Berjaya Turun 10KG Dengan Minum Klubna Laleh Dan Eat Clean

Salah satu azam tahun 2019 aku adalah nak dapatkan BMI yang stabil. Azam yang sama setiap tahun sebenarnya. Azam yang tak pernah berjaya aku tunaikan pada tahun tahun yang sudah. Alhamdulillah, tahun 2019 ni tekad dan semangat aku menggunung. Halahhh.. halahhhh rilek sudah!



Kebelakangan ni, ramai sangat yang tegur aku dah kurus. Hahaaaa.. kembang semangkuk plak aku rasa! Alhamdulillah, usaha aku nampak hasilnya. Sebenarnya, aku tak rasa pun perubahan pada diri sendiri. Bila ada member member yang tegur, aku anggap itu satu gurauan, pada mulanya. Tapi bila dah lama lama, tergerak pulak hati nak timbang berat badan. Yessss, berjaya buang lemak degil!! Yeyehhh

 Challenge With Klubna Laleh dan Challenge Eat Clean

Aku amalkan minum Klubna Laleh dan buat eat clean . Yes, berjaya buang lemak degil. Alhamdulillah.

Klubna Laleh sangat membantu aku dalam misi mendapatkan BMI yang stabil. Waktu pagi aku akan minum 1 sachet Klubna sebelum sarapan pagi dan waktu malam pula aku akan minum 1 sachet Laleh sebelum tidur.

Klubna membantu mengenyangkan perut aku sepanjang hari manakala Laleh pula membantu melawaskan pembuangan.

Eat clean adalah perkara yang paling penting dalam proses turunkan berat badan. Tak guna bersenam bagai nak rak siang malam kalau makan 'tidak clean'. 80% kejayaan turun berat adalah pemakanan dan 20% lagi adalah senaman.

Eat clean bukan saja dapat membantu cepatkan proses turunkan berat badan tetapi juga membantu bersihkan badan kita dari 'high fat' dan 'high sugar' yang selama ini jadi makanan ruji kita.

Macam mana nak tahan nafsu makan?

Aku tak tahan nafsu makan. Aku makan ikut keperluan dan makan makanan yang betul. Aku elakkan diri dari air manis/bergula, junk food, fast food, semua jenis sos, kerepek, kekacang, makanan yang berasakan gandum, makanan yang bergoreng, kek, biskut, aiskrim, coklet *hujung minggu waktu hiking aku akan makan coki coki*. Kekadang aku tersasar juga tapi cover semula dengan minum air kosong dan buat sedikit senaman. Hahaaa!

Menu yang diambil setiap hari.

Aku seorang yang agak payah nak ke dapur disebabkan kekangan masa. Setiap hari, waktu lunch aku akan makan kat kedai. Nasi, sayur, ikan dan air suam. Elakkan mengambil kuah banjir.

Sarapan
Minum segelas air kosong.
Lepas tu minum 1 sachet Klubna.
Makan sebiji / 2 biji epal hijau.
*Kekadang ambil 2 biji telur rebus*

**Pastikan habis 2L air kosong sebelum makan tengah hari. Bab nak habiskan 2L air kosong ni aku takde masalah sebab aku kerja dalam persekitaran yang panas dan kerja yang agak lasak. Jadi, tekak akan sentiasa dahaga dan peluh memang selalu keluar. Hah, part tandas tu kau jangan tanya, memang kerap aku ke tandas. Tapi itu normal sebab kencing salah satu cara buang toksin**

Tengah hari
Minum segelas air suam
Makan nasi, ikan, sayur, air suam
Makan sebiji epal hijau

**Waktu rehat aku hanya 1 jam so memang tak sempat nak balik rumah dan masak. Bawak bekal? Heheee.. aku bukanlah seorang yang rajin nak memasak, jadi tengah hari makan kedai je lah.**


Malam
Minum 1 sachet Laleh
Makan sebiji epal hijau @ betik

**Aku habis kerja pukul 6pm. Kekadang terlajak sampai malam. Jadi, waktu ni aku pun memikir jugak nak makan nasi ke tidak. Kalau rasa lapar baru mkn nasi. Sebelum tidur, aku akan pastikan 2L air kosong habis diminum.**


Doktor cadangkan 1Liter untuk 25KG berat badan. Badan aku perlukan 4L air kosong sehari. Jadi, korang agak berapa berat badan aku? Hahaaa! agak berat, kan. Air kosong zero kalori tau. Sebelum makan apa apa minum air kosong dulu. Lepas makan pun minum air kosong. InsyaAllah, dapat kawal nafsu lapar 😂


Take Note : Hujung minggu, sekiranya ada kelapangan aku akan hiking dengan kawan kawan. Ini juga salah satu cara aku bakar kalori dan cairkan lemak degil! Kalau tak hiking, aku akan joging. Sebenarnya takde lah joging sangat pun. Sekadar berjalan keluarkan peluh je. Lepas tu buat lompat bintang sikit. Itu je.

Alhamdulillah, usaha aku berhasil. Tapi misi aku masih belum tamat. Aku ada target dan aku sedang berusaha untuk capai target tersebut. Doakan semoga kejayaan milik aku ye.

Kepada korang yang berminat nak tahu lebih lanjut berkenaan Klubna Laleh boleh ke page facebook Kopi Kurus Klubna Laleh atau boleh whatsApp aku terus www.wasap.my/60136462960 @ 0136462960.


Kebaikan Minum Klubna


  • kenyang sepanjang masa
  • bakar lemak
  • tenaga sepanjang hari
  • lawas buang air kecil
  • bantu masalah period tak teratur
  • buang lebihan air dalam badan
  • tingkat daya ketahanan
  • awat muda


Kebaikan Minum Laleh


  • atasi masalah sembelit
  • kawal gula dalam darah
  • kuruskan badan
  • beri rasa selesa pada perut
  • kurangkan kolestrol
  • cegah sindrom iritasi usus
  • kurangkan rasa letih dan mengantuk



Page Facebook : Kopi Klubna Laleh
Instagram : www.instagram.com/klubna.laleh

Cabaran 21 Hari Tanpa Gula Tambahan

Gula tanpa sedar adalah dadahyang paling bahaya sekali di dunia tetapi ianya dihalalkan.Pelik!



Kenapa ianya dihalalkan? Kerana gula adalah salah satu penyumbang utama kepada ekonomi dunia. Jika gula diharamkan, banyak perniagaan akan ditutup terutama perniagaan makanan dan minuman dan akan menyebabkan ekonomi dunia akan menjadi lumpuh.

Sebenarnya tanpa sedar, dunia tidak mahu kita hidup sihat, mereka mahukan kita sakit demi ekonomi mereka. Jika banyak orang sihat, hospital, klinik, insuran, business ubatan tidak dapat menghasilkan jualan dan meraih keuntungan. Mereka sebenarnya mahukan kita sentiasa sakit, demi ekonomi mereka, terutama pihak yang kaya raya di atas sana.

