25 September 2018

Nama Dalam Senarai Rindu
Rindu

Saat kita duduk bersama, menatap indah alam Dia, sambil mengenggam jemari kita. Memecah sepi bergelak tawa, berbicara tulus dari jiwa. Kadang bahu dirangkul mesra, pelukan hangat erat menyapa. Bahagia!

Sungguh, aku damai begitu.  Tika kamu berada disisiku.

Masihkah ada nama aku, dalam senarai rindu kamu?


Sungguh aku rindu !

23 September 2018

SAJAT By Mr. Bie
SAJAT
“Hidayah itu luas,
semoga usaha kecil ini
salah satu asbabnya” – Mr. Bie

Jangan hancurkan dirimu
Kerana masa silammu
Jangan mencabar Tuhanmu
Cukup kaum yang lalu
Kau bayangkan wajah Nabimu
Melihatkan kamu
Yang bangga dengan dosa
Lagha buta mencabar hukumNya

Selagi jasad masih bernyawa
Sempat SAJATuk berubah

Hijrahlah… Rayulah cintaNya
Kerana… KITA SEMUA PENDOSA
Menyesal depan Dia dan janji tuk berubah
Bukankah Selalu
Ada JAlan TaubatNya untukmu

Jika kau sayang diri mu
INSAFIEY kataku
Jika masih ragu-ragu
Bacakan kitabNya
Jika kau rasa sekelilingmu
Dan menolak…
hijrahmu
Bukankah ada Allah…
Allah…
Allah… Yang menanti kepulanganmu

Selagi jasad masih bernyawa
Sempat SAJATuk berubah

Hijrahlah… Rayulah cintaNya
Kerana… KITA SEMUA PENDOSA
Menyesal depan Dia dan janji tuk berubah
Bukankah Selalu
Ada JAlan TaubatNya untukmu

Hu ~ Woh~
Hu~ Woohhhhh~

Hijrahlah… Rayulah cintaNya
Kerana… KITA SEMUA PENDOSA
Menyesal depan Dia dan janji tuk berubah
Bukankah Selalu
Ada JAlan TaubatNya untukmu

Hijrahlah…
Rayulah cintaNya
Kerana…
KITA SEMUA PENDOSA


Take Note : Tengah layan video di facebook tadi tetiba terkeluar lagu Sajat. Aku sangka lagu tu dinyanyikan oleh Sajat, rupanya meleset. Lagu tu ditujukan untuk Sajat, barangkali. 

Apapun, lirik dan maksud disebalik lagu ni sangag mendalam. Aku suka kata kata yang ditulis oleh dipenulis lagu ni. Bila hayati betul betul, dapat meresap dalam diri aku. Ya, aku manusia yang tak lari dari membuat dosa dan aku cuba untuk berubah ke arah yang lebih baik. Semoga aku sentiasa berbuat kebaikan walaupun ada kala dibaals dengan kejahatan.


20 September 2018

Aku Penat Tetapi Aku Mampu
Penat. Itu yang akubrasakan tika dan saat ini. Balik kerja dalam hujan. Basah kuyup, itu normal. Biasalah, kenderaan tanpa bumbung. Tapi aku tak kisah sbb aku lebih sukakan motor berbanding kereta. 

Malam ni, sempat aku menyelit berblogging disini. Rindu nak blogging dengan tenang sebenarnya tapi keadaan masih tidak mengizinkannta lagi. InsyaAllah, nanti akan sampai masanya untuk aku habiskan separuh masa dengan berblogging. Bila? Entah. Aku pun tak pasti. Tunggu jelah masanya akan tiba. Cewahhh gitu nyah!


Nampak tak gambar cake coklat laleh tu? Menyelera sungGuh, kan! Saja nak habaq, aku tengah menikmati cake coklat laleh ni sambil dengar segmen suria cinta di radio dan ditemani plak bunyi deraian air hujan diluar jendela. Fuhhhh tangkap leleh sungguh beb!

