Kehidupan Sebagai Seorang Pelajar Wireman

Assalamualaikum...
hey korang , sihat ? fulamakkkk rasanya dah hampir 2bln kowt aku tak terjah blog nie.. HAHAHaaaa base laa , sbgai sorang student yang xberapa reti nak bahagi masa mmg mcm gini laa jd nyer =_=
btw ak dah b'jaya tamatkan 9bulan praktikal dgn jayanya...hahaaa dan skrg ak kembali b'gelar student utk 3bulan akhir...insyaAllah dipenghujung bulan Fabruari 2014 nanti ak akn final (;
meh sini ak share sedikit sbnyak pixca pixca bdk kls ak, hahaaa mcm mcm gaya yg ada setelah 9bln xjumpa...apa pun alhamdulillah, rasanya skrg kami semua lebih rapat dan lebih bekerjasama kowt dari sblum nie,..

nie reaksi muka masa kiteorg uat projek frst utk pendawaian menggunakan kondiut pvc,
btw owner si projek nie tgh gelabah sbb projek xm'jadi tyme kiteorg test
tapi still mantain dpt posing kowt dpn camera..
#jiejie #hilme #pakcu

nie laa sbhagian dari bdak2 klas ak.. hohooo bilangan asal 30 org tapi last2 diakhir
praktikal tinggal lagi 24org jep...btw dyoeng semua hantu posing (;

Exam dah tamat.
Tunggu turn one by one nak tangkap gambar pasport
untuk lesen wireman. 

Antara minggu terakhir di ABM.
Masuk kelas boleh santai.


Port lepak setiap pagi,
tepi bengkel wereman sementara tunggu pengajar datang.

Semua kaki posing.
Sebut je jomm tangkap gambo,
semua huru hara tiber. 

#semoga persahabatan yang terjalin diantara kami semua b'panjangan dan utuh..doakan kami semua b'jaya lalui kesukaran dan kesusuahan saat menempuhi final exam nanti ye.... #ABM #wiring #wireman #batch2012/2013
- AKADEMIN BINAAN MALAYSIA WILAYAH TIMUR -
- WIREMAN -



- nk tkar bckgrnd tp xreti -

hey korang , nampak x tajuk kat atas tue ???
 meh sini nak explain lebih detail sikit ea.
sebenarnya dah berbulan bulan terniat kat aty nie
 nak tukar background kat blog kesygan aku tapi tak tau laa plak mcm mana cara nya.. 
alaaa background yang ak pakai skrang nie keler dya putih kekosong sangat laa.
hahaaa bak kata orang putih polos gitu..
 hurmmmm meh klik sini NAMPAK TAK KALER PUTIH POLOS.
eh2 korang yang terbaca entry nie ada tak sesapa 
yang tahu mcm mana cara nak tukar background tue ea ? 
ada pape tuto yg blh dicdngkan tak ?
dah penat kot ak mencari tuto yang berkenaan tapi tak jumpa pun..
ada laa jgk ak b'tanya kat dua tiga orang sang blogger tapi dyorg pun xtahu pape..
hohooo mybe ak bertanya pada org yg salah kowt..*mybe laaa kn !
ak harap sngt ada sesiapa yg sudi huurkan bantuan ye..
heheheee kerjasama anda amat dihargai..
semoga Allah balas dengan seribu kebaikan, InsyaAllah
kbye! out -,-"


- seribu keinginan -

aku ingin menjadi alasan kamu tersenyum,
aku ingin menjadi alasan kamu bangkit di waktu pagi,
aku ingin menjadi alasan kamu bersemangat menjalani hari harimu,
aku ingin menjadi salah satu orang yang kau sebut namanya disetiap doamu kerana di setiap doaku ada namamu..
aku ingin menjadi orang yang pertama kau lihat di waktu pagi,
aku ingi menjadi orang yang terakhir kau lihat di waktu malam,
aku ingin menjadi pendamping setiamu,
aku ingin menjadi kisah terindah dalam hidupmu,
aku ingin bahagia bersamamu,
aku ingin menjadi titik terang dalam kegelapanmu,
aku ingin menjadi jawapan atas segala keraguanmu,
aku ingin menjadi alasan di setiap hari bahagiamu,
aku ingin menjadi ubat penghilang kepenatanmu,
aku ingin menjadi pendoa di saat kau kehilangan arah hidup,
aku ingin menjadi orang yang kamu sayang,
aku ingin menjadi orang kamu cinta,
aku ingin menjadi orang yang kamu tangisi di saat aku pergi meninggalkanmu,
aku ingin menjadi orang yang akan menghapus air matamu disaat kamu disakiti olehnya,
aku ingin menjadi seseorang yang kamu fikirkan setiap hari lalu tersenyum,
aku ingin menjadi seseorang yang setiap malam kau fikirkan sebelum tidur,
aku ingin menjadi seseorang yang kau rindukan setelah bangun dari mimpi indah..


*Ya Allah, tetapkanlah hatiku untuk selalu mengutamakanMu disetiap derai langkahku. AMIN..

- merapu -



3 PERKARA MUSTAHIL DALAM DUNIA!!

-Anda tidak boleh mengira rambut anda
-Anda tidak boleh membasuh kedua mata dengan sabun
-Anda tidak bolh bernafas jika lidah anda berada di luar

ok sekarang masukkn balik lidah anda,pergi sambung buat kerja

Sabar Dan Tabah Melalui Kehidupan Ini

jika ada jodoh kita akan bertemu , buat masa nie biarlah kita berjauhan dulu.
jika benar diriku dicipta untukmu dan dirimu dicipta untukku..
walau sejauh mana , meski selama mana..
kita akan tetap bersatu..
bersabarlah duhai hati..

