29 Mei 2018

Nasihat Dari Sahabat Untuk Sahabat

Jika perlu MARAH, marahlah tetapi usah terlupa dengan perkataan SABAR.

Jika perlu MENANGIS, menangislah tetapi usah terlupa dengan perkataan TENANG.

Jika perlu PATUH, patuhlah tetapi jangan sampai hilang KEMERDEKAAN.

Jika mahu MISKIN, miskinlah tetapi jangan terlalu miskin, nanti mudah menjadi KUFUR.

Jika mahu KAYA, kayalah tetapi jangan terlalu kaya sampai terlupa perkataan SEDEKAH.

Jika mahu menjadi WARAK, lakukanlah ibadah sebanyak-banyaknya tetapi jangan terlupa keperluan DUNIA.

Kalau mahu HARTA MENIMBUN, bekerja keraslah asalkan jangan sampai terlupa BERIBADAH.

Kalau mahu BERHIBUR, berhiburlah asal tidak lalai dan MENYALAHI SYARIAT.

Kalau mahu CEMBURU dengan kejayaan orang, cemburulah asalkan anda pun BERUSAHA KUAT sepertinya.

28 Mei 2018

Kisah Sebelum Audit Berlaku
Penat.
Aku penat.
Mengikut segala arahan.
Mengikut segala aturan.

Sepatutnya audit bermula beberapa minggu lepas tetapi ditangguh dan ditangguh. Hampir beberapa minggu sudah berlalu. Sampai satu tahap aku yang rasa muak. Menyampah bila dengar perkataan audit.

Audit. Bila sebut audit, memang aku seram. Apa yang seram sangat audit ni sebenarnya? Entahlah. Risau sebenarnya. Takut kilang aku tak capai piawai yang dikehendaki. Tapi itulah... penat penat kami mengemas, audit ditangguh. Minggu seterusnya kemas lagi demi audit. Eh tangguh lagi.

Esok audit? Ya, itu yang heboh diperkatakan dalam kilang tadi. Esok audit.  esok audit.. esok audit. Masing masing takut kemaskan apa yang patut. Masing masing cuci apa yang perlu. Bahagian production, aku rasa memang mengemas setiap hari kot. Tapi itulah, bila start running machine mesti berhabuk semula. Mesti plastik yarn tu menimbun. Itu mestilah! Sememangnya kemestian.

Kami di workshop lagilah pening memikirkan kekemasan. Hahaaa celah mana nak kemas. Hari hari kami hadap minyak, hadap metel, hadap iron dan blaaa.. bla.. bla... Kemas tak sampai setengah jam, pasti lepas tu berterabur kembali. Serpihan iron waktu guna machine milling dan lathe. Belum masuk lagi part repair motor. Segala bagai minyak dan hitam hitam ditangan..

Oichhh pening aku memikirkan audit ni. Untuk harini agak kelam kabut. Kerja aku pun agak luar biasa. Aku dapat tender cat mengecat beb. Hahaaa nak nangis je rasa. Kenapa mesti aku? Why me??

Sebelum sebelum ni pun memang aku yang handle bab mengecat. Dari mengecat lantai hinggalah mengecat machine. Tak tahulah kenapa aku yang dapat kerja cat mengecat tu. Aku syak diaorang ingat aku pro kot cat mengecat ni. Ni mesti kes aku cat lantai warehouse aritu. Adehhhhh! Time tu aku cat sebab dah takde mainpower yang nak buat kerja tu. Time tu memang kekurangan mainpower so aku oun bedal je lah. Gigih aku cat wehhh.. Pastu aku cat plak lantai bhgian production yang direnovert. Gigihlah aku cat seketul seketul. Ingatkan, habis kerja kerja renovert tu, dah takde sesi cat mengecat. Minggu lepas aku dapaf arahan untuk cat/tacap machine yang luntur warna dan hampir karat pulak. Fulamakkkk.. Jenuh jugak aku nak siapkan satu persatu.

Untuk arini aku ditugaskan cat machine bemning dan tentree plak. Nak taknak kene juga buat. Sudah tuntutan kerja. Jujur cakap, aku suka bab cat mengecat ni. Tapi satu je yang menyampah. Percikan cat terkena baju, seluar, kasut dan tudung. Arghhh stresss. Setiap kali cat meati ada yang terkena. Cat lantai warna grey, kasut pun terpalit sama. Cat machine warna krim, seluar pun terkena sama. Cat machine warna hitam, baju aku pun terkena sekali warna tu. Cat line warna kuning, tudung aku pun terkena sekali. Cat machine tentree warna grey arini. Habis tudung dan seluar aku pun terpalit sama. Hahaa tangan plak jangan ditanya. Normallah tu terkena cat.


Sikap Manusia Kenapa Begitu?
Terkilan. Itu yang aku rasakan tika dan saat ini. Terasa hati. Rasanya hati aku telah mati untuk rasai semua itu.

Aku tidak menyalahkan kau atas apa yang telah terjadi. Ini salah aku. Ya, salah aku, bukan kau. Tapi kenapa kau kejam sangat?

Kita sudah lama kenal. Sudah terlalu banyak suka duka yang kita lalui bersama. Sudah terlalu banyak pahit manis yang kita tempuhi bersama. Masihkah kau ingat segala kenangan kita bersama? Masihkah kau ingat semua tu?

Ingat lagi tak, kereta kau rosak dimalam hari. Kau call aku untuk settlekan kereta tu. Ingat lagi tak, kereta kau tiada minyak diatas highway, kau call aku untuk hantarkan minyak. Ingat lagi tak, kita pergi mall dan kau lupa dimana kau parking kereta. Waktu tu kita kelam kabut mencari. Ingat lagi tak?