Tak tahu. Tapi rasa mcm jiwa lara plak hati aku malam ni. Mungkin sebab terlalu penat kot atau sebab terlalu bnyak memendam. Pendam apa? Banyaklah yang dipendam! Jangan risau, insyaAllah aku larat dan mampu harungi semua ni

Pasal kerja. Alhamdulillah, segalanya okay. Alaaa normallah tu, stress. Tapi takpe, aku masih mampu hadapi stress yang muncul tu. Untuk harini, sejujurnya aku agak stress. Entahlah.. stress.. stress.. dan stress bila ditekan dan terus ditekan. Tapi takpa, aku masih mampu berhati sado, hati cekal, hati batu dan mental tak koyak rabak! Hahaaaa aku ketawa!!

Arini kerja aku settlekan sensor rubber jammed untuk machine DKM2, yang bermasalah sejak dua tiga hari ni. Semalam Adam ada cakap ynag Joe marah marah pasal sensor tu. Katanya, Joe suruh buka. Taknak dah pakai sensor tu.

Ishhh sentap kejap aku semalam. Sensor tu aku yang buat. Aku yang ukur dari A to Z. Aku yang tebuk lubang. Aku yang ikatkan skru semua. Banyak kot masa aku terbuang sebab buta sensor tu. Hurmmm..  entahlah! Bagi aku, sensor tu takde masalah kot. Aku dah perhati cara sensor tu berfungsi. Aku habiskan masa beberapa jam semata mata nak uji kaji sensor tu. Okay je. Elok je running. Okay, cuba fikir secara logik. Kalau betul sensor tu tak sesuai digunapakai, kenapa machine KM6 elok je running seperti biasa. Padahal, KM6 pun gunapakai sensor jenis tu jugak. So, macam mana?

Hari ni sehari suntuk aku bergelumang dengan senor sahaja. Kebiasaannya, setiap pagi aku akan check machine pastu letak grase pada machine tapi harini aku tak buat semua tu. Masuk je workshop pagi td, Adam terus arahkan aku settlekan sensor DKM2 tu. Aku rasa mcm nak give up jugak sebenarnya pagi tadi. Sakit tangan pintal besi. Sakit hati memikirkan hasil kerja dirombakkk. Tapi takpe. Sis tabah. Sis kuat. Hahaa sebelum lunch, aku berjaya settlekan semua tu. Lepas lunch, machine DKM2 dapat running seperti biasa. Eh.. Takdenya seperti biasa sbb machine masih lagi stop stop. Tetiba plak muncul masalah needel. Makanya, aku pun buat kesimpulan. Mungkin sensor sebenarnya takde masalah. Yang bermasalah sebenarnya needel! Needel bukan sensor! Hah puas hati aku!! Hahaaa

Lepas lunch, aku tolong Adam buat sensor untuk machine baru. Kelam kabut sungguh sebab machine tu kena running kerana produk urgent. Tapi itulah, masalah muncul. Satu persatu masalah. Tapi takpe,masalah itu harga sebuah pengalaman. 


14 September 2018

Cinta Dalam Doa
Berakhirlah sudah cerita kita
Setelah sekian lama bersama
Kau hadirkan dia dalam cerita
Yang hanya menyisakan luka

Ku coba menahan perih yang ku rasa
Walau ini menyakitkan

Jika menyakiti aku
Bisa membuatmu bahagia
Maka lakukanlah itu
Tanpamu ku yakin bisa

Ikhlasku mencintaimu
Ikhlasku kehilanganmu
Semoga kau bahagia
Dengan pilihanmu itu

Kau bersama dia aku bersama do'a

Jika menyakiti aku
Bisa membuatmu bahagia
Maka lakukanlah itu
Tanpamu ku yakin bisa

Ikhlasku mencintaimu
Ikhlasku kehilanganmu
Semoga kau bahagia
Dengan pilihanmu itu

Jika menyakiti aku
Bisa membuatmu bahagia
Maka lakukanlah itu
Tanpamu ku yakin bisa