#tolong jangan paksa ak untuk menerima someone yang tak mampu ak terima ! maaf sbb hati nie masih tak mampu utk menerima kehadiran orang laen. even ak dah kehilangan atok tapi rasa sayang ak tetap utk atok.. even atok dah tak perlukan aku lagi tapi ak akan tetp disini bersama kenangan kenangan yang pernah terhasil antara kami. mybe sng bagi kamu tapi terlalu payah utk ak melupakan bekas kehadiran atok yg pernah wujud dlm aty nie. maaf , ak tak mampu menerima kehadiran org laen kerna hati ak masih menyayangi atok. ak terlalu cintakan dya dan ak sangat bencikan dya ! harap korang faham apa yang aku rasa dan tolong jangan paksa ak lagi ! 


- dpt bby boy -

Assalamualaikum..
hai semua , apa khabar ? sihat ? alhamdulillah.
pada yang xberapa nak sihat tue mahon perbanyakkan makan ubat ye , harap korang cepat sembuh (:
ok ! entry utk kali nie acutally bnyak benda yang nak dishare tapi xtahu yang mene yang patut dishare dulu..
alhamdulillah , 13 ari yang lalu ak baru jep dapat ank buah yang first. baby boy , chumel sngt kowt..
oyeyehhhh serius ak melting giler ngn bby tue.. sayang sangat sangat..
harap dgn kehadiran bby tue ak dan family akan lebih bahagia dan gembira..
semoga kehadiran bby tue memberi seribu satu keberkatan dan kerahmatan buat kami semua..
btw nama bby tue Muammar Khalid bin Muhammad Muammad Gadaffi .*agak pangjang kan !
skrg nie bby tue laaa buah aty kesayangan aku . alhamdulillah dgn kehadiran bby tue , ak makin happy..
tiap hari hanya si bby tue jep yang ade kat dlm kepala aku. si bby tue mampu uat aku lupakan kesemua rasa sedih dan kekosongan di hati (:


#sayang si baby kecik sangat sangat !


- kaki rayap -

oyeyehhhhhh ! hidup nie mcm t'lalu bebas laaa plakk..
start dari raya aritu sampai laaa skrg keje ak asyik merayap jep...
olalaaaaa dari Terengganu ke Seremban..
dari Seremban ke Bahau..
dari Bahau ke Seremban.. 
lebih kurang seminggu lepak Seremban pastu gerak ke Kuantan...
dari Kuantan ke Terengganu..
oich duk Terengganu sehari pastu ke Kuantan..
dari Kuantan ke Terengganu.. dan dari Terengganu ke Kemaman..
saat nie , tyme nie, detik nie ak melepak kat Kemaman...

TAKE NOTE : dah lama blog nie xdiupdate so skli dpt bkk blog rasa mcm kaku plak,. bnyak bnda rasa yg nak di share so mcm xterupdate laa plak..btw selamat mlm blogger (:

- aku cinta Allah -


# Ya Allah , semoga Engkau berkati hidup kami , Engkau terangilah hati kami dengan pelita nyalaanMu, Engkau tuntunlah kami ke arah jalan yang Engkau redhai , Engkau jadikanlah kami umatMu yang soleh dan solehah , semoga diri kami sentiasa berada dekat denganMu... aminn

- relakan jiwa -

Kusangka hidupku
Selamanya kelam

Terbelenggu ikatan tanpa manisnya cinta



Memaksa diriku
Menapaki jalan
Arah yang tak pernah ku mahu dalam hatiku



Kini kau pun hadir
Memberi cahaya
Membangunkan ku dari suramnya mimpi ngeri



Menuntun hatiku ke palung asmara
Seakan ku hidup kembali dari matiku



Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari



Ku Relakan Jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menghidupkan aku
Yang mampu melarutkian setiap sepi hatiku



Hati bukan untuk dimiliki
Tapi untuk dicinta dan mencintai
Kurelakan jiwaku padamu



Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari



Ku relakan jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menhidupkan aku
Yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku



Seandainya waktu
Tak pernah pertemukan aku dengan dirimu
Akan kubiarkan mati hatiku selamanya
Sehingga kau datang membangunkan aku



hey kwn kwn jom kasi pecah..
hey kwn kwn jom kita joget..
ops joget ? giler ke apa memalam buta nie ?
hehee acutly ak pun xtahu apa yang nak dipos utk entry nie..
hehee dah penat aku tapi pastu delt , taip lagi delt lagi then taip lagi dan delt lagi..
taip delt , taip delt , taip delt , taippppp deltttt ...
hahaaa nampak x bertapa tade idea nyer ak mlm nie..
olalaaaa :|
sbnarnya ak blur laa..huhuu
apa yang ada dlm aty ak skrg ea ?
apa yg ak nak dlm idup nie ea ?
hurmmm.. blur ! blur ! blur ! 
ak happy dgn family
ak happy dgn dunia praktikal 
ak happy dgn kwn kwn 
tapi kdng kala hati nie terasa kekosongan
sering kali t'fikir akn kesedihan
sering kali t'fikir akn kisah silam
ak hanya m'harapkan kehidupan yang gembira
ak hanya mahukan kebahagiaan
ak nakkan ketenangannnn
nyte !

- tahniah dik -


hey korang nampak tk pic kat ats tue ?
tue laa mak dn adek keygan ak...
actuly pagi td ak teman mak pegi majlis penutupan
sempena tamat latihan askar wataniah siri 3/2013 adek kesygan aku nie..
alhamdulillah dya b'jaya habeskan latihan selama sebulan tue..
nampak tak ? nampak tak b'tapa hitam legam nyer dya ??
bhahahaaa serius, setelah hampir sebulan tk jumpa dya,
tadi masa tgok dya , ak sendiri pun tak percaya dya dah jd gelap mcm tue..
bdak hitam ! budak hitam ! budak hitam !
hahaa tue laa yg ak pnggil dya tadi..
apa pun tahniah dik ! kaw b'jaya menyahut cabaran yg diberikan..
dan tahniah sekali lagi sbb t'pilih sbgai leader t'baek dan pelatih t'baek keseluruhan !
yeyehhh ! cayahhhh laa dik ! syg kaw lebihh (:
nyte !


