29 Mac 2018

Pokok Ekor Ular Merupakan Penawar Bisa Ular Tedung.


Pokok Ekor Ular Merupakan Penawar Bisa Ular Tedung.
(Saya kongsi info ini dari rakan fb saya)

Berikut merupakan sedikit perkongsian tentang kebaikan pokok ekor ular yang mampu menjadi penawar kepada bisa ular tedung.
Petua ini telah dikongsi oleh seseorang di laman sosial facebook. Semoga memberi manfaat kepada semua.
Khasiat Pokok Ekor Ular Penawar Bisa Patukan Ular.

Salam semua, kira-kira lima tahun lepas ketika saya bertugas di Kilang Plastik Teknik Nilai saya pernah membantu untuk menghantar seorang warga Nepal bernama Encik Safee ke GH Seremban kerana dipatuk ular tedung semasa sedang mengangkat palet dalam kilang kira-kira jam sembilan pagi.

Saya hantar beliau ke GH serta berjumpa doktor pada jam lebih kurang lima petang. Hairan doktor kenapa Safee tidak mati dan nampak tidak cedera dengan serius setelah lapan jam terkena patukan ular tedung berbisa.

Apabila saya siasat, rupanya Safee merupakan bekas tentera gerilla di Nepal dan mempunyai ilmu dalam kelangsungan hidup di dalam hutan ( jungle survival ). Sebaik sahaja beliau dipatuk si tedung, Safee telah berlari ke dalam semak dan memakan pangkal pokok ekor ular ( rujuk pada gambar ).

Jangan lupa bantu kami sebarkan tentang kelebihan pokok ekor ular ini dengan segera kpd kwn2 mudahan bermanfaat bila terkena gigitan ular berbisa mudahan menjadi amal kebaikan untuk semua..
Pokok Ekor Ular


28 Mac 2018

Hiking | Tips Gunung Trip Panjang
SEDIKIT PERKONGSIAN ILMU
DILEMA #30 TIPS GUNUNG TRIP PANJANG

Bismilahirahmanirahim dan Salam Pergunungan,

#1 Sebelum 2 Minggu Trip amalkan Sarapan Pagi Telor Separuh Masak Protien untuk Muscle.

#2 Sehari sebelum trip minum air garam segelas untuk mengelakkan Badan yang kurang garam, avoid Krem Muscle Pain.

#3 Jika tidak mampu nak minum Air Garam segelas amalkan 100 Plus 3 Hari berturut sebelum trip. Badan sudah mula proses sebelum digunakan.

#4 Dapatkan pace sendiri. Trek mendatar menaik dan menurun. Jangan ikut pace orang lain jika boleh mendatangkan injury kepada diri sendiri.

#5 Tidak semua orang mampu ikut pace slow dan laju. Momentum yang berubah ubah hanya kepada yang sudah biasa dan mampu menahan mental.

#6 Perjalanan Trip Panjang memerlukan semangat yang tinggi dan menjiwai pada setiap perjalanan.

#7 Pelbagai cara, paling utama menjaga mental supaya tidak rabak dan barai sepanjang ekspedisi.

#8 Hiburkan diri dengan menikmati alam ciptaan Tuhan. Melihat flora dan fauna. Bertanya dan mengkaji dengan yang lebih berilmu.

#9 Belajar dengan melihat dan bertanya paling utama. Ambil ilmu sebanyak yang mungkin. Tak apa, jangan malu untuk menimba ilmu.

#10 Belajar dan terus belajar, bentuk permukaan bumi, aliran sungai, permatang, hutan denai, tapak & najis binatang.

#11 Cari Beg yang paling sesuai dengan saiz & torso. Trip Panjang memerlukan saiz beg yang lebih besar dengan membawa barang sendiri dan company.

#12 Tips mengelakkan injury, mulakan dengan langkah perlahan sehingga badan mula panas. Selalu terjadi krem & injury apabila memaksa badan.

#13 Apabila menaik gunakan langkah kecil dan setiap langkah bernafas melalui hidung dan hembus. Praktikkan dan akan dapat pace sendiri.

#14 Recover lenguh kaki ketika naik bila melalui jalan mendatar dengan langkah besar dan laju. Lembut kaki supaya lenguh tadi berkurangan.

#15 Ketika menurun, kengkangkan kaki sedikit supaya badan & beban yg anda pikul stabil. Turun dengan cara mengiringkan badan untuk menjaga lutut.

#16 Banyakkan bernafas tarik dalam-dalam, jantung dan darah memerlukan oksigen yang cukup ketika sedang aktif.

#17 Sediakan ORS sebagai emergency jika mengalami krem dan ketika banyak berpeluh. Badan memerlukan apa yg diperlukan. Jangan pandang remeh.

#18 Ketika di dlm hutan, kita sedang survive utk diri sendiri. Fasa kita memerlukan persiapan rapi. Kaji semula apa yang diri sendiri perlukan.

#19 Jika tidak tahan dengan sejuk, bawa plastik sampah atau emergency blanket. Bawa emergency ration yang cukup. Kaji diri memerlukan tenaga.

#20 Makan yang cukup jangan sesekali skip makan walaupun letih. Recovery sewaktu tidur adalah penting utk tenaga keesokan harinya. Makan! 👌

#21 Nutrition perlu dikaji untuk tenaga lebih banyak yang diguna pakai. Kebanyakan pendaki yang memikul beg berat makan tak ingat dunia! 😁

#22 Susun beg dengan cara yang betul. Susunan beg memainkan peranan yang penting bagi mengelakkan injury pada badan lenguh pinggang dan bahu.

#23 Tips penting, jangan minum air terlalu banyak ketika on trek. Badan bekerja lebih ketika minum air terlalu banyak dan cepat keletihan.

#24 Recovery, minum air banyak ketika di kemsite dan sebelum tidur. Minumlah air sebanyak yang mungkin mengelakkan berlaku rehydration.

#25 Pakai kasut yang paling sesuai & tidak menganggu perjalanan. Sapukan vaseline sebelum memakai stokin, bawa bedak yang menggunakan kasut mahal dan stokin lebih selain kasut getah.

#26 Bawa Bonjela untuk kaki yang jenis lembut dan cepat melecet. Celahan kangkang dan lain-lain.

#27 Try and Error, survival kit. Plastik sampah boleh mengurangkan sejuk daripada angin dan hujan yang boleh mendatangkan Hypothermia.

#28 Bawa extra bateri headlamp untuk emergency dan lain-lain. Benda penting harus dititik beratkan dan tidak menyusahkan diri sendiri.

#29 Trip sukses adalah pergi dan pulang dgn selamat. Team work amatlah penting. Patuhi arahan guide & gogo untuk keselamatan seluruh team.

#30 Sayangi sahabat pendakian, yang lemah dibantu. Pulang dengan kasih sayang dan hargai setiap kenangan yang telah tercipta. All the best! 👏🏻💪🏻

P/S: Training amatlah penting sebelum ekspedisi. Muscle ready untuk trip panjang dan untuk memikul beban. Jaga sampah, pendaki sejati menjaga sampah kerana menghormati alam ciptaan Tuhan. 😉👌


Credit : Dari pendaki untuk pendaki,
Anastasia Azlan

Warisan Khazanah Pergunungan.

Spread the love, positive vibes. ❤️

#nationaloutdooradventure
#hiking #outdoor #malaysia


Lirik Lagu Jaran Goyang - Nella Kharisma
Lirik Lagu Jaran Goyang - Nella Kharisma

Apa salah dan dosaku, sayang
Cinta suciku kau buang-buang
Lihat jurus yang kan ku berikan
Jaran goyang, jaran goyang

Sayang, janganlah kau waton serem
Hubungan kita semula adem
Tapi sekarang kecut bagaikan asem
Semar mesem, semar mesem

Jurus yang sangat ampuh, teruji terpercaya
tanpa anjuran dokter, tanpa harus muter-muter
cukup siji solusinya, pergi ke mbah dukun saja
Langsung sambat, ?Mbah, saya putus cinta?