Kau ingat lagi tak, setiap malam kau call aku dikala aku kecewa suatu masa dulu. Ingat lagi tak, kau tolong aku angkat barang ketika aku pindah rumah. Ingat lagi tak, kau pinjamkan aku duit ketika aku tidak berduit. Ingat lagi tak tetiba kereta rosak dalam perjalanan kita ke pantai. Waktu tu aku yang tolak kereta. Kau handle strering. Ingat lagi tak??

Kau ingat lagi tak semua tu? Banyak sangat kenangan untuk aku ungkap satu persatu. Kenangan dengan kau tak pernah padan dari ingatan aku. Aku hargai setiap pertolongan yang kau hulurkan. Terima kasih.

Tapi untuk kali ni aku kecewa dengan sikap kau. Kau sanggup tipu aku kerana dia. Kerana dia.. Aku kecewa dengan silap kau. Sungguh, aku kecewa.

Duhai sahabat, kau hati ape perasaan aku pada kau. Aku tahu apa perasaan kau pada aku. Walaupun kita tiada ikatan tapi ingatlah segala janji kita. Janji yang pernah kita ungkapkan suatu ketika dulu. Janji untuk halalkan semua ni bila tiba masanya nanti. Janji untuk sentiasa menjaga hati masing masing. Janji untuk tidak sakiti hati masing masing. Janji untuk tidak berbohong dan menidakkan sesuatu kebenaran. Masihkah kau ingat janji itu??

Untuk tika dan saat ini aku kecewa. Airmata aku tak mampu untuk berhenti mengalir mengenangkan perilaku kau tika ini. Sanggup kau tipu aku kerana dia. Sanggup kau sakitkan hati aku kerana dia. Sanggup kau pertahankan dia didepan aku. Sanggup kau berkasar dengan aku demi dia. Sanggup kau.. tegarnya hatimu sayang..

Dia siapa dihati kau? Siapa aku dihati kau kini? Dia sebenarnya yang ada dihati kau tika dan saat ini? Jujurlah pada hati kau. Andai aku bukan lagi dihati kau, katakan sejujurnya. Ya, memang sakit untuk aku. Tapi aku rela undur diri. Rasanya tak perlu lagi aku pertahankan semua ni kiranya aku bukan lagi dihati kau. Hurmmm...

Take note : Kejujuran penting dalam sebuah perhubungan. Jangan sesekali menipu atau sembunyikan fakta yang betul. Andai kata fakta itu menyakitkan hati skali pun, jujurlah. Mungkin kejujuran itu menyakitkan hati tapi juga boleh melegakan hati. Tapa kejujuran sebuah perhubungan itu langsung tidak bererti. Sekian.

27 Mei 2018

Untuk Sahabat


Kawan bertahun-tahun pun tiada makna jika kita masih suka kutuk belakang kawan kita. Sepatutnya persahabatan, semakin lama semakin erat. Makin kita jaga aib kawan kita. Makin kita jaga hati dia. Sepatutnyalah.
- Untuk sahabat

#siskuat
#selamatmalamdunia

13 Mei 2018

Enpat Perkara Yang Wajib Diingat
Empat orang ini janganlah engkau Jauhi:
1. Ayahmu
2. Ibumu
3. Saudara lelaki2 mu
4. Saudara prmp mu

Empat perkara ini hendaknya kamu berlindung daripadanya:

1. Buntu ( fikiran)
2. Sedih
3. Lemah
4. Kedekut

Empat orang ini janganlah kamu kasar kepada mereka :

1. Yatim
2. Miskin
3. Faqir
4. Orang Sakit

Empat perkara yang memperindah dirimu :

1. Sabar
2. Tabah
3. Tinggi ilmu (spiritual & Fizikal)
4. Dermawan

Empat orang yang hendaknya kamu dekati :

1. Orang yg Ikhlas
2. Orang yg setia
3. Orang yg Dermawan
4. Orang yg jujur

Empat orang yg hendaknya jangan kamu jadikan teman:

1. Tukang bohong
2. Tukang curi/rasuah
3. Tukang Hasud
4. Tukang Adu domba

Empat orang ini jangan sampai kamu tahan kedermawananmu terhadap mereka:

1. Istrimu
2. anak2 mu
3. Keluargamu
4. Sahabatmu

Empat hal yg hendaknya kamu Kurangi:

1. Makan
2. Tidur
3. Malas2
4. Bicara berlebih2an/gosip

Empat hal yang jangan kamu putus :

1. Sholat
2. Qur'an
3. Zikir
4. Silaturrahim


12 Mei 2018

Rahsia Yang Ditutup Rapat
Bila sudah namanya rahsia maka tidak siapa pun yang akan ketahui. Ditutup rapat dan disimpan rapi

1. Jodoh

Takde siapa tahu siapa jodoh kita dan boleh tentukan siapa jodoh kita. Tak guna kita fikir sedalam-dalamnya macam mana berjumpa jodoh dan bila berjumpa jodoh. Kenapa eh? Lagi banyak kita fikir lagi pening dan lost lah kita. Kenapa eh? Jodoh itu rahsia yang ditutup rapat-rapat. Oleh sebab itu, banyak berdoa pada Allah dan yakinlah bahawa jodoh yang ditentukanNya pasti yang terbaik dan pada masa yang kita dah bersedia dan mampu memikul tanggungjawab rumahtangga. Setiap hari sedekahkan al-fatihah dan doa yang terbaik buat bakal jodoh. Jadilah yang solehah, dapatlah nanti suami yang soleh. Yang dah bertemu jodoh, peliharalah ia dengan iman dan ihsan. Hiaskan perkahwinan itu dengan kasih sayang.

