26 April 2018

Di Matamu - Sufian Suhaimi

Setiap apa yang kita impikan
Tak semua menjadi kenyataan
Hiduplah dalam kebenaran
Kenyataan akan lebih jujur dari penantian

Apakah kau cuba untuk menafikan
Keikhlasan hatiku padamu
Betapa ku mencuba
Mendapatkan secebis kasih mu

Apakah kau tak mampu untuk menentukan
Di antara kaca dan permata
Betapa telahan mu
Memaksa ku mengundurkan diri

Dan tak seharusnya aku
Bertemu dirimu di dunia ini
Dan kau membuang diriku sesuka hati mu
Dan memilih dia
Dan ku tersandar begini
Meratapi hati yang telah dilukai
Aku sedar betapa hinanya
Ku di matamu

Namun jika ku diperlukan, dan diterima
Izinkan ku menagih kasihmu
Namun jika ku ditolak, tak diperlukan
Buang segala tentang ku

Dan tak seharusnya aku
Bertemu dirimu di dunia ini
Dan kau membuang diriku sesuka hatimu
Dan memilih dia
Dan ku tersandar begini
Meratapi hati yang telah dilukai
Aku sedar betapa hinanya
Ku di matamu


Take note : Sebelum ni aku hanya dengar part chorus sahaja. Sebab part tu lirik best bagi aku. Tetiba pagi tadi aku dengar lagu ni secara penuh. 

Alkisahnya, pagi tadi aku ternampak lagi ni di status whatsApp seorang kawan. Sekali dengar macam best. Tahu, ini lagu Pian. Tapi tak pasti apa tajuk sebab kawan post hanya sepotong lirik. Maka aku pun bertanya si kawan dan terus search youtube. Okay jumpa!! 

Ouhhh lagu Pian rupanya. Best jugak. Tengok video clip pun macam best. Maka gigih aku download untuk simpanan buat tidur di malam hari. 



25 April 2018

Hiking | Gunung Datuk, Rembau






















Take Note : Pada 22 April 2018 hari tu, aku dan kawan kawan telah berjaya menjejak kaki ke Puncak Gunung Datuk yang terletak di daerah Rembau Negeri Sembilan. Gunung Datuk yang berketinggian hampir 2000 meter tu sememangnya memenatkan. Laluannya yang agak memancak sememangnya memerlukan stamina dan ketahanan mental. 

24 April 2018

Kecewa Itu Terbaik

Tahu tak kenapa Allah bagi kita kcewa dulu ?

Sebab Allah nak bagi yang terbaik untuk diri kita . Dia takkan uji kita kalau kita tak mampu. Kalau hati kita ni percaya dengan qada qadar Allah, percaya dengan jodoh Allah tentu kan tu, In Shaa Allah ia akan datang sendiri nanti.

20 April 2018

Broken Link Checker
Link yang rosak !!
Broken link !!!

Broken Link Checker

Peninngnya kepala memikirkan link yang rosak bermaharajalela dalam blog
Nak dibuang tidak tahu cara
Nak dicari tidak tahu dimana ianya tersorok

Alhamdulillah. Akhirnya aku jumpa penyelesaiannya.
Terima kasih pada Kak Ash yang membantu.
Baru-baru ni Kak Ash ada up status di facebook berkenaan broken link ni.
Maka aku pun bertanyalah apa yang patut lepas tu terus memulakan misi checking!!

MasyaAllah, banyaknya broken.
Fuhhh sehancur hati aku tika dan saat ini
Cewahhh!


Untuk korang yang check jugak,
boleh guna website diatas.

Hasil checking aku untuk kali ini sangat lumayan.
Banyak sungguh broken yang wujud!!
Kebanyaannya dari giveaway..






Kau Tetap Ku Hajati


Andai kita hidup bersama
Hari ini dan seterusnya
Sedangkan kita sama
Belum cukup betah
Mengharungi lautan
Entah berapa luasnya
Sedangkan bekalannya masih berkurangan

Mungkin kita kan karam
Ditelan gelombang
Lalu kan terpisah
Jika terus hidup bersama
Hanya atas dasar cinta belum cukup bagiku
Kerna suatu waktu
Engkau pasti kecewa

Pondok usang beratapkan langit
Di kegelapan malam gelita
Bercahaya hanyalah bintang-bintang
Selimut kita angin malam

Maaf sayang kupinta padamu
Bukan tiada cinta di hatiku
Tapi belum masanya bagiku untuk melamarmu
Bersabar dan sertailah doa
Pada Tuhan penentu segala
Biar pun jasat aku berkubur kau tetap ku hajati

Mungkin kita kan karam
Ditelan gelombang
Pondok usang beratapkan langit
Di kegelapan malam gelita
Bercahaya hanyalah bintang-bintang
Selimut kita angin malam

Maaf sayang kupinta padamu
Bukan tiada cinta di hatiku
Tapi belum masanya bagiku untuk melamarmu
Bersabar dan sertailah doa
Pada Tuhan penentu segala
Biar pun jasat aku berkubur kau tetap ku hajati

Maaf sayang kupinta padamu
Bukan tiada cinta di hatiku
Tapi belum masanya bagiku untuk melamarmu
Bersabar dan sertailah doa
Pada Tuhan penentu segala
Biar pun jasat... 