Kalau tidak berhasil, pakai jurus yang kedua
Semar mesem namanya, jaran goyang jodohnya
Cen rodok ndagel syarate, penting di lakoni wae
Ndang di cubo, mesthi kasil terbukti kasiate, genjrot

Dan dudidam aku padamu, I love you
I can?t stop loving you oh darling
Jaran goyang menunggumu

Apa salah dan dosaku, sayang, cinta suciku kau buang-buang
Lihat jurus yang kan ku berikan, jaran goyang, jaran goyang
Sayang, janganlah kau waton serem, hubungan kita semula adem
Tapi sekarang kecut bagaikan asem, semar mesem, semar mesem

Wes cukup stop mandekko disek sek sek
Jangan bicara jangan berisek sek sek
Gek ayo ndang mangkat ndukun, rasah kakean ngelamun
Ndukun, ndukun , ndukun ayo ndukun
And slow, woles woles baby baby
Rasakno aku wes wani perih baby
Rungokno, ku alami hal sama dengan dirimu
Bojoku mencampakkan diriku, podo bojomu podo tanggamu

Dan dudidam aku padamu, I love you
I can?t stop loving you oh darling
Jaran goyang menunggumu

Apa salah dan dosaku, sayang, cinta suciku kau buang-buang
Lihat jurus yang kan ku berikan, jaran goyang, jaran goyang
Sayang, janganlah kau waton serem, hubungan kita semula adem
Tapi sekarang kecut bagaikan asem, semar mesem, semar mesem

Ini terakhir, cara tuk dapatkan kamu
Jika ini gagal, kan ku racuni dirimu

Apa salah dan dosaku, sayang, cinta suciku kau buang-buang
Lihat jurus yang kan ku berikan, jaran goyang, jaran goyang
Sayang, janganlah kau waton serem, hubungan kita semula adem
Tapi sekarang kecut bagaikan asem, semar mesem, semar mesem

Apa salah dan dosaku, sayang, cinta suciku kau buang-buang
Lihat jurus yang kan ku berikan, jaran goyang, jaran goyang
Sayang, janganlah kau waton serem, hubungan kita semula adem
Tapi sekarang kecut bagaikan asem, semar mesem, semar mesem


Lirik Lagu Ada Gajah Dibalik Batu - Wali Band
Lirik Lagu Ada Gajah Dibalik Batu - Wali Band

Eee eee aaa ada yang lagi deketin aku
Eee eee aaa aku pura-pura gak tahu
Eee eee aaa tiap hari nanyain aku
Eee eee aaa udah makan udah mandi udah tidur
Udah udah udah udah nanya melulu

Ada gajah di balik batu
Batunya hilang gajahnya datang
Aku tahu maksud dirimu
Diam-diam suka padaku

Ada gajah di balik batu
Batunya hilang gajahnya datang
Jangan diam-diam begitu
Ketiban gajah kamu baru tahu

Eee eee aaa usaha sih boleh usaha
Eee eee aaa tapi gak gitu juga keles
Eee eee aaa tiap hari nanyain aku
Eee eee aaa udah makan udah mandi udah tidur
Udah udah udah udah udah nanya melulu

Ada gajah di balik batu, batunya hilang gajahnya datang
Aku tahu maksud dirimu, diam-diam suka padaku
Ada gajah di balik batu, batunya hilang gajahnya datang
Jangan diam-diam begitu, ketiban gajah kamu baru tahu

(ada gajah di balik batu, batunya hilang gajahnya datang
Aku tahu maksud dirimu, diam-diam suka padaku
Ada gajah di balik batu, batunya hilang gajahnya datang
Jangan diam-diam begitu, ketiban gajah kamu baru tahu)

Ada gajah di balik batu, batunya hilang gajahnya datang
Aku tahu maksud dirimu, diam-diam suka padaku
Ada gajah di balik batu, batunya hilang gajahnya datang
Jangan diam-diam begitu, ketiban gajah kamu baru tahu
Ketiban gajah kamu baru tahu, ketiban gajah kamu baru tahu (kamu baru tahu)

Take note : Lagu ni pengaruh dari Kak Yana. Sepanjang kami dalam perjalanan pergi dan balik dari Lata Kesondong, memanjang dia nyanyi lagu ni. Liriknya agak kelakar tapi ada maksud yang tersendiri. 



27 Mac 2018

Lirik Lagu Dimatamu Sufian Suhaimi
Lirik Lagu Dimatamu – Sufian Suhaimi
Apakah Kau cuba untuk menafikan
Keikhlasan Hatiku padamu
Betapa Ku mencuba
Mendapatkan Secebis kasihmu
Apakah Kau tak mampu untuk menentukan
Di Antara kaca dan permata
Betapa Telahan mu
Memaksaku Mengundurkan diri
Dan Tak seharusnya aku
Bertemu Dirimu Didunia Ini
Dan Kau membuang diriku
Sesuka Hatimu
Dan Memilih dia
Dan Ku tersandar begini
Meratapi Hati
Yang Telah dilukai
Aku Sedar
Betapa Hinanya
Ku Dimatamu
Namun Jika ku diperlukan
Dan Diterima
Izinkan Ku menagih kasihmu
Namun Jika ku ditolak
Tak Diperlukan
Buang Segala tentangku
Dan Tak seharusnya aku
Bertemu Dirimu
Didunia Ini
Dan Kau membuang diriku
Sesuka Hatimu
Dan Memilih dia
Dan Ku tersandar begini
Meratapi Hati
Yang Telah dilukai
Aku Sedar
Betapa Hinanya
Ku Dimatamu

Take note : Kali pertama dengar lagu ni, Pian nyanyi live di ig. Suka lirik yang dinyanyikan tu. Sedih. Sendu. Syahdu broo.

Lirik Lagu Aqilah Floor88
Lirik Lagu Aqilah – Floor88
Ini Sambungannya Cerita si zalikha
Bukan Tentang dia tentang adik tirinya
Apa Yang ku tahu nama dia aqilah
Semangat Hatiku cuba kali kedua
Rambut Ikal mayang hitam manis orangnya
Sekali Ku pandang berdesup aku tergoda
Bagaimana Aku ingin mendapatkannya
Fikiran Celaru dan hati tak tentu arah
Benar Kata mereka mabuk bercinta
Akan Lupa semuanya
Mandi Tak basah tidur tak lena
Makan Tak berselera
Oh Aqilah cinta hatiku
Oh Aqilah i said i love you
Oh Aqilah tolonglah aku
Terima Ku jadi kekasihmu
Oh Aqilah dengarkan aku
Hati Ini hanya untuk dirimu
Oh Aqilah percayalah kataku
Hati Ini dah tertulis namamu


Belahlah Dada dan lihat hatiku
Sucinya Cintaku kepada kamu
Benar Kata mereka mabuk bercinta
Akan Lupa semuanya
Mandi Tak basah tidur tak lena
Makan Tak berselera
Oh Aqilah cinta hatiku
Oh Aqilah i said i love you
Oh Aqilah tolonglah aku
Terima Ku jadi kekasihmu
Oh Aqilah dengarkan aku
Hati Ini hanya untuk dirimu
Oh Aqilah percayalah kataku
Hati Ini dah tertulis namamu
Belahlah Dada dan lihat hatiku
Sucinya Cintaku kepada kamu

Take note : Ai suka lagu ni. Kali pertama dengar beberapa hati lepas. Waktu tu dalam kereta dalam perjalanan ke Terminal Bas Jengka Sentral. Hahaaa Kak Oyienz nyanyi lagu ni part koros. Eh macam sedap pulak. Terus ai search google. Okay, best. Sambungan lagu Zalikha rupanya. 

22 Mac 2018

GIVEAWAY PARACORD BRACELET 5IN1
GIVEAWAY PARACORD BRACELET 5IN1 🎇

Okay, untuk korang yang suka hiking tu, yang ada banyak gambar-gambar dengan view yang menarik waktu hiking, jomlah join giveaway ni. Mana tahu rezeki korang memiliki Paracord Bracelet ni. 

Kami mencari 10 orang pemenang ✌
Pastikan anda patuhi setiap syarat yang senaraikan itu.

#malaysiaprimitive
#paracordbracelet

UNTUK JOIN BOLEH KLIK GAMBAR DI BAWAH


Take note : Giveaway ini hanya berlangsung di facebook dalam group Malaysia Primitive sahaja ya. 


21 Mac 2018

Resepi Rempeyek Kacang Tanah


Resepi Rempeyek Kacang Tanah

1 paket tepung beras
1 cawan ikan bilis ( di blend )
1 biji telur
2 sudu ketumbar - di blend
1 sudu jintan putih
1 sudu jintan manis
1 cawan santan kelapa ( tak perlu pekat sgt )
1 sudu kecil kapur sireh ( bancuh dlm air bg larut )
Sedikit garam
Sepeket ikan bilis tuk hiasan
1/2 kg kacang tanah
Minyak untuk menggoreng
Acuan rempeyek

Cara cara membuatnya
Blend rempah tadi , masukkan dalam adunan tepung.
Kemudian masukkan sdikit air, masukkan telur, gaul2 bagi sekata.
Lepas tu, masukkan ikan bilis yang telah di blend tadi, santan , air kapur dan garam. Gaul gaulkan bagi sekata dan tambah sedikit air. Haati2 dgn kelikatan tepung. Kene pandai agak, jangan terlalu pekat dan jgn terlalu cair.
Panaskan minyak dlm kuali. Kalau boleh biar minyak banyak. Masukkan acuan dlm kuali biarkan panas. Bila minyak sudah panas, angkat acuan dan tuangkan adunan tepung tadi guna senduk kecik dan letakkan kacang tanah, (jgn byk sangat kcg tanah tu takut berat) dan letakkan 1 ikan bilis. Gorengkan. Api jgn kuat sgt nanti hangus. Buat berulang2 kali , goreng2 sambil terbalikkan. Dah agak kekuningan boleh angkat dan toskan.. buat lagi tanpa henti.

Kredit resepi kepada ‎Nori Othman‎ via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Take note : Aku tengah leka scroll facebook tadi, tetiba muncul resepi rempeyek kacang tanah ni. Subahanallah, gambar rempeyek tu buat aku tergoda, terliur. Manalah nak cari rempeyek sekitar Seremban ni. Oichhh caving sungguh dah rasa.

