Nor Ain Rusli
Nor Ain Rusli

Awal Tahun 2021 Yang Mencabar

 Assalamualaikum...

Semestinya berhabuk, bersarang sudah blog kesayangan aku. Berhari, berminggu, berbulan dan rasanya hampir sudah aku tidak ambil peduli. Well, aku sibuk weh!! Yesss, sibuk dengan masalah dunia, masalah peribadi, cerita di kedai kopi... Kihkihkihhhhh... guraulah!

Okay, sebenarnya dari pertengahan tahun lepas sehinggalah ke hari ni aku masih gagal nak bahagiakan masa. Gagalkah aku? Yes! Sebab bermula pertengahan tahun lepas, rutin harian aku berubah 360 darjah. Berubah terus beb. Kalau sebelum ni tempat kerja lama, aku mulakan kerja seawal jam 9 pagi dan habis kerja jam 6petang. Tapi bila masuk ke company baru, aku terpaksa masuk kerja seawal jam 7pagi dan habis kerja jam 7malam. Di company baru juga, aku ada shift. Ada night shift beb! Seminggu aku morning shift dan seminggu aku night shift, bergilir gilir setiap minggu dan begitulah seterusnya. 

Berasa agak penat, tapi kadang kala aku happy dengan suasana di tempat baru ni. Kenapa aku happy? Well, mungkin sebab ini department baru dan aku merupakan salah seorang yang terawal bekerja di department ni so skrg aku sudah boleh dipanggil otai kot. Kihkihkihhh... otailah sangat! Waktu mula mula dulu memang happy tapi skrg happy suam suam kuku. Biasalah department engginering mana pernah ngam dengan production. Ada je benda yang nak digaduhkan. Lagi lagi bila operetor baru yang jaga machine. Jangan terkejutlah kalau down time untuk mechine tersebut luar biasa banyaknya. Boleh dikatakan normallah, sekiranya setiap hari ada isu machine rosak.

Selain dari masalah kerja, aku juga ada sedikit masalah kesihatan. Sedikit ke? entahlah, bagi aku agak banyak masalahnya. Permulaannya aku bertahan dengan hanya makan ubat dari Klinik penal tapi bila dah tak tahan sangat, aku teruk ke hospital bahagian kecemasan. Tung tang tung tang setelah pemeriksaan apa yang patut akhirnya aku perlu dirujuk kepada doktor pakar. 

Hari ni merupakan hari pertama temujanji aku dengan pakar sebenarnya. Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Aku ke hospital pagi tadi seawal jam 8.30 pagi, padalah temujanji aku jam 9.30pagi. Saja aku datang awal, dengan harapan dapat selesaikan segala urusan awal so boleh balik awal. Untuk hari ni lagi sekali aku kena ambik darah. Selain tu aku juga kena buat Xray. Rasanya tahun ni merupakan tahun yang agak mencabar untuk aku, kesihatan merudum. Pertengahan bulan nati aku perlu datang lagi untuk ambil darah dan awal bulan depan aku perlu datang lagi untuk temujanji doctor pakar.

Doakan aku kembali sihat seperti biasa ya. Semoga segala urusan aku dipermudahkan. 


2 ulasan

  1. hahaha kalau kita otai tempat tu, mmg best kerja sbb yg baru2 tetap akan hormat kita kan

    BalasPadam
  2. Mudah2an kembali sihat dan ceria seperti sedia kala

    BalasPadam