Jadi adakah kita mahu tunduk kepada mereka dengan mempercayai mereka?
Fikirkanlah kerana kita seharusnya sayang diri kita, mereka sebenarnya kurang pedulikan kita.

Kenapa dikatakan gula adalah dadah paling bahaya?

Gula tidak seperti dadah lain, tidak perlu dicucuk ke dalam badan, tidak perlu di "smoked", tidak perlu di "snorted" untuk mendapatkan kesan tenang dan bertenaga. Gula hanya boleh ditelan direct ke dalam mulut melalui makanan ataupun minuman. Sebab itu kanak-kanak yang diberi gula kadang-kala menjadi hyper (sugar rush) dan sering ketagih lagi mahukan gula tersebut. Jika tidak dapat, akan menangis berontakkan. Kenapa? Sebab mereka sudah ketagih di awal usia lagi

Bahayanya dadah gula ini akan dikesan dalam jangka masa yang panjang, bukan dalam masa terdekat. Tetapi dalam masa yang pendek, kesan gula ini akan memberikan kanak-kanak atau orang dewasa kegembiraan (ketika mereka makan), melegakan keadaan stress, menghilangkan kesakitan/ kedukaan emosi, memberi fokus kerja dan memberi tenaga sehingga dose gula tersebut habis. Dan apa yang lebih bahaya, mereka yang sudah biasa, akan mahukanya lagi dan lagi. Ketagih!

Penggunaan yang berterusan tanpa sedar akan menyebabkan gejala obesiti (kegemukkan) sebati dengan mereka dan lama kelamaan dari obesiti ini akan menyebabkan mereka mendapat diabetic (kencing manis) seterusnya serangan jantung/sakit jantung dan seterusnya sakit buah pinggang, penyakit 3 serangkai. Penyakit 3 serangkai ini adalah punca utama paling tinggi yang menyebabkan kematian di dalam dunia. Asalnya dari mana? Yes, dari dadah gula yang kita makan dan minum tanpa sedar sejak dari kecil lagi.

Dadah lain (yang diharamkan) tidaklah sebanyak mana menyebabkan kematian jika dibandingkan dengan dadah gula (yang dihalalkan) tetapi tidak bermakna kita boleh menggunakan dadah lain. Disebabkan itulah, gula tanpa sedar adalah dadah yang paling bahaya sekali di dunia.

Credit : KKM



*Adakah kita akan teruskan pengambilan gula? Atau sebaliknya?*


Tanda Kita Sudah Matang Dalam Kehidupan

Kehidupan ini diibaratkan satu putaran waktu. Susah dan senang, usia muda dan usia tua, masa lapang dan masa sibuk, kaya dan miskin, sihat dan sakit, hidup dan mati, kitaran ini saling melengkapi dalam setiap kehidupan.

Tanda Kita Sudah Matang Dalam Kehidupan


1. Kita berhenti menilai dan menghukum orang lain, tetapi fokus untuk merubah diri sendiri.

2. Kita boleh menerima orang lain seadanya. Kita faham makna perbezaan pendapat. Tidak perlu taksub.

3. Kita berani "melepaskan" kenangan lama yg pahit. Tidak berdendam dan simpan dalam hati.

4. Kita melakukan sesuatu, hanya untuk mendapat ikhlas. Melakukan sesuatu bukan untuk mendapat nilaian, pujian dan pengiktirafan orang. Tidak tersinggung bila dikeji, dikutuk dan dihina orang.

5. Kita berhenti menunjuk kepandaian, kehebatan dan *mula mengakui kepandaian* , kebaikan dan kehebatan orang lain.

6. Kita *berhenti membandingkan* nasib kita dgn nasib orang lain. Kita membandingkan nasib diri kita yg semalam. Kita berdamai dengan diri sendiri. Tidak iri, dengki dan sakit hati melihat kelebihan orang lain.

7. Kita boleh bezakan "kehendak" dan "keperluan", lalu mengutamakan keperluan dari kehendak .

8. Kita berhenti meletakkan *nilai kebahagian pada kebendaan* . Kita lebih menikmati "rasa kopi" dari menikmati "cantiknya cawan".

Credit : Tuan Norizan Bin Sharif

Antara petunjuk yang kita sudah mencapai 8 tahap sahsiah di atas ialah kita tidak ada niat lagi mahu menunjuk diri kitalah yang terbaik.  Sebaliknya, hati kita memandu minda untuk mahu berbuat kebaikan. Niat mahu berkasih sayang dan beramal kebajikan.

Apabila kita sudah melepasi umur :

40an.. Kita nilai hidup ini berbeza

50an... kita menilai dunia ini hanyalah tempat persinggahan yg membina jiwa lebih kpd lebih memaaf dan redha

60an.. terasa lambaian kematian untuk menghadiri mahkamah Ilahi berada di hadapan pintu


Cerpen | Kisah Si Ibu Yang Bodoh

Kisah si ibu yang bodoh.

Hari itu, Cikgu Yong, meminta murid-murid berkongsikan pekerjaan ibu bapa mereka dengan rakan-rakan sekelas.

Tiba giliran Naqiyudin Bilboa, dia berasa sedikit gementar untuk ke hadapan dan bercakap dengan semua mata tertumpu kepadanya. Almaklumlah, pertama kali diminta berbuat sedemikian.

Sebelum itu, sudah ada tujuh orang murid yang lain yang telah pun berkongsikan pekerjaan ibu bapa masing-masing. Ada yang si bapa bekerja sebagai doktor, pensyarah, jurutera, saintis, peguam dan macam-macam lah! Semuanya hebat-hebat belaka!

"Assalamualakum kawan-kawan. Err.. Err.. Hari ni, saya nak kongsi dengan kawan-kawan... Pekerjaan ibu saya je kot. Bapa saya dah takde. Dia meninggal masa saya darjah 1 lagi."

"Ibu saya... Uhm... ambil upah menjahit. Kadang-kadang dia buat kuih..."

Kedengaran ada beberapa orang yang tertawa mendengarkan perkongsian Naqiyudin Bilboa itu.

"Sharifudin Ali! Kenapa kamu gelak? Cuba hormat sikit Naqiyudin Bilboa di hadapan tu!"

Cikgu Yong dengan tegas menegur anak-anak muridnya yang tertawa sebentar tadi.

"Takde apa cikgu. Maaf cikgu."

Namun pada wajah Sharifudin Ali, terukir sekuntum senyuman sinis yang menjengkelkan. Telinga Naqiyudin Bilboa tiba-tiba menjadi panas. Kepalanya tidak semena-mena berpeluh dan gatal. Dia mengetap giginya menahan sabar.

"Cikgu, izinkan saya bertanya kepada Sharifudin Ali kenapa dia tertawa sebentar tadi?"

Cikgu Yong mengangguk.