Aku simpankan resepi rempeyek kacang tanah ni disini sebagai tanda ingatan untuk aku. InsyaAllah hujung minggu ni aku akan balik kampung. Semestinya aku akan cuba resepi ini sekiranya ada kerajinan. Hahaaa.. Ada kerajinan eh. Entah bila nak rajin, asal balik kampung memanjang tidur.  Apapun, semoga aku dapat cuba resepi ni nanti. Oichhh rempeyekkk..

Hiking | Teknik Unggun Api Yang Betul
Berbagai jenis teknik unggun api, boleh praktikan didalam aktiviti rekreasi anda untuk memasak & sebagainya👇👇👇

Okay, sebelum buat unggung api pastikan anda fahami beberapa perkara dibawah terlebih dahulu :
1. Buat jika perlu sahaja
2. Buat dlm keadaan terkawal ( elak kawasan lain dari terbakar)
3.jl jika boleh buat dikawasan yg disediakan
4.Jangan membazir ( Kayu etc), padam API jika tak perlu, supaya Kayu boleh guna semula
5. Bersihkan Kawasan Selepas buat unggun
6. Jaga keselamatan sewaktu API marak ( Anak, barangan etc)
7. Buat sempadan antara unggun api. Dengan Kawasan lain contoh letak batu sekeliling unggun)
8. Jika boleh jgn buat atas akar-akar pokok yang jelas kelihatan ( pokok boleh mati@akar rosak)

#my_survival
#lusuh_adventure
https://mysurvival2u.blogspot.my/?m=1
www.lusuh.com.my  (online camping shop)





Sumber : Sam Lusuh

Take Note : Disebabkan beberapa hari lagi aku dan #mptvfamily akan melakukan aktiviti hiking + camping di Lata Kedondong maka untuk beberapa hari ini aku gigih mempersiapkan diri dengan serba sedikit ilmu alam. Antara yang sempat aku google termasuklah cara untuk membuat unggun api yang betul. Okay, disini aku kongsikan bersama korang ye. Semoga bermanfaat. 

Untuk korang yang berminat ikut serta trip ke Lata Kedondong yang akan diadakan pada 24 - 25 March 2018, bolehlah PM ai. Nanti ai akan ceritakan dengan lebih lanjut. Terima kasih.

20 Mac 2018

Makan Berendam & Risiko Jangkitan Kuman Kencing Tikus

[ISU] Makan Berendam & Risiko Jangkitan Kuman Kencing Tikus.

Apakah tidak cukup tanah di daratan sehingga mahu menghidangkan makanan di dalam sungai?
...

Sejak akhir akhir ini banyak lokasi kawasan rekreasi mula memperkenalkan restauran di dalam sungai atau restoran berendam. Trend yang semakin popular ini menjadi perhatian masyarakat berikutan keunikan menikmati juadah sambil kaki bermain air dan ditemani nyanyian unggas-unggas rimba.

Persoalannya, selamatkah restoran berendam ini dari sudut kesihatan?
.

Baru baru ini 9 sekeluarga telah di syaki di jangkiti Kuman Kencing Tikus (Leptosiprosis) selepas mereka bercuti di Pusat Rekreasi Hutan Lipur Gunung Belumut, Kluang. Siasatan yang di jalankan mengesahkan air sungai sungai di kawasan tersebut telah di cemari dengan kuman tersebut.

Leptospirosis adalah antara masalah penyakit berjangkit utama di Malaysia dan wajar diberi perhatian. Pada tahun 2015, terdapat 5,632 kes leptospirosis telah di kesan di Malaysia. Penyakit yang epidemik di Malaysia ini berpunca dari pencemaran air oleh kencing tikus (atau haiwan lain).

Kajian epidemilogi telah mengenalpasti mengapakah penyakit ini banyak berlaku di Malysia. Faktor persekitaran yang panas dan lembab, haiwan pembawa yang banyak dan kekerapan bencana banjir merupakan antara faktor yang menyebabkan peningkatan kes Leptospirosis di Malaysia.   Faktor pekerjaan, aktiviti rekreasi air, bencana banjir dan tikus (rodent) yang banyak merupakan antara punca jangkitan di Malaysia.

Mengetahui risiko dan peningkatan jangkitan kuman maut ini di Malaysia, langkah pencegahan perlu di lakukan sebaik mungkin.

Persoalan yang ingin kami utarakan dalam artikel ini adalah,  adakah Restoran Berendam merupakan faktor risiko kepada jangkitan kuman kencing tikus?

.

Trend makan berendam ini MUNGKIN boleh menjadi faktor risiko kepada jangkitan kuman kencing tikus kerana;

1. Makan berendam menjemput TIKUS
Walaupun pihak pengusaha premis telah berusaha untuk memastikan kebersihan persekitaran terjamin namun sudah pasti ada sisa makanan yang terjatuh ke dalam sungai.

Sisa makanan ini akan menjemput haiwan pembawa kuman seperti tikus untuk datang ke kawasan tersebut. Kehadiran tikus akan meningkatkan risiko pencemaran kencing tikus di kawasan berkenaan sekaligus meningkatkan risiko jangkitan kepada manusia.

2. Kaedah Penularan Kuman
Kuman Leptospirosis merebak melalui makanan atau minuman yang telah tercemar dengan air. Menikmati hidangan di dalam sungai yang (mungkin) dicemari kuman  akan meningkatkan risiko jangkitan kepada pengunjung.

3. Saliran Tidak Lancar
Kebiasaannya, restoran berendam akan di bina di kawasan air cetek yang tidak deras. Faktor ini akan menyebabkan kuman berkumpul di kawasan tersebut berikutan saliran yang tidak lancar.

Mampukah penularan penyakit ini dicegah?
.

Kaedah untuk mencegah jangkitan dan penularan penyakit ini.

Kunci utama bagi pencegahan penyakit ini adalah faktor KEBERSIHAN. Tikus tidak akan hadir ke kawasan tersebut jika tiada sisa makanan di tinggalkan di kawasan tersebut.

Di sesetengah kawasan rekreasi di luar negara, peraturan ketat di wujudkan untuk melindungi kawasan rekreasi. Pengunjung bukan sahaja disarankan untuk membawa pulang semua sampah sarap malah ada juga kawasan rekreasi yang tidak membenarkan langsung makanan dibawa.

Malaysia bertuah kerana dikurniakan dengan kepelbagaian dan keindahan flora dan fauna. Namun malangnya kesedaran mengenai penjagaan kebersihan seringkali diabaikan pengunjung.

Sekiranya kita lebih prihatin dalam menjaga kebersihan persekitaran, bukan sahaja Leptospirosis, penyakit penyakit berjangkit lain juga dapat dicegah.

.

Wajarkan Trend Restoran Berendam Dihentikan?

Melihat kepada angka kes Leptospirosis yang melibatkan taman rekreasi di Malaysia, PHM berpendapat, trend restoran berendam ini wajar di hentikan ataupun dikawal dengan peraturan peraturan tertentu.

Sekiranya trend ini mahu diteruskan, pemeriksaan premis berkala perlu dilakukan dan ujian pensampelan air juga perlu di pergiatkan untuk memastikan kawasan rekreasi bebas pencemaran kuman kencing tikus.

Pihak berkuasa yang mengeluarkan lesen juga perlu mewujudkan garis panduan khas untuk mengawalselia aktiviti ini bagi memudahkan proses pemantauan dan melindungi flora dan fauna.

Selain itu, KEBERSIHAN. KEBERSIHAN. KEBERSIHAN!

Mungkin ada yang kurang bersetuju jika rakyat Malaysia digelar sebagai pengotor. Namun lihatlah masalah sampah sarap, pencemaran sungai, sampah haram, kebersihan tandas di Malaysia.

Sesungguhnya penyakit itu datang akibat perbuatan dan sikap manusia itu sendiri..

Usah di salahkan tikus kencing merata rata, jika bukan kita MANUSIA yang menjemputnya.

Untuk info lanjut berkenaan Leptosiprosis

Rujukan

Garba B, Bahaman AR, Khairani-Bejo S, Zakaria Z, Mutalib AR. Retrospective Study of Leptospirosis in Malaysia. Ecohealth. 2017;14(2):389-398. doi:10.1007/s10393-017-1234-0.

Benacer D, Thong KL, Min NC, et al. Epidemiology of human leptospirosis in Malaysia, 2004–2012. Acta Trop. 2016;157:162-168. doi:https://doi.org/10.1016/j.actatropica.2016.01.031.

Costa F, Hagan JE, Calcagno J, et al. Global Morbidity and Mortality of Leptospirosis: A Systematic Review. Small PLC, ed. PLoS Neglected Tropical Diseases. 2015;9(9):e0003898. doi:10.1371/journal.pntd.0003898.