Take note : Pondok usang beratapkan langit.. Selimut kita angin malam.. Bersabar dan sertailah doa.. Olalalalaaa.. Lalalaaa.. Hampir setiap hari aku ulang lirik lagu ni.. Tak ingat lirik sebenarnya jadi hentam jer lah.. Tunggeng terbalik.. Lingkup terlingkup.. Janji ada jugak secebis.. setiap kali aku guna machine milling mesti ternyanyi part tu.. Tak tahu kenapa tapi macam terkeluar dari sendiri.. Lagu ni rasa macam dekat dengan aku.. Lagi lagi hampir setiap malam aku dengar lagu ni berkumandang di radio Sinar.fm dalam segman suria cinta. Wakakaka..

19 April 2018

Perbezaan Kerja Dan Praktikal
Assalamualaikum.
Malam ni tergerak hati nak berentri. Maka dengan gigihnya aku mencari masa, ruang dan peluang. Dapat mengadap blog walaupun sekejap, jadilah. Sekadar untuk melepaskan kata kata dihati.


Perbezaan kerja dan praktikal.
Sebelum ni aku pernah lalui alam praktikal. Aku praktikal di HMN Elemeco Sdn Bhd, waktu belajar PW2 dulu. Campany ni banyak buat kerja-kerja kontraktor. Memang setiap hari buat kerja luar. Kerja agak penat, berpanas tapi best sebab bebudak kerja yang sejenis kepala masuk air. Sembilan bulan aku praktikal kat sini. Banyak beenda yg aku belajar. Alhamdulillah, mereka tak kedekut ilmu dan tak pinggirkan aku dlm buat kerja.

Paatu aku sambung chargeman A1, aku praktikal di tiga company. Memula aku praktikal di Hyperwave System Eng. Sdn Bhd (HSE). Company ni banyak buat instrument dan analayzer system. Serius cakap, aku praktikal ditempat yang salah. Sebab kat sini bukan bidang aku. Memang aku jauh tersasar. Tapi bila dah mula praktikal kat sini aku dah malas nak cari tempat lain. Tak kisahlah salah bidang pun. Redah je. Aku belajar buat instrument. Aku belajar welding. Aku belajar bnyk benda. Paling aku ingat dan aku suka.. Belajar repair dan calibrate gas detector. Buat ni mudah je sebenarnya tapi itulah.. Kena gigih sikit kalau nak ilmu. Kat sini juga aku belajar buat pallat. Ingat lagi pepagi hari wrapping shelter, gigihlahh ketuk ketuk, hulur paku bagai.. dari pagi ke tengah hari pastu anjak terus ke petang. Shelter yang gedabak besar tu memerlukan tenaga kerja yang ramai kot. Hahaa nak angkut masuk dalam lori kontena lagi satu hal. Enam bulan kat situ, banyak yang aku belajar. Oichhh pengalaman sungguh!

Untuk enam bulan seterusnya, aku praktikal di Norsham Industries Sdn Bhd. Ini merupakan company yang membuat dan memasang papan suis. Suasana kerja kat sini bagi aku agak jangkal sikit. Tak semeriah kat tempat lain. Kerja pun macam kaku sikit. Mungkit sebab kat sini aku praktikal sekali denga  bebudak kelas kot. Jadi aku tak bebas. Hahaa entahlah! Tapi okaylah sebab aku dapat ilmu berkaitan papan suit. Dari sekeping plak, kami ukur, kami potong, kami welding, kami sembur cat, kami bakar, kami pasang kepingan dalam, dan pasang komponent yang berkenaan, kami masukkan kabel, kami buat pengujian dan akhir sekali kami wrapping dan hantar ke pelanggan. Bab masukkan kompenent dan ikat kabel tu memang bidang yang aku belajar. Fuhhh menangis jugak lah nak siapkan sebijik DB. Dalam tak sedar, enam bulan aku kat sini pun berakhir. 