- rindu suasana ABM -

pixca nie tyme kiteowg pegi jom heboh awl bln 3 toun lepas..tyme nie kiteorg  bau lagi kat ABM.. konon  aritue nak pegi jln jln jap je ambekaw skali t'paksa overnoght dsbbkan dah lewat mlm.. hahaa nsb baek keesokan harinya cuty..semua boboi's tue bdak clas ak dan yg gegurl's tue roomet ak..

nie plak pixca masa kiteorg pegi KL hadiri jamuan raya berserta alumni ABM under  Kementerian Kerja Raya..ma nie ot nak pegi, semua tgh ecited kot.. smgat tnggu bus , konvoi 6bijik bus..mula2 gerak semua kecoh dlm bus, siap bole karok smbil petik gitar.. sekali masuk highway, semua diam ketiduran.. hahaaa.. sweet sngt tyme nie..

nie laa sbhagian pixca yg kiteorng ambek masa majlis tue.. tuee nampak x aku ayu b'baju kurung.. hahaa dyorng semua xpercaya tume nie ak b'ubah jadi ayu.. siap pakai heal lagi taww... hahaa xpasal2 ak kena perli.. pujian pun dpt laa..

nie plak kerenah kiteowng tyme kat bengkel wireman.. hahaa pantang jumpa camera semua sibuk nak b'gambar.. hahaa apa pun ak b;syukur sbb bdak2 cls ak majoriti sporting habes.. even ak sorang jep gurl kat dlm clas tapi dyorng xde laa nak buli or pinggirkan ak..

nie plak sempat lagi ak ambek sblum lakukan keje2 penyelenggaraan lampu jalan di sekitar kawasan ABM.. tyme nie masa mula2 nak naek stagen mmg ak nervous giler tahap babun.. hahaa tapi sekali kaki melangkah hilang terus raa takut dan gayat.. perhhh best giler kowt.. mmg beto2 m'cabar tahap keberanian aku.. dh laa buat keje tengah panass..

ni laa bhagian muka muka gedix ak kat dlm bengkel kalau tgah kebosanan.. hahaa snap snap dn teru snap..

yahoooooo ak tak takuttt.. huhuuu

last kenangan kiteorg sblum keluar pegi praktikal..tyme nie kiteorng uat bbq kat air terjun sekayu. bayangkan 10 ekor ayam dipotong 4 utk dimakan 28 org.. hahaa mmg t'muntah laa si ayam tue.. di cmpur dgn hotdog.. alhamdulillah tyme nie kiteorng dapat sponser mee goreng dn nasi goreng dari pihak pentadbiran.. haaa dari awal pagi sampai ke petang kiteorng b'kampung kat sini.. walaupun penat tapi kepuasan yang didapati mmg berbaloi..

#tadi tengah tengah tgok pixca kat camera tetiber t'jumpa pixca pixca aku dan bdak2 clas.. haha tetiber plak rindu kat dyorg so ak abadikan rasa rindu tue berserta ica nie kat dlm belog, ruangan hati aku.. alhamdulillah sedar tak edah dah  4bulan kami b'praktikal.. berbaki lagi 5bulan untuk kami dan insyaAllah kami akan kembali m'cipta kenangan di ABM selama 3bulan akhir nanti sebanyak mungkin... huhuu, akhir kata semoga persahabatan yang terjalin diantara kami semua kekal utuh selamanya.. insyaAllah.. nyte ! salam..
:: ABM = Akademik Binaan Malaysia ::

- keje dn hospital -

penat ! penat ! penat !
letih ! letih ! letih !
uwarggggghhhh , bhahahaaa skli dpt landing mmg nikmat giler..
alhamdulillah ak maseh diberi peluang utk terus b'nafas..
ok , utk hari nie seperti biasa aku pegi keje..
mcm2 benda yg aku buat kat tapak projek arini...
 cabut stagen , pasang stagen , hacking dan bla bla blaaa..
oichhh terbaek laaa keje keje aku utk arini..
tapi ape pun ak b'puas aty sngt.. huhuuu
ak dpt kepuasan yg t'sendiri dgn keje keje yg ak lakukan..
ok, ptg td habes je keje aku x terus balek umah mcm kebiasaannya..
utk ptg td, habes je kerja aku terus melencong ke Hospital Kuala Terengganu..
dgn bdn yg letih, ak merewang sorang diri naek lif..
hahaaa kalau dulu aku fobia dan tempat yg diberi nama hospital..
tapi utk tahun nie hilang terus rasa fobia tue.. alhamdulillah dh b'jaya hapuskannya..
ok b'balek kepada hospital tadi..
sbnarnya aku pegi melawat sorang kawan..
hoiiii bkn pakwe ok... tapi makwe...
dah hampir seminggu dya masuk wad, kata nya hujung minggu nie dah dpt balek rumah..
harap harap mcm tue laa ye..
td borak punyer borak, sedar sedar jam dah dekat pukul 7pm kowt..
huhuuu bnyak plak benda yg kiteorng borakkan...
apa pun aku harap kawan aku tue cepat sembuh..
hahaa tue laa bahana yang dya dapat..
org merempit dya pun nak merempit...
org bwk laju dya pun nak jgak bwk laju..
org ke hulu dya plak kelaut..
maka hospital laa jwb nyer...