Leptospirosis in Malaysia: Avoid dining or recreational activities in unsanitary areas and stop littering drains https://today.mims.com/leptospirosis-in-malaysia--avoid-dining-or-recreational-activities-in-unsanitary-areas-and-stop-littering-drains

Credit : Public Health Malaysia

19 Mac 2018

Hiking | TRIP KE LATA KEDONDONG

*TRIP KE LATA KEDONDONG*🌊
Whatsapp group : https://chat.whatsapp.com/0f9KH2ElmHF3JFOadS0OFL

Hari : Sabtu dan Ahad
Tarikh : 24/3 - 25/3
Masa : 8.00pm-9.00am
Makan : BBQ 
Disediakan : Guide, Sweeper, Fly, Ground, 1st Aid, Ration, & Tools.
Bayaran: RM15 (tidak termasuk parking)
Waze: Lata kedondong

24 March 2018
8.00pm : Berkumpul di lata kedondong

8.30pm : Taklimat Pergerakan

8.45pm : Senaman ringan & Bacaan doa

9.00pm : Mula mendaki

10.00pm : Tiba di air terjun sgi kedondong

10.00pm : Persiapan tapak kemah

11.00pm : Masak

12.00pm : Makan mlm & Rehat

25 March 2018
7.00am : Mandi Sgi & Photo

9.00am : Kemas barang

9.30am : Turun ke parking

10.00am : Bersurai @ Sarapan di luar

tentativ akan berubah mengikut keadaan cuaca, kecederaan, kemampuan pendaki dan lain2. harap maklum.

Barang2 yg perlu di bawa adalah seperti berikut :
1. headlamp (wajib)
2. Sleeping beg
3. Hammock kalau nk tido selesa
4. air secukup nya
5. makanan tambahan
6. kasut yg sesuai
7. Ubat peribadi
8. pakaiaan ganti

Take Note : Konsep hiking + camping.

Korang berminat dengan aktiviti hiking? Berminat nak camping? Tapi sedih sebab tiada kawan yang satu kepala untuk ikut serta dengan korang??

Okay, apa kata sertai kami. InsyaAllah, pada hujung minggu ni kami akan adakan aktiviti hiking dan camping ke Lata Kedondong. Korang yang berminat untuk menyertai boleh klik link diatas.

Jangan risau, kita akan bekerjasama untuk melakukan semuanya. Kita akan hiking sama-sama. Menjaga antara satu sama lain. Yang lambat tidak akan ditinggal. Apa yang penting, kerjasama!

Untuk pertanyaan/detail, boleh klik link diatas atau ke facebook Malaysia Primitive



17 Mac 2018

Malaysia Primitive Bakal Melancarkan T-Shirt Edisi Pertama

PELANCARAN T-SHIRT 1ST EDITION


Tempahan tinggal beberapa unit sahaja lagi.
BOLEH PM 0126717331
#mptvfamily


Untuk kaki hiking pastinya kenal dengan #mptvfamily. Sebuah team yang agak aktif di facebook. Kebiasaannya akan melakukan aktiviti setiap hujung minggu. Team Malaysia Primitive atau lebih dikenali dengan nama team MPTV ini bakal mengeluarkan baju dengan logo kumpulan sendiri tidak lama lagi. Wowww menarik, bukan?

Untuk korang yang nak memiliki baju Malaysia Primitive ni boleh hubungi nombor diatas. Design baju adalah seperti dalam gambar.

Tak sabar ai nak tunggu baju tu. Lepas ni bolehlah pakai selalu time hiking dengan team MPTV ni. Lepas tu tangkap gambar ramai ramai. Wahhh boria gitu. Sukanya !! Excited!!

Untuk korang yang nak tahu lebih lanjut tentang group Malaysia Primitive ni bolehlah ke group facebook mereka MALAYSIA PRIMITIVE atau klik LINK ini.

Apa Salah Warga Asing?
Apa salah warga asing?
Apa salah warga asing?
Apa salah warga asing?

Kadang kala aku benci seketul masyarakat di Malaysia. Terlalu berlagak. Terlalu sombong. Terlaku riak. Aku benci. Mereka terlalu mendabik dada.

Apa salah warga asing? Kenapa mereka diperlakukan seperti tiada perasaan? Tiada belas kasihan ke dalam hati kau untuk dia? Apa salah warga asing?

Baru-baru ni, aku nampak satu situasi dimana wara asing tersebut dimarah bertubi tubi. Segala sumpah seranah dihumban kepada dia. Sekali pakej dipukul, ditampar, diterajang. Aku tengok warga asing tu senyap je. Mungkin dia takut. Atau dia tak fasih berbahasa melayu. Aku perhati raut wajah dia. Sayunya Ya Allah.. Hati aku sebakk...

Tak lama selepas tu ada beberapa orang rakan dia datang back up dia. Aku tak berapa jelas apa yang mereka perkatakan. Tapi ada kedengaran suara yang keras dan lantang. Si pemukul tadi meludah pada warga asing tersebut. Sungguh biadap bagi aku!

Keadaan kembali kecoh. Hampir berlaku agenda tumbuk menumbuk. Tak lama lepas tu supervisor pun datang. Aku dengar supervisor tu suruh si pemukul tu minta maaf pada warga asing tersebut. Tapi si pemukul tu enggang. Berlagak nak mati! Menyampah aku..

Supervisor cakap, kalau perkara ni berlarutan, kes ni akan dibawa ke atasan. Sebab berlaku dalam kilang dan pada waktu kerja. Puas aku fikir, apa yang jadi sebenarnya. Apa yang menyebabkan si pemukul tu marah sangat. Tapi masihb idak dapat jawapan. Supervisor tu tanya warga asing apa yang berlaku sebenarnya. Aku nampak warga asing tu geleng kepala. Eh, dia bersalah ke? Tanya aku dalam hati.

Ahmed, kawan warga asing tu bersuara. Katanya si pemukul tu tuduh kawan dia curi dompet. Si pemukul tu datang ke department mereka terus tuju ke kawan dia dan pukul. Langsung tidak bertanya. Lepas dah pukul bertubi tubi baru tanya. Si kawan dia tu pulak tidak berapa fasih dan faham bahasa melayu. Sebab tu dia diamkan diri. Dia takut. Katanya lagi, kawan dia memang sepanjang hari ada bersama dia. Bila masa pulak dia mencuri dompet tersebut. Kalau Supervisor dan semua orang tidak percaya, boleh check cctv. 

Okay, aku agak terperanjat. Dituduh mencuri rupanya. Aku tengok muka si pemukul tu bengis semacam je. Berlagak, acah acah dia je yang betul. Aku tak pasti apa perbicangan diaorang. Yang pasti lepas pada tu supervisor bawak diaorang masuk opis. Mingkin check cctv. 

Keesokan harinya, aku dengar khabar angin yang mengatakan warga asing tu tidak bersalah. Sebenarnya si pemukul tu saja cari point untuk cari pasal. Apa ke banganglah manusia perangai macam ni. Kesian gila kot, dah separuh lembik budak tu kau tibai. Ishh.. Ish... Dengar kata si pemukul tu sekarang digantung kerja. Bagi aku better dibuang kerja terus. Orang macam ni penyebab kilang bermasalah. Orang lain sibuk cari rezeki, dia sibuk nak tutup periuk nasi orang. 

Seboga jadi iktibar untuk diri aku sendiri. Berbuat baiklah pada sesiapa sahaja tanpa mengira darjat dan siapa pun mereka. Bersihkan hati, ikhlaskan niat dalam mencari rezeki yang halal.

Cara Memohon Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)
ATM mempelawa warganegara Malaysia berkelayakan SPM untuk dilantik sebagai Bakal Pegawai Kadet bagi menjalani pengajian dan latihan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) di bawah tajaan Kementerian Pertahanan Malaysia. Mereka akan berkhidmat dalam Perkhidmatan Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) atau Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) setelah tamat pengajian. Harap maklum.

3 Program Asasi ditawarkan iaitu

1 - Asasi Perubatan
2 - Asasi Kejuruteraan dan Sains Teknologi
3 - Asasi Pengurusan dan Strategi

Cara Memohon. Calon- calon hendaklah memohon melalui Unit Pusat Universiti dengan mendaftar melalui http://upu.mohe.gov.my/web/ dan memilih UPNM sebagai pilihan pertama. Hanya calon-calon yang layak mengikut syarat-syarat tertera di atas akan disenarai pendek dan dipanggil untuk proses pemilihan di tempat yang akan ditetapkan kelak.

GAJI Pokok Pelajar Tajaan Kementerian Pertahanan
Tahun Asas - RM1,103.96
Tahun 1 - RM1,228.96
Tahun 2 - RM1,353.96
Tahun 3 - RM1,478.96
Tahun 4 - RM1,603.96
Tahun 5 - RM1,620.00

Elaun Bulanan
Elaun Khidmat Bulanan - RM115.00
Sara Hidup - RM150.00
Insentif Khas - RM200.00

Bonus Tahunan tertakluk kepada sokongan.

Kos Pengajian, Makan Minum, Penginapan, Buku, Pakaian, Latihan Ketenteraan adalah DITANGGUNG SEPENUHNYA OLEH KERAJAAN.