Seterusnya aku praktikal di KTB Teknik Enterprise. Bagi aku sepanjang aku praktikal, disinilah paling best. Bagi akulah.. Sebab kat sini walaupun aku baru masuk.. Baru kenal diaorang tapi rasa macam dah lama kenal. Peramahnya lain macam.. Hahaaa memanjang lepak tak kira siang malam.. Pekerja kat sini the best. Alaaa gaduk gaduh tu adatlah.. Perli kata mengata tu biasalah.. Tak bertegur sapa dua tiga empat lima enam hari tu normallah.. Tapi lepas tu kami okay-okay semula.. Hahaaa.. Kat sini bab kerja memang win. Aku suka kerja kat sini sebab kerja santai santai. Ada masa serius, ada masa main-main, ada masa gurau senda dan ada masa kerja kami kerja... Company ni ambil tender dari TNB. Buang kerja kerja di pencawang elektrik. Yesssza! Aku kerja kat sini memang hari hari ujur jalan. Pergi ke pencawang elektrik merata.. hampir satu seremban aku pergi.. Kami buat kerja kerja cleaning compound, preventive maintenance, routine maintenance. Ada ketikanya kami buat rombak. Tukar suis gear, tukar transformer, dan macam macam lagi.. Paling best bila pergi hantar notis gangguan bekalan elektrik pastu kena kejar di anjing. Hahaaaa seram tapi lawak! Enam bulan aku kat sini, serius cakap rasa sedih.. Sayu nak tinggalkan kekawan kat sini tapi itulah.. Terima kasih untuk segala ilmu kat sini. 

Habis study, aku goyang kaki sambil buat business. Niat dihati nak cari kerja yang santai-santai dulu. Macam kerja kerani ke, jurujual ke.. mana-mana je lah asalkan bukan bidang yang aku belajar. Niat dihati nak rehatkan dulu otak ni. Nak stop dulu fikirkan pasal electrical, pasal cable, pasal segala yang berkaitan dengnnyalah..

Pelikkan aku ni? Hahaa tapi itulah hakikat. Aku pun trylah apply kerja yang lari dari bidang aku tu. Bersungguh aku apply weh. Job malaysia, jobstreet, muakerja, blaaa blaa blaaa... hampir dua bulan jugak aku goyang kaki. Eh, sebelum ni dkt2 nak habis study, aku ada dapat offer dari kilang coca cola tapi entahlaaa.. Lepas aku dah habis study rasa macam berat hati nak terima offer tu. Aku pun duduk tangguh tangguh sampai akhirnya aku senyapkan diri. Kihkihhh.. Dalam masa dua bulan goyang kaki adalah beberapa panggilan interview yang aku dapat tapi hanya beberapa ketul je yang aku pergi. Kenapa? Sebab lagi beberapa ketul tu macam jauh nau.. Nun di Nilai.. Jauh wehhh sebab aku ni menyewa di Senawang.. 

Pertengahan bulan tiga, aku ada ternampak jawatan kosong di sebuah kilang dekat dgn rumah sewa aku. Dua tiga kali jugak tergerak hati nak singgah ambil borang jawatan kosong tapi tak singgah singgah. Hahaaa.. Kekadang aku pun pening dengan peel tak semegah aku ni. Suka nau tangguhkan kerja. Lepas nanti.. Nanti.. Pastu nanti lagi sampailah lupa..

Akhirnya suatu pagi tu aku tekad dan pergi juga. Niatnya nak ambil borang je tapi tak sangka pulak diinterview terus. Waktu tu ada 3 jawatan kosong.. Operator, Lab Assistant dan Technician. Aku nak cuba operator sebenarnya. Tapi risau jugam sebab sebelum ni takde pengalaman kerja dalam kilang. Aku tak tahu macam mana suasana kerja dalam kilang. Seram wehh! Tapi cuba dulu, kalau ada rezeki, Alhamdulillah. Cari pengalaman. Waktu diinterview tu seram sejuk jugak sbnrnya sebab tak prepare apa pun. Blaa blaa blaa interview, alhamdulillah aku dapat kerja tu. Operator wehh.. Bagi org lain mungkin macam alaaa operator je pun. Tapi aku excited terlanpau sebab ni pwrtama kalinya nak merasai kerja sebagai operator. Aku ada jugak bertanya tentang jawatan kosong technician tu tapi katanga untuk lelaki sahaja. Katanya awal bulan April aku boleh mula kerja. Hahaa seronok weh!

Seminggu lepas tu aku dapat panggilan interview lagi. Company yang pernah panggil aku inteview sebelum ni. Tapi kali ni jawatan yang berbeza. Lupa dah sebelum ni jawatan apa tapi kali ni general worker. Hohooo macam menarik. Aku imagine kerja dalam opis, mengadap komputer.. hahaa tinggi sungguh imaginasi aku!

Hari yang ditetapkan aku pun pergi intwrview. Kali ni takde baju kurung eh, cukup dengan jeans dan tshart. Okay, yang interview aku tu boleh tahan tegas. Pompuan ye. Dia tanya apa pengalaman yang aku ada maka aku pun blaa.. Blaa.. Blaaa.. gigih cerita segala apa yang aku pernah buat sebelum ni. Lepas je dia tengok aku punya resume dan result waktu study dulu terus dia tanya aku pasal elektrik. Pastu terus offer technician. Glurp!