 

- dunia praktikal -

assalamualaikum..
hey korang, meh dgr ak b'celoteh b'kenaan dunia praktikal..
alhamdulillah dlm xsedar akhirnya dah 4bulan ak b'gelar bdak praktikal..
btw praktikal tue skdar p'kataan jep kowt bagi aku dan dlm erti kata sbnar segala apa kerja yang bos bagi ak tetap kena buat sama seperti dyorng yang laen..
apapun aku happy gembira dan yang seangkatan dengannya..
even ak orang jep gurlz kat tapak projek tue tapi ak xpernah perkecilkan..
hahaaa dlm erti kata laen, dyorng xmemandang rendah kat aku..
apa yang dyorng uat , aku pun uat..
sbgai contoh dyorng panjat siling utk wiring so aku pun join sekali..
dyorng panjat stagen, so ak pun panjat sekali..
kalau nak di ikutkan rasa takut dan gayat tue mmg laa ada,
tapi alhamdulillah setakat nie ak masih mampu atasi segala rasa yang mengganggu ak untuk meneruskan segala kerja.. 
praktikal praktikal jugak
kerja kerja jugak
tapi yang menjadi prob ak skrang adalah b'kenaan buku log..
uwarghhhh bilaa t'ingat kat buku log mesti segala bagai tekanan akn dtg b'timpa timpa..
hehee nak dijadikan cerita, dah 4bulan ak praktikal tapi buku log masih lagi terkontang kanting..
adoiii entah apa benda yang nak dikarang kat dlm tue ak sendiri pun tahu..
kat dlm kepala nie mmg laa banya idea yang nak ditulis tapi sekali ak bukak buku terus ilang semua idea idea yang sedia ada.. hihiii
bak kata si lec ak "sila pastikan buku log kamu semua melebihi 400 helai muka surat depan dan belakang. jadikn buku tue sbgai dairi kamu ketika di tempat kerja.."
ok laa ak pun mls nak merapu panjang b'jela so apa kata korang skodeng sbhagian pixca pixca yang sempat ak ambek ketika kat tapak projek..

nie laa sebahagian daripada kawasan tempat ak kerja.. 

pixca kat atas tue si JANG tengah b'tungkus lumus m'buat sudut 90 dan sudut 45 pada metal trunking..
pixca yg kat bh tue plak si FAIZ tgh b'usaha bengkokkan paip G.I (galvani iron)..

hah ! nie laaa sbhagian daripada hasil kerja si JANG dan si FAIZ

 
pixca nie plak kiteorng tgh b'usaha settlekan laluan untuk cable submin  dan cable cable yg seangkatan dgnnya..
sambil tue kiteorng tgh setting meter untuk proses yg b'kenaan (:
#ak harap ak mampu lalui dan hadapi hari hari mendatang sepanjang tempoh praktikal nie !!!! gogogoooo ICHI , kalau dyorng bole lakukannya so ak pun mesti boleh jugakkk !!!

- kata kata hari ini -

jangan ucap maaf kalau awak sendiri tahu
awak akan ulangi kesalahan yang sama

menikahi orang yang kita cintai adalah satu kemungkinan
mencintai orang yang kita cintai adalah satu kewajiban

ketika kamu mencintai orang yang mampu mengubahmu untuk kebaikan
cintailah dia ketika dia menolak cintamu
lepaskanlah dia..akan tetapi kekalkanlah kebaikan
agar Allah pertemukan orang yang lebih baik untukmu

dalam cinta mesti ada sayang tetapi
dalam sayang tak semestinya ada cinta

jangan jadikan Allah pilihan pertama ketika kita bersedih
dan tiba tiba jadi pilihan terakhir bila kita sedang bergembira


hey korang, jom klik dan join ini

- durjana -

Pada 21 disember yang lalu, Kiki telah menyambut birthday yang ke-5
,setelah habis berparty,dye pown pergi la jumpe ngan mak dye,
di sebelah maknye ade abangnye yang bername Kaka...
mereka bertiga pown berborak,,,,,,,,

Kiki : mak,,nak tanye satu soalan boleh..
mak : erm,,tanyela,,,
Kiki : mak boleh x citer sal ayah,,spanjang kiki idop kiki tak pernah pown jmpe ayah,,
Kaka : haah,,kaka pown same,,
mak : ish,,ape yang korang cakapkan ney,,mak tak fahamlah,,korang da buat keje skola ke blom?
kiki : mak,,janganlah ubah topik,,
mak : ok fine,,mak terus terang,,sebenarnye,,kau brdua ney bkannye adik bradik sebape,,bapak kiki laen,,bapak kaka laen,,
kaka : owh,,tak kisah la tu,,tapi,,mane mereka pergi?
mak : sebenarnye,,mak dah berzina,,hasilnye korang berdua la,,haha
kiki&kaka : owh,,maknanya kami nie anak luar nikah la ye?sampai ati mak,,kami benci mak,,mak memang ahli neraka,,siap bleh glak lagi tuh,,,kitorang serius ney,,
mak : korang ney jangan banyak cakap la,,mak hempuk kpale kau berdua kang,,lagipown kite ney KUCING,,kau berdua bile da matang nnti akan buat perkare same gak,,,bodoh!
kiki&kaka : ouh,,yeke?meowwww..


take note : sekadar lawakk penghibur hati semata-mata. tade kena mengena dgn sesiapa..bkn niat utk memerli atau menyindir ok... hahaaaa ape pun good night kwn kwn...

- gunung senyum -


#merindui kenangan lalu... nyte !