Untuk detail, korang boleh ke http://upu.mohe.gov.my/web/

Selamat berjaya gais. Berkhidmatlah dengan jujur amanah kepada nusa bangsa ye. Jadilah seketul masyarakat yang membantu mereka yang memerlukan. Wassalam

16 Mac 2018

11 Mac 2018

Rahsia Keluarga bahagia dan Dirahmati
RAHSIA KELUARGA BAHAGIA DAN DIRAHMATINYA

🔴 Jaga solat awal waktu, PASTI keluarga akan bahagia. Beza orang yang sekadar solat dengan orang yang solat di awal waktu, ibarat langit dan bumi. Jauh bezanya. Dan Allah akan hujani rezeki pada rumah orang-orang yang jaga solat di awal waktu.
.
🔴 Wujudkan ta'lim dalam rumah sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Ta'lim adalah sesi berkumpul sekeluarga dan bercerita tentang Allah, kisah nabi, tafsir quran, atau hadis2. Jadikan rumah kita sebahagian dari taman syurga.
.
🔴 Wujudkan 3 waktu ini dalam keluarga, sekurang-kurangnya sekali sehari: Solat berjemaah, Makan berjemaah, dan Bercerita/berbual.Dan dalam ketiga-tiga waktu ini, haramkan handphone dan TV.
.
🔴 Menguap atau melihat handphone ketika pasangan atau anak-anak sedang bercerita, adalah akhlak yang sangat buruk.
.
🔴 Sebut nama pasangan dan anak-anak dalam doa selepas solat, setiap hari.
.
🔴 Banyakkan menyebut "ya arhamar rahimin" (Yang Maha Pengasih dan Penyayang). Supaya setiap anggota keluarga kita juga sentiasa ada dua sifat itu-- penyayang dan pengasih.
.
🔴 Hindari sikap MALAS. Buang perkataan MALAS dalam kamus hidup. Allah benci orang yang malas, Allah menyempitkan rezeki orang yang malas. Kurangkan tidur, kurangkan makan, kurangkan social media, kurangkan berhibur. Kerana itu punca malas.
.
🔴 Tanda Allah sayang keluarga kita ialah bila setiap ahli keluarga mampu berlembut dan bertoleransi sesama sendiri. Kalau kita masih berkasar, kerap bertelingkah, kuat merajuk, pentingkan diri sendiri, maksudnya keluarga kita masih jauh dari Allah.
.
🔴 Orang yang paling kaya dan bahagia adalah orang yang kenal Allah, percaya Allah, RASA Allah sentiasa melihat, dan yakin setiap musibah dan nikmat itu adalah kerana kasih sayang Allah.
.
🔴 Apa ciri-ciri rumah yang Allah suka? Rumah yang sentiasa bersedia menyambut Rasulullah saw sebagai tetamu. Bayangkan Rasulullah nak datang rumah kita petang ni. Adakah kita akan malu atau mengelak? Adakah kita akan sorokkan mana2 majalah, DVD, frame gambar? Adakah kita akan hulurkan Quran yang berhabuk (dah lama tak baca) kepada Rasulullah? Atau adakah kita dalam keadaan yang sentiasa bersedia untuk menyambut Rasulullah, dan yakin baginda akan suka berkunjung ke rumah kita? Tepuk dada.
.
🔴 Nafkah wajib seorang suami kepada isterinya ada 3: Tempat tinggal, Makanan, Pakaian. Suami isteri yang tinggal di rumah mak atau mak mertua atas sebarang sebab, bermaksud suami belum menyempurnakan nafkah tempat tinggal. Tapi kalau tiada pilihan, suami tetap perlu beri bayaran sewa (atau sumbangan setimpal) kepada tuan rumah, bagi menyempurnakan nafkah tersebut. Ini kewajipan. Dan kalau tak ditunaikan, suami akan menanggung dosanya, dan boleh jadi asbab rezeki keluarga sempit dan rumahtangga tak bahagia.
.
🔴 Rasulullah saw tak pernah merungut apabila makanan yang disediakan isterinya tak sedap, kekurangan pada sikap/layanan isterinya, kenakalan anak-anak, sikap ego orang tua, rajuk/cemburu isterinya, atau sebarang kesusahan dalam rumahtangga. Rasulullah tak pernah merungut. Kerana merungut adalah salah satu tanda hati telah hitam.
.
🔴 Macam mana nak bersihkan hati yang hitam? Rajin basuh toilet, bersihkan rumah. Kerja-kerja "kotor" sebegini akan membersihkan hati dan menundukkan jiwa. Sambil bersihkan tandas, repeat dalam hati--
"Rajiah, kau bukan siapa-siapa, kau takde apa-apa, kau tak pernah buat apa-apa. Semua kebaikan yang ada pada kau, adalah kuasa dan pertolongan Allah semata-mata." 😭
.
🔴 Setiap kali kita nampak keburukan atau kekurangan pada pasangan dan anak-anak--
SABAR.
Betulkan diri sendiri dulu. Kadang2 kekurangan itu bukan pada pasangan atau anak-anak, tapi pada diri sendiri yang gagal bersyukur, gagal mendidik dan gagal menjadi contoh yang baik. Orang yang betul2 yakin dengan Allah, tak pernah pandang rendah pada orang lain, termasuk dirinya sendiri.
.
🔴 Setiap kali buat kebaikan, jangan harapkan pujian daripada pasangan, tapi harapkan Allah pandang dan Allah sayang. Sebab bila Allah sayang, automatik seluruh makhlukNya sayang pada kita.
.
🔴 Kekalkan mawaddah (romantik) dalam rumahtangga. Jalan pegang tangan, baring atas riba pasangan, peluk pasangan, pandang wajah pasangan dengan rasa cinta. Biarpun di hadapan anak-anak.
.
🔴 Ringankan mulut untuk ucapkan kata cinta, kata penghargaan, pujian dan dorongan kepada pasangan dan anak-anak setiap hari. Itu akan melembutkan hati dan mengeratkan hubungan.
.
🔴 Rasulullah saw tak pernah pukul/rotan/kurung/ikat/meninggikan suara kepada pasangan dan anak-anak. Baginda bijak menggunakan kemahiran komunikasi dan tutur kata yang berhemah untuk selesaikan sebarang konflik dan stress. Kekerasan dan kekasaran fizikal hanya akan mengeraskan hati dan menjarakkan hubungan.
.
🔴 Cara hidup kita menentukan cara mati kita. Dan cara mati kita menentukan cara kita dibangkitkan semula nanti. So kalau nak kesudahan yang baik, betulkan cara hidup bermula sekarang!
.
🔴 Sentiasa buat kebaikan, walaupun kepada pasangan yang tak pandai menghargai, pasangan yang ego, pasangan yang jahil, pasangan yang tak membalas kebaikan tersebut. Kerana setiap kebaikan yang kita buat, pasti akan dibalas oleh Allah. Buat baik, sebab nak Allah sayang, bukan sebab nak pasangan sayang. Ingat, tiada satu pun kebaikan yang sia-sia!
.
🔴 Rumahtangga yang sejahtera adalah salah satu syurga dunia. Sesiapa yang tak berusaha untuk capai syurga dunia, tak akan mampu beroleh syurga di akhirat nanti. Maka penting untuk kita berusaha capai keluarga sejahtera, sebelum mati.
.
🔴 Suami yang rajin tolong basuh pinggan, bukan suami dayus. Suami yang rajin tolong sidai baju, bukan suami dayus. Suami yang tolong mandikan anak-anak, bukan suami dayus. Suami yang patuh cakap isterinya, bukan suami dayus. Tapi suami dayus, adalah suami yang tak mampu membimbing isterinya ke jalan Allah, tak mampu menjaga aurat isterinya, tak mampu membentengi isterinya dari azab api neraka.
.
🔴 Rumahtangga yang sentiasa ada solat dan zikir di dalamnya, pasti akan tenang dan bahagia.
.
🔴 Jarak sesuatu masalah dengan penyelesaiannya, ibarat jarak dahi dengan tempat sujud. Apa pun konflik dalam rumahtangga, kembali pada Allah.
.
🔴 Kualiti sesebuah keluarga terletak pada kualiti solat anggotanya.
.
🔴 Sentiasa bersedekah sesama anggota keluarga. Kerana sedekah itu lebih tajam daripada doa.
.
🔴 Keluarga adalah asas hidup. Kalau keluarga sejahtera, seluruh perjalanan hidup akan mudah.
.
🔴 Seorang suami perlu ada sifat "ghirrah". (Bukan ghairah. Itu memang dah confirm ada. 😂) Ghirrah bermaksud cemburu. Cemburu yang bertujuan untuk memelihara kehormatan isteri dan menghindar isteri daripada maksiat dan dosa. Contoh, kalau isteri nak keluar dengan kawan2, suami boleh izinkan. Dengan syarat, auratnya terpelihara, pergaulannya terjaga.
.
🔴 Doa bila rumahtangga dilanda badai atau musibah:
Surah At-Taubah, ayat 128-129.
Ini doa favourite Rasulullah saw.
.
🔴 Doa supaya satu keluarga sentiasa jaga solat:
Surah Ibrahim, ayat 40.
.
🔴 Doa supaya Allah sentiasa pelihara ibu bapa kita, dan jadikan anak-anak kita taat:
Surah Al-Ahqaf, ayat 15.
.
🔴 Doa memohon zuriat, dan agar Allah sentiasa beri kesabaran ketika belum ada zuriat:
Surah Maryam, ayat 1-10.
.
.
Semoga apa yang saya kongsikan ini bermanfaat, dan menjemput rahmat Allah ke dalam keluarga kalian.
.
Ini cuma perkongsian.
Bukan nasihat, atau jauh sekali nak tunjuk bagus.
.
Sama-sama kita berlapang dada,
cuba ikut sunnah Rasulullah,
dan perlahan-lahan kayuh kembali kepada Allah.
.
Sementara masih dipinjamkan nyawa ni.
Kan? 😊

Credit : SINI



10 Mac 2018

Hiking | Apa itu G7 ?

