23 Ogos 2012

- surat dari mak -


buat anak anak yang mak sayangi... 
along...angah...alang...achik.. dn adik...mak doakan semoga anak anak mak sentiasa selamat dibawah lindunganNya..kamu semua apa khabar sayang..? macam mana dengan kerja kamu..? cucu cucu mak semua sihat..? menantu mak plak macam mana..? mak selalu doakan semoga korang sentiasa bahagia sejahtera dalam mengharungi kehidupan berumah tanggga...

along, dulu waktu kecik kecik setiap kali menjelang raya, mesti along akan merengek.. along mintak ma buatkan kueh sarang semut.. along cakap sejauh mana pun along pergi, tetap ta bole lawang dengan kesedapan kueh yang mak buat... saat tue hati mak berbunga riang.. alhamdunillah mak dapat penuhi permintaan along... setiap tahun, bila raya along akan pakai baju yang sedondon dengan mak.. bila mak terkenang balik semua tuh alangkah indahnya.. bahagianya mak merasakannya...

angah, waktu kecik kecik ankal sangat.. pernah mak rotan angah sebab mandi sungai tanpa kebenaran. pernah juga mak tarik telinga angah sebab bertengkar dengan achik. masa tue angah cakap mak ta sayang angah, mak pebih sayangkan achik.. nak, bagi mak kasih sayang seorang ibu langsung ta berbelah bahagia.. mak sayang pada semua anak anak mak.. masih segar di ingatan mak, setiap kali raya angah mesti na juadah ayam goreng dengan ketupat.. mak cuba sedaya mungkin tunaikan kemahuaan angah.. alhamdunillah setakat neh mak masih mampu buat juadah tersebut untuk angah... mak sayang angah...

achik, anak mak yang paling manja.. mungkin jarak antara achik dan adik yang jauh membuatkan achik terlalu  bergantung dengan mak...achik, setiap kali raya mak teringat juadah yang paling achik suka.. lemang dan tapai...mak ta pernah lupa untuk hidangkannya dipagi raya nak..mungkin achik ta perasan, setiap kali raya achik laa dapat duet raya yang paling banyak dari mak... mak mesti bagi lebih kat achik.. sbb mak tahu achik seorang yang boros.. duet ta pernah cukupkan nak.. mak harap lepas neh achik pandai laa berjimat sbb mak ta dapat selamanya membantu kewangan achik...

adik, anak mak yang paling bongsu.. walau sebesar mana pun adik, adik tetap ank kecik dimata mak.. mak sayang adik..adik laa harapan mak..mak mintak maaf sebab paksa adek masuk sekolah berasrama.. percaya laa mak buat semua tue utk kebaekan adik..mak tahu kalau adik ta duduk asrama mesti pelajaran adik lingkup.. hidup adik dengan kawan kawan.. bila keluar melepak jam 3 4 pagi baru balik... nak, mak selalu buatkan nasi himpit setiap kali raya. mak mengharapkan juadah tue dapat membuka selera adik.. tuh juadah kegemaran adikkan...

anak anak yang mak sayangi, hari neh genaplah 4tahun kamu semua tidak balik beraya dengan mak.. dan selama 4tahun semua juahdah kegemaran kamu mak tidak pernah lupa untuk menyediakannya.. mak mengharapkan kepulangan anak anak.. mungik sekarang kamu dah berkereta besar, dah ada rumah besar, dah pegang jawatan besar dan dah ada suami isteri yang kamu sayangi.. mungkin kamu dah tidak memerlukan kehadiran seorang ibu lagi.. tapi ketahuilah anak anak mak, mak memerlukan kamu dikala ini...mak cuma mengharapakan sedikit perhatian kasih sayang dari anak anak.. bukannya duet yang kamu hulurkan setiap bulan.. mak rindukan anak anak mak.. anak anak yang mak tatang sejak kecik.. anak anak yaang selalu merengek setiap kali perlukan sesuatu dari mak.. balik laa nak.. usia mak pun dah terlalu tua.. entah esok atau lupa Allah pasti akan menjemput mak.. tapi terlebih dahulu mak mohon agar dapat melihat wajah kalian buat kali terakhir...
nukilan
aen syg e'j

take note : hargailah kedua ibubapa tatkala mereka masih ada..berbaktilah kepada mereka... sayngilah mereka melebihi sayang kamu terhadap diri sendiri.. semoga Allah memberkati kehidupanmu... amin.. ~  


Previous Post
Next Post

post written by:

Kurus dengan mudah dan sihat. 

Agent Sah Medina Desire. 

1 ulasan: