07 Mac 2018

Bahaya Menggunakan Telefon Di Stesen Minyak

*AMARAN DARI SHELL*

Shell Oil Company baru-baru ini mengeluarkan amaran selepas tiga kejadian di mana telefon mudah alih (sel telefon) menyalakan wap semasa operasi mengisi petrol.

Dlm *kes pertama*, telefon itu diletakkan pada pintu kereta semasa mengisi; ia berbunyi dan api yang berikutnya memusnahkan kereta dan pump petrol

Dalam *kes kedua*, seseorang individu mengalami kebakaran yang teruk di muka apabila wap menyalakan kerana mereka menjawab panggilan semasa mengisi minyak kereta mereka!

Dalam *kes ketiga*, seseorang individu  melecur di paha dan pangkal paha apabila wap dinyalakan semasa telefon, yang berada dalam poket mereka, berbunyi ketika mereka sedang mengisi petrol kereta mereka

Anda perlu tahu bahawa: *Telefon Mobile* boleh *menyalakan* bahan api atau fumes wap.

Telefon mudah alih yang menyala apabila dihidupkan atau apabila ia berdering melepaskan tenaga yang cukup untuk menyediakan percikan untuk *pencucuhan*.

*Telefon bimbit tidak boleh digunakan di stesen pengisian*, atau apabila bahan api potong rumput, bot, dan lain-lain.

Telefon bimbit tidak boleh digunakan, atau *perlu dimatikan*, sekitar
bahan-bahan lain yang menghasilkan wasap mudah terbakar atau bahan letupan atau debu, (iaitu, pelarut, bahan kimia, gas, habuk bijirin, dan lain-lain ...)

Dengan itu, di sini ada *Empat Peraturan* untuk mengisi petrol dgn selamat:

*1) Turn off engine*
*2) Jangan merokok* semasa mengisi petrol.
*3) jgn menggunakan telefon bimbit anda*  tinggalkan  dalam kenderaan atau  *off*.
*4) Jangan masuk semula dalam kenderaan anda semasa mengisi petrol*

*Bob Renkes Petroleum Equipment Institute* bekerja pada kempen untuk mencuba dan membuat orang menyedari kebakaran akibat *'elektrik statik'* di pam gas.
Syarikat beliau mempunyai *Kajian 150* kes kebakaran ini.

Keputusan beliau sangat mengejutkan:

*1) Daripada 150_kes*, hampir semua daripada mereka *wanita.*

*2) Hampir semua kes melibatkan orang yang masuk semula ke dalam kenderaan mereka manakala muncung masih mengepam petrol*
Apabila selesai, mereka pergi semula menarik muncung keluar dan kebakaran bermula, akibat statik.

*3) Kebanyakan mempunyai kasut getah soled.*

*4) Kebanyakan lelaki jarang masuk semula ke dalam kenderaan mereka sehingga selesai sepenuhnya.*
 Ini adalah mengapa mereka jarang terlibat dalam jenis kebakaran ini.

*5) Jangan sekali-kali menggunakan telefon bimbit apabila mengepam gas* /petrol.

*6) Ia adalah wap yang keluar dari gas yang menyebabkan api,* apabila disambar dengan caj statik.

*7) Terdapat 29 kebakaran* di mana kenderaan itu di masuki semula oleh pengisi dan muncung telah disentuh semasa mengisi minyak dari pelbagai jenama dan model. Sesetengah menyebabkan kerosakan besar kepada kenderaan itu,  stesen, dan  pelanggan.

*8) 17 kebakaran* berlaku sebelum, semasa atau selepas topi gas telah dikeluarkan dan sebelum mengisi bermula.

Encik Renkes menekankan *JANGAN* kembali ke dalam kenderaan anda semasa mengisi petrol/ gas. Jika anda benar-benar ada pilihan dalam kenderaan anda semasa gas/petrol mengepam, pastikan anda keluar, tutup pintu sentuh besi METAL, sebelum anda mula tarik muncung keluar.
Dengan cara ini statik dari badan anda akan dilepaskan sebelum anda mula keluarkan muncung.

Seperti yang disebutkan tadi, The Equipment Petroleum, bersama-sama dengan beberapa syarikat lain sekarang, benar-benar cuba untuk membuat kn org awam menyedari bahaya ini.

TERIMA KASIH KERANA KALIAN SEMUA SAYANGKAN KELUARGA, SAUDARA MARA DAN SAHABAT HANDAI BILA TAG MEREKA DISINI.

Credit : facebook 



Previous Post
Next Post

post written by:

Kurus dengan mudah dan sihat. 

Agent Sah Medina Desire. 

4 ulasan:

  1. kalau isi minyak memang tak berani main phone. Simpan dalam dashboard & matikan enjin. Takut kalau tengok video kereta terbakar dekat stesen minyak ni

    BalasPadam
  2. Selalu jugak akak tengok orang tak matikan enjin kereta bila isi minyak.. Tapi mentaliti orang kita, selagi tak kena kat batang hidung sendiri, selagi tue takkan serik..

    BalasPadam
  3. ish...serius bila sampai je stesen minyak, automatik fon letak tepi

    BalasPadam
  4. tu la penting nyer ikot arahan ekk.
    patuh peraturan.
    ia ada kerana adalah sebabnya.
    pernah sekali di depan mata aida.
    seorang wanita sedang isi minyak, sambil pegang phone di tgn, earphone di telinga.
    on call. aduhai...
    aida siap-siap suruh mr.asben gi beratur kat lane lain.
    jauh-jauh dari wanita tu.

    BalasPadam