Apa itu G7? 

Perkataan G7 ni agak famous di kalangan hiker dan pencinta alam semula jadi. Ada sebahagian hiker yang mendabik dada setelah berjaya menjejak kaki ke G7. Ada juga dikalangan hiker berkata, jangan gelar diri itu hiker sekiranya masih tidak mencapai G7. Oichhhh nokharemmm punya statment!! 

G bermaksud gunung manakala 7 pula mewakili ketinggian yang melebihi 7000 kaki.

Di bawah adalah senarai tujuh gunung yang menduduki carta G7 ini.

# GUNUNG KETINGGIAN (Kaki / meter)

G1 Gunung Tahan, Pahang 7175 / 2187
G2 Gunung Korbu, Perak 7162 / 2183
G3 Gunung Yong Belar, Perak 7156 / 2181
G4 Gunung Gayong, Perak 7129 / 2173
G5 Gunung Chamah, Kelantan 7123 / 2171
G6 Gunung Yong Yap, Kelantan 7113 / 2167
G7 Gunung Ulu Sepat, Kelantan 7090 / 2161

Take Note : Bagi aku tak perlu mendabik dada setelah berjaya mendaki gunung-gunung yang ketinggian 7000 kaki tu. Itu mungkin satu kepuasan/kebanggaan untuk korang tapi tidak semua orang suka akan sikap mendabik dada tu.

Macam aku, aku join kawan-kawan hiking sekadar minat dan mengisi masa lapang. Selain itu, dengan aktiviti ini juga aku dapat menyihatkan badan. Aku cabar diri untuk gigih dan terus berusaha demi turunkan berat badan. Dengan aktiviti ini juga aku dapat tambah kenalan. Kenalan dari pelbagai pelusuk. Ada yang jumpa di puncak bukit, ada yang jumpa dalam group hiking facebook dan ada juga yang jumpa dama group hiking whatsApp. Alhamdulillah, bagi aku aktiviti ini sangat bermanfaat, Disamping dapat menikmati keindahan alam. 

G7? Setakat ini aku tidak terfikir dan terdetik lagi di hati untuk tawan G7 tu. Biarlah aku tawan dulu semua bukit sebelum menjejak G7 tu. Hahaaa panjat bukit pun dah semput./ tercungap cungap. tapi takpe, itu tidak melemahkan semangat aku. Alhamdulillah, kekawan ada di belakang dikala aku hampir menyerah kalah. 

Tujuan aku hiking untuk kesihatan. Untuk penuhi masa lapang. Jadi rasanya tak naik G7 pun takpe kowt. Nak cuba tu boleh je tapi jangan riak. Jangan sombong. Jangan takbur. Jangan mendabik dada. 

09 Mac 2018

Senarai Gunung-Gunung Di Malaysia Mengikut Ketinggian
Senarai Gunung-Gunung Di Malaysia
(Mengikut Ketinggian - m)

1 Gunung Kinabalu Sabah 4,095
2 Gunung Trusmadi Sabah 2,642
3 Gunung Tambuyukon Sabah 2,579
4 Gunung Murud Sarawak 2,422
5 Gunung Mulu Sarawak 2,376
6 Gunung Tahan Pahang 2,187
7 Gunung Korbu Perak 2,183
8 Gunung Yong Belar Sempadan Perak-Kelantan 2,181
9 Gunung Gayong Perak 2,173
10 Gunung Chamah Kelantan 2,171
11 Gunung Yong Yap Sempadan Perak-Kelantan 2,167
12 Gunung Ulu Sepat Sempadan Perak-Kelantan 2,161
13 Gunung Batu Putih Perak 2,131
14 Gunung Tama Abu Sarawak 2,112
15 Gunung Irau Pahang 2,110
16 Gunung Benum Pahang 2,107
17 Gunung Apd Runan Sarawak 2,103
18 Gunung Gerah Sempadan Perak-Kelantan 2,103
19 Bukit Batu Lawi Sarawak 2,092
20 Bukit Batu Buli Sarawak 2,092
21 Gunung Tumang Batak Sempadan Perak-Pahang 2,082
22 Gunung Bilah Sempadan Perak-Kelantan 2,081
23 Gunung Berembun Pahang 2,078
24 Gunung Bieh Perak 2,073
25 Gunung Belatok Perak 2,031
26 Gunung Junction Perak-Pahang-Kelantan 2,071
27 Gunung Gedung Pahang 2,065
28 Bukit Batu Lawit Sarawak 2,046
29 Gunung Berinchang Pahang 2,031
30 Bukit Batu Iran Sarawak 2,018
31 Gunung Tangga Pahang 2,014
32 Gunung Swettenham Perak 1,961
33 Gunung Shoid Kelantan 1,947
34 Gunung Hulu Kechau Pahang 1,945
35 Gunung Lamaku Sabah 1,943
36 Gunung Liang Timur Pahang 1,933
37 Gunung Liang Barat Perak 1,933
38 Gunung Berhid Kelantan 1,931
39 Gunung Challi Sempadan Perak-Pahang 1,922
40 Gunung Siku Pahang 1,915
41 Gunung Tok Nenek Perak 1,904
42 Gunung Noring Perak 1,888
43 Gunung Bintang Perak / Kedah 1,862
44 Gunung Noring Timur Sempadan Perak - Kelantan 1,861
45 Bukit Pagon Sarawak 1,850
46 Gunung Beremban Pahang 1,841
47 Gunung Basor Kelantan 1,840
48 Gunung Bintang Utara Kedah 1,835
49 Gunung Semangkok Selangor 1,824
50 Gunung Penelope Pahang 1,800
51 Gunung Suku Perak 1,797
52 Gunung Kuar Perak 1,772
53 Gunung Ulu Kali Selangor 1,772
54 Bukit Bujang Pahang 1,771
55 Gunung Besar Perak 1,748
56 Gunung Warpu Kelantan 1,745
57 Gunung Rock Pahang 1,740
58 Gunung Cecil Pahang 1,740
59 Gunung Besah Perak 1,720
60 Gunung Chabang Perak 1,711
61 Gunung Beluat Pahang 1,700
62 Gunung Jasar Pahang 1,696
63 Gunung Rajah Selangor 1,684
64 Gunung Titiwangsa Perak 1,680
65 Bukit Tunggul Sempadan Selangor - Pahang 1,663
66 Gunung Hulu Semangkok Sempadan Selangor - Pahang 1,668
67 Gunung Bubu Perak 1,657
68 Gunung Bah Gading Perak 1,621
69 Gunung Murud Kecil Sarawak 1,620
70 Gunung Rambong Perak 1,600
71 Gunung Tamu Renan Sarawak 1,585
72 Gunung Tenampok Sabah 1,581
73 Gunung Perdah Pahang 1,576
74 Gunung Ulu Jerneh Perak 1,576
75 Gunung Bintang South Perak 1,560
76 Gunung Tera Kelantan 1,556
77 Gunung Ulu Teras Perak 1,549
78 Gunung Rabong Kelantan 1,538
79 Gunung Ulu Titi Basah Perak 1,533
80 Bukit Hulu Bernam Selangor 1,526
81 Gunung Lebah Pahang 1,522
82 Gunung Pallas Pahang 1,520
83 Gunung Lawit Terengganu 1,519
84 Gunung Tapis Pahang 1,512
85 Gunung Ayam Kelantan 1,504
86 Gunung Behrang Perak 1,500
87 Gunung Nuang Selangor 1,493
88 Gunung Bedung Pahang 1,469
89 Gunung Besar Hantu Sempadan Pahang-Negeri Sembilan 1,461
90 Bukit Peteri Pahang 1,461
91 Gunung Mandi Angin Sempadan Terengganu-Pahang 1,460
92 Pine Tree Hill Sempadan Selangor-Pahang 1,456
93 Gunung Ulu Merah Perak 1,450
94 Gunung Hijau Perak 1,448
95 Gunung Ulu Perus Pahang 1,433
96 Gunung Bunga Buah Selangor 1,430
97 Gunung Stong Kelantan 1,422
98 Gunung Chingkai Perak 1,397
99 Gunung Diwangsa Pahang 1,395
100 Gunung Hulu Bakar Pahang 1,391
101 Gunung Palas Pahang 1,391
102 Khao Han Kut Perak 1,380
103 Gunung Che Tahir Kelantan 1,379
104 Gunung Ulu Telang Pahang 1,376
105 Gunung Gagau Sempadan Kelantan - Terengganu - Pahang 1,376
106 Gunung Bintang False Perak 1,373
107 Bukit Selidang Sarawak 1,372
108 Gunung Nonohan Sabah 1,366
109 Gunung Menyelit Sarawak 1,362
110 Gunung Talang Selangor 1,345
111 Gunung Ulu Bakau Sempadan Selangor - Pahang 1,345
112 Gunung Magdalena Sabah 1,346
113 Gunung Inas Sempadan Perak - Kedah 1,341
114 Gunung Ulu Soh Perak 1,324
115 Gunung Malalon Sabah 1,320
116 Gunung Terbakar Pahang 1,320
117 Bukit Kabut Perak 1,318
118 Gunung Padang Terengganu 1,315
119 Gunung Berangkat Kelantan 1,297
120 Gunung Saji Kelantan 1,284
121 Gunung Tribulation Sabah 1,280
122 Gunung Perdis Pahang 1,279
123 Gunung Ledang Johor 1,276
124 Gunung Panggang Paku Pahang 1,266
125 Bukit Lata Papalang Kedah 1,266
126 Gunung Paya Tengah Poi Sarawak 1,242
127 Gunung Bujang Melaka Perak 1,234
128 Gunung Surat 1,229
129 Gunung Kenderong Perak 1,223
130 Gunung Biong Perak 1,218
131 Gunung Jerai Kedah 1,217
132 Gunung Panggau Dulang Sarawak 1,210
133 Gunung Gajah Terom Terengganu 1,206
134 Bukit Ulu Laho Perak 1,203
135 Gunung Jasar Perak 1,200
136 Gunung Baubak Sempadan Kedah - Perak 1,199
137 Gunung Telapak Buruk Negeri Sembilan 1,193
138 Gunung Irong Pahang 1,191
139 Changkat Perah Perak 1,185
140 Gunung Chintawangsa Kelantan 1,184
141 Gunung Sarut Terengganu 1,180
142 Gunung Lang Perak 1,145
143 Gunung Hulu Lenik Selangor 1,140
144 Gunung Guak Rimau Perak 1,131
145 Gunung Templer Sabah 1,120
146 Gunung Kubang Badak Kedah 1,113
147 Gunung Gabis Pahang 1,106
148 Gunung Penumpu Pahang 1,094
149 Gunung Unyok Tapang Sarawak 1,080
150 Gunung Laris Pahang 1,075
151 Gunung Terra Kelantan 1,068
152 Gunung Pulang Pahang 1,063
153 Gunung Peninjau Perak 1,058
154 Gunung Serundum Pahang 1,055
155 Gunung Lerek Pahang 1,049
156 Gunung Kachang Terengganu 1,047
157 Gunung Tebu Terengganu 1,039
158 Gunung Belalai Pahang 1,038
159 Gunung Besar Johor 1,036
160 Bukit Mersing Sarawak 1,019
161 Gunung Tiong Johor 1,014
162 Gunung Belumut Johor 1,010
163 Gunung Pari Johor 1,006
164 Gunung Perenggan Sempadan Kedah - Perak - Thailand 998
165 Gunung Kubang Terengganu 980
166 Gunung Serudum Pahang 975
167 Gunung Pukin Sempadan Johor - Pahang 967
168 Gunung Tembat Terengganu 960
169 Gunung Brangsa Sarawak 960
170 Gunung Bekok Johor 953
171 Gunung Lubok Koi Sarawak 943
172 Gunung Cherlak Pahang 934
173 Gunung Tungku Pahang 928
174 Bukit Kobeh Perak 896
175 Gunung Rembau Negeri Sembilan 884
176 Gunung Raya Kedah 881
177 Gunung China Kedah 881
178 Bukit Tajam Pahang 877
179 Bukit Tujuh Pahang 867
180 Gunung Perak Kedah 864
181 Gunung Hulu Pari Perak 860
182 Bukit Chergau Terengganu 855
183 Gunung Hulu Kemapan Pahang 854
184 Gunung Chemendong Johor 846
185 Gunung Tok Bidan Kedah 842
186 Gunung Pertawai Johor 840
187 Gunung Jua Pahang 829
188 Western Hill Pulau Pinang 830
189 Gunung Angsi Negeri Sembilan 824
190 Gunung Santubong Sarawak 810
191 Gunung Ulu Baranang Sempadan Negeri Sembilan-Selangor 809
192 Gunung Keledang Sempadan Perak 808
193 Gunung Gagak Negeri Sembilan 807
194 Gunung Ulu Kaho Sempadan Perak - Thailand 792
195 Gunung Kapal Terengganu 790
196 Bukit Idung Pahang 781
197 Gunung Silantek Sarawak 780
198 Bukit Ulu Tapah Perak 778
199 Gunung Bayu Kedah 776
200 Gunung Bagahak Sabah 774
201 Gunung Berantai Pahang 768
202 Gunung Tampin Negeri Sembilan 764
203 Bukit Derow Pahang 745
204 Gunung Spaoh Sarawak 740
205 Gunung Perlis Sempadan Kelantan - Pahang 733
206 Mount Wullerstorf Sabah 720
207 Bukit Tok Jenung Pahang 720
208 Gunung Mat Chinchang Kedah 713
209 Gunung Padang Temambong Sempadan Pahang-Perak 701
210 Gunung Hulu Lawit Perak 679
211 Gunung Bongsu Kedah 658
212 Gunung Janing Johor 655
213 Gunung Pulai Johor 654
214 Bukit Chini Pahang 641
215 Gunung Jono Negeri Sembilan 640
216 Gunung Muntahak Johor 634
217 Bukit Batu Lawi Sarawak 624
218 Gunung Sumalayang Johor 614
219 Bukit Damar Dua Perak 607
220 Bukit Pelarit Perlis 553
221 Bukit Ma'okil Johor 578
222 Mount Hatton Sabah 570
223 Bukit Pemandang Pahang 566
224 Bukit Lubok Kawah Perak 560
225 Bukit Seluang Perak 560
226 Gunung Janing Barat Johor 543
227 Gunung Sirongol Sabah 541
228 Bukit Cemingat Pahang 524
229 Bukit Jenderus Pahang 520
230 Gunung Panti Barat Johor 513
231 Gunung Lambak Johor 510
232 Gunung Senyum Pahang 486
233 Bukit Bertangga Pahang 472
234 Gunung Panti Johor 457
235 Bukit Takun Pahang 442
236 Gunung Lubok Tedong Selangor 433
237 Bukit Banang Johor 427
238 Gunung Lepo Selangor 427
239 Bukit Broga Selangor 400
240 Bukit Tabur Selangor 396
241 Bukit Batu Tongkat Johor 395
242 Bukit Gayong Pahang 339

