Bahan-Bahan:
Bahan Inti –
- 3 biji apple merah – potong dadu kecil
- 1/3 cawan gula
- 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
- 1 sudu besar perahan jus lemon
- 1 sudu kecil tepung jagung dicampur dengan 1 sudu besar air
- kismis (optional)
Bahan Kulit –
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sdk garam
- 1/2 cawan butter – beku (sejuk)
- 1/2 cawan susu segar sejuk
Cara Membuat:
1. Buat intinya. Dalam periuk, campurkan apple, gula dan serbuk kayu manis. Gaul sebati atas api yang kecil.
2. Gaul sebati. Masukkan pula bancuhan tepung jagung. apabila sudah masak, inti dah pun pekat, tutup api dan ketepikan.
3. Buat kulit pai. Ayak tepung dan garam. Masukkan butter dan gaul menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan susu sedikit demi sedikit. Adunan ini seharusnya lembut tetapi sedikit liat. Canai doh dan terap mengikut size yg dikehendaki (pakai acuan karipap pon boleh)
5. Masukkan inti di permukaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut. Tekan keseluruhan bahagian tepi pastri. Lebih mudah, tekan dengan garfu.
6. Goreng menggunakan api sederhana sehingga keperangan/keemasan. Hidangkan.
Take Note : Hakak dah try buat resepi ni. Alhamdulillah menjadi dan sangat puas hati. Sangat sedap dimakan seisi keluarga. Jadi, hakak kongsi resepi ni disini untuk santapan uolls plak :)
Credit : SINI
sdpnyaaa.. kalaulah yui jns rajin..huhuuh
BalasPadamsalam kalau rajin boleh lah try buat
BalasPadamsuka makan epal pie (^_^).
BalasPadam