14 Disember 2018

Kuatlah Demi Sebuah kehidupan
Hidup
Penghujung laut,
Kau tahu itu bukan laut pabila kau ketemu daratan.
Kau tahu tujuan untuk hidup bila kau punya harapan.

Laut masih berombak, masih bekerja dan masih bernyawa.
Jadi kau perlu terus kuat, terus mengejar harapan kerana hidup itu sendiri menuntut nyawa.


13 Disember 2018

KURUS SEAWAL 2 MINGGU | KLUBNA LALEH

STOP PERKARA INI UNTUK TURUNKAN BERAT BADAN DENGAN BERKESAN 💃

⛔ STOP minum air manis
⛔ STOP makan fastfood
⛔ STOP makan junkfood/jajan
⛔ STOP minum air gas
⛔ STOP minum air 3 in 1


Boleh amalkan #klubnalaleh untuk penurunan yang lebih pantas dan berkesan. #kopiviral ni membantu membuaTkan perut rasa cepat kenyang dan melawaskan pembuangan. Okay, bila pembuangan dah lawas, perut pun akan kempis dan berta badna pun turun dgn sendirinya.
.
Dapatkan #kopiklubnalaleh dengan KakAin skrg. Belian dgn KakAin akan dapat 3 item free gift. Wowwww banyak sungguh!!
.
0136462960
www.wasap.my/60136462960
.
#misikurus2018
#kurusdengancepat
#kurustanpadiet
#kurustanpaberlapar
#anugerahbintangpopularberitaharian2018
#abpbh2018
#lossweight
#cikreenencikngokngek
#alamatnyacinta
#medinadesireoffical
#klubnalalehtestimoni
#klubnalalehhq
#ramping
#kurus
#slim
#detox
#obesiti

12 Disember 2018

Secebis Kata hati

Sangkar Tak Bermata

Sebatas percaturan kehidupan 
Aku menulis sebuah kisah
Alam maya juga nyata
Diantara garis luka dan gembira.

Tiga dalam satu ayat
aku cinta kamu!!!
Itu sekadar sandiwara 
Di mana2 bisa berkata. 

Indah mulus tiap bicara
Namun tin kosong tetap berbunyi
Nak disorok mana lagi
Yang terang sudah bersuluh. 

Sedar atau culas sengaja ada
Pura-pura tak sedari terbukti
Satu alasan penyelamat diri
Terlihat jua lakonan dunia.




Kawan Itu Bukan Sahabat Aku Lagi
Kawan belum tentu jadi sahabat kita.
Sahabat belum tentu boleh jadi kawan kita.
Manusia tetap manusia.
Manusia akan berubah tapi tidak kenangan.

Kawan,
Dulu aku ada seorang kawan
Kawan yang sangat rapat dengan aku
Aku anggap kawan itu sahabat aku
Kami berkongsi segala masalah bersama
Kami lalui hampir setiap hari bersama

Suatu hari kawan aku pindah ikut keluarga dia
Persahabatan kami menjadi semakin hambar
Jarang sudah berkongsi rasa
Jarang sudah bersua muka
Jarang juga berhubung sesama sendiri

Bagi aku, itu satu kehilangan
Aku rindu dia
Aku rindu masa masa kami bersama
Aku rindu kenangan kami

Lalu aku ambil keputusan untuk eratkan kembali
Tapi tetap tidak sama seperti dulu
Hambar makin hambar dan kian hambar
Mesej aku tak dibalas
Call aku tidak diangkat
Aku nampak sosial dia aktif
Selalu up status kesana kemari

Hurmmm.. 
Aku hanya mampu tengok, like dan komen yang murni
Sungguh aku rindu
Aku rindu dia yang dulu
Aku rindu dia yang selalu ada dengan aku
Aku rindu dia yang selalu berkongsi rasa dengan aku
oichhh rindu...

Tapi aku tahu
Semua tu takkan kembali lagi
Dia kini sudah bahagia
Dia sudah ada kawan yang baru
Dia sudah ada pengganti aku..


11 Disember 2018

Sebuah Bebanan Yang Menyakitkan
Jangan sombong,
Ada masanya kita perlukan pertolongan orang lain.
Luahkan rasa beban itu membantu.

Bebanan,
Kekadang rasa macam tak tertanggung.
Hampir nak menyerah kalah.
Tapi cuba kuatkan hati, tabahkan diri.
Aku tak mampu.
Takkk!!! aku mampu!
Aku mampu!!! aku mampu!! aku mampu!
Okay, aku mampu!