Ikhlasku mencintaimu
Ikhlasku kehilanganmu
Semoga kau bahagia
Dengan pilihanmu itu

Kau bersama dia aku bersama do'a


13 September 2018

Aku Lelah - Pelangi Band
berulang kali kau sakiti hati ini
tanpa sedikit terfikir untuk membalasnya
kerna ku yakin tuhan sedang mengujiku
kuatkah ku ini

sayang
sampai kapan kau begini
sayang
sedarilah hatiku sakit
aku lelah
menghadapi semua ini
aku lelah
tak mampu bertahan lagi
jika memang dirimu tak pedulikanku lagi
lebih baik ku mati

dulu saat pertama kau cintai aku
Terus menangis mengemis cintaku
tapi sekarang saat semua telah kau miliki
kau campakkan aku

sayang
Sampai kapan kau begini
sayang
sedarilah hatiku sakit
aku lelah
menghadapi semua ini
aku lelah
tak mampu bertahan lagi
jika memang dirimu tak pedulikanku lagi
lebih baik ku mati

aku lelah
Menghadapi semua ini
aku lelah
tak mampu bertahan lagi
jika memang dirimu tak pedulikanku lagi
lebih baik ku mati

aku lelah
menghadapi semua ini
aku lelah
tak mampu bertahan lagi
jika memang dirimu tak pedulikanku lagi
lebih baik ku mati
aku lelah




Takkan Terganti
ku bersyukur memiliki kamu
ku bahagia ada di sampingmu
hati ini terasa tenang
bila kau selalu bersama diriku

ku terima kekurangan kamu
kau terima kekurangan aku
lengkapilah lembar jalanku
untuk mengarungi di setiap langkahku

dari dalam hati kau takkan terganti
sampai nanti aku mati
dari dalam hati kau takkan terganti

ku cintai kau setulus hati
ku sayangi kau sepenuh hati
aku mohon kau tetap di sini
menemani aku sampai akhir nanti..
kan ku jaga kau selama-lamanya
sampai raga tak lagi bernyawa
aku mohon kau tetap setia
menemani aku sampai akhir dunia

dari dalam hati kau takkan terganti sampai nanti aku mati
dari dalam hati kau takkan terganti

ku cintai kau setulus hati, ku sayangi kau sepenuh hati
aku mohon kau tetap di sini, menemani aku sampai akhir nanti
kan ku jaga kau selama-lamanya, sampai raga tak lagi bernyawa
aku mohon kau tetap setia, menemani aku sampai akhir dunia

ku cintai kau setulus hati, ku sayangi kau sepenuh hati
aku mohon kau tetap di sini, menemani aku sampai akhir nanti
kan ku jaga kau selama-lamanya, sampai raga tak lagi bernyawa
aku mohon kau tetap setia, menemani aku sampai akhir dunia
aku mohon kau tetap setia, menemani aku sampai akhir dunia

12 September 2018

Hati Hiba Tak Siapa Yang Tahu
Kau tak mungkin kenal aku..
Kerana kau tak pernah cuba mendekati..
Mana mungkin kata cinta itu benar..
Andai perlakuanmu menyiksa sanubariku..

Kau tak mungkin tahu isi hatiku..
Kerana kau tak pernah cuba peduli..
Apatah lagi semua kata rindumu..
Bagai diangin lalu..

Sebelum kau mendustai..
Aku terlebih dahulu menyedari..
Namun langkah kaki ini seakan kaku..
Untuk berlari pergi..

Sebelum kau menolak aku..
Sudahpun aku tersungkur kebumi..
Terluka segala perasaan..
Malah berdarah mencemari percintaan..

Mana harus aku sandarkan segala kekecewaan ini?
Pada siapa harus aku mengadu pilu?
Akan terdengarkah oleh kau semua esak hiba lara hatiku?
Mungkinkah akan kau peduli?
Atau kau menoleh pergi seperti tiada hati?

Hibalah jiwaku yang makin kosong..
Merataplah perasaan..
Kecewa ini tiada pengubatnya..
Adilkah aku disakiti begini?
Oleh insan bernama lelaki...?