"Sharif, kenapa kau gelak tadi? Ada apa-apa masalah ke, mak aku jahit baju dan jual kuih?"

Sharifudin Ali bangun dengan gaya yang penuh angkuh, berpeluk tubuh dan dengan selambanya mengejek Naqiyudin Bilboa.

"Bukan apa. Mak orang lain semua kerja terer terer. Doktor. Pensyarah. Pembaca berita. Semua belajar tinggi-tinggi. Mak aku pun, bukan nak kata ah, tapi seorang usahawanita yang sukses. Sampai mak kau... Heh."

Terbeliak mata Cikgu Yong mendengar kata-kata Sharifudin Ali yang penuh selamba itu. Sharifudin Ali baharu sahaja melanggar garisan sempadannya. Naqiyudin Bilboa menggenggam tangannya, penuh kemarahan dan ketidakpercayaan. Baharu sahaja Cikgu Yong mahu mengatakan sesuatu, Naqiyudin Bilboa sudah menyerang balas dahulu.

"Oh ye..? Mari sini, aku nak beritahu kau sesuatu.

Ye, mak aku belajar tak tinggi, tapi setiap pagi dia akan kejutkan aku untuk solat Subuh dan kemudian bersiap-siap untuk pergi sekolah.

Ye, mak aku belajar tak tinggi, tapi setiap hari baju sekolah aku sudah tersedia bergosok.

Ye, mak aku belajar tak tinggi, tapi setiap pagi dia akan sediakan bekalan sarapan untuk aku.

Ye, mak aku belajar tak tinggi, tapi setiap hari dia akan teman aku pergi sekolah.

Ye, mak belajar tak tinggi, tapi sebelum berpisah dengan aku, dia akan peluk aku dan hadiahkan aku ciuman di pipi dan dahi.

Ye, mak aku belajar tak tinggi, tapi setiap hari, lepas loceng sekolah berbunyi, dia sudah tersedia menanti di luar pagar.

Ye, mak aku belajar tak tinggi, tapi aku dapat jalan balik dari sekolah dengan mak aku sambil makan aiskrim.

Ye, mak aku belajar tak tinggi, tapi setiap hari, lepas balik dari sekolah, makanan tengah hari sudah tersedia di dapur.

Ye, mak aku belajar tak tinggi, tapi setiap hari dia pasti akan temankan aku buat buat kerja sekolah dan dia akan pastikan aku siapkan kerja sekolah aku.

Ye, mak aku belajar tak tinggi, tapi aku ada 7 orang adik-beradik dan semuanya dia boleh jaga dengan baik!

Ye, mak aku belajar tak tinggi, tapi makan kami cukup, pakaian kami cukup dan kami adik-beradik saling membantu untuk cukupkan mana yang perlu. Kami bahagia!

Kau ada...??"

Tergamam Cikgu Yong. Terkesima seluruh kelas.

Pucat muka Sharifudin Ali. Pipinya basah dengan air mata.

Ketahuilah wahai anak,
Seorang ibu itu 'bodoh' kerana sanggup tidak tidur malam hanya kerana mahu menidurkan anaknya. Seorang ibu itu 'bodoh' kerana sanggup berbelanja besar untuk anak-anaknya, sedangkan untuk diri sendiri dia bersederhana. Seorang ibu itu 'bodoh' kerana sanggup berpenat-lelah, ke hulu dan ke hilir semata-mata menuruti kehendak si anak. Seorang ibu itu 'bodoh' kerana sanggup berlapar asalkan anaknya sendawa kekenyangan. Seorang ibu itu 'bodoh' kerana sanggup ditertawakan oleh sekeliling, berpakaian selekeh dan selebet asalkan si anak cantik bergaya. Seorang ibu itu 'bodoh' kerana sanggup berpuasa sebulan hanya kerana mahu membelikan kasut baru buat si anak. Seorang ibu itu 'bodoh' tidak dapat melelapkan matanya hanya kerana risaukan si anak yang tidak reti nak balik rumah, pulang lewat malam. Seorang ibu itu 'bodoh' sanggup membiarkan diri jatuh sakit hanya kerana memikirkan perangai si anak yang dah macam jembalang gunung. Seorang ibu itu 'bodoh' kerana seharian dengan linangan air mata sentiasa mendoakan kebahagiaan dan kejayaan anak-anaknya, meski si anak tidak pernah memaknai erti doa seorang ibu dan seorang ibu itu 'bodoh' kerana sanggup 'mati' hanya kerana mahu melihat anaknya terus 'hidup.' Meskipon si ibu itu tampak 'bodoh' pada pandangan mata manusia, 'bodoh' pada penilaian dunia, ketahuilah, Syurga itu tetap berada di bawah telapak kakinya!

#copypaste


Take Note : Sebenarnya ibu tak bodoh tapi itulah pengorbanan. Pengorbanan yang tampak bodoh hanya dimata manusia!! Seorang ibu sanggup melupakan cita cita dan hasrat hati demi anaknya. Si ibu nak bagi sepenuh perhatian kepada anak. Belajarlah bersungguh sungguh. Orang bijak cipta peluang dan anak yang bijak sentiasa mendoakan orang tuanya.

Cerita Di Sebalik Bukit Taisho, Bahau

BUKIT TAISHO BAHAU (TEMPAT MELIHAT AWAN KARPET)

Bukit Taisho yang terletak 5km atau 10 minit dari Pekan Bahau, Jempol sememangnya menjadi tumpuan buat orang awam melakukan aktiviti riadah di hujung minggu khususnya. Dengan ketinggian lebih kurang700 meter serta serta jarak lebih kurang 1.7km (30 minit) untuk sampai ke puncak sememangnya sesuai bagi mereka yang ingin berjinak-jinak untuk mendaki. Kawasan bukit ini ialah kawasan ladang kelapa sawit di mana hampir keseluruhan denainya adalah laluan kenderaan untuk mengangkat buah kelapa sawit. Boleh dikatakan tahap kesukaran mendaki bukit ini ialah mudah buat pedaki amatur. Jadi ia sesuai didaki oleh semua golongan masyarakat yang ingin mengamalkan gaya hidup sihat.