- korban cinta -

korban duit
korang nampak tak air yg mengalir laju ??
hahaa ! rasanya lagi laju kot duet korang yg mengalir.
mana tak nyer bile dpt partner yang tak reti-reti 
nak share, semua korang yang dahulukan.

korban masa
tyme nak pegi dating, menunggu si dya b'siap punyer laa lama.
perhhhh perhabes masa kat situ jep jawabnya.
apa pun sblum korang keluar better
suruh partner korang bersiap sejam lebih awl ye..

korban maruah
hah.. ! yang nie laaa paling bahaya,
 tapi yg nie jgk yg jadi trend skrng.
b'modalkan ayt2 romantika sikit terus
merelakkan diri utk dikorbankan.. bangang!
senangkan mengorbankan maruah dan nilai sebuah cinta
tyme couple. hey korang sedar skit ea, stkat couple mmg
xkemana laa.. kalau nak yakin dan pasti pegi kawen terus laaa..

korban air
hey, jgn fikir bkn2 ler ! *ak lempang laju2 kang..
korban air liur laa akibat m'bebel kat partner..
pantang uat silap sikit habes dibebelnya mcm laa dya
tue elok sangat dan bila dah kena tinggalkan baru laa
korbankan airmata menangisi putus cinta.. huiiii...

korban diri
ni laa korban yang t'akhir..
tatkala dah habes segal pengorbanan yang ada maka
cinta korang pun terpaksa dikorbankan, pastu digoda oleh
setan2 maka korbankan diri adalah jalan terakhir.. *bunuh diri laa tamby !

 

- Sayangilah ibu selagi ia masih ada -

Ketika kau berumur 14 tahun, Ibu ingin tengok rancangan agama sedangkan kau ingin tengok cerita korea.
Sebagai balasannya, kau lempar remote hingga pecah berkecai

Ketika kau berumur 15 tahun, Ibu pulang kerja masih ingin memeluk dan menciummu.
Sebagai balasannya, kau jawab ..apalah mak nii..saya dah besar, rimas laa"lalu lari kunci pintu bilik..

Saat kau berumur 16 tahun, Ibu membenarkan kamu menggunakan komputer ribanya.
Sebagai balasannya, kau menggunakan Komputer ribanya hingga tidak ada kesempatan ia nak menggunakannya.

Saat kau berumur 17 tahun, Ibu sedang menunggu panggilan telefon yang sangat penting.
Sebagai balasannya, kau menggunakan telefon semalaman.

Saat kau berumur 19 tahun, Ibu Mengalirkan air mata menangis di atas kejayaanmu dalam peperiksaan STPM
Sebagai balasannya, kau meraikannya hanya dengan teman-temanmu sedangkan dengan ibu buat endah tak endah saja.

Saat kau berumur 20 tahun, Ibu masih ingin berjalan bersama-sama...
Sebagai balasannya engkau meninggalkan ibu jauh di belakang, malu kalau kawan-kawan tengok.

Saat kau berumur 21 tahun, Ibu memelukmu dengan penuh kesyukuran saat kau lulus pengajian tinggi mu
Sebagai balasannya, kau tanya ibu bila hendak membelikan hadiah untuk mu.

Saat kau berumur 40 tahun, dia menghubungi mu untuk memberitahu ada kenduri doa selamat dan tahlil di rumah .
Sebagai balasannya, kau jawab, “Ibu, saya terlalu sibuk, tidak ada masa terluang untuk balik!”

Saat kau berumur 55 tahun, Ibu sakit tak kebah sehingga memerlukan perhatian mu
Sebagai balasannya, kau hantar dan upah bibik untuk menguruskannya.

Dan hingga suatu hari, dia meninggal dengan tenang..
Dan tiba-tiba di satu ketika kau teringat semua yang tidak pernah kau lakukan untuk gembirakan hati ibu mu..sayangnya dia telah tiada lagi..




P/s : Sayangilah ibu selagi ia masih ada :')

Kisah Hati | Ikhlas Dalam Sebuah Pekerjaan

ak tgok mereka bekerja,
ak tgok suasana dan persekitaran
ak tgok baju mereka dibasahi peluh
namun mereka tetap bekerja dan terus bekerja
ak tgok mereka dimarahi majikan
mereka hanya tunduk mendiamkan diri
ak tgok mereka mengabadikan diri pada pekerjaan mereka
namun kenapa mereka dicaci , dihina ?
mereka juga manusia
mereka ada hati perasaan
ak pandang cara mereka pekerja
ak perhati gelagat mereka
ada dikalangan mereka masih budak mentah
ak tgok mata mereka, hati aku tetibe sayu
mereka seakan keletihan namun tetap meneruskan kerja
kerja tidak mengenal siang dan malam
kenapa mereka dikutuk ? apa salah mereka ea ?
kekadang aku terfikir hina sangatkah mereka ?
padahal mereka uat kerja langsung tak mengacau org laen.
tapi kenapa mereka selalu dikacaw ?
mereka juga ada hak untuk hidup !
mereka dtg secara sah !
 mereka ada permit !
mmg tak dinafikan mybe ada dikalangan mereka yang jahat
tapi kenapa mesti disbbkan nila setitik kita nak buang susu sebelanga ??
jauh didasar hati aku pilu melihat mereka
beribu batu meninggalkan kg halaman,
sanggup berjauhan dgn insan tersyg demi reki yang halal,
bekerja siang mlm tapi langsung tak dihargai.
semoga mereka mampu bertahan
sesungguhnya Allah sentiasa ada untuk melindungi hamba-hambaNya..
okbye ! salam..



- abg misi dan pesakit -

Pesakit: "Abang jururawat, best ke kerja di hospital? Dah lama ke kerja sini?"

Abang misi: "Bolehlah. Nak kata best, ada juga stressnya. Tapi, selama 5 tahun kerja di sini, dapat banyak pengalaman yang bernilai yang orang luar di sana takkan dapat rasa."