Aku cuba sedaya upaya redah semua bebanan ini.
Walaupun ada kalanya sangat perit.
Tapi dalam perit ada juga secebis kemanisan.
Hanya secebis sahaja.
Yang selebihnya penuh dengan keperitan.

Orang nampak aku gembira
Melihat senyuman sentiasa meniti dibibir
Melihat raut wajah yang sentiasa tenang
Hakikatnya, dalam hati hanya Allah yang tahu
Rasa sakit tu tak tertanggung
Tapi entah macam mana aku masih mampu bertahan
Hingga ke saat dan ketika ini
Alhamdulillah.

Hampir setiap hari aku merintih
Peritnya perjalanan hidup ini
Payahnya liku yang perlu aku lalui
Susahnya untuk aku kecapi kesenangan itu
Oichhh berjuta aku merungut..

Seteruk mana keadaan yang aku lalui
Aku cuba positifkan pemikiran
Dikala hati aku berkata kata yang negatif
Aku cuba sedaya upaya untuk pandang dari sudut positif
Lantas memujuk hati sendiri
InsyaAllah, nanti akan ada ganjarannya.
Sabarlah wahai hati..

Cuba untuk selalu positif.
InsyaAllah, ada kemanisan di penghujungnya nanti.





10 Disember 2018

Lelah Mengalah - Nayunda

Dulu ku tak tahu
Kalau cintamu kau bagi dua
Dulu ku tak tahu
Kalau kau sudah ada yang punya

Kini ku mengerti
Betapa sakitnya hati ini
kini ku sadari
Telah lama ku dikhianati

Lelah hati ini
Lelah hidup denganmu
Walau ku terlanjur sayang pada dirimu
Namun kusesali semuanya kusesali
Untung saja aku tak sampai bunuh diri

Lelah ku mengalah lelah memendam rasa
Luka hati ini tak dapat terobati
Telah sekian lama hidup bersandiwara
Biar ku mengalah asal engkau bahagia

Dulu ku tak tahu
Kalau cintamu kau bagi dua
Dulu ku tak tahu
Kalau kau sudah ada yang punya

Lelah hati ini
Lelah hidup denganmu
Walau ku terlanjur sayang pada dirimu
Namun kusesali semuanya kusesali
Untung saja aku tak sampai bunuh diri

Lelah ku mengalah lelah memendam rasa
Luka hati ini tak dapat terobati
Telah sekian lama hidup bersandiwara
Biar ku mengalah asal engkau bahagia

Tak mudah tuk dijalani
Hanya merana hati
Bagai jarum dalam jerami
Sulit untuk kembali
Kasih biarkan aku pergi

Lelah hati ini
Lelah hidup denganmu
Walau ku terlanjur sayang pada dirimu
Namun kusesali semuanya kusesali
Untung saja aku tak sampai bunuh diri

Lelah ku mengalah lelah memendam rasa
Luka hati ini tak dapat terobati
Telah sekian lama hidup bersandiwara
Biar ku mengalah asal engkau bahagia

Tak mudah tuk dijalani
Hanya merana hati
Bagai jarum dalam jerami
Sulit untuk kembali
Kasih biarkan aku pergi..


KLUBNA LALEH

NAK KURUS MEMANG PAYAH TAPI KALAU GEMUK LAGI SUSAH


Takkan nak tunggu obesiti tahap 2 baru nak bertindak, kalau tak cegah sekarang bila lagi? 
Betul tak?

Dah minum secawan kopi hijau KLUBNA?
Masih belum?

WhatsApp kami cepat
0136462960
.
untuk kami bantu korang dapatkan result berat badan yang ideal

Bagi warga Seremban/Senawang, kami ada buat cod dan luar dari tu kami akan pos.
Cod dan pos berjalan setiap hari ye.

1 Set Kopi Klubna Laleh Rm78 shj
Untuk postage add Rm10





#klubnalalehseremban
#kopiklubnalaleh
#klubna
#laleh
#kopikurus
#carakurusberkesan
#kuruscantik
#misikurus
#gemuk
#obesiti
#gemukair
#sakitpinggang
#temakaktila

09 Disember 2018

Bukan Yang Terbaik - Adzrin
Bukan Yang Terbaik - Adzrin

inginku luahkan semuanya
namun tak pernah diberi masa
inginku cuba berterus terang
namun tak pernah diberi peluang

sayunya hati
pedih jiwa ini
kau berlalu pergi
tanpa simpati


lepaskan ku jika benar engkau tidak mahu
sakitnya hatiku tiada siapa yang tahu
tinggalkan ku jika engkau ada yang baru
maafkan diriku ku bukan yang terbaik untuk mu

sayunya hati
pedih jiwa ini
kau berlalu pergi
tanpa simpati

lepaskan ku jika benar engkau tidak mahu
sakitnya hatiku tiada siapa yang tahu
tinggalkan ku jika engkau ada yang baru
maafkan diriku ku bukan yang terbaik untuk mu



Cadangan Nak Tukar Template Blog
Nak tukar template blog.
Kat mana nak cari?