Jujur aku cakap, sebenarnya aku tak ready lagi nak kerja dalam bidang yang aku belajar ni. Perit sangat kowt waktu atudy dulu. Gigih nak hafal dan ingat segala litar elektrik. Tapi bila dioffer macam tu terus aku jadi serba salah. Itu bidang aku. Aku ada ilmu tentang tu. Susah nak cari company yang offer jawatan tu untuk pompuan. Tapi aku takut, aku tak dapat bagi apa yang company nak nanti. Sempat aku berfikir panjang depan Miss Ireen tu. Aku ckp kat dia siap-siap, aku takde pengalaman kerja dalam kilang, tak tahu suasana kerja dlm kilang macam mana, aku takut tak mampu nak bagi apa yang company nak. Alhamdulillah jawapan dia buat hati aku lega. Katanya, tak kisah kalau tak pandai, sebab aku ada basic. Asalkan aku ada keinginan nak belajar. Blaa.  blaa.. blaaa.. Panjang jugak dia bagi penerangan dan detail pada aku. Okay, puas hati. Aku terima offer dia. Awal bulan April boleh mula kerja.

Maka awal bulan April aku pun datang dengan muka blurr. Hahaa rasa macam tak percaya, macam 50/50 je keputusan yang aku buat tapi itulahhh.. aku cabar diri sendiri! Alhamdulillah. Hampir 3minggu dah aku kerja. Setakat ni okay. Banyak benda yang aku perlu belajar. Sebab dekat sini lebih kepada mekanikal sedangkan aku electrical. Tapi takpe, insyaAllah aku akan gigih lagi belajar. Belajar tentang machine, dan segala benda tentang yarn. Suasana kerja dekat sini aku masih tak boleh nak adop lagi. Hehee dari masa ke semasa aku cuba untuk terima. Aku masih rasa janggal dengan suasana kerja disini. Tapi takpe, insyaAllah aku mampu lalui semua ni.

Dalam masa hampir 3 minggu aku kat sini, ada juga terdetik dihati untuk berhenti. Tak tahan dengan  suasana kerja, tak tahan dengan beberapa sikap pekerja tapi bila aku fikir panjang, alhamdulillah. Aku mampu bertahan hingga ke hari ni. Aku ingat balik pengorbanan ayah. Terfikir, kalau ayah mampu hadapi suasana kerja dia kenapa tidak aku.. dan disitulah datangnya kekuatan aku.  Thanks pada Edem yang banyak bagi tunjuk ajar kat aku.  Rasanya setakat ni, dialah yang paling peramah kowt. Cerita segala pengalaman dan ilmu kat aku. Dia tak lokek ilmu. Hahaaa walaupun kadang kala apa yang dia buat tu tak berapa menjadi jugak. Kihkihhh macam ekperimen gitu. Thanks juga pada mereka yang tak lokek dengan senyuman kat aku. Walaupun tak bercapat tapi asal jumpa tunduk hormat dan senyum. Ya, mereka baik cuma segelintir je yang peel tak semegah.



Take note : Petang tadi sempat aku termenung kejap dalam workshop. Memerhati gelagat mereka buat aku teringat zaman aku praktikal dulu. Dapat aku simpulkan, waktu praktikal dulu fikir nak balik awal. Cukup masa terus balik, kerja yang tak siap tu sambung esok. Praktikal kan.. Tapi skrg bila dah kerja, balik tu bukan lagi isu. Selagi kerja tak siap, rasa serba salah nak balik. Nak sambung eaok hari? Hohooo lagi seram sebab takut tetiba esok pagi orang atas bertanya kerja semalam dah siap ke belum. Segan dan malu wehh nak jawab belum siap. Nanti napak sangat macam kita buat kerja sambil lewa. Macam tak bersungguh! Hohoo di alam kerja, pemikiran kita akan berubah. Bagi aku alam praktikal dan alam kerja dua suasana yang berbeza. Alam praktikal bolehlah nak main-main tapi alam kerja memang idok ler! Cari nahas namanya kalau kau main-main waktu kerja. Masa praktikal dulu aku selalu mengelak untuk buat kerja. Sekarang alam kerja aku dah tak buat macam tu eh. Insaf weh! Wakakaka..


14 April 2018

Doa Dan Adab Sebelum Masuk Hutan
.
.
Perkongsian terutama untuk yang beragama Islam.
Di dalam hutan sesungguhnya adalah tempat tinggal utama bagi para Jin terutama Jin Kafir.

Jangan sesekali ketika mahu masuk ke dalam hutan, melafazkan ayat seperti ini
"Tok, cucu tumpang masuk hutan ye, tolong jangan kacau"

Jangan! Syirik hukumnya.

