Khasiat Ulam Ulaman Segar

Khasiat ulam-ulaman. Sebab tu la atuk nenek kita dulu sihat dan cantik je. Tak perlu pun produk-produk yang macam zaman sekarang ni. Hah gitu! Kih.. kih.. kih...

Jom makan ulam lepas ni!

1. Kacang Botol
Membantu merawat demam campak

2. Peria
Buah peria sesuai dijadikan sebagai menu harian bagi pesakit diabetis.
Buah peria mengandungi insulin yang mampu mengawal dula dalam darah
3. Kacang Botol

Membantu merawat penyakit seperti anti kanser, kanser payudara, leukemia, antibakteria
4. Pucuk Gajus
Membantu merawat masalah cirit birit, mual dan muntah
5. Jering
Membantu memberi rangsangan untuk memudahkan proses membuang air kecil

6. Kangkung

Membantu mengubati pelbagai penyakit dan permasalahan termasuk
buasir, bisul, campak air, kelemumur, ulser dalam mulut dan juga sembelit.

7. Petai
Merawat penyakit jantung, kencing manis dan mencuci buah pinggang

8. Ulam Raja
Bertindak sebagai pembersih darah, menguatkan tulang
serta merangsang selara makan kerana rasa dan baunya yang unik
9. Daun Kaduk
Membantu menguatkan tulang, melegakan batuk, selsema dan sengal sendi

3 ulasan

  1. pucuk gajus n daun kaduk tu belum pernah cuba..kalau tengok dari rupanya macam pahit ja hehe btw happy new year

    BalasPadam
  2. Ulam2 ni memang bagus di makan

    BalasPadam
  3. tak minat tapi antara azam tahun baru nak cuba jinak2 makan yang sihat cenggini.
    da mula sket2 dari bulan 12. kena paksa !! nak sihat kena paksa !!

    BalasPadam