Rasa macam nak tukar template blog. Tapi dimana nak mencari ye? Sebelum ni adalah jugak gode gode pastu tukar sensiri apa yang patut. Edit edit sikit coding yang berkenaaan. Tapi rasanya dah lama sangat tak sentuh coding. Macma dah lama sangat tak edit blog. Fuhhh lama sungguh!

Kalau tak silap, kali terakhir tukar template setahun yang lepas tu. Waktu zaman belajar dulu. Hahaaaa hambar sungguh, kan! Tetiba harini hati meronta nak tukar template plak. Masih memikirkan tema, warna, konsep dan apa yang patut ada dalam blog ni. Almaklumlah, dah lama sangat tak berkasih sayang dengan blog ni. Sungguh, dah terlalu lama tak luangkan masa berjam jam mengadap blog. Rasanya semua dah jatuh merundum kot. Heheee...

Okay, saya sekarang dalam proses mencari mereka yang ada buat perkhidmatan tukar template blog. Sekiranya, anda yang membaca pernah ada pengalaman bolehlah kongsi dengan saya ye atau boleh juga cadangkan mereka yang boleh membantu saya. Terima kasih.


Take note : Misi tahun baru, nak gigih berblogging macam sebelum ni. Doakan semoga misi berjaya ye. Heheee.. Terima kasih.


08 Disember 2018

Hikayat Benladin - Ben Ladin
Hikayat Benladin - Ben Ladin
                  
Benladin... Benladin..
Mereka keluar masuk gua
Mencuba mencari dimana ada
Mencuba meneka dimana saya
Mata kasar takkan dapat jumpa
Niat enson matakaji semar ngiseng
Aku lah Benladin
Hikayat Benladin..
               
Suara dah bergema
Suara sakti hamba
Dalam gelombang bawa aura ke udara
Separa manusia separa luar biasa
Gurau senda dengan kata-kata sang pujangga
Kalau main api janganlah tambah gasolin
Mesti hati-hati janganlah seperti lilin
Jika mahu terang biar terang dengan betul
Jangan jadi arang jadi arang buat kotor
Kerna atas muka ada selendang suci
Maka hias ia biar terpampang seri
Akulah ilustrasi definisi gergasi
Terhasil dari ekperimentasi radiasi bunyi
Buka mata minda luas seperti lautan
Usah fikir bukan-bukan, kata bukan-bukan
Nenek tua si bongkok tiga
Cubalah nenek cari cucu dimana ada (ohhhh...) 

Mereka keluar masuk gua
Mencuba mencari dimana ada
Mencuba meneka dimana saya
Mata kasar takkan dapat jumpa
Niat enson matakaji semar ngiseng
Aku lah Benladin
Hikayat Benladin..

Masuk tempat orang jadi kucing bukan singa
Jangan cuba jadi cacing nak jadi garuda
Jika mulut murai tukar paruh jadi tiong
Kalau cuma gusi jangan lagaknya bersiong
Setakat dua tangan janganlah nak berangan
Si tikus datang bekal dua belas beruk baran
Telan lauk enak lepas makan pandai simpan
Pandai-pandai lah tanggung binasa perbuatan
Pecut laju-laju sampai dia terpelanting
Bukan perkara bijak lari-lari bawa gunting
Diajak berteman rupanya musang berjanggut
Pura-pura sejuk masuk berkongsi selimut
Baik berpada-pada jahat jangan sekali
Hidup punya hukum karma kau harus mengerti
Salam perkenalan dengan ritma dan puisi
Nama patik Benladin mengundurkan diri 
                     
Putih-putih melati Ali Baba
Merah-merah mawarnya Si Norsiah
Jika diikutkan rasa Kassim Baba
Kelak akhirnya berputih mata
Oohhh...oohhh (Benladin...Benladin)
(Benladin...Benladin) 


06 Disember 2018

Hajat - Hael Husaini
Hajat - Hael Husaini

Jika kau mahu sesuatu, katakan padaku
Jika kau mahu diriku, ku sedia untukmu
Dan jika kau mahukan jiwaku, hambakan cintamu
Pasti hajat kamu kamu kamu akan ku tunaikan

