Pelam Epal Cicah Kicap Dan Gula

Petang tadi husband bawak aku dan anak pusing pusing taman perumahan kami.. aku nampak ada beberapa batang pokok pelam berbuah lebat.. geram je aku nak capai buahnya tapi tinggi.. aku cakap pada husband, best ni kalau pelam ni cicah kicap.. husband pun cakap pondok dekat rumah ada buah pelam kalau nak dia nak tolong ambilkan.. aku pun laju jelah cakap nak. Hehee.. 

Aku ingatkan husband cakap saje je.. tak sangka pula betul. Alhamdulillah ada rezeki untuk aku..
meh aku tunjuk besar mana pelamnya. Sedap weh buat cicah kicap dan gula... husband aku bebel sebab gula tu manis.. Hahahaaa dia tak tahu ni lah kesukaan aku dari kecil lagi.. sesetengah orang akan picit lada dan belacan dalam kicap gula tu tapi aku cukuplah setakat tu.
 
Kecur air lir tengok pelam ni.
Tak sabar nak makan

Kita zoom sikit. Cantik nampak buahnya tapi
dalam tu ada ulat tau. Kena tengok elok elok

Kita potong kecil kecik. Senang nak cicak dan
dan masuk mulut. Banyak tu je dapat untuk
3 bijik pelam. Yang selebihnya kena buang
sebab ada ulat. 2bijik kita simpan untuk esok pulak



Halahhh kecur ayak liuq tengok ni.
Simple tapi sedap. Rasa dia masam masam manis lemak.
Sedap sangat. 

16 ulasan

  1. Lama tak makan cicah kicap dgn gula
    Sedap niii

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jarang jarang sekali makan, memang tak tengok kiri kanan dah :)

      Padam
  2. Aduh.. Terus terliur dibuatnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang musim pelam epal. Bolehlah cari dan buat rasa rasa.

      Padam
  3. Fuhhh, dapat ni memang tak pandang kiri kanan dah! 🤤

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaa betul! Memang tak tengok dah kiri kanan. Tak ingat terus kat orang belakang.

      Padam
  4. Sedapnya cicah gula kicap. Letak cili mesti sedap ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sesetenagh org akn tambah cili dan belacan. Aien tak letak cili sebab makan sekali dgn anak.

      Padam
  5. SS memang akan picit sikit belacan dengan cili bagi dia naik rasa umphhh lagi. kecur liur terus tengok gambar aien share. adehh mana nak cari pelan epal ni. hahahah ini kalau ada geng menyembang tak cukup sebiji

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tambah cili dan belacan mmg surr.. fokus makan sampai licin.

      Padam
  6. fuhhhhhh kecur air lior ni aien! ahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaa sy yang mula mula pegang pelam ni kecur ayaq liur jugak kak. Lama betul tak makan pelam cicah kicap gula.

      Padam
  7. Pergh!! Lama tak mencicah macam ini.. Kalau Sha tambah cili bagi ada rasa pedas.. kikiki..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan.. tambah cili bagi rasa pedas pedas manis sikit. Aien makan dgn anak jadi tak letak cili.

      Padam
  8. Tak pernah pula cuba cicah kicap dan gula. Biasa, cicah kuah rojak. 😋

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheee.. trylah sis. Serius sedap. Lagi sedap kalau ditambah cili dan belacan

      Padam