- pelangi nan suram -


izinkan aku pergi seandainya tiada lagi ruang untukku..namun izinkan aku agar terus menyayangimu dari kejauhan..sesungguhnya mencintaimu adalah sesuatu yang terindah pernah aku rasai..

Wireman | Belajar Dan Bekerja

Aku merupakan salah seorang pelatih di Akademi Binaan Malaysia (CIDB) dalam jurusan Wireman (pw2). Permulaaan aku disini, ramai yang meragui ketahanan fizikal dan mental aku. Ada yang bertanya, sampai bila aku nak bertahan dalam jurusan ini. Ada juga pertanyaan, layak ke kau nak ambil jurusan yang level lelaki. 

Halamakkkk! panas pulak hati aku dengar kata kata mereka yang perkecilkan jiwa aku. Saja nak sobotaj, down kan semangat aku! Tapi takpe, sis tak kisah pun. Sis tak ambil peduli kata kata kosong yang langsung tidak membantu sis dalam usaha untuk terus memajukan diri ni. Cewahhhh.. pandai pulak sis berkata kata ye. Huhuuu..

Okay, aku akui permulaan aku bergelar wireman ni agak susah. Dalam satu kelas, hanya aku seorang sahaja pelajar perempuan. Fuhhhh.. dugaaan sungguh dan ditambah pulak dengan tenaga pengajar pun lelaki. Bertambah tambah dugaan aku. Mula-mula tu, memang aku agak ragu ragu, tapi bila dah lama, aku selesa dan boleh terima dengan situasi tersebut. Kakak di dewan makan pun rapat dengan aku, so takde lah rasa janggal sangat. Kalau bosan, aku pergi je dewan makan, lepak dengan diaorang. 

Izinkan aku jamu mata korang dengan sebahagian kerja lapangan yang team kelas aku lakukan. Oichhh lupa nak bagitahu, kebiasaannya kalau ada kerosakan lampu jalan, lampu opis, lampu di asrama atau segala yang berkaitan dengan elektrikal, team kami yang akan bertindak sebagai penyelamat. Cewahhhh! Kamilah yang akan baikpulih segala masalah itu. Best,kan! kami akan praktikkan terus apa yang kami belajar. 

Lampu jalan rosak, teamk kamilah yang akan baikpulih.
Keselamatan harus diutamakan ketika berada di tempat yang tinggi..
kekuatan fizikal dan mental harus kuat ! 

Berdiri sama tinggi dgn street lighting.. time panjat tangga tadi gerun giler kowt..
panjat sambil jerit utk hilangkan rasa takut..
alhamdulillah bebudak clas semua bagi smgat kat aku !
Dah settle kerja baru boleh bergambar dengan bergaya nyah!

Pic kiri aku baiki lampu jln bahagian bawah...
kebiasaannya kat bahagian bwh, neutral link yang rosak..
yg kat sblah lagi tyme aku baiki bahagian atas..selalunya bahagian atas plak mentol yg rosak..
selalunya disbbkan dimasuki air ataupun jangka hayat lampu dah luput..
cuak giler kowttt tapi apapun keje tetap settle !  

take note : nampak ta pixca yg kat atas tuh ? tuh laa antara pixca yang sempat aku snap tyme melakukan kerja kerja membaiki lampu jalan.. neh salah satu tugasan yang ada dlm silibus aku so aku dah selamat menyelesaikannya.. tyme menelesaikan tugasan neh mmg beto beto memerlukan ketahanan yang tinggi.. fuh ! bayangkan tyme matahari tegak kat ats kepala kiteowng terpaksa berdiri kat tepi tepi jln.. hahaaa.. abes itam  kulit i nyah ! tapi apapun aku enjoy ! thanks kat bebudak clas aku yang ta putus putus bagi sokongan dan paksa aku naek staging yang tinggi gedabak tuh... frst naek mmg aku gayat wehhh.. tapi bila dah sampai kat ats semua tuh mcm base je... fuh terbaek laaa tugasan neh... <3





- majlis raya bersama Menteri Kerja Raya dan CIDB Holding -


 

...nampak ta pixca kat atas tuh ? hehee.. tuh laa kemeriahan tyme mengikuti ' Sambutan Majlis Hari Raya Aidilfitri Bersama Menteri Kerja Raya dan Alumni ABM setra Pengiat Industri Pembinaa.' program yang bermula pada 11/09/12, jam 12pm - 4pm dan bertempat di Pusat Konvensyen CIDB, Kuala Lumpur.. Tujuan Program nie adalah utk mengumpul seramai 1000 orang bekas pelatih ABM dan sekaligus mengeratkan silaturahim... setiap ABM diwajibkan menghantar wakil seramai 200 orang bersamaan 5bijik bus... fuuhh ! ramai kn kn... mmg agak ramai pun. sepanjang menuju ke sana mmg suasana meriah yang aku rasai... bayangkan 5bijik bus berkonvoi ke sana.. huhuu.. sepanjang majlis neh berlangsung mmg mcm mcm ragam yang aku jumpa.. paling ta bole blaaa bila lecture pun sama naek ngn student yang giler bergambar.. heheheee... apa pun aku happy dan thanks kat bebudak clas (wiremen batch 12/14) sbb ta jemu layan kerenah aku.. even aku sowng je gurlz tapi dyowng ta sisihkan aku... btw kowng mmg terbesh laaa cottt ! harap kita semua dapat habiskan study sama sama... 


- tempat praktikal jd isu -

pejam celik pejam celik ada lagi 6bulan masa utk aku praktikal... sesekali bila terlalu mengira detik aku rasa acm lama laa pulak.. tapi bila aku duk congok dan congok rasa excited tuh ta terkira...awal awal lagi aku dah plan na paktikal kat kuantan.. dgn alasan sbb dekat ngn penyu'tua... ikutkan aty na je paktikal kat temerloh sbb lagi dekat ngn dya.. tapi temerloh tuh bandark kecik so peluang kerja ta banyak.. kuantan kira ok laa kowt.. sbb nnt ujung minggu dya bole dtg jenguk aku kan... tambahan lagi dya pun dah na abes stdy so nnt bole laa dya cari kerja area kuantan sementara tunggu na smbung stdy lagi kowt... hehee.. ta sabar wasa nya na jayakan plan neh.. tapi baru baru neh family aku ada bunyik pasal tempat praktikal..dyowang na aku paktuikal area terengganu je.. dgn alasan dekat sikit ngn fmily.. nnt ujung minggu bole laa balek selalu... ayah aku plak bercdng na tlg supaya aku dpt praktikal kat pelantar minyak area kertih...utk setakat neh semua cdngan dyowng aku terima even aty ta rela.. mls na membangkang malas na membantah sbb ta na dyowng fikir yang bukan bukan... tapi aku harap nnt dekat dekat ngn masa utk praktikal aku mampu explian kan kat dyowng kenapa aku nak praktikal kat kuantan tuh... lagipun dyowng sendiri tahukan kwn kwn aku ramai kat sana berbanding terengganu... so apa pun berlaku i'Allah aku akn berusaha utk dapat praktikal kat kuantan... 