Jangan curiga
Harus percaya
Ikhlas hatiku berkata

Terseksa, untuk mencintanya
Mencinta, untuk diseksanya
Terpaksa atau rela, janji kau bersama
Bila tiba waktu kamu harus bercincinkan aku

Jika kau mahu ku rindu, ku bayangkan wajahmu
Jika masih ragu-ragu, ku lagukan padamu
Dan jika kau mahukan jiwaku, hambakan cintamu
Pasti hajat kamu kamu kamu akan ku tunaikan

Jangan curiga
Harus percaya
Ikhlas hatiku berkata

Terseksa, untuk mencintanya
Mencinta, untuk diseksanya
Terpaksa atau rela, janji kau bersama
Bila tiba waktu kamu harus bercincinkan aku

Terseksa, untuk mencintanya
Mencinta, untuk diseksanya
Terpaksa atau rela, janji kau bersama
Bila tiba waktu kamu harus bercincinkan aku

Bila tiba waktu...oohh
Bila tiba waktu...ooh..yeah
Bila tiba waktu kamu harus bercincinkan aku



05 Disember 2018

Ku Sesat Dalam Rindu - Aiman Tino
Ku Sesat Dalam Rindu - Aiman Tino

Ku ukir namamu,
Di pintu hatiku
Walaupun kau pergi,
Masih namamu di sini

Tak mudah untuk ku lupakan
Kisah yang terindah sewaktu denganmu
Kini ku sendiri tanpamu
Merindu belaianmu

Ke mana kau bawa hatiku
Jauh pergi rindu, terkapaiku mengejarmu
Tiada selain darimu
Pengubat rinduku, tidak lagi ku mahu
Sesat dalam rindu

Tak mudah untuk ku lupakan
Kisah yang terindah sewaktu denganmu
Kini ku sendiri tanpamu
Merindu belaianmu

Ke mana kau bawa hatiku
Jauh pergi rindu, terkapaiku mengejarmu
Tiada selain darimu
Pengubat rinduku, tidak lagi ku mahu
Sesat dalam rindu

(Ke mana)
Ke mana hatiku
(Kau bawa hatiku)
Jauh pergi rindu
(Jauh pergi rindu, tergapaiku mengejarmu)
Oh, ohh, ohhhhhh
(Tiada)
Tiada lagimu
(Selain darimu)
Pengubat rinduku
(Pengubat rinduku)
Tidak lagi ku mahu
Sesat dalam rindu
Ho-wow-wow
Sesat dalam rindu


Take note : Memula dengar lagu ni tak tahu pun apa tajuk dan siapa penyanyinya. Sekadar dengar, layan dan hayati. Suara tu agak menusuk kalbu. Lirik tu agak menyentak hati.

Okay, terlintas satu nama lantas rindu bertamu. Apapun semoga dia bahagia sentiasa disisi insan yang disayangi. Sungguh aku terlalu rindukan kau 'sam'. Rindu!

04 Disember 2018

Sampai Bila - Misha Omar
SAMPAI BILA - MISHA OMAR

Andai dapat kau dengar ombak hati ini
Dihempas sepi tiada berlagu
Dulu tenang dan dilayari kasihmu
Kini dilanda gelora tak menentu..

Sampai bila, harus ku bertanya
Firasat hatimu, yang terus membisu
Segala dendamku
Kini telah menjadi bebanan jiwa
Saat kau mencari pengganti cinta..

Dalam rindu yang tak bererti apa lagi
Biarkan aku kini sendiri
Oh pergilah dengan dia yang kau cinta
Dan tak perlu kau di sini mengungkit kesilapan

Sampai bila, harus ku bertanya
Firasat hatimu, yang terus membisu
Segala dendamku
Kini telah menjadi bebanan jiwa
Saat kau mencari pengganti..

Padamu aku hanya
Kaca yang tak berharga
Pudar seri kosong kelam tak bermakna..

Ku melangkah dengan hati yang kecewa
Moga ada secebis ketabatan mengubati..

Sampai bila
Firasat hatimu, yang terus membisu
Segala dendamku
Kini telah menjadi bebanan jiwa
Saat kau mencari pengganti cinta..


Take note : Sebelum tidur kita layan dulu lagu. Badan penat sangat ni, mesti stagi tertidur terus.

Hari ni terlajak 'overtime' ot tanpa sengaja. Fuhhh rasanya dah lama sangat tak ot kaw kaw macam ni. Dia punya rasa penat tu lain macam.