Pesakit: "Apa yang best sangat tu? Nurse-nurse lawa-lawa eh?"

Abang misi: "Bukan. Tu tak best. Ada yang lagi best."

Pesakit: "Wah, apa dia?"

Abang misi: "Di sini setiap hari saya lihat pesakit meninggal dunia. Kerja saya uruskan kencing berak mereka, bersihkan mereka hinggalah ke urusan jenazah. Apa yang saya lihat sepanjang saya bekerja di hospital ni, betapa ramainya di antara mereka yang sudah meninggal..sebelum meninggal meminta-minta sama ada dari waris atau jururawat untuk pegang naskhah al-Quran. Ada yang tak boleh baca, ada yang suruh kami bacakan. Ada juga yang tidak sempat sentuh al-Quran, tak sempat baca al-Quran, Allah telah pun mengambil nyawa mereka. Bila dibacakan sahaja al-Quran pada mereka, berlinangan air mata.

Saya lihat betapa orang-orang yang berada di akhir nafas, majoriti nak sangat sentuh al-Quran. Kalau boleh, nak mati dengan peluk al-Quran. Pengalaman-pengalaman yang saya lalui di sini buat hati ini insaf. Sedar satu perkara yang sangat penting."

Pesakit: "Hm. Apa dia?"

Abang misi: "Apa yang kita biasa pegang ketika kita masih sihat, apa yang kita biasa baca dan belai ketika masih hidup gembira tika tak datangnya sakit...itu jugalah yang kita akan dapat pegang dan sentuh di akhir hayat. Jika kita selalu pegang handphone di tangan setiap masa, sibuk dengan gajet di tangan dan lalai kerananya, agak-agak di akhir hayat kita nanti...dapatkah kita sentuh dan pegang al-Quran? Sedangkan tangan kita tak biasa pegang al-Quran, sehari sekali pun susah nak belai dan belek al-Quran apatah lagi membaca atau mentadabburnya...Allah...Allah...

Sungguh, kita dah tak perlu handphone atau gajet di akhir nyawa kita..kita sangat memerlukan al-Quran...barulah kita sedar masa itu apa yang dah kita rugi...Allah..Allah..."

Pesakit: "(menitis air mata.....) Abang..bacakan saya al-Quran...sayatak boleh baca..buta tajwid... "" "

Abang misi tersenyum. Dikeluarkan al-Quran mini dari kocek bajunya...


#Moral of the story banyak2kan lah membaca Al-Quran..Nanti bila mati bukan gajet yang boleh menolong kita tetapi amalan-amalan yang kita buat selama kita hidup..

- baca dan fahami -


Ketika kita mengeluh: 
“eeeiii, aku penat sangat..."
ALLAH menjawab : 
“ Dan KAMI jadikan tidurmu untuk istirehat " (78 : 9)
Ketika kita mengeluh : 
“Beratnya dugaan ni, tak sanggup rasanya aku..."
ALLAH menjawab : 
“ AKU tidak membebani seseorang, melainkan sesuai kesanggupan” (2 : 286)
Ketika kita mengeluh :
“Serabutnyaa..."
ALLAH menjawab :
“ Hanya dengan mengingatku hati akan menjadi tenang ” (13 : 28)
Ketika kita mengeluh : 
“Apa yang aku buat ni semua sia-sia..."
ALLAH menjawab : 
” Siapa yang mengerjakan kebaikan sebesar biji dzarah sekalipun, niscaya ia akan melihat balasannya ” (99 : 7)
Ketika kita mengeluh : 
“ takdak sorang pun yang nak tolong aku..."
ALLAH menjawab: 
“ Berdoalah (mintalah) kepadaKU, niscaya Aku kabulkan untukmu ” (40 : 60)
Ketika kita mengeluh : 
“ Aku sedihh sangat...”
ALLAH menjawab : 
“ La Tahzan, Innallaha Ma’ana. Janganlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah bersama kita " (9 : 40)

 


- pari pari comel dari laut -

Saya adalah pari-pari comel dari laut. Saya berenang tercomel-comel setiap hari. Walaupun saya bertelanjang bulat,tapi saya adalah pari-pari comel dari laut.
Tiada siapa pun akan sampai hati untuk marahkan saya dan memaksa saya memakai skirt pendek sebab saya pandai buat mata bulat-bulat sambil menyengetkan kepala kemudian berkelip laju-laju seperti kepak rama-rama.
            Saya pari-pari comel dari laut. Walaupun saya comel, tapi saya tersisih. Ramai penghuni laut yang memandang saya,tapi tiada satu pun yang mahu berkawan dengan saya.
            Jadi saya banyak menghabiskan masa di celah-celah batu. Sesekali bercakap dengan kuda laut tentang menu pada hari semalam dan berbicara tentang aromaterapi berbau epal yang terjatuh dari kapal walaupun kuda laut cuma reti menjeling.
            Saya pari-pari comel dari laut. Saya suka berenang terkedek-kedek tercomel-comel. Saya suka pasir di dasar laut. Saya suka matahari tengahari yang kelihatan berkilat di tengah laut.
            Tapi saya tiada kawan. Saya hidup bersendiri. Saya bukan hidup berkumpulan seperti ikan-ikan yang lain.
            Apabila ikan jaws jeng jeng jeng mula menjengah dengan renangan berbentuk zik zek, saya jadi takut. Saya tiada kawan untuk tumpang berlindung atau tumpang menyorok di belakang bila saya berasa tidak selamat. Saya harus berenang cepat-cepat menyorok di celah-celah batu dalam keadaan berdebar-debar.
            Dari celah batu saya lihat sekumpulan ikan berenang bersama seperti sayap yang besar. Lari bersam-sama dan menyelamatkan diri ikan jaws bersama-sama sambil ketawa lucu. Gembiranya.
            Saya menangis.
            Saya pari-pari comel dari laut. Tapi saya tiada kawan. Tiada siapa pedulikan saya.
            Saya pari-pari comel dari laut. Tapi semua orang panggil saya ikan buntal.
            Ikan buntal. Ikan buntal. Ikan buntal.
Saya tidak pernah percaya saya adalah ikan buntal. Kerana saya percaya, saya adalah pari-pari comel dari laut.

