berlangsung.
  • Buat entri bertajuk "MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK "
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini 
  • Giveaway berlangsung 01.02.2016 - 26.02.2016
  • Giveaway tamat 26.02.2016 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui RANDOM.ORG & PENGUMUMAN PEMENANG PADA 29.02.2016.

Didik diri supaya sentiasa bergantung kepada Allah

Ada orang jodoh awal,
ada orang jodoh lambat sikit,
ada orang jodoh mudah,
ada orang jodoh payah sikit,
kenapa harus bersedih,
takdir kita Allah yang tentukan,
Allah, diulangi.. Allah
Allah itu Maha Besar
dan tiada yang besar di hati ni selain Allah
Allah itu Maha Mengetahui yang terbaik untuk kita
cuma kita yang kena belajar untuk melihat
dari semua sisi dan segi
mencari hikmah dari setiap yang terjadi
didik diri untuk sentiasa bergantung
dan berharap pada Allah,
lapang dada dalam segala ketentuan dan
sentiasa menjadi hamba yang bersangka baik kepada Allah.

Terasa nak marah isteri, renunglah

Kalau terasa nak marah pada isteri,
pergilah ke tempat yang sunyi
dan renungkan sesuatu.

Siapakah yang basuh pakaian aku,
menyiapkan makanan aku,
menyediakan empat tidur aku,
yang kekadang terpaksa membuka pintu untuk aku
yang pulang lewat malam

dan yang paling wajib diingati

siapakah yang bergadai nyawa melahirkan zuriat aku

setelah mendapat jawapan,
belilah sejambak bunga dan
pulang ke rumah tanpa berkata apa-apa

Terbuka saja pintu, teruslah peluk isteri dan berkata,
I need you, I miss you, and thanks you for everything
you did to me

Kemudian bagi bunga dan tengok wajah isteri bagaimana,
cuba perhati reaksi isteri,
Tak percaya? cubalah lakukan.

Hargailah isteri,
kerana dialah insan yang sentiasa ada disisimu
dikala kau susah dan senang
kerana dialah bidadari syurgamu
kerana dialah guru untuk anak-anakmu
kerana dialah sahabat dikala kau  memerlukan
kerana dialah tempat untuk kau berkongsi masalah
sayangilah isteri..