Asslaamualaikum.
Good Night.



03 Disember 2018

Meskipun Kau Tahu - Projector Band
MESKIPUN KAU TAHU

Sering diriku dihantui bayangmu
Sering diriku merasakan kau disini
Sampai bila ku yang harus diganggu

Sampai bila kau yang harus kurindu
Mengapa pergi kau hancurkan hati ini

Mengapa masih ku menunggu
Mengapa masih kau disitu
Jika untuk menyakitiku
Pergi kau jauh dariku

Mengapa tidak kau selami
Tulus hatiku mencintamu
Lemah nadiku melihat dirimu
Bersamanya ...ooh ooh

Meski kau pun tahu ku kekasihmu
Sampai hati kau mengkhianati jiwaku
Kau hancurkan cinta
Kau leburkan semua
Kisah kisah kau dan diriku

Meski ku bertahan sambut cintamu
Meski ku bertahan sambut cintamu
Kau terangi jiwa ini lembut hatimu
Hidup dan matiku hanyalah untukmu
Sudah ku tahu
Tak akan kembali ...hancur hatiku...
Untuk selamanya...

Meski ku bertahan sambut cintamu
Kau terangi jiwa ini lembut hatimu
Hidup dan matiku hanyalah untukmu
Sudah ku tahu
Tak akan kembali ...hancur hatiku...
Untuk selamanya...
Sudahku tahu engkau bidadari
Selamat tinggal untuk selamanya

Terpisah kau dan diriku .ohhh
Hanya tuhan yang tahu .oh oh oh


Take note : Okay, tengah syok layna lagu tetiba terkeluar lagu ni. Sekali dengar lirik dia macam best. Maksud disebalik melodi tu mendalam.

Lagu ni buat aku terimbas kembali kisah lalu. Kisah yang dah lama terkubur. Kisah yang dah lama aku cuba untuk buang padam dari ingatan, tapi aku tak mampu.

02 Disember 2018

Aku Sentiasa okay Walaupun Tak Pernah Okay
Kekadang aku tak tahu sampai bila aku mampu bertahan
Kekadang aku tak pasti selama mana aku perlu bertahan.

Sejujurnya aku tak mampu
Aku tak kuat
Tapi aku harus kuat
Aku perlu kuat
Inilah rencah kehidupan

Mana mana tempat pun pasti ada masalah
Tekanan.. jangan ditanya semestinya ada
Bezanya bagaimana cara untuk kita tanganinya


01 Disember 2018

Testimoni Kopi Klubna Laleh
"BESTNYA!! BESTNYA!!! SKRG NI, NK PAKAI SAIZ PAKAIAN APE PUN DH BOLEH."

TUKAR DARI XXL Ke M DALAM MASA DUA MINGGU JER!!!
.
COFFEE KLUBNA LALEH- Bakar Lemak dengan cepat & Sihat!

Selepas ambil 2 sachet sahja setiap hari, korang akan rasa kesannya yang sangat wow pada diri sendiri!!!
.
🏃‍♂️Badan rasa ringan
🏃‍♂️Pembuangan makim lawas
🏃‍♂️ Rasa Kenyang 8 Jam
🏃‍♂️ Boleh Kerja 12 Jam Tanpa Penat
🏃‍♂️ Kempos Perut
🏃‍♂️ Bakar Lemak Tepu
🏃‍♂️ Lengan & Peha makin Kecik
.
😎 lepas tu tak perlu  senam & diet yang terlampau sebab ia coffee yang dapat membantu anda😱

Setiap belian akan dpt extra gift😱😱😱
Jom grab cepat sementara stock gift masih ada
.
👇👇👇👇
.
💕www.wasap.my/60136462960
💕www.instagram.com/klubna.laleh
💕www.facebook.com/klubnalaleh.seremban
.







23 November 2018

Bila Nenek Bandingkan Cucu Cucunya
Assalamualaikum..
Fuhh.. Fuh.. Fuhh.. Berhabuk.. Berdebu.. Lama sangat tak blogging, kan. Lamanya aku menyepikan diri. Eh, jangan salah faham, bukan menyepi tapi kekangan masa ynag tak mengizinkan.

Okaylah, malam ni aku berkesempatan untuk blogging. Aku nak kongsi satu cerita kehidupan dengna korang. Ini cerita kisah hidup kawan aku. Aku macam tertarik nak kongsikannya disini. InsyaAllah untuk dijadikan pedoman pada aku dan juga korang semua.