 

Take Note : jadilah diri sendiri !


- Jumaat itu Indah -

ASSALAMUALAIKUM
salam Jumaat . penghulu segala hari
btw entry nie ak tade idea pun..
saja gedix2 nak menaip jugak
so ini laa mkn dya..
hahaa dari tadi duk taip then padam..taip lagi padam lagi , taip padam taip padam..
ishh ishhhh ak pun xtahu nak tulis apa.. *xtahu nak tulis jgn gedix pegi tulis !
ok laa , pejam celik pejam celik harinie dah jadi hari Jumaat..
Jumaat, penghulu bagi segala hari *sabtu, ahad, isnin, selasa, rabu, khamis
dihari yang mulia nie, dgn keberkatan yang ada
ak nak mohon maaf asat silap salah yang dilakukan secara sengaja ataupun xsengaja
sorry ye kwn2 kalau kata2 dan entry ak yang sblum2 nie agak terkurang bahasa terlebih bicara...
btw tade niat pun nak sakitkan hati sesiapa..
sekadar meluahkan ditulissan apa yang terbuku dihati nie..
ok laaa idea dah tade.. otak kembali beku..
hahaaa ! apa pun bagi kaum Adam jgn lupa Solat Jumaat ye...
tataaa ~ salam !



- tukar tempat praktikal -


tahu plak korang call ckp boss bising ak xdtg keje ye ?? HAHAAaaa kesah plak ak kang, lantak korang laa nak ckp apa janji xmengadap lagi muka plastik korang ! #harap2 cpt dpt tempat baru utk praktikal ak nie (:

hey korang dah baca statment kat atas tue ? HAHAhaaaa gud !
meh sini ak nak story sikit..
ok ok, actuly minggu lepas ari rabu sampai skrg ak tak dtg keje..
hahaaaa ponteng ker ?
well nak kata ponteng tue tade lah sngat,
tapi lebih kepada nak resign terus laa mangkukk !
dah kenapa plak aku nak berhenti ye ??
alaaa suka hati aku laa wehhh..
hahaaa bole ak ckp acm gitu ? :p
tade laaa sbnarnya ada bnyak sbb yang menyokong aku untuk resign nie
kat tempat tue ak asyuk uat Kotak Fius Agihan je.. ishhh dah kalau mcm tue apa yang nak aku tulis kat dlm buku log ? ak praktikal dah 3bln lebih tapi baru sekali masik site opis.. dah tue acmne ??
sikap pekerja pekerja lama kat situ uang agak kurang diajar. ada laa sorang pekerja tue, dulu masa first ak masuk ok laa.. tapi lama2 dya terlebih kurang ajar plak.. puithhh ! suka hati laki bini bapak tiri mak dya je nak marah2 kamu bdak2 praktikal.. apa hak kaw nak marah kiteorang hah mangkukk !
ak benci dgn suasana kerja yang diskriminasi. apa ke patut dyorng tak yakin dgn tahap kecekapan aku. perhhhh mmg ak bengang laaa ! kowang bagi aku uat keje2 yang kat dlm opis, hakikatnya tue bkn keje aku ! dan tue bkn jiwa aku laaa shiallll !
mohon jgn terlalu memandang rendah kat ak ok ! ye, mmg aku gegurl ! kudrat aku mybe xsekuat korang tapi kalangkala idea yg aku bagi tolong laa diambil kita mangkukkk ! sbb rasanya aku nie lebih bijak dari kowang dlm bab2 berfikir ! hahaaaa bangang !
rasanya cukup laa stkat tue dulu aku list ye... ikut aty nie mmg bnyak lagi.. ok btw aku nie suka belajar dlm hidup.. disbbkan aku xtahu lah aku belajar tapi disbbkan perangai korang nie lahhh pembelajaran aku terbantut !
ak mmg xpandai sbb tue aku nak belajar sampai pandai tapi korang xbagi aku cuba so sampai bila ak nak berada didalam kebodohan sengal ??? 
setelah berpuluh ribu kalai aku berfikir, so aku tekad utk resign ! lantak laaa dyorng nak cakap apa yang penting ak tahu mana hala tuju aku... 
ok laaa kowang sory terkasar bahasa terlanjur kata ye.. hahaaa, thanks jgk sudi baca. so skrg aku nak gerak dulu.. doakan aku dapat cari tempat praktikal baru dlm masa terdekat je.. sbb praktikal aku berbaki 6bulan lagi nie... hahaaa tata syg's.. salam !