2. Rezeki

Rezeki pun rahsia yang ditutup rapat-rapat. Ada orang cacat tubuh badan dan derianya tapi, mampu membina empayar yang besar. Ada orang usaha satu hari, esok dah berjaya. Belajar main-main tapi result gempak. Baca sekali dah hafal and faham. Ada orang sempurna tubuh badan, satu kerja pun susah nak buat.Ada orang pula kerja bagai nak gila, masih sama. Belajar pagi petang siang malam, result biasa2. Baca berpuluh puluh kali pun susah nak faham. Kejayaan,keluarga, harta, ketenangan dan banyak lagi adalah rahsia Allah. Sebab tu bila kita rasa kita boleh menentukan rezeki kita, otak boleh jadi gila dan rasa nak pecah. Bila kita rasa kita boleh tentukan rezeki kita, hati tak tenang dan selalu dalam kerisauan. Rezeki kita, Allah yang tentukan. Yakin lah orang berusaha pasti berjaya. Hidup susah itu bukan selamanya.Orang bijaksana belajar daripada kesalahan. Orang bersyukur tenang hatinya. Rezeki itukan rahsia Allah. Apa yang kita dapat hari ini adalah yang terbaik untuk membersihkan hati dan selalu bersyukur.

3. Ajal maut.

Sakit bukan punca meninggal dunia. Ada orang sakit kronik, hidup bertahun-tahun. Ada yang sihat walafiat, meninggal dalam tidur. Hidup mati itu rahsia Allah yang ditutup rapat-rapat. Selagi hidup, usahalah menjaga kesihatan dan kehidupan yang dipinjamkan Allah dengan bersungguh-sungguh kerana pastinya ajal akan menjemput di mana sahaja dan pada bila-bila masa. Fikirkan kematian dan dosa sudah cukup untuk buatkan kita menjadi insaf kerana syurga dan neraka itu benar. Semoga diberikan pengakhiran yang terbaik di syurga.

Santapan rohani hari ini..




Ciri -Ciri Wanita Muslimah


Wanita Muslimah Dambaan Bakal Suami

1. Solat tepat waktu

2. Banyak amalan sunat dan bibir basah dengan zikir.
3. Butir bicaranya terselit dengan kalimah seperti bismillah,
4. Alhamdulillah, insyaAllah, Subhanallah, Allahuakhbar dan lain-lain zikir.
5. Tidak mengeluh dengan masalah remeh kehidupan hariannya.
6. Bercakap dengan rendah suara.
7. Lembut dan halus tingkahlakunya.
8. Tuturbicara yang senang didengar tanpa kata lucah atau sumpah seranah.
9. Pakaian longgar tanpa mendedahkan bentuk tubuh.
10. Rambut, leher dada yang sentiasa ditutup dan dijaga dari pandangan lelaki bukan mahram dan mereka bukan Islam.
11. Sukakan kanak-kanak dan kanak-kanak menyukainya.
12. Pandai mengambil hati orang tua.
13. Menghormati dan taat ibubapa.
14. Kesayangan keluarga dan tetangga.
15. Contoh kepada adik-adik dan mencontohi orang tua.
16. Berkuku pendek sentiasa bagi menyempurnakan wudhu.
17. Rambut tak diwarnakan.
18. Banyak dan murah dengan senyuman.
19. Banyak mendengar dari bercakap.
20. Senyuman adalah ketawanya.
21. Tidak ketawa terbahak-bahak.
22. Suaranya tidak lantang dan jarang didengari oleh lelaki bukan mahram.
23. Tidak suka bersiar-siar atau keluar rumah tanpa urusan penting bagi mengelakkan fitnah.
24. Menjauhi kumpulan yang sedang mengumpat dan mengeji supaya tidak dikira bersubahat.
25. Tidak menghebohkan kedukaan hatinya dan menyembunyikan kesedihannya.
26. Menerima dugaan sebagai ujian ALLAH dan kafarah dosanya.
27. Sentiasa berdoa baik untuk keluarga, orang lain dan juga untuk orang yang menganiayanya.
28. Pandai bergaul dengan semua orang tanpa mengira tahap pendidikan dan taraf.
29. Tidak boros dalam berbelanja dan pandai menguruskan kewangannya.
30. Berhati-hati dengan apa yang dimakannya dan menjauhi makanan syubhah.
31. Sayangkan dan kasihan binatang peliharaan seperti kucing, arnab, burung, ikan dan lain-lain.
32. Suka kepada alam sekitar, suka berkebun dan bunga.
33. Menitik-beratkan aurat yang dianggap remeh seperti tumit kaki, kaki, siku dan lengan. Caranya dengan memakai sarung tangan dan sarung kaki...


Take Note : Semoga kita semua tergolong sebagai wanita muslimah

11 Mei 2018

Teruskan Menolong Pada Jalan Kebaikan


Teruskan Menolong Pada Jalan Kebaikan ~

Seorang lelaki diminta mengecat sebuah perahu,
Ia pun mengecat perahu tersebut..

Saat mengecat,
Ia menemukan sebuah lubang kecil di lambung perahu,
dan menambalnya diam diam.
Begitu selesai mengecat,
ia terima upahnya dan pergi.

Tak lama berselang,
Pemilik perahu menemui lagi lelaki tersebut
dan memberinya cek yang nilainya sungguh tidak diduga.

Si tukang cat terkejut dan berkata,
"Anda sudah membayar upah saya, Tuan".

"Tapi ini bukan upah untuk mengecat.
Ini kerana anda sudah menampal satu lubang di lambung perahuku".