Aku ada sorang kawan. Kawan yang agak rapat. Nama dia Nia (bkn nama sebenar). Kiteorng selalu kongsi masalah bersama sama. Nia ada sorang nenek yang tinggal sendirian. Katanua Nia, dia pernah ajak nenek tinggal sekali dgn dia tapi nenek menolak. Pakcik Nia pun ada ajak nenek tinggal sekali tapi nenek taknak. Nenek cakap, semewah mana pun rumah orang tetap tak rasa selesa macam rumah kita sendiri. Nenek cakap nak mati kat rumah sendiri, taknak mati kat rumah anak anak dia.

Nenek Nia ada 3 org anak, 2 lelaki dan sorang perempuan. Maksudnya Nia ada 2 orang pakcik, mak nia anak bongsu. Pakngah Nia tinggal di KL. Pakngah Nia memang jrang balik ziarahi nenek. Kebiasaannya setiap bulan, si pakngah hanya akan kirim duit sahaja. Family Nia tak rapat sangat dgn family pakngah tu. Paklong Nia plak tinggal di Setiu, lebih kurang dlm 2jam lebih laaa kalau ke rumah nenek. Jarak rumah Nia plak lebih kurang dlm 1jam ke rumah nenek.

Katanya Nia, nenek terlalu bangga sangat sangat anak anak paklong dia. Setiap kali Nia @ adik adik dia ke rumah nenek, mesti nenek akan bercerita. Balik balik cerita yang sama je kot. Itu bagus, itu baik, itu blaaa blaa blaaaa.. sampai satu tahap Nia rasa menyampah. Macam nenek terlalu mengagung agungkan anak paklongnya itu. Anak anak paklong baik orangnya, aolat tak tinggal, mengaji pun pundai, pakai tudung labuh, baju pun sopan je, kerja pun bagus bagus, ada kereta, blaa blaa blaaaa...

Nia cakap sampai satu tahap dia rasa fead up, menyampah. Cucu yang sana dia puji melambung. Cucu yang selalu dtg ziarah dia ni sebelah mata pun tak pandang. Alahaiii pedihnya rasa hati. Kalau bab cucu sana semua benda baik, elok je terletak. Bila masuk bab cucu sini macam maca benda yang dikritik. Oichhh sedihh wehhh..

Nenek ouh nenek.. cubalah ingat balik cucu mana yang ada bila nenek sakit? Ya, mmg cucu sana baik, alim, warak orangnya, pakaian mematuhi syariah tapi janganlah dihukum cucu sini macam jahat sangat. Cucu sana bila je dtg ziarah nenek? Bila dtg ada ke tlg kemas rumah? Ada ke tolong mana yang patut??

Nek..
Cucu sini yang banyak berkorban nek. Bila raya, cucu sinilah yang gigih kemas rumah. Cucu sinilah yang handle bab dapur. Pinggan cawan semua cucu sini tau yang cuci. Ruang tamu, biskut semua, cucu sini tau yang settlekan. Sehari sblum raya gigih tau cucu sini siapkan apa yang patut. Cucu sana apa yang dibuat?? Dtg pagi raya. Menepek dpn ruang tamu hadap tv sambil kunyah biskut raya. Bila cukup masa, balik. Dapur langsung tak jejak! Cawan pinggan semua cucu sini yang angkut bawak ke dapur tau. Cucu yang lagi satu tu tunggulah ptg raya baru nampak batang hidung. Itupun singgah kejap je. Mana ada bermalam.

Hurmmm... nek, janganlah dilayan cucu sini bagaikan sampah nek. Cucu sini memang tak bijak pandai. Belajar tak tinggi mana. Hidup takde lah mewah mana. Tapi cucu sini pun ada hati perasaan nek. Kenapa perlu nenek banding bandingkan kami? Mereka bijak, mereka cantik, itu rezeki mereka. Kami tak bijak, kami tak cantik, ini bahagian kami. Kami usaha nek untuk sentiasa ke rumah nenek.

Kadang kala kami bukan taknak pergi tapi itulahhh.. sakit hati dgn mulut nenek yang terlalu banggakan cucu cucu yang lain. Kami bukan cemburu. Kami bukan jelous. Tapi kami muak nek. Sampai satu tahap kami rasa rendah diri. Oichhh bagusnya diaorang. Hurmmm kami ni apalah yang ada. Kereta takde. Harapkan motor cabukk tu je lahh. Balik balik cucu sana blaaa blaa blaaaa. Cerita yang sama je.