SEJARAH DISEBALIK BUKIT TAISHO

Menurut cerita terdahulu, Bukit Taisho ini mempunyai kaitannya dengan sejarah Bahau itu sendiri. Terdapat lagenda menarik tentang Bahau sewaktu dalam jajahan British dahulu. Bandar ini sangat kaya dan makmur dan kebanyakan penduduknya menjadi jutawan kerana pelbagai aktiviti termasuklah memenangi loteri yang berjumlah berjuta ringgit. Kemakmuran Bahau menimbulkan rasa iri hati orang-orang Inggeris. Maka mereka mula menyiasat faktor kemakmuran bandar ini. Hasil dari siasatan, mereka mendapati banjaran bukit yang menjadi tulang-belakang bandar ini adalah berbentuk Naga yang gagah dan berkuasa dikenali sebagai Bukit Taiso. Mereka juga turut mempercayai Feng-Shui dan yakin bahawa bukit Taisolah yang mendorong kemakmuran bandar ini. Bagi menyekat kemakmuran Bahau, maka penjajah British menggunakan nama pembangunan untuk meratakan bukit di bahagian kepala naga tersebut dan membina sebuah petempatan estet untuk tujuan pertanian. Untuk memastikan kuasa mereka tidak tergugat, mereka telah menanam sebatang tiang besi sepanjang beratus-ratus kaki ke bahagian tulang belakang naga tersebut. Keadaan ini bolehlah kita gambarkan seolah-olah seekor naga yang dipaku tulang belakangnya di muka bumi ini dan membataskan pergerakan naga tersebut. Tidak cukup dengan itu mereka mendirikan balai polis di bahagian perut naga tersebut. Mengikut ‘Feng-Shui’ masyarakat Cina, kuasa yang dipunyai oleh Balai Polis mampu menundukkan kuasa naga. Dikatakan juga di puncak bukit tersebut, masih tertanam kuat sebatang tiang besi di atas puncak bukit. Samada cerita ini adalah hanya mitos atau kebenaran, tiada siapa yang dapat memberi kepastian. Tiang besi yang dikatakan ditanam di puncak bukit tersebut juga tidak dijumpai hingga sekarang.



Giveaway bersama Sponsor by Mrs Pip


Giveaway bersama Sponsor by Mrs Pip

Hai, saya dah join awak bila lagi?
Klik jer banner kat atas tu untuk join ye.

Semoga berjaya gais :)

"saya follow"


Cara Yang Betul Menyimpan Makanan Dalam Peti Sejuk

Tips Penyimpanan Makanan Dalam Peti Sejuk


1. Jangan simpan daging, ikan dan ayam di dalam ruang pendingin lebih dari 3 hari

2. Jangan simpan makanan yang telah dimasak lebih dari 3 hari di dalam peti sejuk

3. Simpan makanan masak di bahagian atas dan makanan mentah di bahagian bawah bagi mengelakkan pencemaran.

4. Makanan panas hendaklah disejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan dalam peti sejuk.

5. Jangan simpan makanan terlalu padat dalam peti sejuk

6. Simpan daging, ayam dan ikan dalam bekas tertutup atau beg plastik yang kedap udara.

Credit : KKM

Cerita Di Sebalik Bukit Baginda, Kuala Pilah

Bukit Baginda di Kampung Majau dekat sini secara tiba-tiba menjadi popular ekoran memiliki Wave Rock atau Batu Berombak yang cukup unik, yang merupakan daya tarikan baharu di daerah ini. Mula dibuka kepada umum sejak beberapa bulan lepas, ia memberi peluang kepada masyarakat luar untuk melihat sendiri keunikan batu berkenaan yang berbentuk bulat dengan sebahagian daripadanya memiliki tekstur beralun seperti ombak.

Wave Rock yang terletak di puncak Bukit Baginda, iaitu 13 kilometer dari pekan Batu Kikir dan memiliki ketinggian 450 meter, telah merekodkan kedatangan pengunjung seramai 1,000 orang sejak ia dibuka 6 Okt lepas. Kepada pendaki yang ingin melihat keunikan Wave Rock perlulah mempunyai ketahanan mental dan fizikal yang baik. Ini kerana trek Bukit Baginda agak sukar dan mencabar.

Para pendaki yang berminat mendaki dan melihat sendiri Wave Rock akan dikenakan bayaran masuk sebanyak RM11 iaitu RM5 daripadanya adalah permit hutan yang dikeluarkan Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan.

Permit wajib dibayar pada Sabtu dan Ahad kepada pegawai perhutanan yang berada di situ manakala Isnin hingga Jumaat, bayaran permit boleh dibayar di Pejabat Hutan Kuala Pilah. Bayaran RM6 untuk masuk ke Bukit Baginda dikutip oleh Majlis Pembangunan Komuniti Kampung (MPKK).


Selain Wave Rock yang dianggarkan sebesar kira-kira 40m x 20m ukur lilitnya, daerah ini juga terkenal dengan 70 tapak batu megalit atau lebih dikenali sebagai 'Batu Hidup' daripada 300 tapak batu megalit di Negeri Sembilan.








Cara Kuruskan Badan Dengan Cepat Dan Berkesan

Biasanya, banyak tips hanya menjurus kepada, bagaimana untuk kuruskan badan sahaja. Banyak tips kuruskan badan secara semulajadi yang kita baca, namun semunya kita abaikan.

Jarang kita lihat ada yang memberi tips untuk kuruskan peha, lengan dan pipi. Tentu anda terfikir, kenapa spesifik kepada peha, lengan dan pipi? Bukan mudah untuk kekal cantik dan langsing.

Ini kerana anggota inilah yang menjadi kegusaran pada wanita. Sekarang, cuba pegang lengan anda. Besar tak? Sekarang, pandang bawah. Lihat paha anda pula, rasa besar tak? Jika sudah, belek cermin pula, ada nampak dagu berlapis (double chin) atau tidak? Kebiasaannya, bila dagu berlapis, pipi mesti tembam juga.

Kalau lelaki, beratnya lebih terarah pada bahagian perut. Sebaliknya, lemak perempuan akan terkumpul di bahagian paha dan lengan. Anda tahu paha anda besar jika seluar ‘jeans’ yang dipakai tampak haus di bahagian kelengkang. Ini kerana bahagian paha bergesel sesama sendiri. Sedis!

Carilah sedikit masa untuk hargai badan anda. Mari ikuti tips kuruskan badan secara semulajadi ini.

1. SETKAN MINDA UNTUK KURUS

Selepas anda buat keputusan untuk kurus, lakukannya dengan bersungguh-sungguh. Kalau hari ini kata nak kurus, hari ini juga lakukannya. Bukannya esok, lusa atau minggu depan. Biasanya, selepas bulan Ramadan, “Ahh, mana boleh tak makan lauk raya. Lepas raya lah aku diet”. Nampaknya, jika anda salah seorang yang berfikiran sebegini, tidak akan kurus sampai bila-bila. Lebih baik, letak matlamat untuk kekal sihat.


2. PELAJARI ILMU TENTANG KALORI

Pantau berat badan selalu!

Tahukah anda, kalori lebih banyak terbakar semasa anda tidur? Sebenarnya, nak kurus mudah sahaja. Ambil kalori yang diperlukan sahaja untuk setiap hari. Jika anda perlukan 1300 kcal sehari, jangan makan 2500 kcal untuk hari itu.

Kalau kurang daripada 1000 kcal, anda akan jadi lapar dan tidak bertenaga. Cuba ambil dalam julat 1000 – 1300 kcal. Ini sekadar contoh, setiap orang lain keperluan kalorinya. Cuba Google untuk maklumat lanjut.