"Ah,
Itu kan cuma hal kecil.
Anda tidak perlu memberi saya wang sebanyak ini untuk pekerjaan sekecil itu".

"Mungkin anda tidak mengerti.
Saat saya minta anda mengecat kapal itu,
saya lupa memberi tahu tentang lubang tersebut.
Ketika cat perahu sudah kering,
anak-anak saya langsung pergi memancing dengan naik perahu itu.

Mereka tidak tahu tentang lubang itu,
Sementara saya tidak berada di rumah saat mereka pergi.
Ketika saya pulang dan menyedari mereka telah membawa perahu itu pergi,
saya jadi sangat khuatir kerana saya tahu kalau perahu itu bocor.

"Alangkah leganya saya ketika melihat mereka semua pulang dgn slmt".
Lalu saya mendapati bahawa Anda telah menampal lubang kapal yang bocor itu.
"Anda telah menyelamatkan anak2 saya"
Yg sudah Anda lakukan bukan hal kecil,
Kerana itu telah menyelamatkan nyawa org lain.
Sesungguhnya wang tidak bernilai utk membayar kebaikanmu itu.

"Teruslah menolong,
Meringankan beban org lain dan perbaikilah setiap "lubang" yg anda temukan.
Anda tidak akan prnh tahu bila bantuan anda bermanfaat".

Kerana sesungguhnya kita tidak akan pernah tau bila PERBUATAN BAIK kita berbuah,
Tapi PASTI AKAN BERBUAH.

"Saat kita berusaha menciptakan hal yg bermanfaat bagi org lain,
ita tentu saja menerangi jln kita sendiri."

Jadilah penerang bagi org lain

Insya Allah...

Nikah Gantung Adalah Couple Yang Halal



NIKAH GANTUNG ADALAH COUPLE YANG HALAL

[●] Apa makna nikah gantung?
Dalam bahasa arab dipanggil "nikah khitbah" , ia adalah pnikahan seperti yang lain , cuma selepas akad nikah pasangan berkenaan tak boleh tinggal sebumbung , dan suami tak wajib bagi nafkah zahir batin , ertinya isterinya itu masih dibawah tanggungan ayahnya sehinggalah keluarga pihak perempuan menghantar anak perempuannya itu ke rumah keluarga lelaki itu .

[●] Apa istimewanya nikah gantung?
Pasangan ini keluar bersama, berpegangan tangan , berpelukkan , cium2 dan sebagainya kerana mereka adalah suami isteri , sekiranya mengandung sekalipun , anak itu adalah anak yg sah , bak kata budak-budak sekarang , couple yang halal ,

[●] Kalau pegang-pegang tangan , nanti tak timbul fitnah ke ??
Nikah gantung ni bukan nikah yang perlu disembunyi , bahkan kita perlu hebohkan pada umum bahawa kita telah berkahwin , jadi tidak timbul isu fitnah melainkan kalau orang tu jenis kaki fitnah .

[●] Siapa yang sesuai untuk nikah gantung?
Nikah gantung amat sesuai bagi mereka yang masih belum berkemampuan dalamm kewangan , atau yang masih belajar , atau masih belumm mendapatkan kerja , masih dialam universiti.


Take Note : Daripada korang dating , call tiap-tiap malam , mesej tu , lagi baik korang nikah gantung dulu , semua nya akn bertukar pahala , mesej-mesej dengan isteri dapatt pahala , pegang tangan dapat pahala , seronak kan ??

Nikah biasa pun baik juga.. dengan kos yg rendah.. inshaAllah.. lagi rendah lagi berkat.. inshaAllah.. semoga Allah juga redha..

10 Mei 2018

Suasana Kerja Di Hari Cuti
Assalamualaikum..

"walaupun kerajaan berubah, walaupun diberi cuti, aku tetap kerja seperti biasa"

Ceritanya macam ni.. malam tadi gigih aku tidur sampai pukul 4pagi weh. Nak tunggu pengumuman siapa yang menang. Kan siang tu ada pertandingan. Kihkihkih... aku tunggu punya tunggu sampai tertidur. Bangun pagi tadi, langsung lupa terus keputusan pemenang tu.

Maka seperti biasa, aku bersiap nak pergi kerja. Iron tudung dengan slow motion. Ambil mood mandi beberapa minit. Tengah bersiap nak pakai kasut tetiba ada call masuk. Eh, gila mana plak yang call aku pepagi buta ni?? Adam?? Biar betul mamat ni call aku pepagi buta. Mimpi eh?

Aku angkat call, tak sempat lagi nak say morning.. Adam dah bagitahu harini cuti. Cuti wehhhh!!! hahaaa aku tak tahu nak gelak ke nangis. Aku dah siap dengan pakaian kerja. Tengah panaskan enjin motor sambil ambil mood pakai stokin dan sarung kasut safety. Sekali c.u.t.i.... oichhh blur kejap!

Adam ada tanya, aku tahu ke tak yang arini dan esok cuti. Rasanya pagi tadi aku masih dalam mamai kot. Tak tahu apa yang aku merapu.. Aku pun tak berapa ingat apa yang dia jelaskan berjela pagi tadi. Yang aku ingat, aku bagitahu dia bahawa aku sudah siap. Tunggu masa je nak gerak pergi kerja ni. Kihkihkihhh.. sempat dia gelakkan aku wehh! tenukkk jugak leader aku ni. Tapi takpe sebab aku terhibur. Katanya, kalau arini aku kerja jugak dikira special kes. Oichhh special kes eh? Okay aku on. Terus gerak pergi kerja.

