21 Disember 2016

Dilema | Nak ambil dropship ke tidak 2016

Assalamualaikum

Aku merupakan salah seorang agent detox tea Medina Desire. Sejujurnya, aku sendiri tak pernah terfikir nak berbisness. Serius ! Tak pernah bermimpi nak main jual jual. Kihkihkihhh

Alhamdulillah. Walaupun aku bidang terjun dalam berbisness ni tapi sambutan sangat menggalakkan. Dah beberapa kali aku restock produk. Alhamdulillah, syukur sangat.

Orang kata berbisnes ni mudah. Dengan berbisnes, kita boleh cepat kaya. Ye ke? Hehee dulu duluan aku pun fikir macam tu jugak. Asal bisness ye kaya. Asal jual jual ye banyak untung. Cewahhhh, nampak tak pemikiran aku takat mana waktu dulu kala 😉

Sejak terjebak dalam dunia jual jual ni, baru aku rasainya. Bukan mudah untuk aku handle jual jual ni. Untuk permulaan jual jual, aku nak perkenalkan barangan aku pada semua orang tu memang agak mencabar. Ada sebilangan kawan aku siap perli lagi. Serius sentap giler wehh. Tapi takpe, aku malas nak peduli unsur negetif yang wujud disekitar aku. Kihkihkihhhh

Bermula dari instagram, aku mula bina page facebook kemudian aku linkkan sekali ke twitter dan tumblr. Aku cari serba sedikit ilmu dari pakcik google. Aku belajar cara nak simpan untung rugi, bagaimana cara nak sediakan akaun. Almaklumlah, aku ni bukan budak akaun. Aku budak current weh.  Memang langsung takde ilmu perakaunan. Terima kasih pada pakcik google yang sedekahkan ilmu kepada aku.

Dalam instagram aku post satu persatu. Agak botak jugak kepala aku nak bina caption yang menarik. Mujur ada stokis yang bantu serba sedikit. Permulaaan aku bertatik memang agak lambat. Sejujurnya, aku memang lambat giler nak meroket pada permulaan jual jual. Alhamduliah, follower instagram semakin bertambah, like semakin banyak, komen semakin meriah dan yang paling penting dah ada yang direct massange bertanyakan detox tea yang aku jual tu. Serius happy giler rasa. Bangga pun ada. Kihkihkihh tapi bukan riakk tau 😉

Rasanya dah hampir 3bulan aku berbisnesss. Cewahhh bisness lah sangat woiii.. 😂 . Sekarang ni aku terfikir nak open dropship. Rasa macam nak sangat ambil dropship. Setekat ni oun ada beberapa orang yang tanya aku berkenaan dropship tu. Huhuu

Masalahnya sekarang, aku nak ambil dropship tapi aku tak yakin. Tak yakin dapat handle ke tidak nanti. Aku takut tak terhandle. Ya lah, sekarang ni aku pun dah nak habis latihan industri untuk semester ni tapi buku log aku tak sentuh pun lagi. Entah bila aku nak siapkannya. Mood menulis tak mai lagi wehhh. Lepas tu sekarang ni aku fikir tentang latihan industri untuk semester depan pulak. Aku dapat praktikal di Seremban. Jauh giler wehh dari Terengganu. Takpe lah mungkin rezeki aku disana. Cukuplah dua semester dah aku praktikal di Terengganu. So sekarang dalam kepala aku ni macam macam benda yang aku fikir. Motor bila nak siap servis. Bila nak pos ke sana. Bila aku nak beli tiket bus ke sana. Macam mana nak angkut barang bawak pergi sana. Poning poning poning eden weh laguni.

Tapi dalam poning pun aku tetap rasa nak cuba ambil dropship. Nak cuba pengalaman handle dropship tu. Aci x? 😂 cehhh macam buang tabiat aku ni! Kan? Nak berdropship bagai pulak dah. Boleh dianggap macam takde masalah tapi gedix cari masalah. Hah gitu!!

Tapi.. rasa macam nak jugak cuba berdropship. Tapi macam takut plus risau pun ada. Takut satgi tetiba stock dalam tangan aku ni tak cukup. Mampusss!! Dah laa aku plan nak habiskan semua stock yang sedia ada ni. Dan lepas tu tak nak restock lagi stock yang baru. Sebab aku takot kalau restock nanti kang tetiba banyak plak yang tak habis. So jenuh plak aku nak angkut semua tu bawak pegi Seremban. Matilanakkkk.. barang aku sendiri pun dah banyak. Nak ditambah lagi dengan tea tea ni semua. Ishh iahhh mahu menangis aku nak angkut beg banyak banyak bawak naik bus nanti 😅

Korang yang berminat nak cuba detox tea boleh 📲 whatsapp 013-6462960 . Nak tanya lebih detail tantang detox tea pun boleh. InsyaAllah aku bantu mana yang termampu ye

Previous Post
Next Post

post written by:

1 ulasan:

  1. Ambiklaaa, kalau mampu..tapi, besar gak tanggungjawab....sbb dropshipper bergantung pada kita gak, untuk stok, kannn :)

    BalasPadam