3. MAKAN DALAM KUANTITI YANG KECIL

Jangan sampai ‘obese’  baru nak mula diet

Maknanya, makan sikit-sikit tetapi banyak kali. Bukannya makan sekali hadap. Simpan biskut dalam ‘handbag’ jika perlu. Pastikan ia mempunyai kandungan fiber yang tinggi.


4. ELAKKAN MAKAN WAKTU5. ELAKKAN MAKANAN DAN MINUMAN BERGULA

Jangan sampai jadi gemuk, diabetes pula

Ini bukan untuk orang tua yang ada kencing manis atau ‘diabetes‘ sahaja. Ia penting untuk semua peringkat umur. Jauhkanlah minuman bersoda seperti Coke, Pepsi, F&N dan lain-lain. Minum air masak itu lebih baik. Air masak tak sedap? Cubalah minum air bergula, nescaya tidak akan kurus sampai bila-bila. Tabiat ini semestinya dibuang. MALAM

Roti canai memang sedap. Tapi kalau nak kurus, masih lagi bernafsu nak makan?

Pernah tengok bila waktu keluarga Cina makan malam? Biasanya, kalau selalu ke pusat membeli belah, mereka akan penuhi tempat makan seawal jam 6.30 petang. Sebenarnya, ini ialah waktu yang cukup ideal. Seeloknya, makan sebelum/selepas Maghrib. Ini kerana badan kita memerlukan 4 jam untuk menghadamkan makanan. Bayangkan makan pukul 10 malam, anda kena berjaga sehingga pukul 2 pagi. Kalau terus tidur pukul 12 malam, alamatnya jadi lemak.


6. TUKAR KEPADA MAKANAN YANG RENDAH LEMAK

Katakan tidak pada teh tarik dan nasi lemak bungkus

Kalau pergi Pasaraya, pernah tengok apa kandungan makanan tersebut pada bungkusan? Kalau anda seorang yang teliti, anda akan menyedari berapa banyak kalori atau lemak. Berbalik pada ilmu, pelajari tentang pengambilan kalori. Sama juga dengan pengambilan lemak. Tentu selepas ini anda akan lebih berjaga-jaga. Biasa makan nasi penuh atau nasi separuh?


7. BANYAKKAN MAKAN BUAH

Kalau bosan dengan epal dan anggur, makan pisang dan tembikai susu

Malaysia sungguh bertuah kerana berada di iklim Khatulistiwa. Terlalu banyak buah-buahan yang berkhasiat. Buah-buah tropikal ini sangat mahal di negara asing. Hargai khazanah negara kita. Cara kuruskan badan yang efektif ialah dengan makan buah-buahan tempatan. Bukan epal atau blueberry sahaja, buah-buahan seperti pisang terlalu banyak khasiat. Selain nutrien, buah-buahan membekalkan vitamin dan anti-oksidan untuk badan kita agar kekal sihat.


8. BANYAKKAN MINUM AIR MASAK (BUKAN AIR BERGULA)

Banyakkan minum air masak (bukan air bergula)

Malu nak bawa botol air besar ke pejabat? Takut orang ejek? Kalau malu, sampai bila tidak akan kurus. Ini kerana badan memerlukan banyak air. Air ialah sumber semulajadi yang penting untuk kurus. Setidak-tidaknya, minum 8 gelas air sehari.

Toksin dalam badan menyebabkan lemak sukar dibuang. Jadi untuk membuang toksin keluar melalui air kencing, minum sahaja air masak. Mudah dan murah cara kuruskan badan dengan minum air bukan?


9. BANYAKKAN BERJALAN (DAN BERJOGGING)

Seronok bila beriadah bersama keluarga

Tidak pergi gym pun tidak mengapa. Yang penting kena selalu bergerak. Kalau selalu berjogging, bagus juga. Sesekali, kalau asyik naik lif sahaja, apa salahnya naik tangga? Lebih menyihatkan badan, peluh pun keluar. Sebaik-baiknya, buat senaman 30-40 minit. Ia dapat membantu memperbaiki peredaran darah, buang lemak dan menaikkan stamina. Kalau sebelum ini asyik tercungap-cungap, mulakan dengan senaman ringan. Nescaya, badan akan jadi lebih ringan.

Bila tiba hujung minggu, ajak satu keluarga bersama-sama berjogging di taman tasik terdekat. Keluarga lebih akrab, peluh pun keluar!.


10. BERI 100% KOMITMEN PADA TUJUAN ASAL ‘NAK KURUS’

Ingat lagi tips yang pertama, iaitu set minda? Tidak guna selepas set minda untuk kurus, anda abaikan sahaja kerana rasa malas. Pokoknya, kena konsisten atau ‘istiqamah‘ dalam melakukan sesuatu untuk kebaikan diri sendiri.

Memandangkan ini cara kuruskan badan yang terakhir, harus diingatkan bahawa tidak guna kalau ‘exercise‘ seminggu, selepas itu kembali malas dan duduk-duduk sahaja selama sebulan. Tidak guna kalau diet seminggu, selepas itu melantak coklat sampai 3-4 bar. Tepuk dada, tanya nafsu.

Take Note : Semuanya bergantung kepada disiplin diri sendiri. Kalau bukan diri kita yang mendisplinkan diri sendiri, siapa lagi? Bayarlah RM10,000 sebulan pada Personal Trainer di gym, kalau minda tidak fokus pada kuruskan badan, sukar untuk mencapai impian berat badan idaman. Cara paling mudah dan efektif ialah: Ubah Cara Hidup atau ‘Lifestyle’.




Diet Ikut Bentuk Badan


Diet ikut bentuk badan

Kecewa memikirkan diet yang tidak menjadi. Mungkin anda tidak sedar bentuk badan juga memainkan peranan terutamanya wanita. Kali ni cuba ambil tahu bentuk tubuh badan anda dan bagaimana cara terbaik untuk berdiet.

1. Bentuk tubuh 'jam pasir'
Berpinggang ramping, tetapi lemak mudah terjadi di merata-rata. Perlu melakukan olahraga lari dan latihan kardio. Bagi jangka masa panjang, pastikan olahraga yang dilakukan membuatkan seluruh tubuh bergerak.

2. Bentuk tubuh 'pir'
Mempunyai lebihan lemak yang terkumpul pada bahagian peha dan punggung. Diet terbaik dengan mengamalkan latihan olahraga dengan kerap untuk meningkatkan kadar metabolisme. Antaranya menggunakan lebih tenaga otot kaki.

3. Bentuk tubuh 'epal'
Memiliki kaki yang panjang dan jenjang, memiliki lemak pada bahagian tubuh dan menyebabkan ia kelihatan gemuk. Anda perlu melakukan latihan kardio untuk membakar lemak terutamanya pergerakan pada bahagian perut ke bawah.