 



- kehidupan -

mengharungi samudera mahligai nan suci
penuh gelombang silih berganti
semua adalah ujian penguat cinta
bila hati bicara
terkadang ta perlu terucap kata kata
untuk selami dalamnya hatimu
susah senangmu jadi bahgian hidupku
kerana hati bicara
kata menjelmakanmu kisah berjutakan cerita
hadirmu dihidupku memberikan berjuta makna
kurniaan Illahi mempersatukan dua hati
kurasa yang kau rasa bila hati bicara


take note : apa yang tertulis kat ats tuh ta da kena mengena ngn yang hidup ataupun yang dah meninggal (al-fatihah)..actly tengah kebosanan nehh... ta tahu apa yang na dibuat kat rumah neh... so tadi tengah syok layan radio THR.FM tetiber lagu tuh berkumandang... part chorus tuh acm best je.. dgn music yang sendu jerk... heheee.. ~ so terus search kat youtube then download...  :)


- Indonesia menangis -

Tuhan marahkah Kau padaku
sungguh deras curah murkaMu
Kau hempaskan jariMu
di hujung bandar Aceh
tercenganlah seluruh dunia
Tuhan mungkin Kau kuabaikan
 tak ku dengarkan peringatan
ku sakiti Engkau sampai perut bumi
maafkan kami oh Robbi
Engkau yang perkasa
jangan marah lagi
biarkanlah kami
song song matahari
Engkau yang pengasih
ampunilah dosa
memang semua ini
kesalahan kami
oh Tuhan ampuni kami
oh Tuhan tolonglah kami
Tuhan ampni kami
Tuhan tolonglah kami

kata kata kat atas tue actly aku petik dari sebuah lagu "INDONESIA MENANGIS by SHERINA". lagu nie sekali dengar mmg tersentuh..frst tyme aku dengar jst kat mp3.. tyme tue aty neh tersentap sikit laa kowt.. sedih kot..lirik lagu neh bermakna... dah laa si penyanyi tue nangis tangkap lentok abes... second aku dengar kat mp4... tyme tue dgr lagu smbil tgok dya pnyer video klip.. mak aikk... aty dihambat rasa kesyukuran.. sesungguhnya kita harus bersyukur... kehidupan kita aman damai berbanding mereka... kerugian berjuta ringgit yang ditanggung langsung tidak berpadanan ngn kehilangan ahli keluarga...semoga mereka yang terkorban ditempatkan dikalangan orang yang beriman... amin..al-fatihah...~


take note : moga apa yang pernah berlaku dapat dijadikan tauladan buat kita semua.. segala apa yang dilihat dan diperlihatan adalah sebagai sebuah amaran supaya kita lebih berhati hati dalam mengatur langkah untuk menikmati sebuah kehidupan...

#heheee.. entah apa laa yg aku melalut mlm neh ea... tah aku pun ta tahu... tapi apa yang aku dah tertaip kat ats tue.. itu laa yang ada kat dlm pemikiran aku saat neh... 




- surat dari mak -


buat anak anak yang mak sayangi... 
along...angah...alang...achik.. dn adik...mak doakan semoga anak anak mak sentiasa selamat dibawah lindunganNya..kamu semua apa khabar sayang..? macam mana dengan kerja kamu..? cucu cucu mak semua sihat..? menantu mak plak macam mana..? mak selalu doakan semoga korang sentiasa bahagia sejahtera dalam mengharungi kehidupan berumah tanggga...

along, dulu waktu kecik kecik setiap kali menjelang raya, mesti along akan merengek.. along mintak ma buatkan kueh sarang semut.. along cakap sejauh mana pun along pergi, tetap ta bole lawang dengan kesedapan kueh yang mak buat... saat tue hati mak berbunga riang.. alhamdunillah mak dapat penuhi permintaan along... setiap tahun, bila raya along akan pakai baju yang sedondon dengan mak.. bila mak terkenang balik semua tuh alangkah indahnya.. bahagianya mak merasakannya...

angah, waktu kecik kecik ankal sangat.. pernah mak rotan angah sebab mandi sungai tanpa kebenaran. pernah juga mak tarik telinga angah sebab bertengkar dengan achik. masa tue angah cakap mak ta sayang angah, mak pebih sayangkan achik.. nak, bagi mak kasih sayang seorang ibu langsung ta berbelah bahagia.. mak sayang pada semua anak anak mak.. masih segar di ingatan mak, setiap kali raya angah mesti na juadah ayam goreng dengan ketupat.. mak cuba sedaya mungkin tunaikan kemahuaan angah.. alhamdunillah setakat neh mak masih mampu buat juadah tersebut untuk angah... mak sayang angah...

achik, anak mak yang paling manja.. mungkin jarak antara achik dan adik yang jauh membuatkan achik terlalu  bergantung dengan mak...achik, setiap kali raya mak teringat juadah yang paling achik suka.. lemang dan tapai...mak ta pernah lupa untuk hidangkannya dipagi raya nak..mungkin achik ta perasan, setiap kali raya achik laa dapat duet raya yang paling banyak dari mak... mak mesti bagi lebih kat achik.. sbb mak tahu achik seorang yang boros.. duet ta pernah cukupkan nak.. mak harap lepas neh achik pandai laa berjimat sbb mak ta dapat selamanya membantu kewangan achik...

adik, anak mak yang paling bongsu.. walau sebesar mana pun adik, adik tetap ank kecik dimata mak.. mak sayang adik..adik laa harapan mak..mak mintak maaf sebab paksa adek masuk sekolah berasrama.. percaya laa mak buat semua tue utk kebaekan adik..mak tahu kalau adik ta duduk asrama mesti pelajaran adik lingkup.. hidup adik dengan kawan kawan.. bila keluar melepak jam 3 4 pagi baru balik... nak, mak selalu buatkan nasi himpit setiap kali raya. mak mengharapkan juadah tue dapat membuka selera adik.. tuh juadah kegemaran adikkan...

anak anak yang mak sayangi, hari neh genaplah 4tahun kamu semua tidak balik beraya dengan mak.. dan selama 4tahun semua juahdah kegemaran kamu mak tidak pernah lupa untuk menyediakannya.. mak mengharapkan kepulangan anak anak.. mungik sekarang kamu dah berkereta besar, dah ada rumah besar, dah pegang jawatan besar dan dah ada suami isteri yang kamu sayangi.. mungkin kamu dah tidak memerlukan kehadiran seorang ibu lagi.. tapi ketahuilah anak anak mak, mak memerlukan kamu dikala ini...mak cuma mengharapakan sedikit perhatian kasih sayang dari anak anak.. bukannya duet yang kamu hulurkan setiap bulan.. mak rindukan anak anak mak.. anak anak yang mak tatang sejak kecik.. anak anak yaang selalu merengek setiap kali perlukan sesuatu dari mak.. balik laa nak.. usia mak pun dah terlalu tua.. entah esok atau lupa Allah pasti akan menjemput mak.. tapi terlebih dahulu mak mohon agar dapat melihat wajah kalian buat kali terakhir...
nukilan
aen syg e'j

take note : hargailah kedua ibubapa tatkala mereka masih ada..berbaktilah kepada mereka... sayngilah mereka melebihi sayang kamu terhadap diri sendiri.. semoga Allah memberkati kehidupanmu... amin.. ~  