Amalkan ayat ini ketika melangkah ke dalam hutan dengan perlahan-lahan sebanyak 7 kali

Setiap langkah di baca doa ini :

"Salamun 'ala sulaiman fil 'alamin"
Salam sejahtera ke atas Nabi Sulaiman

Sesungguhnya Jin sangat takut akan Nabi Sulaiman dan gerun mendengar nama Baginda. Amalkan ayat itu. Insyallah dengan izinNya tidak akan ada sebarang gangguan ke atas kita.

Amalan doa yang ini juga sangat sangatlah di galakkan baca terlebih dahulu sebelum masuk ke hutan

بِسْمِ اللهِ الذِّي لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَىْءٌ فِي الأَرْضِ وَلاَ فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيْعُ العَلِيْمُ
bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiun fil ardhi wala fis sama'ie wa huas sami'ul alim

"Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang dibumi dan yang dilangit (selagi)bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."

Barangsiapa membaca sebanyak tiga (3) kali, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika waktu subuh sebanyak tiga (3) kali, dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya
(Riwayat Abu Daud, At-Tirmizi dan Ahmad)

Semoga kita sama sama dapat mengamalkannya. Sentiasa mulakan dengan bacaaan doa bukan hilai ketawa sebelum masuk hutan.

***Doa Tambahan untuk mengelakkan haiwan buas atau binatang berbisa

"Salamun 'ala nuhin fil a'lamin"
Salam sejahtera ke atas Nabi Nuh

Take Note : Salah seorang sahabat hantar mesaj tersebut kepada aku. Katanya sebagai langkah berjaga-jaga dan beringat sebelum masuk hutan. Katanya lagi betulkan niat, pakai pakaian yang sesuai dan bawak keperluan yang secukupnya. Alhamdulillah. Terima kasih awaknya. Gigih ingatkan saya setiap kali saya join trip.

Sejak kebelakangan ni, aku agak gemar dengan aktiviti hiking. Kebiasaannya hujung minggu, andai ada kelapangan aku akan ikut kawan-kawan masuk hutan atau panjat bukit. Kepenatan itu satu kepuasan untuk aku. Dapat hilangkan stress kerja. Semoga ilmu tersebut bermanfaat kepada anda juga. 
Adab Bergurau Dalam Islam

*ADAB BERGURAU*

•••••••••••••••••••••••••••
Islam telah mengariskan bagaimana kita nak bergurau.
Kadang² bergurau dari otak dan menaip ditangan.
Kita kena faham bergurau senda yg dibenarkan dan tidak dibenarkan.
Nabi kata celaka seorang yg bercakap dusta supaya buat org lain ketawa.
Kalau kita bergurau tapi masih ingat akhirat,ini dibenarkan.
Nabi juga bergurau dan hari ini kita akan bincangkan bagaimana adab bergurau.
Ketawa pun boleh dapat pahala disisi Allah jika kita ikut adab² bergurau.


Apakah Islam Membenarkan Kita Menegur Seseorang Dengan Gurauan?
Betulkan niat nak tegur org.
Tegur itu utk nak jatuhkan maruah dia atau memang betul² niat nak tegur dia.
Boleh nak berdakwah dgn teknik bergurau.

Adakah Dibenarkan Bergurau Pada Hari Ini,April Fool?
Sejarah sebenar april fool ialah sesuatu yg diamalkan oleh org bukan islam.
Bergurau pada hari ini(april fool)elakkan gurauan tersebut.
Tak perlu ikut budaya org.
Tak sepatutnya org islam bergurau pada hari april fool.
Tinggalkan yg tidak memberi feadah.

Kadang² Kita Bergurau Melampaui Batas Hingga Ketawa Terbahak~Bahak, Bolehkah Kita Ketawa Terbahak~Bahak?
Sahabat Nabi tanya Nabi,Wahai Rasulullah dalam Islam apa yg paling utama?
Nabi kata org lain yg aman dari lisan dan tangannya.
Nabi kata jangan banyak ketawa kerana banyak ketawa boleh mematikan hati.
Bersederhanalah dalam kita nak berlawak.
Jangan terlalu berlawak dan jangan tinggalkan berlawak tapi bersederhanalah.
Jgn bergurau hingga kecilkan hati dia(cth bergurau cakap dia gemuk)
Jgn bergurau dgn org yg tak suka bergurau.

Dalam Kehidupan Rumahtangga Perlu Bergurau, Mohon Ustaz Terangkan Adab² Bergurau Dalam Keluarga.
Bergurau dirumah memang ada batas² kerana ini adalah tanda hormat kepada ibubapa.
Jangan bergurau hingga terkeluar perkataan yg tak baik.