4. Bentuk tubuh 'lurus'
Bentuk tubuh lurus atau seperti tabung biasanya berpotensi mengalami kegemukan di kawasan perut. Jadi anda perlu melakukan pelbagai jenis olahraga yang berbeza untuk setiap posisi tubuh badan anda.



Tips Nak Jadi Pemaaf

Tips nak jadi pemaaf.

Kena ingat yang kita pun buat salah.

"maafkan org lain seperti mana kita nak Allah maafkan kita."


Dilema Pindah Rumah

Aku nak pindah rumah. Tapi tak tahu nak packing barang bermula dari mana. Pelik kan? Tapi itulah aku. Terkial kial bila bab pindah randah ni. Penat memikir nak packing apa dulu. Takut nanti dah siap packing tiba tiba barang tu nak digunakan pulak. Halahh jadi satu kerjaan pulak nak mencari nanti!

Okay, aku nak pindah rumah. Mengikut plan asal, aku sepatutnya pindah awal bulan March aritu tapi disebabkan kekangan masa maka aku anjakkan ke minggu ni. Tak tahulah sempat ke tidak packing dan angkut barang sebelum tiba hujung minggu ni. Harap harap sempatlah.

Dah dua tiga empat hari sebenarnya niat dihati nak packing barang tapi masih tak berkesempatan. Alhamdulillah, malam ni ada masa tersenggang sikit. Jadi bolehlah belek belek mana yang patut.

Apa yang nak dipacking dulu? Okay, aku packing dulu seluar baju yang memang dah takkan dipakai lagi. Itu je yang dapat dipacking setakat ni. Kihkihkihhhh... kusut kepala memikir nak pindah ni. Tapi apa boleh buat, laluinya dengan sabar.

Apapun, aku harap segala plan berjalan lancar. Packing barang siap siap. Jumaat malam, angkut brng masuk rumah baru. Sabtu habis kerja boleh rehat bersenang lenang. Ahad tibalah masa untuk hikinggggg!! Yeyehhh masa untuk aku hilangkan stress!

Semoga rancangan aku berjalan lancar.




Stress Di Tempat Kerja

Bila kerja dalam suasana yang tak best, aku akan rasa stress. Sekeliling aku rasa macam semakk. Persekitaran aku rasa macam menyampah. Mood aku pun merudum!!

Entah. Tak tahu kenapa kebelakangan ni rasa macam tak best je kerja. Rasa macam hambar sangat. Mungkinkah disebabkan kerja terlalu banyak atau persekitaran kerja yang tak teratur.

Sejujurnya, aku hilang mood nak kerja. Setiap pagi datang kerja aku akan tengoj jam. Wehhh cepatlah pukul 6petang, aku nak balikkk! Sampai macam tu sekali situasi aku.

Aku datang kerja macma biasa, aku buat kerja macam biasa tapi itulah... situasi kerja tu yang tak best. Aku suka kerja kat situ tapi pengurusan kat situ macam haremmm! Susahlah untuk aku ungkap. Rasanya setiap hari makan hati sendiri berulam jantung kot!

Bukan aku je yang rasa macam tu tapi hampir kesemua team aku. Kekadang aku terfikir jugak.. kami yang local pun dilayan macam ni.. mereka yg foreign apatah lagi. Hurmmm.. dah terlalu biasa kot kami melihat situasi sedih yang dihadapi oleh foreign kat situ.

Aku sabar selagi boleh sabar. Suatu saat nanti, bila kesabaran aku dah takde, aku akan pergi. Sekarang mmg aku sedang cari kerja lain. Tapi rezeki belum memihak pada aku lagi. InsyaAllah, aku akan kuat. Aku akan bertahan. Semoga segalanya dipermudahkan.


Hiking | Bukit Sikai, Kuala Pilah


Bukit Sikai, Kuala Pilah.
Alhamdulillah, akhirnya berjaya jejak kaki ke sini. Sejujurnya, sis tak pernah search pun macam mana trek dan view atas bukit ni. Hahaaaaa dalam kepala dah set, trek ok je kot. Trek mudah je ni. Dyorng cakap 15minute je dah boleh sampai atas. Sis macam, ouhhh okaylah tu. Jom sahut cabaran!!!
Sekali tiba kat situ, fulamakkkkk macam ni ke rupa dia! Pacak sungguh. Gigihlah nak daki satu persatu. Kebetulan waktu kiteorang sampai matahari tengah pacak atas kepala.  Hati dah separuh tak rela. Tapi mental masih okay. Hahaaa mental tak barai lagi!
Maka gigihlah sis ikut langkah mereka satu persatu. Panjat demi panjat. Panas matahari jangan ditanya. Bila sampai part trek yang takde pokok pokok tu, sis jalan cepat cepat. Hahaaa panas woiiii.. jumpa pokok kat tepi tepi, tumpang kejap berteduh. Tak dapat nak gambar panasnya macam mana. Tapi masih mampu bertahan. Bagi sis, trek Bukit Sikai agak bahaya jugak. Jalan berpasir, berbatu batu. Silap langkah menggelongsorlah kau ke bawah.
Alhamdulillah, perjalanan kami tak sampai setengah jam. Yeyehhh tiba di puncakkk! Perhhhh panasnya tak tergambar.  Ku sangka kat atas ada pokok, bolehlah berteduh rupanya gondol terus! Padang jarak padang tekukur. Alamakkkk panas tingg tinggg..
Sampai je peak, cepat cepat kami ambil gambar tanda kenangan. Masing masing dah takde mood bergambar sebenarnya, dah penat ditambah plak dengan panas. Jadi, pakat tangkap gambar sombrono je lah. Jadi ke tidak blkng kira. Cantik ke tidak, tak peduli dah. Janji ada gmbar seketul dua ketul.
Apapun, sis tak serik. InsyaAllah, diizinkanNya, sis nak dtg lagi ke Bukit Sikai ni pada waktu pagi pulak. Nak tengoj view pagi. Orang kata, kalau ada rezeki boleh tengok awan karpet. Hah gitu, teruja plak sis rasa!! Doakan semoga sis dapat kembali jejak kaki ke Bukit Sikai ye.
- kejupenyet 030319
#BukitSikai
#KualaPilah
#klubnalalehseremban






Rindu Memaksaku Menyayangimu

Andai engkau mengerti
Perasaan di hati ini
Pasti engkau menyedari
Betapa hatiku merinduimu

Bukan mudahnya aku
Untuk melafazkan cinta
Sekali ku melafazkan
Sampai bila pun ku menyintamu

Rindu memaksaku menyayangimu
Tak daya ku menahan
Segala perasaan aku
Yang makin gelora
Setelah engkau menyedari
Sambutlah cintaku

Sepi mengajar aku
Tentang perlunya cinta
Walau pedih walau perit
Terpaksa aku
menghadapi

Tiada apa yang engkau pinta
Sekadar kesetiaan
Selagi rindumu masih dihati
Cintamu terus bersemi

Rindu memaksaku menyayangimu
Tak daya ku menahan
Segala perasaan aku
Yang makin gelora
Setelah engkau menyedari
Sambutlah cintaku

Sepi mengajar aku
Tentang perlunya cinta
Walau pedih.. walau perit..
Terpaksa aku menghadapi




Take Note : Rindu.. tiba tiba rindu bertamu dihati untuk tika dan saat ini. Terbayang diruangan mata gelagat dan telatah dia. Alahaiii rindu! Rindu pada dia yang telah jauh pergi meninggalkan aku. Doa aku untuk kau tak pernah putus. Semoga bahagia sentiasa milik kau. Terima kasih untuk segala yang terukir diantara kita Doakan kebahagiaan aku jua - ien 

Aku Tenang Di Hutan

“Kadang kadang apa yang kita impikan, tak semua jadi kenyataan “

“Hiduplah dalam kebenaran, kenyataan akan lebih jujur dari penantian.”