Hari ni aku agak kelam kabut. Setiap pagi seperti biasa, rutin check machine. Cari mana kerosakan atau sesuatu yang tidak kena pada setiap machine. Pastu aku settlekan lampu LED dan wiring yang bermasalah. Letih nak ke hulu ke hilir mencari barang. Harap lampu tu panjang umur lepas ni. Penat weh nak tahan panas, panjat tangga tinggi-tinggi. Settle kerja tu, aku tolong Adam adjust machine baru. Aku pun tak pastilah apa masalah machine tu. Rasanya hampir 6bulan dah kowt machine tu tapi masih tidak dapat keluarkan produk. Katanya masih dalam ujikaji. Nak tenun benang dengan padat dan lebih kemas. Oichhhhh diy sungguhlah kepala leader aku ni! Aku tolong mana yang mampu.

Okay, lepas lunch aku sambung lagi sedikit adjust machine tu. Sikit tak sikit, bermandi peluhlah jugak nak siapkan semua tu. Itu pun baki baki terakhir aku tinggalkan pada Adam je. Aku settlekan kerja lain pulak. Buang benang yang rosak. Yang ni kerja yang paling aku tak suka buat. Sebenarnya kerja ni mudah je tapi itulah. Kerja ni membuatkan aku mengantuk. Huhuuu..  bosan weh kerja buang benang ni. Tadi sempat aku buat 4 ketul, pastu tolong si Dibash wiring motor pada machine KM07.

Wiring motor pada machine KM07. Ini salah satu diantara kerja yang aku suka. Wiring motor.. repair machine.. bagi aku ini ilmu baru. Ilmu yang hanya aku dapat ketika bekerja disini. Walaupun kerja ni mengotorkan tangan, comotkan baju tapi aku suka. Sebab entahlah! Aku suka kerja kerja macam ni. Hampir satu jam jugak tadi aku settelkan motor tu. Leka buat kerja, sedar tak sedar sudah pukul 7 petang. Okay, aku terlajak ot satu jam. Huhuuuu...



09 Mei 2018

SIFAT SANTUN DAH BERHATI HATI
PERKONGSIAN
 PENGHAYATAN HADIS 

SIFAT SANTUN DAH BERHATI HATI

عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لِأَشَجِّ عَبْدِ الْقَيْسِ إِنَّ فِيكَ خَصْلَتَيْنِ يُحِبُّهُمَا اللَّهُ الْحِلْمُ وَالْأَنَاةُ

Dari Ibnu Abbas bahawa Nabi SAW bersabda kepada Asyaj bin Abdil Qais: "Sesungguhnya pada dirimu terdapat dua sifat yang dicintai oleh Allah, iaitu, lemah lembut dan sifat berhati-hati (sabar)." (HR Tirmizi No: 1934) Status: Hadits hasan sahih

Pengajaran:

1. Allah mencintai orang yang memiliki sifat:

a. Lemah lembut (santun)
b. Berhati-hati (sabar)

2. Menurut Said bin Ali Al-Qattani: Al-Hilm (lemah lembut) adalah sebagai penahan diri dari gejolak marah, iaitu suatu keadaan pertengahan antara 2 sifat negatif (marah dan hina).

3. Al-Hilm (lemah lembut) itu ialah menahan diri dari sifat amarah. Seorang yang memiliki sifat hilm adalah orang yang boleh menguasai dirinya dan mengendalikan emosinya serta menjaga ketenangan jiwanya (tidak bertindak terburu-buru).

4. Seorang yang memiliki sifat al-Hilm adalah orang yang berlapang dada dan hatinya sentiasa terbuka. Ia sangat mudah untuk memaafkan kesalahan orang lain, malah ia akan cepat merasa dan mengakui kesilapan jika tersilap.

5. Al-Anah - Sifat Berhati-hati (sabar) adalah sifat yang tidak tergesa-gesa atau terburu-buru. Sentiasa berwaspada dan berhati-hati terhadap sesuatu dengan tidak terus membuat tindakan atau menghukum tanpa memikirkan kesan baik dan buruk.

Marilah kita miliki sifat al-hilm iaitu mampu menguasai diri dengan tidak terburu-buru bertindak balas. Berusaha memiliki sifat al-Anah iaitu sentiasa berhati-hati menghadapi sebarang perkara dengan tidak bertindak dengan tergesa-gesa.

08 Mei 2018

Wanita Yang Tidak Layak Dijadikan Isteri

1). Al-Anaanah

Banyak keluh kesah. Yang selalu merasa tak cukup, apa yg diberi semua tak cukup. Diberi rumah tak cukup, diberi motor tak cukup, diberi kereta tak cukup, dlln. Selalu ingin memenuhi kehendak nafsu sendiri, tanpa memikirkan perasaan suami, tak hormat kepada suami apalagi berterima kasih pada suami. Apa yg suami beri pun tak pernah puas. Ada saja yang tak cukup.



2). Al-Manaanah

Suka mengungkit. Kalau suami melakukan hal yg dia tak berkenan maka diungkitlah segala hal tentang suaminya itu. Sangat senang mengatakan suami: tak ingat budi, tak bertanggung jawab, tak sayang, dlln. Padahal suami sudah memberi perlindungan dan macam-macam padanya.



3). Al-Hunaana

Inginkan suami yg lain atau berkenan kepada lelaki yg lain. Sangat suka membanding-bandingkan suaminya dengan suami/lelaki lain. Tak redha dengan suami yang ada. (Naudzubillah)



4). Al-Hudaaqah

Suka memaksa. Bila ingin sesuatu maka dipaksa suaminya melakukan. Pagi, petang, malam asyik menekan dan memaksa suami. Adakalanya dengan berbagai ancaman: ingin lari, ingin bunuh diri, ingin membuat malu suami, dlln. Suami dibuat seperti budaknya, bukan sebagai pemimpinnya. Yang dipentingkan adalah kehendak dan kepentingan dia saja.