- beraya tanpa along -


sayu...hati ini makin sayu
rendu...terkenang desa permai
wajah ayah bonda bermaen dimata
mengajak ku pulang ke desa
di hari bahagia hari raya

lala kutunggu
bertemu dipagi mulia
namun tidak kesampaian
airmata jatuh berlinangan

kuingin berulang manisnya bersama
menyambut hari bahagia
jarak memisahkan rendu pertemuan
bilakah hasrat jadi nyata

duhai ayah bonda ampunkan anakanda
tak dapat beraya bersama
jauh dari mata dekat dalam jiwa
teguh kasihku tidak berubah

take note : toun kedua aku beraya tanpa abang tersayang... dya terpaksa bekerja dipagi raya....sedis.. sedis... ketiadaan dya sngt aku dirasai sbb selalu nyer dya laa yg teman aku maen mercun di mlm raya...kiteowng akan berebut na bakar lemang...dan akan berebut kat meja mkn dipagi raya... sob..sob... along mna ko neh weh... ko jnji na raya ngn aku toun neh tapi tade pun kan...aku na tuntut duet raya ngn ko..hurmmm...kesian kat ko kan.. owg laen syok raya ko kena keje plak.. tuh laa sapa surh ko keje kat tengah laut tue.. dh laa smpai ke miri ko bawah diri weh.. hehee.. apa pun aku nak ucapkan selamat hari raya kat ko... maaf zahir batin ea.. aku harap ko comfrem dapat balek bulan 9 nnt.. aku tunggu kepulangan ko taw... aku mintak maaf ea klau selama neh gurau senda aku kasar.. selalu buat ko sakit hati.. selalu paw duet ko... hehee... aku doakan ko selamat kat sana.. aku syg ko along.. ko laa abang yang aku syg... sbb ko laa satu satunya abg yg aku ada.. ko laa musuh ko laa kwn aku ngex... sayang kaw lebih along... !!!!


- adek syg mak :( -


" dik..dik... ayah mana ? ayah dah ta de dya dah lari cari awek laen.... hah ? habis mak buat apa kat adek ? bila saia maen maen kat dlm perut mak.. mak paksa adek keluar...waktu tu adek cakap kat mak... " mak, nantilah dulu..jgn bagi adek keluar dulu...bagi adek besar sikit..baru adek keluar...nnt adek bole jadi anak yang soleh untuk doakan mak.." tapi mak kata... " aku peduli apa sama kaw..!!!... kaw nie menyusahkan aku je..!... ta pe laa mak... adek redha... adek harap... adek laa yang pertama dan yang terakhir ye mak.. :(  "

take note : buat mak yang adek sayangi.. adek rendu sangat kat mak.. adek teringn nak tengok dunia manusia.. adek na berada disisi mak tiap saat dan ketika.. adek na tlg mak.. adek na bantu mak dalam meneruskan hidup.. mak.. adek na sangat tengok muka mak.. sekali pun jadi laa.. tapi kenapa mak.. kenapa mak sanggup biarkan adek disakiti.. bukan ke adek neh darah daging mak..mak ta sayang kat adek ea.. selama beberapa minggu mak kandung adek.. mak bawak adek kemana saja mak pergi.. ta kan ta de sekelumit rasa sayang seorang ibu untuk si anak.. mak... mak sanggup bunuh adek.. mak buang adek kat tepi tong sampah hitam.. mak tinggalkan adek adek sorang2 kat situ.. adek takut sangat mak.. dalam hati adek merintih... semoga mak datang balek ambek adek.. tapi ta de pun... tergamak mak buat mcm nie kat adek kan...kenapa mak.. mak berikan adek harapan utk hidup.. tapi belum pun harapan tub berbunga mekar. mak dah hancurkan semua tuh.. berkecai hati adek dgn sikap mak... mak.. skrg adik dah aman di dunia yang kat atas sana.. adek maafkan semua silap salah mak.. adek harap di bulan yang mulia ini mak insaf ngn semua kesalahan mak.. mak bertaubat lahhh.. mak kembali laa ke pangkal jalan... adek kat sini sentiasa mendoakan kesejahteraan mak.. adek syg mak sbb mak tetap mak adek... bertaubat laa mak.. adek tunggu mak di syurga taw.. semoga kita dapat bersama disana nanti.. dn hajat adek untuk menatap wajah mak tercapai... adek syg mak..

p/s : ank adalah anugerah yang dikurniakan Ilahir sebagai zuriat penyambung generasi.. sesungguhnya anak lahir dalam keadaan suci.. ibubapa yang bertanggungjawab untuk mencorakkan hitam putih kehidupan seorang anak so kalau ta reti nak corakkan jangan laa na gatal2 beranak ! kalau ta na ada anak jangan gatal2 nak buat anak ! kesian laa sikit pada janin dan baby yang ta bersalah... kerana nafsu anak merana ! #giler !

- binatang yang ta berakal pun sayangkan anak- 
- ta kan manusia yang berakal ta bole na berfikir baek buruk tindak tanduk -


- si tua yang berjasa -


hati tersentuh tika melihat urat-urat timbul di tangan si tua itu... raut wajahnya yang langsung ta terurus... pakaiannya yang kotor dn koyak rabak... dya hanya berkaki ayam.. tanpa selipar, tanpa kasut... aku merenung mata bundar milik si tua itu... sayu... syahdu... tersentuh hati ini... airmata mengalir melihat si tua itu.. pandangannya yang penuh pengharapan... mesti dya sedang kelaparan...tangannya memegang kotak kosong.. mungkin itulah katil yang dijadikan tempat untuk dya beradu.. dan kaki lima dijadikan bilik...dimanakah ahli keluarga si tua itu... ta kan dya tada anak kot... tergemaknya si anak meminggirkan si ayahnya sendiri... sedari kecik si anak dijaga...sepenuh kasih sayang dicurahkan.. segala didikan telah diajar.. ternyata bila dewasa si anak lupa diri.. lupa asal usul... lupa keluarga... lupa pengorbanan seorang ayah....Ya Allah, airmata ta mampu untuk aku bendungnya lagi... sungguh sedih melihat keadaanya... serta merta ingatan aku teringatkan ayah.. insan yang bersusah payah mencari rezki untuk aku dan keluarga... aku bersyukur dikurniakan seorang ayah yang bertanggungjawab... tanpa mengenal erti penat dan lelah... demi sesuap nasi untuk kami sekeluarga.. ayah sanggup bersengkang mata... segala kesusahan yang dialami ditanggung sendiri.. pernah aku t'dengar ayah merungut kat dpn ibu... hari-hari dihimpit kepenatan... tapi demi anak-anak, ayah rela berkorban... tidak pernah walau sekali ayah merungut dihadapan kami...kata ayah kami harapannya... tiada siapa yang bole bela nasib keluarga melaenkan kami adik-beradik...tiada apa yang lebih penting dari ilmu pelajaran.. kata ayah lagi, ayah na tgok anak-anak ayah berjaya... kalau bole dukung segulung ijazah sebelum dukung seorang anak... bahagiakan mak dan ayah sebelum bahagiakan suami atau isteri sendiri...