Cuba ✔️ sikit gunung mana yang telah anda tawan😂


08 Mac 2018

Gunung Yang Terdapat Di Sabah

Macam di Overseas kan? Ini adalah Gunung Kuli (Lembah Imbak). Ramai yang tidak tahu, sebenarnya di Sabah terdapat banyak Gunung yang boleh diterokai. Persekitaran yang indah dan cantik. Bahkan lebih cantik dari Gunung Kinabalu barangkali. Korang boleh baca info di bawah untuk ketahui sebahagian lokasi-lokasi gunung- gunung tersebut

Tahukah anda di Sabah sahaja terdapat sebanyak 34 jenis gunung

1.Gunung Ambun mempunyai ketinggian setinggi 1006 meter,

2.Gunung Bagahak ialah sebuah gunung yang terletak di Kampung Membati, daerah Lahad Datu, Sabah, Malaysia. Tingginya 774 meter,

3.Gunung Gaya merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Semporna di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Gaya mempunyai ketinggian setinggi 455 meter.

4.Gunung Ginivisan merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Tambunan di negeri Sabah, Malaysia. Tingginya 1,143 meter.

5.Gunung Harimau merupakan sebuah gunung yang terdapat di Taman Bukit Tawau, daerah Tawau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Harimau mempunyai ketinggian setinggi 1,067 meter.

6.Gunung Hatton merupakan sebuah gunung yang terdapat dalam daerah Lahad Datu di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Hatton mempunyai ketinggian setinggi 648 meter. Gunung Hatton terletak dalam Taman Perlindungan Tabin.

7.Gunung Kauran merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Keningau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Kauran mempunyai ketinggian setinggi 1,168 meter. Ia terletak dalam Taman Banjaran Crocker.

8.Gunung Kinabalu yang terletak di Sabah, Malaysia, mempunyai ketinggian setinggi 4,095 meter daripada aras laut. Gunung Kinabalu merupakan gunung ketiga tertinggi di Asia Tenggara. Gunung Kinabalu mempunyai kawasan hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, hutan Montane dan Hutan Ericaceous atau hutan gunung. Gunung Kinabalu merupakan lambang kemegahan kepada setiap penduduk yang tinggal di Sabah. Sesetengah penduduk menganggap Gunung Kinabalu ini merupakan gunung yang dapat memberikan semangat juang dan satu padu rakyat Sabah. Gunung Kinabalu banyak menyimpan cerita dan kisah-kisah yang misteri. Menurut kepercayaan masyararakat Kadazan Sabah, Gunung Kinabalu merupakan tempat bersemadinya semangat mereka selepas meninggal dunia.

9.Gunung Kuli merupakan sebuah gunung yang terdapat di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Kuli mempunyai ketinggian setinggi 1,387 meter terletak di antara daerah Kota Kinabatangan dan Tongod, Sabah.

10.Gunung Ligan merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Keningau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Ligan mempunyai ketinggian setinggi 1,386 meter. Ia terletak dalam Taman Banjaran Crocker.

11.Gunung Lotong yang terletak di Maliau Basin,, Sabah mempunyai ketinggian setinggi 1,664 meter (5,459 kaki). Gunung Lotong mempunyai hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, hutan Montane, dan Hutan Ericaceous atau hutan gunung. Terdapat banyak flora di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan.

12.Gunung Lucia merupakan sebuah gunung yang terdapat di Taman Bukit Tawau, daerah Tawau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Lucia mempunyai ketinggian setinggi 1,201 meter.