Bolehkah Bergurau Cth Abg Nak Kahwin Lagi?
Dalam nak bergurau perlu jaga 3 hal ini:
Nikah, dalam keadaan bergurau, boleh jadi betul² dan dalam keadaan serius  pun boleh jadi dgn syarat²nya.
Talak, tak dibenarkan bergurau kerana boleh jatuh talak walaupun bergurau.
Merdekakkan hamba.
Mengaku nak keluar Islam (tak dibenarkan buat bergurau nak keluar islam)

Adakah Boleh Bergurau Dgn Hukum Hakam Cth Simpan Janggut Macam Kambing?
Tak boleh bergurau dgn sunnah Nabi.
Janggut adalah sunnah Nabi.
Kalau ada niat nak menghina,berdosa hukumnya.

Islam tidak membenarkan bergurau hingga mengaibkan dan melampau.
Di barat mereka berlawak hingga mengaibkan kerana kehidupan mereka seronok sahaja.
Sedangkan kita ada akhirat dan kita perlu bertaubat jika mengaibkan org itu.

Saya Buta Dan Saya Pakai Tongkat Dan Ada Org Sorokkan Tongkat Saya, Bolehkah Bergurau Macam Itu?
Tidak dibenarkan bergurau macam ni.
Ini adalah gurauan melampau.
Dan tak boleh bergurau dgn org melatah hingga mengaibkan org.

Nabi Kata Jangan Bergurau Dgn Sesuatu Perkara Yg Bohong.
Nak Bercerita Perlu Tahu Cerita Kita Benar Atau Bohong.

Apa Hukum Bergurau Double Meaning Unsur² Org Tak Suka?
Org macam ini akan menjatuhkan keaibankan dirinya sendiri.
Jangan bergurau sesuatu yg tak boleh.
Jangan bergurau dgn unsur² lucah.
Ini adalah gurauan yg berlebihan.

Tak Boleh Bergurau Dgn Bahasa Kasar Cth Panggil Seseorang Dgn Panggilan "Hai Yahudi".
Janganlah Panggil Macam Tu.

Bagaimana Bergurau Di Media Sosial Dgn Gambar Katon?
Bergurau hingga tak mengaibkan, tak mengapa.

Bolehkah Bergurau Cth Kalau Aku Mati, Engkau Ambillah Isteri Aku?
Tak elok bergurau macam ini.
Ini melibatkan hati dan perasaan.
Sebagai seorang suami,jangan bergurau sedemikian.

Bagaimana Cara Bergurau Tanpa Membuka Aib?
Betulkan niat nak bergurau.
Jangan bergurau dgn perkara² yg serius (cth kematian)
Betulkan niat itu penting.
Tulisan menggambarkan tuturkata seseorang.
Dilarang bergurau dgn menipu.
Dilarang bergurau mengaibkan apa yg ada pada badan seseorang.

Ada Benda Yg Kita Buat Selama Ini Adalah Salah Dan Perlu Diperbetulkan.

BOLEHKAH JADIKAN PELAWAK SEBAGAI PERKERJAAN?
Nabi kata banyak ketawa di dunia akan banyak menangis di akhirat.
Mungkin bergurau senda itu sahaja satu perkerjaan yg boleh dia buat.
Kita suka beri org ketawa di dunia,di akhirat nanti siapa yg nak beri kita ketawa.
Jika dia buat lawak dan masih ingat akhirat,mintalah org doa²kan untuknya.

DOA BERKASIH SAYANG
Ya Allah jadikan pada hambamu ini kasih sayang pada org beriman dan jadikan kasih sayang org beriman padaku.

Bergurau Dgn Tepuk Bahu Sahabat Kita,Ini Gurauan Yg Dibenarkan.
Saling Hormat Menghormati Itu Penting.

Saidina Ali kata masukkan lawak dalam kehidupan kamu seperti kamu masukkan garam dalam masakkan kamu (secukup rasa)

Sumber : TANYALAH USTAZ TV9
(Da'i Hilman & Ustaz Ali Sabri Abd.Rahman)

Take Note : Bila aku baca dan fahami apa yang disampaikan oleh Ustaz ni tetiba rasa sebak dihati. Jahilnya aku dalam bergurau selama ini.

12 April 2018

Saya seorang Ambivert!

Adakah Anda Seorang Introvert atau Extravert?

Saya seorang Ambivert! 

Anda berada di tengah-tengah spektrum antara Introvert dan Extravert. Tidak berat ke mana-mana, menjadikan anda seimbang dan mampu membina hubungan baik dengan kedua-dua mereka. 


Anda boleh berada dalam suasana sosial yang ramai orang dan berinteraksi dengan mereka, tetapi mestilah ada orang yang anda kenali di situ. Malah apabila anda luangkan masa terlalu lama di situ, anda mudah lesu dan akan mula mencari-cari ruang untuk berseorangan diri tanpa ada sesiapa. 


Anda mampu untuk seimbang dalam interaksi sosial. Apabila bersosial yang bising, anda mampu menjadi pendengar yang baik. Apabila bersosial dengan orang yang pendiam, anda mampu menjadi pengisi perbualan yang baik. 