- sekuntum super wiregurlz -

kaler orange tue jaket utk wireman
kaler kelabu jaket utk ABM

yg baju itam tue yoe, bdak yg paling rapt ngn aku..
bdak yg pkai raybn tue yb, leader wireman
yg kepala t'juntai tue syiha, bdak yg b'bulu mata lentik
yg pkai tshrt round net tue domey, bdak yg suka nyakat aku




neh laa ragam bdak wireman..
spew kata lelaki ta suka posing ??? ambek kaw skali dyowng  lagi over dari aku laa bila  jumpa camera..! hahahaaaa mcm-2 gaya yang terpamer.. apa pun dyowng mmg terbaek laaa... 
take note : thanks kowang sbb melayan kerenah aku.. thnks sbb bnyk tlg aku siapkan tugasan.. hehee.. thnks sbb selalu komplot ngn aku dlm bab-2 ponteng clas.. thnks ! thnks ! dn thanks ! sbb kowang ta pinggir dan abaikan aku even aku bukan sama spesis ngn kowang.. aku harap kita semua dapat habiskan masa 2toun neh ngn happy dan enjoy... enjoy-2 ugk tapi jgn smpai ta grad suda ea... apa pun thnks sbb kowang selalu ajak aku follow sekali tiap kali kowang uat plan.. heheee.. thnks skali lagi sbb kowang selalu belanja aku mkan ABC hmpir setiap ptg.. lalalaaaa.. aku mmg suka pun paw kowang... kuikuikuiii.. syg kowang bebudak wireman !

- aku sebutir pasir -

Tuhanku,
aku hanya laa sebutir pasir di gurunMu yang luas
aku hanya laa setitis embun di lautanMu yang seluas samudera
aku hanya laa sepotong rumput dp padangMu yang menutupi bumi
aku hanya laa sebutir kelikir di gunungMu yang menjulang menyapa langit
aku hanya aa selonggok bintang kecik di cakerawala langitMu yang tanpa batasan

Tuhanku
hamba yang hina ini menyedari tiada erti diri ini di hadapanMu
tiada Engkau sedikit pun memerlukan akan tetapi...
hampa terus menggantungkan segunung harapan kepadaMu

Tuhanku,
baktuku tiada erti, ibadahku hanya sepercik air
bagaimana mungkin sepercik air dapat memadamkan api nerakaMu
bertapa aku sedar hina diri ini di hadapanMu
jangan jagikan hamba hina dihadapan makhlukMu
diri yang banyak maksiat
mata yang banyak maksiat
mulut yang abnyak maksiat
hati yang dikotori oleh noda
mungkinkah dapat hamba yang hina ini menatapMu yang mulia

Tuhanku
tanpa ku sedari, aku  melanggar aturanMu
aku mengingkari akan suruhanMu
aku melakukan segala laranganMu
sesungguhnya aku terlaku fakir di hadapanMu
aku memohon keampunan dariMu

Tuhanku,
pertemukan aku dalam syurgaMu dengan bingkai kecintaan kepadaMu
siangku tidak selalu dalam iman yang teguh
malamku tak sentiasa dibasahi airmata taubat
pagiku tak selalu terhias oleh zikir padaMu
begitu aku lemah dalam upaya yang sedikit

Ya Tuhanku...
tutup laaa untuk Mu dengan sebaek-baeknya penutup !!!



take note : manusia ta terlepas utk melakukan kesilapan.. manusia ta pernah ada yang sempurnaa... sebaek mna pun manusia pasti ada sedikit kejahatan di dalam hati.. sejahat mna pun mnusia pasti ada sedikit kebaekan di dalam hati.. andai hati kecik berbicara, ikuti laa segala suruhan si pencipta sekalian alam :)



- jodoh di tangan Tuhan -

ku punya dunia, dunia ku begini
ku punya mata, ku punya telinga
jangan anggap ku batu, ta punya perasaan
melihat mu dengannya aku panas
ku punya dunia. dunia ku begini
ku punya hati, punya perasaan
cuba laa tatap mataku
melihat mu dengannya ku cemburu
cinta mengapa harus rumit
biar begini, cinta yang ku nanti satu
siapa dya, biar hatiku yang tahu
ku pasti setia, tapi nanti
cinta bisakah jadi mudah
kau berkelana, masakan aku harus diam
biar saja kita jalan masing-masing
jodoh di tangan Tuhan ....



take note : mlm tadi aku t'mimpikan kenangan lama.. kenangan manis yang menjadi mimpi ngeri buat aku ! kenapa mesti kenangan tue semakin dekat dan seakan menghantui aku biarpun aku try utk melupakan semua tue ? kenapa kenangan t'sebut seakan meragut ketenangan di tangkai hati aku ? serius aku benci ngn keadaan mcm nie ! serius aku penat ngn situasi skrg ! hurmmm... aku mengharapkan yg terbaek dlm hidup nie... aku mengharapkan sesuatu yang bole membantu aku tuk teruskan hidup. bukan sesuatu yang boleh menjatuhkan kehidupan aku ! wahai kenangan, ples laa pergi jauh dari hidup aku.. ples laa jgn pernah ganggu kedamaian aku ! aku ingin cipta kenangan baru dengan insan baru.. aku ingin cipta kenangan yang bole uat aku tersenyum riang...



- hasrat -


kemana na ku bawa hati dan jiwa yang gelisah
daku kecewa dan rasa terseksa kerana dirinya
dahulu dia sering disisiku
menemaniku sepanjang waktu m'hiburkan hatiku
yang dirundum pilu
tanpa disedari dan diduga
mahligai impian ku roboh akhirnya
dya berlalu tanpa kata
membiarkan aku sengsara
ouh kekasih.....
mengapa kau seksa ku begini
tidakkah kau rasa simpati
untukku luahkan hasrat hati
ku pohonkan kesilapanku dimaafkan
dan berilah daku harapan
agar dapat ku titikkan
cinta ku yang bukan gurauan


take note : bait-2 lagu nie menyentuh tangkai hati aku. serius terlalu mendalam maksud lagi nie untuk aku. fuhhh ! sekali dengar terus terpikat, dua kali dengar rasa na gugur jerk air mata.. kisah lagu nie sedikit sebnyak berkaitan dan menyentuh kehidupan yang aku alami di alam nyata.. tapi apa pun berlaku, dalam hidup nie kita kena berfikiran positif. biar sesedih dan sesusah mana pun hidup, kita tetap harus teruskan jua kehidupan dengan sebaek mungkin... saat nie aku terkenangkan kenangan lampau yang suatu ketika dahulu pernah m'jadi mimpi terindah dalam hidup aku. mybe beto ckp owg, andai ada jodoh pasti akn bersua kembali namun seandainya dya bukan ditakdirkan untuk kita, jst berhenti mengharap dan cari kekuatan untuk memulakan sebuah kehidupan yang baru...

- rendu kenangan -

hai kowang ! apew cer mlm nie ? sehad ? gud.. meh sini baca speking aku :)

i need a friend
i need a friend to trust
a friend i can tell anything to
i need a friend
i need a friend tp help me
a friend that will help me through the vorst
i need a friend
i need a friend to cry with
over all the stupid things
i need a friend
a best friend
to stay with me till the very end !


take note : rendu mereka !