13.Gunung Luis merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Tawau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Luis mempunyai ketinggian setinggi 1,426 meter.

14.Gunung Lumutan merupakan sebuah gunung yang terdapat di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Lumutan mempunyai ketinggian setinggi 1,318 meter.

15.Gunung Magdalena merupakan sebuah gunung yang terdapat di Taman Bukit Tawau, daerah Tawau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Magdalena mempunyai ketinggian setinggi 1,331 meter.

16.Gunung Maria merupakan sebuah gunung yang terdapat di Taman Bukit Tawau, daerah Tawau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Maria mempunyai ketinggian setinggi 1,067 meter.

17.Gunung Mostyn merupakan sebuah gunung yang terdapat dalam daerah Kunak di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Mostyn mempunyai ketinggian setinggi 495 meter.

18.Gunung Paling-paling merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Keningau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Paling-paling mempunyai ketinggian setinggi 885 meter.

19.Gunung Panampakan merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Tambunan di negeri Sabah, Malaysia. Tingginya 1,086 meter.

20.Gunung Pisagan merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Keningau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Pisagan mempunyai ketinggian setinggi 1,137 meter.

21.Gunung Pock merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Semporna di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Pock mempunyai ketinggian setinggi 488 meter.

22.Gunung Rinangisan merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Keningau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Rinangisan mempunyai ketinggian setinggi 1,326 meter. Ia terletak dalam Taman Banjaran Crocker.

23.Gunung Sigalong merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Semporna di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Sigalong mempunyai ketinggian setinggi 457 meter.

24.Gunung Sigapon merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Keningau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Sigapon mempunyai ketinggian setinggi 613 meter.

25.Gunung Silam merupakan sebuah gunung yang terdapat dalam Kampung Lama, daerah Lahad Datu di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Silam mempunyai ketinggian setinggi 883 meter.

26.Gunung Tambuku merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Tawau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Tambuku mempunyai ketinggian setinggi 940 meter.

27.Gunung Tambuyukon yang terletak di Sabah mempunyai ketinggian setinggi 2,579 meter (8,462 kaki).Gunung Tambuyukon mempunyai hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, hutan Montane, dan Hutan Ericaceous atau hutan gunung. Terdapat banyak flora di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan.

28.Gunung Tampilat merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Tawau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Tampilat mempunyai ketinggian setinggi 963 meter.

29.Gunung Tannabalu merupakan sebuah gunung yang terdapat di Pulau Timbun Mata, daerah Semporna, Sabah. Ketinggian gunung ini 596 meter.

30.Gunung Tinutudan merupakan sebuah gunung yang terdapat di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Tinitudan mempunyai ketinggian setinggi 1,469 meter. Gunung Tinutudan mempunyai kawasan hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas dan kawasan hutan Montane. Ia terletak dalam Taman Banjaran Crocker.

31.Gunung Tribulation merupakan sebuah gunung yang terdapat dalam Lembah Danum, Banjaran Brassey, daerah Lahad Datu di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Tribulation mempunyai ketinggian setinggi 1287 meter.

32.Gunung Trusmadi yang terletak di Tambunan, Sabah merupakan gunung kedua tertinggi di Malaysia selepas Gunung Kinabalu yang juga terletak di Sabah. Gunung Trusmadi mempunyai ketinggian setinggi 2,462 meter (8,669 kaki).Gunung Trusmadi mempunyai hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, hutan Montane, dan Hutan Ericaceous atau hutan gunung. Terdapat banyak flora di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan, contohnya Nepenthes macrophylla.

33.Gunung Wakid adalah gunung yang tertinggi di kawasan daerah Tambunan. Gunung wakid terletak di kampung Sunsuron, Tambunan dan mempunyai ketinggian kira-kira 2,000 meter dan dikeliling hutan tebal yang menghijau.

34.Gunung Wullerstort merupakan sebuah gunung yang terdapat di daerah Tawau di negeri Sabah Negeri di bawah Bayu, Malaysia. Gunung Wullerstort mempunyai ketinggian setinggi 762 meter.

Sumber Gambar : Ekspedisi Gunung Kuli
Credit : Gunung di Sabah


07 Mac 2018

Hiking | Perbezaan Antara Guide, Sweeper, Gogo Dan Roro




Guide. Jurupandu arah. Merangkap leader dlm sesuatu trip pendakian

Gogo. Dikenali sebagai organizer sesuatu trip pendakian. Urusan Pembayaran, details, makan minum, dan permit biasanya dia yg uruskan. Dia pembantu kpd guide biasanya.

Sweeper. Orang yang terakhir. Dia ibarat pengasuh. Mengasuh peserta peserta yang slow dan pewai.

Jadilah seperti sweeper. Sentiasa sabar.

Roro. Apakah itu? Mungkin itu dikenali sebagai jodoh kot


Bahaya Menggunakan Telefon Di Stesen Minyak
*AMARAN DARI SHELL*

Shell Oil Company baru-baru ini mengeluarkan amaran selepas tiga kejadian di mana telefon mudah alih (sel telefon) menyalakan wap semasa operasi mengisi petrol.

Dlm *kes pertama*, telefon itu diletakkan pada pintu kereta semasa mengisi; ia berbunyi dan api yang berikutnya memusnahkan kereta dan pump petrol

Dalam *kes kedua*, seseorang individu mengalami kebakaran yang teruk di muka apabila wap menyalakan kerana mereka menjawab panggilan semasa mengisi minyak kereta mereka!

Dalam *kes ketiga*, seseorang individu  melecur di paha dan pangkal paha apabila wap dinyalakan semasa telefon, yang berada dalam poket mereka, berbunyi ketika mereka sedang mengisi petrol kereta mereka

Anda perlu tahu bahawa: *Telefon Mobile* boleh *menyalakan* bahan api atau fumes wap.

Telefon mudah alih yang menyala apabila dihidupkan atau apabila ia berdering melepaskan tenaga yang cukup untuk menyediakan percikan untuk *pencucuhan*.

*Telefon bimbit tidak boleh digunakan di stesen pengisian*, atau apabila bahan api potong rumput, bot, dan lain-lain.

Telefon bimbit tidak boleh digunakan, atau *perlu dimatikan*, sekitar
bahan-bahan lain yang menghasilkan wasap mudah terbakar atau bahan letupan atau debu, (iaitu, pelarut, bahan kimia, gas, habuk bijirin, dan lain-lain ...)

Dengan itu, di sini ada *Empat Peraturan* untuk mengisi petrol dgn selamat:

*1) Turn off engine*
*2) Jangan merokok* semasa mengisi petrol.
*3) jgn menggunakan telefon bimbit anda*  tinggalkan  dalam kenderaan atau  *off*.
*4) Jangan masuk semula dalam kenderaan anda semasa mengisi petrol*

*Bob Renkes Petroleum Equipment Institute* bekerja pada kempen untuk mencuba dan membuat orang menyedari kebakaran akibat *'elektrik statik'* di pam gas.
Syarikat beliau mempunyai *Kajian 150* kes kebakaran ini.

Keputusan beliau sangat mengejutkan:

*1) Daripada 150_kes*, hampir semua daripada mereka *wanita.*

*2) Hampir semua kes melibatkan orang yang masuk semula ke dalam kenderaan mereka manakala muncung masih mengepam petrol*
Apabila selesai, mereka pergi semula menarik muncung keluar dan kebakaran bermula, akibat statik.

*3) Kebanyakan mempunyai kasut getah soled.*

*4) Kebanyakan lelaki jarang masuk semula ke dalam kenderaan mereka sehingga selesai sepenuhnya.*
 Ini adalah mengapa mereka jarang terlibat dalam jenis kebakaran ini.

*5) Jangan sekali-kali menggunakan telefon bimbit apabila mengepam gas* /petrol.

*6) Ia adalah wap yang keluar dari gas yang menyebabkan api,* apabila disambar dengan caj statik.

*7) Terdapat 29 kebakaran* di mana kenderaan itu di masuki semula oleh pengisi dan muncung telah disentuh semasa mengisi minyak dari pelbagai jenama dan model. Sesetengah menyebabkan kerosakan besar kepada kenderaan itu,  stesen, dan  pelanggan.

*8) 17 kebakaran* berlaku sebelum, semasa atau selepas topi gas telah dikeluarkan dan sebelum mengisi bermula.

Encik Renkes menekankan *JANGAN* kembali ke dalam kenderaan anda semasa mengisi petrol/ gas. Jika anda benar-benar ada pilihan dalam kenderaan anda semasa gas/petrol mengepam, pastikan anda keluar, tutup pintu sentuh besi METAL, sebelum anda mula tarik muncung keluar.
Dengan cara ini statik dari badan anda akan dilepaskan sebelum anda mula keluarkan muncung.

Seperti yang disebutkan tadi, The Equipment Petroleum, bersama-sama dengan beberapa syarikat lain sekarang, benar-benar cuba untuk membuat kn org awam menyedari bahaya ini.

TERIMA KASIH KERANA KALIAN SEMUA SAYANGKAN KELUARGA, SAUDARA MARA DAN SAHABAT HANDAI BILA TAG MEREKA DISINI.

Credit : facebook