Anda seronok berjumpa dan berkenalan dengan kawan baru, asalkan ketika bertemu itu anda ditemani oleh seseorang yang anda memang sudah kenal. 


Anda suka keluar rumah, tetapi ia bukan bermaksud anda suka bertemu dengan orang asing. Anda suka luangkan masa dengan diri sendiri, sama seperti anda suka luangkan masa dengan kawan (asalkan tidak melebihi 5-6 orang) 


Apabila anda membaca karakteristik Introvert, anda rasa seperti anda Introvert. Apabila anda membaca mengenai Extravert pula, pun anda dapat rasa itu diri anda. Kawan-kawan anda ada yang kata anda Introvert, ada juga kawan lain yang kata anda Extravert. Ini bermaksud, anda di tengah-tengah! 


Untuk korang yang berminat boleh ujian personality Introvert Extravert

Untuk korang nak berminat untuk tahu lebih lanjut boleh ke twitter @aimanamri
Banyak perkongsian ilmu psikologis yang dikongsi oleh beliau.


11 April 2018

Aku Yang Tidak Sedar Diri
Kadang kala aku hampir menyerah dengan kerja yang aku lakukan. Kadang kala aku hampir tersungkur.. serius aku cakap.. waktu minggu pertama masuk kerja tu.. dua tiga kali jugak aku  balik kerja dengan gembira.. yahoooo dah balik kerja.. dah lepas dari azah.. malam tu aku menangis sebelum tidur.. menangis dalam tidur.. menangis sampai tertidur.. tertidur dalam menangis.. penatnya kerja tak terkata.. sakit kaki sebab berdiri lama ditambah dengan kasut safety baru jadi tapaknya agak keras.. perasaan aku waktu tu tak dapat nak digambar.. dalam kepala fikir nak berhenti kerja.. berhenti kerja.. berhenti kerja.. minggu pertama akan jadi minggu terakhir kerja.. itulah yang aku fikir dan ulang hampir setiap hari.. 

Dalam masa yang sama aku perhati gerak kerja mereka.. mereka lakukan kerja tanpa merungut.. berpanas.. kena marah.. mereka tahan je.. mereka kerja 12 jam.. lagi lama berbanding aku.. hurmmm kalau mereka boleh kenapa tidak aku.. mereka merantau ke sini untuk cari rezeki.. sanggup tahan segalanya demi sesuap nasi.. mereka boleh kenapa aku tak boleh... aku fikir balik.. nak berhenti tapi sayang.. payah nak cari kerja... okay takpe.. cari dulu kerja lain.. nanti dah dapat baru berhenti kerja ni.. banyak kali aku fikir macam tu.. bongok kan! 

Alhamdulillah. Masuk minggu kedua mood aku semakin okay. Emosi aku semakin stabil. Penat tu haruslah tapi aku suka dengan kerja yang aku lakukan. Mereka yang bagi arahan kat aku pun baik. Walaupun ada dua tiga ketul pekerja yang tidak mesra alam. Alaaah abaikan mereka. Aku pun malas nak layan mereka yang tak mesra alam tu. Malas nak hilangkan mood kerja aku. Lebih baik aku fokus pada tugasan yang diberikan. Aku settlekan mana yang patut. 

Sebelum ni aku gigih cari kerja.. bila dapat kerja aku cerewet pulak.. merungut tak pernah sudah.. setiap hari monolong sendiri.. kerja panas.. kerja itu.. kerja ini.. blaa.. blaa.. bla... kejamnya aku.. malam ni bila difikirkan semua tetiba aku rasa macam bersalah.. teringat kat family di kampung.. kalau ayah sangup tahan segala liku mencari rezeki untuk kami selama ni takkan aku tak boleh nak tahan dugaan sekecil ini.. oichhh lembiknya aku..


Take Note : Tetiba malam ni nak buat entri sendu. Meluahkan apa yang terbuku dihati. Semoga suatu hari nanti dapat dijadikan pedoman untuk aku terus berusaha dan bersemangat dalam mencari rezeki membantu keluarga dan mengubah kehidupan diri sendiri. 