- yes or no -

assalamualaikum... ! 

hai penterjah ! hai penterjemah ! hai pengskodeng ! hai ! hai ! dan hai ! :)


take note : hey kowang, nampak ker idok poster yg terpampang kat ats tue ? nampak ? gud-2 ! pada sesape yg idak nampak pegi laa cepat-2 jumpa pakar mata yerk.. :) kuang ! kuang ! kuang !
ok kowang, entry nie aku nak story pasal 'YES OR NO'.. skrg ari dah subuh tapi aku still lagi idak tidow dari mlm tadi.. nak tahu sbb apew ? heheeee sbb layan citew 'yes or no' punyer pasal laa neh..
bagi aku citew nie menarik sbb watak boboy tue acm ladies skit dan watak gegurl plak sebalik nyer.. actly kat malaysia citew nie dilarang masuk pawagam sbb ianyer menyentuh sensitiviti untuk segelintir masyarakat, tapi bagi aku kalau nak layan sekadar hiburan bole jerk kowttt... serius citer nie menarikkk... 


- terukir di bintang -

jika engkau minta intan permata
tak mungkin ku mampu
tapi sayang kan ku gapai bintang
dari langit untukmu
jika engkau minta satu dunia
akan aku cuba
ku hanya mampu jadi milikmu
pastikan kau bahagia
hati ini bukan milikku lagi
seribu tahun pun akan ku nanti
kan.. kamu
 sayangku janagn kau persoalkan
siapa dihatiku
terukir dibintang
tak mungkin hilang cintaku
padamu


take note : awk, ingat x lagi lagu teukir dibintang yang awk pernah nyanyikan utk saia ? awk cakap saia bintang dihati awk. hidup awk akn suram bila bintang jauh dari awk. malam awk akan kegelapan bila tidur tanpa dengar suara saia. awk ingat x lagi apa yang pernah awk ckpkan kat saia? ingat x lagi janji awk pada saia ? awk, bintang xkan lengkap tanpa bulan disisi kan, dan awk laa bulan di hati saia. tiap malam suara awk menemani tidor saia. tiap saat msg awk  yang menjadi peneman saia. jauh jarak bukan suatu persoalan buat kita. kesibukan bukan alasan untuk kita bergaduh. awk ingat x semua tue ? ingat x janji yang awk pernah tuturkan di hadapan saia ? hurm... saat nie mana awk menghilang ? awk terlalu kejam ngn saia ! saia benci awk ! kenapa mesti saia teringatkan awk padahal awk hanyalah mimpi ngeri saia ? plesss laaa ! andai saia bukan lagi queen di hati awk, ples laaa buang saia jauh dari idup awk.. dn ples jgn pernah kembali dtg dh hubungi saia sbb semuatu hanya akn menyakitkan lagi hati dn perasaan saia... ! saia benci awk !


Ganguan Emosi


HAPPY ! SEDIS ! GEMBIRA ! KECEWA ! BAHAGIA ! SENGSARA !
sejak kenal ngn awk semua perasaan tuh saia rasai
saia happy bila awk menyakat saia
saia sedis bila awk terluka
saia gembira bila awk take care saia
saia kecewa bila awk marahkan saia
saia bahagia bila awk gembira
dn saia sengsara bila xdpt contact awk 
sesyg mna awk kat saia 
syg lagi saia kat awk
setakut mna awk akn kehilangan saia
takut lagi saia utk kehilangan awk
selagi awk maseh perlukan saia
selagi tuh saia setia disisi awk
namun andai nnt awk dah tak perlukan saia
saia akn tetp setia disisi awk
selagi sisa kaseh syg saia utk awk masih ada




Sahabat Selamanya

kata IBU, kwn-2 ibarat LEBAH
abes madu sepah dibuang
kata AYAH, kwn-2 umpama BUNGA ROS
dipandang cantik dipegang sakit
kata ATOK, kwn-2 seperti AIR
terus mengalir
kata NENEK, kwn-2 bak BULAN
dipuja dn disanjung tapi nun jauh disana
kata SAUDARA, kwn-2 mcm makanan
bkn kwn makan kwn
kata ABANG, kwn-2 seperti LEMBU
ikut je apa yang diperkata
kata KAKAK, kwn-2 tak ubah mcm DURIAN
bau jerk mucux tp sedap di makan
kata ADEK, kwn-2 tue mcm BISKUT
sekejap ada sekejap tak de
kata SAIA, kwn-2 x kesah laa mcm mne sklipun
walaupun diibarat LEBAH,
umpama BUNGA, seperti AIR,
bak BULAN, seperti LEMBU
mcm DURIAN dn seperti BISKUT
sbb sekali dah b'kwn selamanya kita tetp kawan
walaupun ada buah hati tp tapi teman paling setia
walaupun ada harta tp kawan paling berharga




Saya Sayang Mak Saya

hai kowng ! kalau sayang ibu sila laa baca nie. 

orang kata aku lahir dari perut mak ! (actly bkn owg kata tp mmg beto pun)

bila dahaga, yang susakan aku, mak
bila lapar, yang suapkan aku, mak
bila keseorangan, yang sentiasa disampingku, mak
kata maj, perkataan pertama yang aku sebut, mak
bila bangun tidur aku cari, mak
bila nangis, orang yang datang memujuk, mak
bila nak bermanja, aku duduk sebelah, mak
bila nak bergesel, aku duduk sebelah, mak
bila sedih, yang bileh memujuk aku hanyalah, mak
bila nakal, yang memarahi aku, mak
bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah ialah, mak
bila takut, yang tenangkan aku ialah, mak
bila nak peluk, yang aku paling suka peluk ialah, mak
aku selalu teringatkan, mak
bila seronok, orang pertama yang aku begitahu ialah, mak
bila benggang, aku suka luahkan pada, mak
bila takut, aku selalu panggil, "Mmaaaaakk ! "
bila sakit, orang yang paling risau ialah, mak
bila nak exam, orang yang paling sibuk ialah, mak
bila aku uat hal, orang yang marah aku dulu ialah, mak
bila aku ada masalah, orang yang risaukan aku ialah, mak
yang masih peluk cium aku hinggak ke hari ini ialah, mak
yang selalu memasak makanan kegemaran aku ialah, mak
kalau balek ke kampung, yang selalu bekalkan ulam dan lauk ialah, mak
yang selalu kemas dan simpankan barang-barang aku ialah, mak
yang selalu berleter kat aku ialah, mak
yang selalu puji aku ialah, mak
yang selalu nasihatkan aku ialah, mak

bila nak kawen, orang pertama yang aku tunjuk dan rujuk ialah, mak

aku ada pasangan hidup sendiri lalu lupakan , mak
bila seronok aku cari, pasangan aku
bila sedihaku cari mak
bila berjaya aku ceritakan pada, pasangan aku
bila gagal aku ceritakan pada, mak
bila bahagia aku peluk erat, pasangan aku
bila duka aku peluk erat, mak
bila nak bercuti aku bawa, pasangan aku
bila sibuk aku hantar anak ke rumah, mak
bila valentine aku bagi hadiah pada, pasangan aku
bilasambut hari ibu aku cuma dapat ucapkan "selamat hari ibu" pada, mak
selalu aku teringatkan, pasangan aku
selalu mak teringatkan aku 
bila free aku akan telefon, pasangan au
entah bila aku berkesempatan telefon mak
selalu aku belikan hadiah untuk, pasangan aku
entah bila aku nak belikan hadiah untuk, mak




take note : andai anda sudah habis belajar dan berjaya dalam hidup, bolehkah anda mengirimkan wang untuk mak ? " Mak bukan nak banyak, lima puluh ringgit sebulan pun cukup laaa". berderai air mata tatkala kita mendengarnya. tapi andai mak sudah tiada kita akan melalak memanggil mak ! " MAKKK ! RENDU MAK ! RENDU SANGAT KAT MAKKK ! MAKKK ! "