5). Al-Hulaaqa

Sibuk bersolek atau tidur atau santai-santai dlln hingga lalai dengan ibadah-ibadah asas, seperti solat, wirid zikir, mengurus rumah-tangga, berkasih sayang dengan anak-anak, dlln.



6). As-Salaaqah

Banyak berbicara, menggosip/mengumpat. Siang, malam, pagi petang asik menggosip terus. Apa saja yg suami lakukan selalu tidak benar dimatanya. (Zaman sekarang bergosip bukan saja berbicara di depan suami, tapi dengan telefon, SMS, internet (facebook), BBM dan macam-macam cara yang lain)

Semoga kita sebagai istri,bunda,ummi terhindar dari golongan tersebut aminn..


07 Mei 2018

Terima Kasih Sayang
Assalamualaikum,

Aku nak kongsi satu kisah untuk harini. Saja aku abadikan dalam ni untuk dijadikan kenangan. Mana tahu pat ploh pat tahun akan datang, aku boleh singkap kembali memori ni. Kihkihkihh..

Alkisahnya, pagi tadi aku excited dan tak sabar sangat. Fuhhh semangat berkobar kobar nak keluar pergi kerja. Huhuu dalam kepala otak dah planning.. sebelum masuk kerja singgah ke pos laju kejap ambil barang. Hati meronta ronta nak tahu barang apa yang sampai sebenarnya. Teringin nak tahu, siapakah si penghantar tu. Kenapa? Sebab aku sendiri tak tahu siapa si pengiringnya. Nak kata barang untuk review dalam blog macam mustahil je. Nak kata barang hiking pun macam mustahil sungguh. Nak kata barang yang aku beli online lagilah teramat mustahil! Jadi barang apakah itu? Siapa yang hantar? Siapa pengirimnya? Kenapa aku penerimanya?? Cehhhh itu pun aku jadikan isu eh.. Hahaaa

Makanya pagi tadi aku pun singgah ke pos laju kejap sebelum masuk kerja. Agak kelam kabut jugak pos laju dipagi hari ye. Diaorang sibuk asing dan angkut barang yang nak dipos. Aku pun menyelit dan mencelah, tuntut barang atas nama aku. Eh, barang dalam kotak? Pelik ni! Okay, excited aku masih boleh ditahan. Aku dah tahu negeri mana yang poskan barang tu pada aku. Nun diseberang laut sana. Thanks you Bintulu. Kahkahkah...

Huhuu tunggu sampai tempat kerja nanti aku buka, apakah item didalamnya. Menurut slip pada muka depan barang tu adalah, 'barangan kasih sayang'. Hahaaa tergelak sorang aku baca. Bongoklah si pengirim pun. Malu kat abang posmen yang baca td. Kihkihkih..

Sampai je tempat kerja terus aku buka. Serius.. aku tak tahu nak gelak ke nak nangis. Aku tak tahu nak bagi reaksi macam mana. Rasa macam terharu tapi rasa macam nak marah pun ada. Mulut aku tak habis-habis potpetpotpet.. Haha giler.. budak giler buat kerja giler.. hahaa org giler memang gini.. giler wehhh.. budak gilerr sewel mereng.. 

Hurmmm.. aku terharu sebenarnya. Serius aku terharu. Tak tahu nak cakap apa. Tak tahu nak bagi reaksi macam mana. Tak tahu. Tak sangka aku akan dapat semua ni. Tak sangka dia gigih cari dan pos pada aku. Tak sangka! Sungguh aku tak sangka! Aku tahu dia sibuk. Aku tahu dia serabut. Aku tahu aku banyak cari pasal kebelakangan ni. Aku tahu aku banyak buat hal. Aku tahu.. aku tahu semua tu tapi tetap aku buat hal jugak. 

Terima kasih awak. Terima kasih sebab sentiasa ada dengan saya. Sentiasa setia dengar luahan hati saya. Sentiasa setia dengar masalah saya. Sentiasa sudi dengar bebelan saya. Terima kasih untuk semua. Terima kasih juga sebab bartahan dengan perangai tak semegah saya ni. Terima kasih untuk segalanya. Terima kasih sebab sentiasa cuba buat yang berbaik untuk saya. Maaf sebab sentiasa susahkan awak. Maaf sebab sentiasa semakkan fikiran awak. Maaf sebab sentiasa serabutkan kehidupan awak. Hahaaa tapi adaku kisah? Kihkihkihhh...

Beberapa hari lepas aku ada mengadu dekat dia pasal jam rosak. Panjang berjela aku mengadu. Siap dengar mimik muka walaupun dia tak nampak. Dia setia dengar. Eh, tak tahulah betul betul dengar atau acah acah dengar sambil layan mobile lagend. Hahaa! Dua tiga hari lepas tu aku mengadu pulak pasal earphone hampir rosak dimamah usia. Dah tak boleh nak on call selalu sebab tak dengar suara, tak boleh dah layan suria cinta, tak boleh dah terpekik melalak karoke sorang2 lagu dimatamu by matpian. Huhuu.. sedis wehh! 

Tak sangka tetiba hari ni barang yang pernah aku mengadu pada dia muncul depan mata. Bahkan barang yang aku tak mengadu pun ada jugak. Sungguh aku tak sangka. Dia pos tanpa bagitahu sepatah kata. Langsung tak cakap apa-apa. Siap bagi note lagi. Hahaaa itu hadiah birthday so time birthday nanti jangan minta hadiah. Oichhhh sengal punya giler! Hahaaa... terima kasih ngek.