11 September 2018

Apa Erti Kemerdekaan - Cikgu Naim

Apa erti kemerdekaan
Bagi umat Melayu kita
Tak boleh terima perubahan
Anak cucu berputih mata

Orang lain rebut peluang
Sanggupkah tengok saja
Masa tetap berjalan
sesaat tak tunggu kita

Dilema..
Dilema...
Dilema Melayu kita.

Bangsa lain hidup bersatu
Kita balah sama sekampung
Bangsa lain semakin maju
Bangsa kita masih mundur

Orang cakap percaya selalu
Hangguk kepala macam Jepun
Ikut stail dulu-dulu
Jadi katak bawah tempurung

Dilema...
Dilema...
Dilema Melayu kita.

Rumah orang rumah batu
Rumah kita rumah atap
Rumah orang pagar batu
Rumah kita pagar kawat

Rumah orang karpet baldu
Rumah kita tikar berkarat
Masa pekwah nyambut menantu
Patah gelegar cabut tukar

Dilema...
Dilema...
Dilema Melayu kita

Kereta orang kereta Mercedes
kereta kita Morris Minor
Kereta orang asap meniti
Kereta kita asap berbunga

Kereta orang hidup dengan suis
Kereta kita tolak sokmo
Beli baru pakai pitih
Beli gelap pun hutang sokmo

Dilema...
Dilema...
Dilema Melayu kita

Anak orang naik kapalterbang
Anak kita naik teksi
Anak orang makan hotel
Anak kita kedai kopi

Anak orang jadi towkay
Anak kita jadi kuli
Habih pitih tengah bulan
Barang bini gadai lagi

Dilema...
Dilema...
Dilema Melayu kita

Anak orang jadi peniaga
Anak kita jadi petani
Anak orang baju cap buaya
Anak kita baju guni

Anak orang bahagia
Anak kita makin dok pening
Jadi mangsa dadah ganja
Jadi mangsa budaya kuning

Dilema...
Dilema...
Dilema Melayu kita

Anak orang baca buku
Anak kita duduk merap
Anak orang masuk U
Anak kita masuk lokap

Anak orang minum susu
Anak kitatogok ubat
Macamana kita nak maju
Kalau tak boleh berubah sikap

Dilema...
Dilema...
Dilema Melayu kita

Anak orang dok masjid
Anak kita tepi jalan
Anak orang duduk beratib
Anak kita duduk gewey

Anak orang perangai baik
Anak kita serupa setan
Dok cari bala penyakit
Tok sah fikir fikir masa depan

Dilema...
Dilema...
Dilema Melayu kita.


10 September 2018

Bahagia Milikmu
Semoga bahagia buatmu
Melihat kau bersama yang lain..
Membuatkan hati aku terluka..
Apalah dayaku mengintaimu..
Hanya itu yang aku mampu...
Tertumpah juga titisan airmata..
Tuk ke sekian kalinya...
Semoga bahagia buatmu..



09 September 2018

Siapa aku?
Siapa aku disisi mu
Di saat aku termenung aku masih lagi memikirkan tentang diri mu

Kenapa aku tidak dapat memiliki hati mu sedangkan kamu tahu aku sukakan kamu

Mungkin kita hanya sekadar kawan kan mungkin kamu menganggap aku hanya teman mu

Apa pun yg kamu fikirkan tentang aku skrg aku tetap kawan mu tapi aku x kisah semua itu asalakan aku ada bersamamu

Disaat kamu perlukan kan bantuan atau nasihat aku lah org yg akan sentiasa berada disisi mu

Cuma aku nak pesan kepada mu jgn lah kamu memilih rupa dah harta kerna itu hanya giliran belakang sekali

Tapi klu kamu pilih kejujuran dan kesetian itu adalaha giliran yg hadapan sekali utk aku duduki


05 September 2018

Cinta Kau Bukan Untuk Dia
Kalau kamu tidak diperjuangkan oleh seseorang yang kamu harapkan, kamu akan diperjuangkan oleh seseorang yang mengharapkanmu.