Nek..
Nia sayang nenek. Sayang sangat nek. Ikut hati nia, nak je paksa nenek ikut nia balik rumah. Tinggal dengan kami. Kami risau kot nenek tinggal sorng sorang kat rumah tu. Tapi apakan daya, kami tak mampu nak paksa nenek. Nenek cakap selesa duduk rumah sendiri. Nak mati dalam rumah sendiri. Hurmmm.. balik balik ulnag ayat tu je. Tahu tak pilu sangat rasa hati Nia. Nia sayang nenek. Semoga nenek sihat dan kuat untuk tempuhi semua ni.

Take note : Buat Nia sahabatku, aku seakan memahami apa yang kau lalui dan rasai. Situasi kita hampir sama. Semoga segala urusan kau dipermudahkan. Semoga nenek kau sihat dan dipermudahkan segala urusannya.

Aku Pun Ada Secebis Perasaan
"SEMUT SEBERANG LAUT JELAS KELIHATAN SEDANGKAN GAJAH DEPAN MATA LANGSUNG TAK DIHIRAUKAN"

Aku tak faham. Aku tak faham sebenarnya. Penat aku berfikir tapi tetap tak faham. Apa sebenarnya salah aku? Apa sebenarnya silap aku? Apakah semua ini?

Aku pun ada perasaan. Aku pun ada emosi. Tahu tak apa yang aku rasa? Oichhh bertapa kerdilnya aku dimata tuanya itu. Bertapa jauhnya rasa hati aku.

Ya, aku ni bukanlah seorang yang baik. Bukannya seorang yang seringkali mendengar kata. Aku keras kepala. Aku sering bantah segala tutur katanya. Yesss! Aku jenis yang akan bantah sekiranya aku tak suka. Tapi bukan semua aku bantah. Bukan semua...

Aku penat dengan semua ni..


19 November 2018

Tips Temuduga
TIPS TEMUDUGA

Kekemasan untuk LELAKI

Bertali leher dengan warna dan corak yang sesuai.

Baju berlengan panjang yang berwarna lembut. (Contoh :warna putih atau biru muda).

Berseluar gelap dan memakai stoking berwarna gelap.

Memakai tanda nama.

Kekemasan untuk WANITA

Berpakaian sopan dan tidak menjolok mata.

Menggunakan make-up yang sesuai dan tidak berlebihan.

Berkasut bertutup penuh (court shoes).

Memakai tanda nama.



Keterampilan

Berambut pendek dan kemas (untuk lelaki).

Jika bermisai, berjambang atau berjanggut, hendaklah didandan kemas (untuk Lelaki)

Pastikan kebersihan dan kekemasan diri.

Persediaan Minda

Membuat rujukan dan kajian melalui laman web dan bahan-bahan rujukan mengenai jawatan yang dipohon.

Mengemaskini pengetahuan mengenai Jabatan dan pengetahuan am semasa.

Mendapatkan panduan dan khidmat nasihat daripada rakan atau mereka yang berpengalaman atau berpengetahuan.

Berkeyakinan dan tidak gemuruh.

Membuat latihan temuduga (mock interview) bersama rakan jika perlu.

Mendapat maklumat awal mengenai lokasi dan tempat temuduga.

Beranggapan temuduga adalah satu proses biasa dan perlu dilalui oleh semua individu

Berdoa untuk kejayaan.



Persediaan Dokumen

Pastikan dokumen-dokumen berikut disusun dengan kemas dan teratur sebaik-baiknya dalam folder lut sinar (transparent).

Surat panggilan temuduga.

Kad pengenalan.

Sijil-sijil kelayakan akademik.

Sijil-sijil kemahiran.

Sijil-sijil kursus.

Sijil atau surat penghargaan.

Dokumen sokongan lain, jika ada.



21 Oktober 2018

Kopi Klubna Laleh Seremban













Instagram : klubna.laleh



Masih lagi tercari2 kopi untuk kuruskan badan? Kempiskan perut? Kecilkan peha? Lengan?😨😨😨

Kopi Klubna Laleh ni lah yang anda patut cuba!😚 Bukan setakat tu, buang lemak2 pada bhgian dagu dan pipi pun boleh. 😱

Jgn bnyk fikir lg, jom cpt2 order dan grab Kopi Klubna Laleh ni. Belum cuba belum tahu. . .
.
Tinggalkan no wasap kat komen bwh Sekarang ad harga promo free gift 3 item 😍😍😱
.
0136462960
www.wasap.my/60136462960

Kenapa Berat Badan Susah Turun
Punca Sebenar Kenapa Berat Badan Susah Turun

Kecewa pula bila kita semangat nak turunkan badan tapi berat badan still maintain macam tu juga. Padahal semua buat dah, senaman, diet, ikat perut dan macam-macam lah yang dah buat tapi hasilnya tetap mengecewakan. Bertambah kecewa lagi bila berat badan makin bertambah. Hmm.