Wireman | Keychain strawberry original cameron Highland






take note : mudri, tenk auw coz hadiah kan kami keychain strawbery nie. heheee.. xsangka plak kepulangan ka dari cameron tue membawa buah tangan utk kami semua. ten ugk sbb tanggal 160412, ka jamu kami semua dan buah strawberry. even kita semua baru sebulan lebih jadi rakan seclas, tapi keakraban yang terukir bagaikan adek beradek. aku harap kita semua akn terus happy dan enjoy beramah mesra sepanjang dua tahun kita seclas.
[wireman sesi 1- 2012/2014]

- couple madu kawen hempedu ? -

masa couple, sebelum berpisah si awek akn salam si pakwe. siap cium tangan lagi, konon-konon nak jadi isteri yang solehah. lepas kawen beranak- pinak, si suami akn pergi keja, si isteri tak salam cium tangan suami pun. puithhhh !

masa couple, si awek kalau nak kuar pegi mna-mna kena mintak kebenaran si pakwe dulu. kalau pakwe tak bagi, tak kuar. konon-kononnya derhaka laa kalau ingkar. abes tu, dengan mak bapak boleh plak derhaka ? lepas kawen beranak-pinak, si isteri tak mintak pun kebenaran suami nak kuar. cisss !

masa couple, pakai tudung sbb nak tutup aurat. tak nak bagi owng laen nampak rambut. bila berwebcam dn antar gambar kat pakwe, tak cover pun rambur dan aurat. kononnya, nanti dya nak jadi suami ugk. jadi halal juga nanti. kononnya, semuanua untuk abg syg sorang... bwerkkk !

bila couple, masa dating si awek terpaksa bagi si pakwe pegang tangan, pegang pinggul, cium-2 sikit. bukti cinta laa konon nyer kn. sanggup berkorban jiwa, raga dan dara. takut kalau tak bagi, si pakwe tinggal cari owg laen. bila dah kawen beranak-pinak, dah tak berpeggang tangan lagi. dah tak rasa apa-apa lagi lepas kawen. si suam minta dilyn, tapi ditolak mentah-2. dosa wehhh seksa batin si suami... huh !

masa couple, bila melepak dgn kwn-kwn, semua sibuk citer kehebatan pakwe. bila dah kawen beranak-pinak, bila berborak dgn kwn-wn, semua cibuk citer keburukan dan kekurangan suami sendiri... hampeh !!!

masa couple, si pakwe ckp itu, si makwe pun ikut je, konon nyer nk jadi suami yg tegas laa nnt. bila dah kawen berank-pinak, si isteri jd queen control. si suami ikut je telunjuk si isteri. si suami berdosa sbb dayus, si isteri berdosa sbb control suami. mana taat setia dan kepimpinan sebelum kawen dulu ? blahhh laa !


take note : jgn bazirkan perasaan pada yang bukan pasti milik kita, jagalah diri dan simpan untuk yang sah sahaja

- hanya padaMu Ya Allah -

aku tidak marah
aku tidak cemburu
kerna kamu bukan hakku
kekadang kala ini kelemahanku sebagai manusia biasa
sungguh senang untuk jatuh cinta
dan memang tidak dinafikan
disaat ini ada sedikit cinta dihatiku untukmu
aku teringin kau mengetahui apa yang ada dalam hatiku ini
yang ingin agar engkau tahu
tapi biarlah Dia yang lebih mengetahui
apa yang wujud didalam hati ketika saat ini
sedangkan Dia yang menjadikan hari dan Dia juga yang
mewujudkan perasaan itu
tapi sekali lagi, kau milik Allah bukan milikku
jadi biarlah cinta ini kupendam di dalm hatiku
dan cukuplah aku mencintaimu dalam diam
dari kejauhan dengan keikhlasan
kerana aku yakin tiada yang tahu rancangan Allah
mungkin saja rasa ini ujian yang akn melapukkan 
atau membeku dengan perlahan-lahan
Ya Allah
usah biarkan hatiku tertambat pada cinta
yang belum tentu menjadi milikku
tenangkan diriku yang terbuai akan cinta
sucikan nuraniku yang terbelenggu oleh nafsu
bersihkan batinku yang ternoda oleh angau dan harap
Ya Allah
leraikan dunia yang mengumpul dua cinta
kerana disitu aku tidak mampu mengumpul dua cinta
hanya cintaMu, Allah yang kuharap bercambah hingga ke syurga hakiki



- rendu life kat kuantan -









owg rendu nak pergi mkn keropok goreng dan laksa penang kat taman gelora
owg rendu nak pergi ronda pantai teluk chempedak dgn awk memalam buta
owg rendu nak dengar awk meleter kat telinga owg mcm selalu
owg teringin nak peluk awk kemas2 tyme kita naek moto sama-2 dik

take note : fatin... malam nie entah kenapa tetiber owg t'rendukan awk. hurmm.. owg rendu life kat kuantan bersama awk laa dik. terbayang di ruangan mata owg saat kita susah senang bersama. owg akn sentiasa ingat yang awk selalu ada tyme owg susah dan senang. owg ingat lagi, dulu tiap kali owg demam, awk laa yg bersusah payah jaga owg sampai owg sembuh. awk paksa owg makn ubat, awk paksa owg pergi klinik tapi owg tetap berdegil ka.. huhuuu.. fatin, owg bertuah sbb jumpa kawan acm awk. owg anggap awk acm adek owg sendiri dan owg harap persahabatan kita kekal hingga ke hujung nyawa.
 [NURUL FATIN SYUHADA BINTI WAN DOLLAH]


Wireman | Trip To Air Terjun Sekayu

semangat yg berkobar-2 tatkala kaki menjejak ke
Hutan Lipur Air Terjun Sekayu. yeyeehh ! nie laa
group kami ! sempoi..
28 boy dn 1 gurl

muka-2 tengah semangat nie. perut lapar, aty plak xsabar nak
terjun dalam air.. hahahaaa !
snggup bngun awl tyme cuty
semata-2 nak mandi air terjun sekayu

tyme nie tgah kalut nak angkat barang. xsbr nak bbq plus
nak terjun... hahahaaa ! abes terbabas troly tue...
atototoooo.... sempoiii laa u'all beb !

yeyehhh ! proses m'hidupkan api utk panggang ayam.
kami epy uat keje dlm satu pasukan.. :')
10ekor aym utk dijamu 29 orang !
mkn laa kowng smpai termuntah jeluak ijau yerk ...