Bukit Melati, Nilai

Take note :  Bukan aku menyerah. Bukan aku mengalah. Tapi sebenarnya aku terlalu penat. Penat dengan permainan manusia. Penat mengikut rentak manusia. Aku juga manusia. Aku ada hati. Aku ada perasaan. Aku ada keinginan dan aku ada cita cita! Jangan pernah halang aku untuk menggapai apa yang aku impikan.

Selagi mana impian aku itu ke arah yang lebih baik, tolong sokong aku. Tolong hulurkan cebisan kata kata semangat kepada aku. Jangan pernah kau lunturkan semangat aku. Jangan pernah kau pertikaikan keinginan aku. Tolong.. tolong belajar hormat dan fahami kehendak aku. Tak banyak yang aku pinta, hanya itu sahaja. - Aku Tenang Di Hutan. 

Bagaimana Cara Turunkan Berat Badan


Kurus.
Sejujurnya aku memang ada niat nak kurus. Alaaa setakat niat je pun. Hahaa azam setiap tahu pun nak kurus. Tapi usahanya langsung takde. Nak kurus sekadar dimulut bukan betul betul dihati. Tengok orang lain kurus, slim macam best je tapi aku okay je. Takde pun rasa rendah diri.

Kenapa?
Mungkin sebab aku selesa berada di zone tersebut tika dan saat itu. Nak kata aku ni gemuk gedempol tu takde lah. Sebab aku takde lah pendek sangat. Jadi  nampak saiz agak besar. Tapi takpe. Aku happy waktu tu. Hahaaa tiap kali aku mengurakan niat nak diet tu mesti member member tibai aku. Buat apa nak kurus? Tak perlulah kurus? Dah okay lah macam ni. Tak payah lah seksa perut. Halahhh halahhhh.. nampak tak member member aku jenis macam mana?? Heheee sebab diaorang ni suka lepak. Bila lepak mesti akan makan dan aku pun terlibat sama. Dah laaa lepaknya lewat malam. Ditibai plak roti canai laaaa, nasi goreng laaa, bla bla blaaaa laaaaa.. pastu mereput! Oichhh nampak tak kat situ pemakanan dan gaya hidup yang tak sihat.

Macam mana terlintas tekad nak kurus?
Kerana seketul hati dikecewakan. Hurmmm.. Sebenarnya nak kata keceea tu takde lah sangat. Tapi frust jugak lah. Terkilan pun ada. Sedih pun ada. Entahhhh! aku pun tak tahu nak story macam mana. Tapi yang pasti, dari situ aku betul betul tekad nak dapatkan bmi yang stabil. Bukan nak kurus sangat pun, cukuplah bmi aku stabil. Maka gigihlah aku jogging petang petang. Aku kawal pemakanan, aku amalkan pemakanan yang betul. Bab gaya hidup tu aku masih tak mampu nak ubah. Heheee lepak tu masih ada tapi tak sekerap dululah. Yang paling payah aku nak buat adalah part tidur. Susah lah nak tidur awal. Golek golek pun terlajak lewat jugak jadinya. Tapi takpe aku masih usah lagi.

Untuk pengetahuaan korang, aku amalkan minum kopi Klubna Laleh. Minum setiap pagi sebelum sarapan dan setiap malam sebelum tidur. Setiap pagi aku akan minum Klubna. Klubna sangat membantu untuk kenyangkan perut aku. Sebelum masuk kerja aku akan makan sebiji epal hijau. Sebelum jam 1 tengah hari aku akan pastikan 2liter air kosong habis diminum. Waktu tengah hari, aku akan makan sebiji epal hijau. Dan sebelum jam 6 petang, aku akan pastikan 2liter air kosong lagi habis diminum. Lepas maghrib, aku akan minum Laleh. Malam kebiasaannya aku tak makan. Lapar? Kalau rasa lapar aku akan makan epal hijau. Bukan setiap hari menu aku macam ni tau. Kadang kadang, tengah hari aku makan nasi campur. Tapi part epal tu memang menjadi rutin harian aku setiap hari.

Tak lapar ke?
Aku dah set dalam kepala. Bila air dalam badan kita cukup, perut kita takkan rasa lapar. Kekadang aku rasa nak mengunyah so aku kunyahlah epal hijau.

Berapa lama keazaman aku mampu bertahan?
Entah! Aku pun tak pasti. Yang penting aku cuba dan terus mencuba. Ya, berat badan aku skrg macam yoyo. Kejap turun kejap naik. Azam dan tekad aku pun macam yoyo juga. Hahaaaa kekadang bukan main lagi aku jaga makan dan kekadang tu aku cheat day sampai tak sedar diri. Hancus terus bab pemakanan. Tapi aku cover balik dengan senaman dan minum air kosong secukupnya. Waktu mula mula aritu, aku berjaya turunkan 10kg. Eh, betul ke beb? Ye! Korang nak percaya ke tidak, lantaklah. Waktu tu aku happy giler. Hahaaa lepas tu terus tak jaga makan sampailah naik kembali 2kg. Oichhh sedih!! Aku pun gigihlah kembali berusaha dan 2kg tu pun hilang.

Alhamdulilah, sekarang berat aku mantain macam ni. Aku masih dala. Proses nak turunkan lagi. Semoga azam dan tekad aku tidak kelaut. Aku yakin aku mampu. Aku yakin aku boleh. Aku yakin aku akan dapat hasilnya nanti. Ye, bukan mudah aku nak lakukan semua ni. Semangat aku haruslah kuat. Tekad aku haruslah kuat. Aku haruslah kuat. Kadang kala aku kecundang juga. Olalalalaaaa...


Doakan misi dan target aku tercapai ye. Semoga aku terus kuat dalam cabaran kali ini. Yeyehhhh aku mampu!



Secebis Kesabaran Bersamaan Segunung Kekuatan

Kita merancang,
Allah juga merancang.

Jangan kecewa,
Kerana perancangan Allah itu lebih baik.

