Nor Ain Rusli
Nor Ain Rusli

Cara Yang Betul Menyimpan Makanan Dalam Peti Sejuk

Tips Penyimpanan Makanan Dalam Peti Sejuk


1. Jangan simpan daging, ikan dan ayam di dalam ruang pendingin lebih dari 3 hari

2. Jangan simpan makanan yang telah dimasak lebih dari 3 hari di dalam peti sejuk

3. Simpan makanan masak di bahagian atas dan makanan mentah di bahagian bawah bagi mengelakkan pencemaran.

4. Makanan panas hendaklah disejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan dalam peti sejuk.

5. Jangan simpan makanan terlalu padat dalam peti sejuk

6. Simpan daging, ayam dan ikan dalam bekas tertutup atau beg plastik yang kedap udara.

Credit : KKM

1 ulasan

  1. ada rules yang baru tahu hari ni.. tapi ayam tu alamak kalo simpan lebih tiga hari macam mana eyh.. huurm..

    BalasPadam