nie laaa spruh dri group kami.. spruh laa tgah sibuk jaga ayam ...
tue gurl yang pkai tdung biru, awek salah sowng dari bebudak clas aku.
kami enjoy bersama.. ! peace

nie tyme nak balek.. oloh-2 muka kepenatan suda.. heheee..
bdak yg pkai bju ijau nie aku pnggil 'YB'. dya nie owg penting
dlm clas aku sbb tiap kali ada info lecture akn infom kat dya
then dya akn smpaikan kat kiteowng dlm clas :')

tgah kalut2 nak balek, sempat lagi kami posingkn..
bdak bju biru nie aku pnggil 'domey'.
dya nie bdak hyperakfit sbb suka nyakat dan kacau aku
kat dlm clas. dya paling pantang bila tgok muka aku monyok.
heheee.. peace kwn ! enjoy today !

take note : hai u'all ! hari nie aku habiskan masa sehari suntuk dgn bebudak clas aku. kami bebudak wireman di ABM sesi 12/14, pergi berkelah di Hutan Lipur Air Terjun Sekayu. yeyeyeeee ! kami enjoy bersama sebagai satu keluarga. hari nie pengalaman manis dalam hidup aku bersama dyowng. kenangan terindah bersama dyowng tatkala kami perhidupkan api, bakar ayam, makan mee goreng dan nasi goreng bersama-sama.kami semua bagaikan satu family dan antara kami sentiasa menjaga satu sama lain :')


uit kowng, tenk auw sbb sanggup memenuhi permintaan aku yang teringin sangat nak pergi mandi kat air terjun sekayu. tenk sesangat sbb sudi layan kerenah aku. heheheee.. even kita semua baru sebulan lebih kenal tapi persahabatan yang terjalin diantara kita erat bagaikan satu keluarga. kowng baek sngat sbb take care aku kat dlm clas dan kat luar. kowng selalu ajak aku join sekali tiap aktivti yg kowng lakukan. tenk auw kowng ! aku harap sepanjang dua tahun nie kita semua kekal sebagai satu family dan dapat harungi segala cabaran dan masalah bersama-sama. dan aku harap nnt kita semua dapat grad bersama auw kwn. aku anggap kowng semua acm family aku seperti mna kowng respect aku sbgai akk dn adek kowng. [aku memegang tittle 'kak yong' kepada mereka ] 
luv u'all



- aku bersujud pada-Mu -

Ya Allah 
dalam sujud akhirku
ku teriakkan asma'Mu sekeras-kerasnya
agar runtuh dinding kesombongan dalam hatiku
biar tenggelam segala kejahilanku

Ya Rabbi
dalam sujud terakhirku
ku menangis sejadi-jadinya
biar kering air mata ini
namun basah ladang hati yang gersang

Ya Rahman
dalam sujud terakhirku
kulitah semua dosa yang menbayangiku
kelam mencengkam jiwa yang lusuh

Ya Mujib
aku berlindung diatas namaMu dan kekuasaanMu
peliharalah diri dan hatiku
agar ia mampu membesar dengan baik
redha laa daku menjadi sayap kiri perjuangan
biarlah daku menyemarakkannya
kan kuteguh menatang serikandi ummah

Ya Rahimdalam sujud terakhirku 
biarkan daku patuh dalam cahayamu
biarkan ku musnahkan titik-titik kemunafikanku
agar daku kembali kedalam pelukan hidayahmu

Ya Allah
aku akui keagunganMu 
namun hatiku sering leka 
jahiliah seringkali bertakhta dijiwaku
aku mohon agar diberi hati yang baru 
hati yang sering terikat denganMu
yang sentiasa rindu dan takut padaMu

Ya Malik 
aku berharap diri ini belum terlewat
untuk aku kembali sujud dan bertaubat kepadaMu
ampunkan segala dosa-dosaku
diatas setiap keterlanjuranku
janganlah Engkau panggil daku
tika diri ini masih berlumuran noda
kasihanilah daku Ya Allah
bantulah daku dalam menempuh jalan Rasul-RasulMu
dalam usaha mencari firdausMu

Ya Allah
hanya kepadamu laa terletaknya harapanku
biarkan ku hirup nafasku sekali lagi
hanya untuk menyebut namaMu dan kekasihMu Tercinta
sesungguhnya aku adalah kepunyaanMu
dan kepadaNya jua laa aku pasti kembali


take note : aku syg Allah ! aku cinta Allah ! aku rendu Allah !


Wireman | Insiden jom heboh

ASSALAMUALAIKUM

hai kowang ! apa khabar semua di petang hari nie ? hope kowang sihat dan happy sokmo laa ea. dan pada sesiapa yang a berapa sihat tue dipersilakan makan ubat ye. kalau na cepat sembuh, makan laa ubat bnyak-2 terus.. heheee :)

ok kowang untuk entry kali nie, aku na story pasal kejadian semalam. acctly petang semalam, aku dan bebudak clas telah pergi ke jom heboh yang berlangsung di stadium gong badak, kuala terengganu. mengikut perancanhan asal, kami sepatutnya bertolak balek pada jam 9:00pm tapi di sbb kan segelintir kekawan yang terlalu taksub melihat konsert so segala plan tergendala suda. heheee.. 

insident malam tadi serius mmg ta dapat aku lupakan. bahkan bila dikenang kembali semua tue bagaikan mimpi buruk yang baru saja terjadi. tentu kowang terfikirkan apa yang berlaku sebenarnya ? ok-2 kowang, kejadiannya acm nie, mlm tadi aku merempit kat atsa jalan raya. tyme tue aku langsung ta terfikir apa yang bakal aku terima sbb kat dlm kepala just fikir na enjoy dan na menang ! yeyehhh ! keberanian aku berbaloi sbb aku pemenang utk games mlm tadi. tapi kegembiraan aku ta berpanjangan sbb aku hampir sampai kat ostel, jam di tangan telah pun melewati 11:46pm. omg ! aku terlambat ! aku terlewat ! ops gate ostel telah pun dikunci oleh guard :! serius tyme tue dtg kebluran jap dalam kepala hotakkk.. 

urm.. mana tempat aku na tidow ? esok pagi-2 dah laa aku ada clas ! esok ade asmbly plak !
semua persoalan tue bermaen dalam kepala aku. tapi base laaa benda dah jadi kan so aku redah je laaaa.. alhamdunillah bebudak clas aku semua nyer jenis open. dan untuk malam tue kami melepak kat tepi benteng area sungai kuala berang sampai ke pagi. heheee.. tyme menunggu hari siang, mcm2 kejadian lucu telah berlaku.. heheheee

kenangan keluar konvoi ke jom heboh bersama bebudak wireman di ABM akn menjadi kenangan terindah sepanjang aku study kat ABM. dyowng uat aku happy sepanjang keluar bersama. bersama dyowng aku lupa seketika masalah yang membelenggu di benak pemikiranku. thank padaMu Ya Allah, kerna kurniakan aku sahabat yang sanggup bersusah senang bersamaku. sesungguhnya aku gembira bersama sahabat-2 ku.



