Carburator Motorsikal 135LC Masuk Air

Carburator masuk air.. weh carburator masuk air.. halahh halahhh carburator masuk air.. masuk air wehh.. sob sob sobbb.. inilah kisah sedih aku dipagi hari raya pertama Aidiladha untuk tahun 2019

Nak dijadikan cerita.. hari ini aku cuti hujung minggu.. nasib baik raya Aidiladha jatuh pada hari ini.. kalaulah esok raya Aidiladha, alamaknya aku beraya di tempat kerja ler.. Alhamdulillah..

Dipagi nan indah, aku bangun dengan azam yang baru.. maklumlah sambut raya di perantauan so feel raya tu takde lah sampai sangat.. pagi ni aku macam terlebih rajin pulak.. kemas satu rumah.. siap lap kipas siling bagai... hahaa padahal baru minggu lepas kiteorang bersihkan kipas tu.. tapi takpe, kerajian itu bagus. 

Dah settel kemas bahagian dalam, aku beralih ke bahagian luar rumah pula. Basuh motor.. basuh motor.. basuh motor.. basuh motor.. basuh motor weh.. seperti biasa aku akan sabunkan motor dengan sabun pencuci pinggan mangkuk, sunlight dan ditambah sedikit pewangi softlan.. fuhh bau semerbak wangi gitu.. rasanya dah tiga minggu lebih kot tak cuci motor.. so aku ambil masa yang agak lama untuk membasuh.. sental tayar.. cuci bahagia celahan spoket.. cuci celahan rim.. blaa.. blaa.. blaaa... terlebih feel pulak weh!! Settle..


Hah carburator masuk air??
Yesssza!! mungkin sebab waktu cuci motor tadi aku terlebih feel kot.. sampai tesimbah air kat bahagian carburator. sedih!! tapi yang lagi sedih, bila aku dapat tahu semua ni agak lambat. Tengah hari tadi aku nak keluar pergi cod. Hidupkan enjin motor seperti biasa. Pastu tolak motor keluar dari garaj dan tutup gate. Tekan gear satu.. pulas minyak sikit.. bunyik macam sendu sendu.. pulas minyak lebih sikit.. terus motor mati... fuhhhh berdebar jantung aku nyah! aku hidupkan motor lagi sekali.. pulas minyak.. masih lagi jadi seperti tadi.. boboboooo tetiba padam. Mati akal weh!!!

Perkara pertama yang terlintas dalam kepala aku.. air masuk dalam carburator.. carburator dah masuk air wehhh... aku cuba lagi hidupkan enjin lepas tu blow perlahan lahan.. terlebih blow, enjin mati.. aku cuba lagi dan lagi... hampir sejam lebih kot.. sampai panas enjin tu.. tapi tak berjaya juga.. mati akal.. makanya aku terpaksa batalkan cod untuk hari ni.. esok.. lusa.. tulat.. aku tak pasti dapat teruskan cod ataupun tidak.. musim raya weh, celah mana bengkel motor yang buka.. bengkel member aku pun tutup.. diaorang tengah beraya sakan kat kampung wehh.. so macam mana?




3 ulasan

  1. Pelik juga air boleh masuk carburator.

    BalasPadam
  2. Mungkin seal dekat carb tu dah longgar.

    BalasPadam
  3. Pernah terkena macam ni..nasib baik cousin pandai baiki...kalau tak,x berasap dapur mama.

    BalasPadam