05 Ogos 2015

Segmen: Kuih Raya Kegemaran Saya

Klik Banner Untuk Join


Sebelum menjelangnya 1 Syawal, aku akan bertungkus lumus menyediakan beberapa jenis kuih dan juga biskut raya. Kebiasaannya, sesudah bersahur, aku, mak dan adik-adik akan berperang di dapur. Huhuu time tu lah kami akan menyediakan bahan untuk membuat kuih/biskut kesukaan masing-masing. Selalunya setiap tahun, mesti jenis-jenis kuih/biskut tersebut akan bertukar tapi hanya sejelis biskut saja yang akan kekal. Memang setiap tahun kami akan buat, tak pernah tak buat!
Biskut Sarang Semut.
Kalau diikutkan diluar bulan Syawal pun kami ada membuatnya. Nampak tak, punyalah kami suka mengunyah biskut Sarang Semut ni. Untuk membuat biskut ni, sebenarnya senang je. Tapi itulah, aku paling benci part parut memarut tu. Alahaiiii lemah longlai rasa tangan. Huhuuu tapi disebabkan kegemaran punya pasal maka parutlah jugak. 

Setiap pagi raya, mesti aku akan cari biskut ni dulu. Nak tahu apa yang menyebabkan biskut ni sedap? Semestinya cara pembuatannya dengan penuh kasih sayang. Selain tu, 
rasanya yang rangup. Masukkan sebijik dalam mulut, comfrem akan hancur sedikit demi sedikit. Perhhhh sedap giler beb! Kecur air liur bila terkenangkan biskut tu. Silap hari bulan, time aku tengah makan biskut tu, korang alu kat sebelah pun aku tak pandanglah. Punyalah obses aku pada biskut tu. Korang tak percaya? Hahaa nnt try lah lalu sebelah aku time aku tengah macam biskut tu ye. Kita tengok apa reaksi aku. Kuikuikuiii... Okbye.


Tamat : 5 August 2015 (11:30 PM)

Previous Post
Next Post

post written by:

Kurus dengan mudah dan sihat. 

Agent Sah Medina Desire. 

16 ulasan:

  1. menarik segmen ni..selamat bersegmen ya..

    BalasPadam
  2. Semoga berjaya Ms.Kejupenyet :)

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. Tu lah pasal kak lia..
      Hahaaa nampak je biskut ni mesti tergoda habes :p

      Padam
  4. Balasan
    1. Yumm2.. sedap sehingga licin balang :)

      Padam
  5. wowww, memang enak tuuuu, huhuuu~ x cukup sebalangggg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahu takpe...
      Comfrem xcukup sebalang bila makan :p

      Padam
  6. hai. berbalas singgah dari segmen yang sama :)

    BalasPadam
  7. Wow...kuih sarang semut salah satu kegemaran saya jugak.... nyummy ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yummmyummm yammi..
      Rugi sapa yg tak gemar kuih nie :)

      Padam
  8. Balasan
    1. Alhamdulillah.. thanks untuk info sis :)

      Padam