Terima kasih untuk semuanya. Terima kasih untuk segalanya. Terima kasih. Saya terharu dengan taktik awak untuk kali ni. Terima kasih. Thanks you giler!


Take note : Siapa giler? Awaklah yang giler. Aku selesa panggil dia giler sebab dia memang giler. Tingkah laku dan tutur kata aku pada dia agak kasar tapi itu lahhh.. Dah terbiasa. Hahaaa memang memula kenal dia dah giler. Giler yang sentiasa berusaha hiburkan hati aku. Giler yang sentiasa buat yang terbaik untuk aku sentiasa menyusahkan dia! Aku punya 'manja' hanya kau yang faham. Thank syg! Semoga planning kita berjalan lancar. Semoga dipermudahkan segalanya. Love




Isteri Idaman Lelaki

SEORANG ISTRI MENUTUPI KEMISKINAN SUAMINYA.


Ada sebuah kisah, ketika seorang suami menangis kepada sahabatnya.

Sahabatnya itu pun bertanya, "Kenapa kau menangis tersedu-sedu seperti ini?"

Sang suami menjawab, "Istriku sedang sakit demam"

Sahabatnya bertanya lagi, "Sebegitu cintanyakah kau?Sehingga istri sakit demam saja sampai menangis sangat dlm seperti ini?

Sang suami menjawab, "Kau tahu siapa istriku?".

Lalu sang suami menceritakan pada sahabatnya, Aku ini miskin, tidak punya pekerjaan tetap & setiap hari keluargaku hanya makan dngn kacang,itu pun jika aku pulang.

Jika aku tak pulang karena belum mendapat apa, untuk dimakan paling istriku hanya minum air atau berpuasa.

Suatu hari keluarga mertuaku mengundang kami untuk berkunjung ke rumahnya, kebetulan istriku berasal dari keluarga kaya.

Saat aku duduk berkumpul bersama mertuaku & keluarga yang lain di meja makan dengan hidangan yang mewah, aku tidak menemukan istriku. Lalu aku bertanya kepada ibu mertuaku,

"Dimanakah dia ibu?". Ibu mertuaku menjawab, "Istrimu sedang di dapur, dia mencari kacang.....Katanya dia sudah bosan dngn hidangan lauk & daging, sehingga dia sangat ingin makan kacang"

Ketika mendengar itu ayah mertuaku langsung memelukku sambil berkata,... "Terima kasih menantuku kau telah mencukupi nafkah anakku dngn baik, sampai dia bosan makan daging & malah ingin mencoba makan kacang."

Saat itu dadaku tersesak, menahan tangis.

Lalu saat pulang ke rumah kami aku tak bisa lagi menahan tangis, sambil ku peluk erat istriku ...

"Betapa engkau sangat menjaga kehormatanku di hadapan orang lain wahai istriku walau pun itu orang tuamu sendiri, sedangkan aku tahu setiap hari kau hidup kekurangan disini, bahkan sampai tdk makan sama sekali."

Istriku hanya menjawab, "Aku berkewajiban menjaga kehormatanmu, Karena istri adalah pakaian suami & suami adalah pakaian istri. Karena itu istri adalah kehormatan suaminya, begitu juga pun sebaliknya suami adalah kehormatan bagi isterinya".

Allahu Akbar

SEMOGA BERMAMFA'AT WAL BARAKAH.....

Take Note : Cerpen Seorang Isteri Menutup Kemiskinan Suaminya ini, telah dikongsikan oleh seorang sahabat di whatssApp group. AKu terpanggil untuk mencoretnya kembali disini Untuk tatapan aku dimasa hadapan dan juga sebagai pengajaran dan pedoman buat kita semua. Semoga bermanfaat untuk kita.


06 Mei 2018

Leader Dimarahi Disebabkan Sikap Tidak Bertanggungjawab Anak Buah
Kadang kala aku perhatikan sahaja. Timbul perasaan geram dan terkilan dihati. Tapi siapa aku untuk menegurnya. Aku hanya budak baru yang tiada apa apa keistimewaan. Aku perhatikan saja tingkah laku mereka. Oichhh kurang ajar! Langsung tidak ada rasa hormat.

Wahai anak muda, kau siapa nak berlagak sangat. Aku, kau dan dia level yang sama. Bahkan dia terlebih dahulu bekerja sebelum kau dan aku. Semestinya dia lebih berpengalaman. Dia lebih berilmu dari pada kita. Dia patut dihormati bukannya dikeji, dicaci maki. 

Ya, dia bukan warga Malaysia. Tapi ketahuilah, dia juga ada hati dan perasaan. Dia juga ada rasa sedih dan marah. Mungkin dia diamkan sahaja segala perbuatan kejam kau kerna andai dia berkata-kata pastinya tiada siapa yang akan berpihak kepadanya. Dia hanya perantau. Menumpang disini untuk mencari secebis rezeki bagi menyambung kehidupan dan membantu keluarga dikampung.

Aku perhatikan sahaja cara kau. Cara yang agak kurang ajar. Kau siapa nak marah marahkan dia. Kau siapa nak membodohkan dia. Mungkin dia tidak fasih berbahasa melayu, dia tidak faham bahasa melayu tapi dia ada kepandaian tersendiri. Cubalah berkawan dengan dia. Janganlah menjadi manusia yang berlagak. Manusia yang acah acah pandai. 

Aku tahu banyak lagi benda yang kau tidak tahu berkenaan machine tu. Tapi kau berlagak. Langsung tidak bertanyakan mereka. Kau lebih rela perhatikan cara mereka melakukannya terlebih dahulu dan kemudian kau menirunya. Bila apa yang kau tiru tu salah, tidakkah kau sedar bahawa leader yang akan bertanggungjawab? Tak pasal pasal leader kena marah disebabkan sikap bodoh sombong kau. Lain kali kalau tak tahu, terus bertanya. Jangan diam dan mendabik dada!