08 April 2018

Lirik Lagu Biarku Pergi – Shaa
Lirik Lagu Biarku Pergi – Shaa
Tak Pernah ku rasai
Kehilangan Kau di sisi
Tak Ingin aku kau pergi
Pergi Meninggalkan diri ini
Kian Lama berlalu
Dirimu Masih di hatiku
Indahnya Kenangan bersama
Saat Kau berada di sisiku kasih
Biarlah Kisah-kisah kita dulu
Menjadi Sebuah memori
Anggaplah Lumrah dunia
Percintaan Ini
Mengapa Rindu berakhir
Mungkinkah Suratan takdir
Kau Pergi tinggalkan aku
Buat Selamanya
Biarlah Kisah-kisah kita dulu
Menjadi Sebuah memori
Anggaplah Lumrah dunia
Percintaan Ini
Mengapa Rindu berakhir
Mungkinkah Suratan takdir
Kau Pergi tinggalkan aku
Buat Selamanya
Tak Pernah ku rasai
Kehilangan Kau di sisi
Tak Ingin aku kau pergi
Pergi Meninggalkan diri ini
Biarkan Aku pergi
Membawa Luka di hati
Ku Sedar siapa diri ini
Sekadar Ku menumpang kasih yang
Tak Pasti

Take note : Malam ni pertama kali dengar lagu ni. Mula-mula tak tahu tajuk pun. Tak tahu pun siapa penyanyinya. Dengar dan hayati lirik, sambil layan perasaan nak tidur. Sampai part chorus terus celik mata dan check telefon. Ouhhh lari Sha rupanya. Tajuk lagu ni Biar Ku Pergi. Best pulak dengar. Lirik lagu ni deep sangat. Terkesan dihati. Hahaa terus tak jadi tidur. Ulang lagu ni dua tiga empat lima enam sepuluh kali. 

05 April 2018

Seminggu Yang Menyibukkan
Assalamualaikum

Sudah lama tidak berblogging. Blog pun sudah lama tidak berupdate. Sibuk sangat ke ai ni? Sibuk mengalahkan perdana menteri ke? Hahaaa itu semua poyo!

Alhamdulillah. Malam ni dapat curi masa untuk update blog dan blogging ke blog kawan-kawan sambil ditemani suara Dj Lin dan lagu-lagu yang sendu syahdu. Yeyehhh mencari mood, orang tua-tua cakap :)

Untuk pengetahuaan semua, minggu lepas setelah habis 'Trip ke Lata Kedondong', ai terus gerak balik kampung di Terengganu. Alhamdulillah, hati berbunga bahagia dapat jumpa mak ayah dan family semua. Puas hati balik kampung. Terubat rindu di hati. Hampir 3 bulan kot tak balik, sibuk dengan kerja dan tiada cuti panjang. Jadi, kebetulan minggu lepas dapat cuti panjang maka teruslah balik kampung. 

Balik dari kampung, ai terus join 'Trip ke Sungai Lepoh'. Fuhhh hampir luntur semangat menghiking sebelum tiba ke air terjun Sungai Lepoh tu. Hampir 2jam kami hiking baru jumpa air terjun cantik nan indah. Alhamdulillah, kepenatan berbaloi. Air terjun yang cantik, persekitaran yang meriah dan suasana sejuk mendung yang damai. Puas hati. 

Sewaktu 'Trip Ke Lata Kedondong' kami buat konsep hiking + camping manakala 'Trip ke Sungai Lepoh' ni berkonsepkan hiking + santai. Seperti biasa, setiap trip yang kami lakukan pasti ada makan-makan. Hahaaa lepas penat buang lemak makan kita tambah kembali lemak tersebut ye. Nikmatnya menikmati makanan yang dimasak menggunakan konsep survival.

Selesai aktiviti outdoor, ai sempat luangkan masa bersama kawan kawan. Kami gigih meredah kesesakan malam semata-mata nak merasa kesedapan Cendol Durian yang famous di Kg Bharu. Memang kawww! Siap beratur panjang tau walaupun jam hampir 12 tengah malam. Fuhhh kemeriahan dirasai. Ada live band lagi kat sebelah kedai cendol durian tu. Terbaikkk!

Keesokannya, ai dan kawan-kawan singgah di kedai Sport Direct untuk mencari barang-barang hiking. Fuhhh, kebetulan kedai tersebut sedang buat sale. Harga memang tak masuk akal. Rambang mata terus! Hahaaaa...

Tak sedar masa berlalu, lewat petang ai gerak balik senawang menaiki KTM, dari KL Sentral terus ke KTM Senawang. Serius cakap, badan memang barai habis. Penat trip, penat melepak, penat berjalan dan penat berdiri dari KL sampai ke Senawang. Dalam kepala memikirkan macam manalah esok nak masuk kerja eh.. Hehee..

Agak-agak macam mana ai hadapi hari isnin tu? Okay, next entri nnt ai berceloteh ya. 

TRIP SUNGAI LEPOH, HULU LANGAT

TRIP SUNGAI LEPOH, HULU LANGAT

TRIP LATA KEDONDONG, BATANG KALI

TRIP LATA KEDONDONG, BATANG KALI

LEPAK TAMAN DAGANG, AMPANG

CENDOL DURIAN RUNTUH, KG BARU

KL SENTRAL KE SENAWANG

Take note : Skrg ai sedang lalui hari hari bekerja yang agak mencabar. Doakan semoga ai mampu bertahan ya ✌