- benci umpat mengumpat -

ASSALAMUALAIKUM

hai kowng ! sihat ? good-2 jerk kn. pasa sesape yg xsihat
tue pergi laa mkn ubt cepat nnt cepat laa sembuh !

ok-2 kowang, untuk malam nie aku na persoalakan sedikit tentang kehidupan, roda-2 hidup yang berliku. sesungguhnya kelikuan dalam kehidupan membuatkan aku terkeliru dgn dunia realitu.

kenapa mesti ada umpat mengumpat dalam persahabatan ?
depan baek tapi belakang mengata !
bila susah cari tyme senang dilupakan !
buat baek dibalas jahat !

kenapa semua nie wujud dalam kamus hidup kita ? apakah kesudahan terhadap semua nie ? haruskan dibiarkan berpanjangan dengan memekakkan mata dan membutakan telinga ? huh ! ragam manusia pelbagai rupa !

untuk malam nie, aku ingin meluahkan sedikit kesedihan. hati aku bersimpang siur, jiwa aku sedang mengacau bilau dan fikiran aku tidak menentu arah. kenapa aku dipertemukan dengan manusia sebegini rupa ? kenapa mesti ada hasad dengki dan benci dalam diri mereka ?? fuhhh ! hati aku remuk memendamkan semua nie. aku terkeliru di persimpangan jalan. di sini mereka yang sebilik dengan aku dan di sana kwn yang memahami jiwa aku..
Ya Allah, aku tersekat di tengah antara mereka. apa harus yang aku lakukan ? aku buntu dengan semua nie ! aku benci dgn situasi nie. ..

- jaga diri jaga iman jaga hati -

teruskan berjalan
walaupun banyak rintangan...
teruskan tersenyum
walaupun hati berduka...
teruskan bersabar
walaupun hati marah...
teruskan berbuat kebaikan
walaupun kebaikan kita ta dihargai...
teruskan berkata baek
walaupun kata kita itu dibalas dgn nista...
teruskan mengejar impian
walaupun ianya bukan mudah...
teruskan menjadi seorang yang kuat
walaupun diri kita lemah...
teruskan menutup aurat
walaupun merasakan ianya bukan mudah dn senang...
teruskan berubah kearah kebaikan
walaupun banyak halangan...
teruskan berusaha meminta maaf andai tersalah
walaupun ucapan maaf itu agak menyusahkan...
teruskan berkata jujur
walaupun kekadang orang sekeliling tidak mempercayainya....


take note : manisnya hidup ini jika bersulamkan kasih sayang, dijauhi buruk sangka diantara kita dan dititipkan rasa hormat menghormati sesama insan kerna pasti segalanya terindah untuk dipandang


Kehidupan Sebagai Wireman di Akademi Binaan Malaysia

nie laa life aku  ABM. aku happy stdy kt sini sbb punyai kekwn
yang baek dan sporting. dyong bnyak tlg aku dlm uat keje-2 bangkel.
dn dyowng ugk bnyak menyakat aku kt dlm cls. apa pun aku happy
dpt kwn acm dyowg. even kami semua dari negeri dan umur yg brbeza
tapi kemesraan kami bagaikan adek beradek.
kami dak wireman sesi mac 2012 - feb 2014
nie plak life aku kat ostel. tiap-2 petang aku akn kuar meronda dgn dak-2 bilik.
aku brsyukur dpt knl dyowng yg satu kepala ngn aku. even dyowng lebih muda
dari aku tapu prbezaan umur tidak membataskan persahabatan kami. aku happy dpt
knl dgn dyowng. biarpun persahabatan kami singkat tapi aku harap semua nie
akan terus kekal dan utuh di hati.


take note : alhamdunillah, tanpa disedari genap suda 2minggu aku memegang tittle sbgai student at Akademik Binaan Malaysia (ABM). sepanjang berada di sini aku bersyukur sbb dikurniakan rakan sekelas yang baek hati, satu kepala dan banyak tolong aku even hnya aku seorng jerk gegurlz kt dlm clas tue. disamping tue aku juga wasa bertuah sbb dapat lect yang baek aty dan sporting. huhuuuu... siapa duga kehidupan aku disini tenangkn. aku happy dgn life aku sbgai seorang student skrng. apa pun aku harap persahabatan kami semua kekal selagi hayat dikandung badan.

hidup aku di ostel pun tersangatlah happy. aku punyai kawan yang satu kepala dan berotak gilerk-2. biarpun dyowg semua akn keluar pergi praktikal tidak lama lagi, namun aku harap persahabatan kami tetap kekal. thnks kowng, sbb sabar dlm melayan kerenah owg. huhuuuu... even owg lebih tua dari kowng, tapi owg wase kowang lagi matang kowt dai owg :)


- explorasi b'tandatangan -

assalamualaikum

hai peeps ! kowang apa khabar ? sehad ? gud-2 ! :p

untuk malam nie entry aku berkisarkan tentang pahit manis yang aku hadapi untuk hari nie di ABM.
untuk hari nie aku sedikit penat sbb telah pun diberi sebuah tugasan yang harus disiapkan dalam masa 2 hari. ops ! mampu ke aku siap kan ? huhuhuuuu.. alhamdunillah setakat nie hampir berjaya untuk aku lakukan even sedikit keletihan. well, apa pun redah dan terus redah jerk laa kn. huhuhuuu... ok-2, kowang mesti nak tahu kan apa tugasan yang harus aku siapkan tue. hurmmmm.. kami, para pelatih wireman telah diminta untuk mengambil tandatangan dengan semua staff dan tenanga penajar yang berada di ABM. fuuhhh ! serius mmg hampir patah kaki kami berkejar dari satu bengkel ke satu bengkel demi siapkan tugasan tersebut.

untuk setakat nie, ada tenaga pengajar yang terus memberi tanda tangan mereka dan ada juga yang meminta kami melakukan sesuatu sebelum mendapat tandatangan. seperti petang tadi, demi mendapatkan tandatangan dari tenanga pengajar cous jentera berat, kami terpaksa menyapu dan mengemas serba sedikit bengkel mereka.. hukhukhukkk ! mmg terbaek laa kn.. hahaahahaa tapi apa pun semua tue bagi kami semua hanyalah sebagai satu dugaan jerkkk (dugaan laa sangat. padahal masing-2 menyumpah kat dlm hati kowt ). untuk setakat hari nie aku berjaya mendapatkan 19 orang tananga pengajar dan tandatangan mereka. so masih lagi berbaki hampir 30 orang . nampaknya esok, aku terpaksa laa meneruskan lagi explorasi mencari tandatangan pihak-2 yang terlibat.. huhuhuuu :)




Wireman | Panjat Tangga Bengkal, Ujian Takut Ketinggian

ASSALAMUALAIKUM...!!!

untuk hari nie aku frst tyme masuk bengkel. perhh ! mmg terbaek laa
kn ble lect surh panjat tangga dan duduk atas bumbung. semua orang
diwajibkan panjat dan duduk kat ats bumbung tue.
alhamdunillah, aku berjaya lakukan arahan yang dimintak..
heheheheeee ! apa pun hati aku sedikit tercuit sbb ada beberapa 
owang student lelaki yang gayat dan xdapat lakukan tugasan yang
diberikan. huihuihuii ! 

hari nie keje xder laa seberat mne tapi agak keletihan laaa..
myb sbb nie hari frst aku strt kuliah kowt :)
tapi apa pun, pengalaman memanjat tangga pagi td mmg beto-2
terbaek laa beb ! fuhhh ! abes ilng semua rasa gauat aku : )