Sungguh, hati aku sayu. Aku dengarkan sahaja rintihan mereka tentang kau. Disebabkan kau seorang, satu department kene marah. Kau tahu apa perasaan leader kau? Kau tahu apa yang dia rasa? Kau tahu apa yang dia alami??

Sedih! Kau tahu tak sedih!! Setiap kali leader kau ke workshop, aku perhatikan muka keruh dia. Bila aku bertanya, mesti dia geleng kepala. Bila aku desak dan desak, maka dia bercerita dengan suara yang sayu dan raut wajah yang sedih, stress mungkin.

Kerana kau seorang, satu department dapat masalah. Kau buat kilang tu macam bapak kau yang punya. Kalau rasa rajin, kau datang kerja dan kalau malas tak nampaklah batang hidung kau. Kau poteng kerja ikut suka hati kau je. Kejamnya! Sekurang kurangnya bagitahulah sepatah pada leader. Mudah untuk dia settlekan kerja kerja kau. Ini tidak, kau tak datang.. Pastu kerja tak bergerak.. Giler!

Tengah hari semalam aku ternampak leader tu kena marah. Oichh kene marah lagi. Semuanya disebabkan kau, budak bodoh sombong! Banyak produk yang kau rosakkan tapi kau tetap packing dan masukkan dalam kotak! Hurmmm.. Aku pun tak tahu apa nak jadi dengan kau ni. Tapi aku harap kau cepat berubah sebelum terlambat. Jangan nanti kau dah kene buang kerja baru menyesal. 


Tolonglah permudahkan urusan orang lain. InsyaAllah, nanti urusan kita juga akan dipermudahkan. 


Maafkan Dan Lepaskan
Syaikh Ali Musthafa Thantawi rohimahullah berpesan:
.
“Genggam erat orang yang engkau cintai. Ungkapkan rasa cintamu pada mereka. Maafkan setiap kesalahan mereka, karena boleh jadi suatu hari nanti engkau atau mereka akan pergi sementara di dalam hati ada cerita dan rindu (yang belum tersampaikan) pada mereka.
.
Diskusikan, perbaiki, jelaskan dan akui setiap salah…
Hidup ini sangat pendek, tak layak dilalui dengan hasad dan dengki.
Esok kita akan menjadi kenangan saja,
kematian tak akan meminta izin,
karena itu.. tersenyumlah..
Dan maafkan semua yang pernah menyakitimu.”


05 Mei 2018

Perjalanan Hidup Seorang Technician


Alhamdulillah. 2 May 2018, genap sebulan aku bekerja di sini. Tak sangka aku dapat bertahan sehingga ke hari ini. Huhuuu.. sebelum ni aku pernah merungut akan kepayahan bekerja disini. Merungut untuk berhenti kerja. Tidak tahan dengan budaya kerja disini. Tidak takan dengan situasi kerja disini. Tidak tahan dengan keadaan dan persekitaran kerja disini. Tidak tahan!!!

Dua minggu pertama disini, aku agak banyak merungut. Buat kerja pun macam tiada semangat. Mungkin agak terkejut dengan budaya dan keadaan kerja disini. Cara bekerja disini sangat berbeza dengan caa bekerja yang aku pernah kerja sebelum ni. Mungkin aku terkena kejutan budaya. Kihkihkihhh...


Dalam pada merungut, banyak benda yang aku fikir. Aku cuba untuk berfikiran positif. Bersyukur dengan apa yang aku dapat dan aku lalui. Aku cuba pandang dari situt yang lain. Apa yang aku lalui sekarang adalah realiti hidup aku. Ini sebahagian dari hidup aku. Apa yang aku tempuhi sekarang berkaitan dengan bidang yang aku belajar. Ini bidang yang aku ambil sewaktu belajar dulu. Jadi inilah yang harus aku tempoh. 

Kalau orang lain boleh buat, kenapa aku tak boleh. Kalau orang lain boleh hadap, kenapa aku tak boleh. Kalau orang lain boleh tahan, kenapa aku tak boleh. Aku bekerja 8 jam sehari. Mereka bekerja 12 jam sehari. Kalau mereka larat kena tidak aku. Mereka jauh merantau semata-mata nak cari rezeki. Mereka tahan dan telan segala cacian dan umpat keji yang diberikan oleh orang sekeliling. Dari mereka aku belajar untuk jadi lebih kuat. Mereka warga asing yang bertarung untuk hidup, membantu keluarga. Ada yang sudah lama bekerja dan ada yang masih baru bekerja. Ada yang umur telah tua dan ada yang umur baru setahun jagung. Mereka selalunya dipandang serong oleh rakyat malaysia tetapi mereka abaikan semua tu. mereka jalani hidup seperti biasa. 



Akhirnya aku sedar walaupun ada kalanya terleka. Niatkan bekerja kerana Allah. Bersihkan hati, niatkan dengan betul. InsyaAllah, hati kita akan tengan, kita akan belajar untuk redha dan lalui hidup ini dengan lebih tabah. Itulah yang aku lakukan. Alhamdulillah, sebulan sudah aku disini. Aku gembira dengan kerja aku sekarang. Mereka disekeliling aku sangat baik. Mereka sentiasa membantu aku, mengajar aku, dan menegur kesalahan aku. Terima kasih Ya Allah. Terima kasih untuk rezeki yang diberikan ini. Semoga aku terus tabah dan bertahan dengan pekerjaan aku ini.