Tak perlu menangisi seseorang yang tidak peduli padamu, karana hidupmu terlalu berharga, waktumu jangan sampai terbuang. Seseorang yang menolakmu belum tentu dia lebih baik darimu.

Mungkin kamu lebih baik darinya. Disebabkan itu dia tidak layak untukkmu. Sungguhnya nanti kamu akan bertemu juga dengan seseorang ynag terbaik untukmu.

Kosongkan hatimu untuk Cinta-Nya agar Dia hadirkan seseorang yang bisa mencintaimu sepenuh hatinya.



03 September 2018

Perbezaan Orang Lain Dengan Kita
Kita sering merasakan bahwa orang lain adalah salah satu daripada kekejaman dan titik hitam di dalam hidup kita. Sampai kita harus sesakit ini, traumatis sebegini. Sampai kita harus mengurung diri dan tidak ingin ketemu sesiapa lagi.


Menurut kita, orang lain jahat. Dan kita adalah insan teraniaya juga sering mangsa keadaan.


Namun tanpa kita sadari, kita juga adalah ‘orang lain’ tersebut di dalam cerita kehidupan orang lain. Kita adalah kekejaman, titik hitam bahkan kita adalah penyebab orang lain menangis-nangis dihadapan Tuhannya, memohon agar dihapuskan kita daripada hidup mereka.


Tidak begitu?


02 September 2018

Ikat Lidah! Jangan Mengumpat
Elakkan bercakap tentang orang lain kalau takde tujuan atau sekadar bahan bualan. Moga di jauhkan. Camne nak merangkak cari orang yang kita umpat tu kat padang mahsyar nanti. I kenott brainnn weyyy. Serious, tak sanggup please ah! 😂😢

Orang nak bercakap pasal kita, itu dia punya pasal. Kita ni yang tak payah suka nak cakap hal orang lain yang tak penting tu. Memanglah best. Tapi tu lah, tak lalu nak “makan” daging manusia.

Ikat lidah! Jangan mengumpat! 😷🙊🙉

01 September 2018

Tips Untuk Menjadi Wanita Yang Solehah.
1. Jika anda belum berkahwin, belajar untuk taat kepada ibubapa sekalipun mereka menyuruh anda melakukkan sesuatu yg anda tidak suka.

2. Jika anda mempunyai adik² yg masih kecil layanilah mereka. Jika mereka mahu makan sediakanlah makanan buat mereka. Kerja ini bukan kerja ibu kita sahaja, tapi kerja kita juga. Anak sulung perempuan atau anak bongsu perempuan kerja ini tetap kerja kita sebabnya jika kita berkahwin kelak, bukankah kita juga yg akan jaga makan minum suami dan anak².

3. Sentiasa ada masa dengan Allah. Dengan cara ini kita akan menjadi seorang yg hampir dgn Allah. 

4. Tidak bermasam muka ,berfikir negatif ibubapa, abang, kakak, adik dan semua orang.

5. Tidak berhasad dengki, berdendam dan cemburu dengan kebahagiaan org lain.

6. Bersifat hilm (lemah lembut) dan tidak melakukan kerja dgn gopoh-gapah.
*Allah menyukai hambaNYA yg mempunyai kedua² sifat ini. 

7. Sentiasa mengukir senyuman sekalipun dalam keadaan berdukacita. Senyuman adalah sedekah dan ubat kedukaan.

8. Solat diawal waktu. Jika ingin lebih baik,solat sunat dan juga solat ketika org sedang tidur
(taubat, tahajjud dan hajat).

9. Sentiasa menghabiskan 300 zikir pagi dan petang. 

10. Menutup aurat dengan sempurna.


Take note : Kita tidak sempuran. Jadi, berusahalah untuk sempurnakan diri kita. Memang takkan mungkin kita menjadi sempurna, jadi teruskan usaha untuk menyempurna. Jangan pernah berhenti untuk kearah yang lebih baik.