Bersabarlah,
Kerana kesabaran menjadikan kita untuk terus kuat. 💪😀


Hiking | Bukit Baginda, Kuala Pilah

Bukit Baginda, Kuala Pilah
17/02/2019


Alhamdulillah. Aktiviti hiking untuk setiap hujung minggu masih berjaya diteruskan setakat ni. Trip hujung minggu ni hanya aku dengan kawan (bangjang) sahaja. Kami berdua je. Kalau ada yang nak join sekaki, kami on je. Kalau ada yang tak dapat nak join, kami okay je. On trek berdua pun boleh. Tak kisahlah, janji aktiviti kami sihat dan menyihatkan. Heheeee...

Kami gerak dari Senawang ke Kuala Pilah seawal jam 5pagi. Pagi pagi jalan raya takde sibuk sangat so santai santai je. Lebih kurang pukul 6lebih kami ke sana. Kami plan nak naik awal pagi sebenarnya tapi plan kami tergendala. Kenapa? Sebab waktu sampai tu, takde satu kereta pun disitu. Huhuuu.. tak de orang pun. Jadi kami compius... betul ke tak jalan ni.. betul ke ini jalan masuknya.. tapi kenapa takde orang.. pelikk.. sudahlah laluan masuk tu ada signboard tanah perkuburan islam.

Kami pun tunggu seketika dalam kereta. Mungkin kejap lagi ada yang datang. Boleh jugak kami join hiking sama sama. Heheee... Tunggu punya tunggu, jam menunjukkan pukul 7am. Fuhhh alam dah cerah. Matahari dah mula muncul. Tapi mana orangnya?? Dalam hati dah memikir, wehhh macam nak tukar port je. Huhuu.. 

Jam 7.15am, muncul sorang abang yang jaga permit dan bayaran utk jkkk. Oichhh ye, bayaran masuk RM8 untuk sekepala ye. RM3 untuk permit dan selebihnya tu bayaran untuk jkkk. 

Settle bayaran semua, kami teruskan misi. Waktu ni masih tak nampak lagi para pendaki. Katanya abang perhutanan tu, bbukit Baginda biasanya didaki dalam jam 8pagi macam tu. Sebab di puncak takde view pun. Tarikannya hanyalah batu beralun tu sahaja. Oichhh okay. Takpe lah, kami pun mulakan perjalanan.

Dari parking kereta ke check point 1, permandangan kiri kanan hanyalah pokok getah. Laluan masih okay.. mendatar, menurun sikit, menaik sikit pastu mendarar lagi.. dalam 5minute - 10minute perjalanan, akan jumpa check point 1. 

Cantikkk! Akan nampak satu batu besar. Pastu ada air yang mengalir dari batu tersebut. Okay, bermula dari situ cabaran akan muncul. Trek mendaki dan mendaki. Tapi hati hati gais, sebab akar poko berselirat dan trek agak licin dgn tanah dan berpasir. Daun daun kering pun banyak. Tapi jangan risau, ada disediakan tapi di beberapa laluan. Jumlah check point kesemuanya ada lapan. Check poit yang ke lamapan tu korang akan nampak bendera Malaysia terbentang indah. Oichhhh membara semangat kenegaraan!

Okay, jom layan gambar yang sempat kami rakamkan. Thanks bangjang, gigih layan den posing! Hahahaaaa ada muka excited, ada muka penat, ada muka separuh menyerah kalah, ada muka yang tekad penuh keazaman.

Pistttt.. setiap kali hiking, bila penat dan pewai, aku akan selitkan kata kata ni dalam hati. 

'Aku boleh. Aku mampu. Aku okay walaupun aku tak okay. Teruskan perjalanan walaupun tak tahu mana penghujungnya. Penat mana pun rasa badan, teruskan. Kemanisan menanti di penghujung sana.'











































Bukit Baginda, Batu Kikir.. (Wave Rock)
Tarikh: 17 Feb 2019
Masa: 7am (start hiking)

Info: Bukit Baginda di Kuala Pilah telah banyak menerima kunjungan daripada pendaki setelah video “Wave Rock” yang luar biasa tular di media sosial.

Sejak dibuka kepada orang ramai pada 6 Oktober, kira-kira 1,000 pendaki telah menjejakkan kaki ke puncak bukit yang berukuran 40m lebar x 20m dengan bukit menegak berketinggian 450m dari pangkalan Bukit Baginda di Kampung Majau.

Seorang guru kampung dan guru pendidikan jasmani, Ramlan Ruspan, 52, berkata mereka yang ingin memanjat bukit mesti mempunyai stamina yang baik.

“Batu luar biasa itu telah lama wujud tetapi telah ditularkan melalui media sosial oleh rakan saya, Abdul Razak Hashim, 45.

“Sepanjang pengetahuan saya, batu yang sama tidak terdapat di tempat lain di negeri ini. Ia juga agak pelik kerana bahagian sisinya sedikit condong. Ketinggian batu ini dianggarkan mencecah 20 meter,” katanya kepada Bernama.

Ramlan, yang mengajar di Sekolah Kebangsaan St Aidan, Bahau, berkata bahawa sebaik sahaja laluan Bukit Baginda dibuka kepada orang ramai, beliau dan sekumpulan rakan-rakan menawarkan perkhidmatan sebagai pemandu arah.

“Mereka yang mendaki datang dari Perancis, Jepun, United Kingdom, Vietnam dan Filipina. Mereka memuji keindahan hutan dan Wave Rock,” katanya.

Selain Wave Rock, terdapat juga empat gua yang belum diterokai. Jadi gua terbabit tidak dibenarkan masuk.

“Baru-baru ini sekumpulan penyelidik dari Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) dan UniversitiTeknologi MARA (UiTM) Shah Alam, Selangor, datang untuk meninjau gua.

“Saya harap kerajaan negeri akan mengutamakan hutan sebagai kawasan pelancongan dan penyelidikan,” kata Ramlan.

Bayaran kemasukan adalah RM11, diturunkan kepada RM5 untuk permit hutan dari Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan dan RM6 untuk Majlis Pembangunan Masyarakat Kampung (MPKK). Terdapat juga bayaran letak kereta sebanyak RM5.

“Pada hari Sabtu dan Ahad, yuran permit boleh dibayar kepada pengawal di tapak, tetapi pada hari kerja, yuran permit mesti dibayar di Pejabat Perhutanan Kuala Pilah,” kata Ramlan.

Di Semenanjung Malaysia, menhir (batu hidup) merupakan salah satu daripada peninggalan megalitik yang hanya terdapat di Negeri Sembilan dan Melaka.

Daerah Kuala Pilah dikenali sebagai tapak megalitik. Daripada 300 megalitik di Negeri Sembilan, 70 daripanya boleh ditemui di Kuala Pilah.

Megalitik atau didefinisikan sebagai batu besar yang didirikan di atas tanah merupakan salah satu khazanah peninggalan bersejarah yang merujuk kepada perkembangan tradisi dan budaya masyarakat terdahulu.