Nak tahu kenapa boleh jadi macam tu?
Ini senarai jawapan untuk persoalan anda tu:

1. Minum air dengan kandungan gula yang tinggi

2. Kurang tidur

3. Tidak bersenam

4. Makan terlalu cepat, tak kunyah betul-betul

5. Kurang minum air masak

6. Makan ketika stress

7. Pengambilan karbohidrat berlebihan

8. Makan dengan kuantiti yang banyak

9. Malas bersenam

10. Makan lewat malam


Sumber : sajakongsi.com
Retak - Bukan Yang Terbaik
Lirik Lagu Bukan Yang Terbaik

Inginku luahkan semuanya
Namun tak pernah diberi masa
Inginku cuba berterus terang
Namun tak pernah diberi peluang

Sayunya hati
Pedih jiwa ini
Kau berlalu pergi
Tanpa simpati

Lepaskan ku jika benar engkau tidak mahu
Sakitnya hatiku tiada siapa yang tahu
Tinggalkan ku jika engkau ada yang baru
Maafkan diriku ku bukan yang terbaik untuk mu

Sayunya hati
Pedih jiwa ini
Kau berlalu pergi
Tanpa simpati

Lepaskan ku jika benar engkau tidak mahu
Sakitnya hatiku tiada siapa yang tahu
Tinggalkan ku jika engkau ada yang baru
Maafkan diriku ku bukan yang terbaik untuk mu


Take Note : Siapa yang minat lagu ni? Okay kita geng! Sejujurnya aku tak pernah tahu pun tentang kewujudan lagu ni sampailah aku layan cerita "Retak" yang bersiaran di TV3. Antara barisan pelakon dalam cerita tu adalah Azrel Ismail, Ayda Jebat, Riz Amin, Liza Rafar dan Shariza Mahmud.

Cerita ni berkisahkan tentang Aida seorang gadis remaja yang berkahwin diusia muda dengan Iskandar, perkahwinan mereka berdua menjadi misteri serta menjadi buah mulut orang. Perkahwinan mereka yang terlalu ringkas serta dilakukan secara tergesa-gesa membuatkan ibu mertuanya tidak berpuas hati dan dapat merasakan seperti ada yang tak kena telah terjadi kepada Aida. Aida bukalah anak orang susah, dia merupakan anak kepada seorang wanita yang kaya serta telah berkahwin buat kali kedua dengan seorang lelaki yang muda. Setelah berkahwin Aida menetap bersama-sama dengan ibu mertuanya. Aida tidak bekerja hanya bergantung pendapatan daripada suaminya yang hanya bergaji kecil membuatkan ibu mertuanya tidak berpuas hati. Aida seolah-olah menyusahkan suaminya dari padangan mata Zaila (mak mertua). Pelbagai cara dilakukan oleh Zaila untuk merosakkan rumah tangga anaknya. Tetapi Aida lebih bersemangat dan sangat bersabar walaupun dibuli oleh dan disindir oleh Zaila.

Dalam cerita ni ada diselitkan dengan lagu 'Bukan Yang Terbaik' pada part part yang menyentuh hati. Dari situlah aku mula meminati lagu ni. Maksud disebalik lagu ni sangat mendalam.



05 Oktober 2018

Kau Bunuh Aku
Perlahan-lahan kamu makin menjauh dari aku. SMS semakin kurang. Telefon sudah kamu tidak jawab. Kamu bunuh aku dengan kesenyapan. Meninggalkan aku tanpa penjelasan, terus sepi, itu perbuatan paling jahat sekali.


04 Oktober 2018

Testimoni Kopi Klubna Laleh
"BIAR BETULL..!! TAK PASAL PASAL #SELERA MAKAN BERKURANG..”BERAT BADAN PUN MANTAIN"

Dulu saya  memang susah nak jaga makan.
Syukurlah jumpa kopi ni, mmg membantu sangat😊

🔥Badan lebih bertenaga.
🔥Kawal selera mkn.
🔥Tidak perlu berlapar.
🔥Tiada lagi badan penat dan rasa lesu-lesu.

WhatsApp order
0136462960
www.wasap.my/60136462960
#klubnalalehseremban
#teatoxseremban
#teamkaktila