- untuk kamu tahu siapakah aku.. -

aku ingin m'jadi alasan kaw tersenyum saat kamu bangkit diwaktu pagi dan b'semangat m'jalani hari hari kaw..
aku ingin m'jadi seseorang yang kaw fikirkan sebelum kat tidur dan seseorang yang kaw rindui setelah bangun dari tidur..
aki ingin m'jadi salah satu nama yang sentiasa kaw sebut dlm setiap doa, kerana setiap doaku ada nama kaw..
aku ingin m'jadi orang pertama yang kaw lihat di waktu pagi dan yang t'akhir diwaktu malam..
aku ingin m'jadi p'dampingmu. m'jadi kisah t'indah dalam hidup kaw dan meniti bahagia bersama kaw..
aku ingin m'jadi titik terang dalam kegelapan kaw dan jawapan atas segala keraguan kaw..
aku ingin m'jadi alasan disetiap hari bahagia kaw, ubat penghilang kepenatan kaw dan pendoa saat kaw hilang arah hidup..
aku ingin m'jadi bayangan yang mengiringi langkah kau dan selalu menemani kemana kaw pergi..
aku ingin m'jadi seorang yang kaw sayangi, kaw cintai dan yang kaw akan tangisi disaat ak pergi meninggalkan kaw..
aku ingin m'jadi insan terbaik yang dipilih Tuhan untuk bersama kaw..
aku ingin m'jadi orang yang akan m'hapuskan airmata kaw disaat kau disakiti oleh orang lain..
aku ingin m'jadi orang yang setia mendengar setiap keluh kesah kaw dan selalu menemani kaw disetiap suka dan duka..
aku ingin m;jadi seseorang yang kaw fikirkan setiap hari sambil tersenyum..
aku ingin m'jadi sebuah mimpi dalam tidur kaw..
aku ingin sekali m'jadi makmum dalm setiap solat kaw dan mencari keredhaan-Nya..
aku ingin m'jadi seseorang yang sentiasa berterima kasih kepada Tuhan, kerana memiliki hati kaw..


adakah aku mampu berpeluang untuk menjadi semua ini dalam hidupmu ??

- i'm tired -

i'm tired of crying
i'm tired of yelling
i'm tired of being sad
i'm tired of pretending
i'm tired of being alone
i'm tired of being angry
i'm tired of feeling crazy
i'm tired of feeling stuck
i'm tired of needing help
i'm tired of remembering
i'm tired of missing things
i'm tired of being different
i'm tired of missing people
i'm tired of feeling worthless
i'm tired of feeling empty inside
i'm tired of not being able to just let go
i'm tired of wishing i could start all over
i'm tired of dreaming of a life i will never have
but most of all, i'm just tired of being tired

 

- klik aienlieyrusli utk dgr lagu pebret -


- pegangan kita berbeza -


 
kita sama sama menyayangi
kita sama sama merindui
kita sama sama berjanji
namun akhirnya janji tidak tertunai
ak pergi membawa diri
kaw makin dekat mencari
apa yang mesti aku lakukan
tahukah sedalam mana hati ini
tahukah sbnyak mna rindu ini
namun ak pendamkan semua itu kernamu
sampai bila harus hidup dlm kepalsuan
mana mungin kita bersama
persoalan itu tade penyelesaian
aku terlalu menyayangi agamaku
katanya kaw menyayangi agama kaw
syg, aku rela kehilanganmu dari kehilangan Penciptaku
aku mmg menyayangimu namun aku lebih menyayangi-Nya
sesungguhnya cintaku untuk-Nya melebihi cintaku untuk kaw
Dia selalu ada saat aku gembira dan berduka,
Dia tahu apa yang aku perlukan dlm hidup ini
mybe Dia menemukan aku dgn kaw supaya
aku berfikir dgn lebih matang lagi..
maafkan aku !
 takkan sesekali aku gadaikan agamaku demi cinta kita


Dari Sayang Menjadi Benci Kerinduan

separuh nafasku
kuhembuskan untuk cintaku
biar rinduku sampai kepada bidadariku
kamu segalanya tak terpisah oleh waktu
biar bumikan menolak ku tetap cintakamu
biar mama mu tak suka
papa mu juga melarang
walau dunia menolak ku tak takut
tetap ku katakan ku cinta dirimu
kerana hamu bintang dihatiku
tak kan ada yang lain
mampu goyahkan rasa cintaku padamu
sudah jgn kau usik lagi cinta yang tertanam dihati
akanku bawa sampai mati ~


- sayang jangan melebih bimbang nanti kebencian yang bermukin dikemudian hari -

- kawan mukabuku -

ASSALAMUALAIKUM
hai korang, meh sini baca ak punya entry..
nampak ak tajuk besr kat atas ? 
yes ! ak nak story bout kwn fb..
utk stkat nie rasa2nya ak dlm kategori
peramah jugak laa kowt kat fb tue..
*perasan ! perasan ! elo xperasan ok tapi tue hakikat ! hahaaa
tiap kali ak on9 mesti ak akn tegor kwn2 yg kat dlm tue..
even xknl dyorg tapi komen2 laa jgk status dan
pape je laa yg dyorg update..
ok b'balik pada tajuk di atas,
uts stkat nie rasanya hanya dua org kwn fb yang aku agak rapat..
*yg laen tue b'kwn laa jugak tapi tade laa smpai nak sharing prob

chiqqueolen Chiq a.k.a ciku
citernya aku bole rapat ngn si ciku tue acm nie. setahun lepas, ada laa satu mlm tue si ciku antr im kat ak suruh ajar acmne cara nak guna ikon2 yang ada kat chatt.. hahaa ! time tue ak pun kaget, bukan laa pandai sngt tapi jst ajar apa yg aku tahu tue bole laaa.. so koteowng pun sembang punya sembang, borak punya borak, tetiba rasa mcm dah lama knl.. hahaa ! nama ciku tue aku yang bagi kalau korang nak tahu.. hahaa ! sejak dari aku knl dya sampai skrg aku teringin giler nak mkn buah ciku tapi xdapat2 lagi.. uwarggghhh mengidam kowt !.. hajat xkesampaian lagi nie..sejak aritu aku ngn si ciku nie jadi ngam..dh terlekat ak pnggil dya ngn pnggilan 'ciku' dn dya plak pnggil aku ngn pnggilan 'cikgu'..apa prob kitaorg akn share sama2.
.*tapi tade laa semua prob ok !  The End

eiffel aikie a.k.a kecik
dgn si kecik nie plak aku rapat sbb ada satu mlm tue aku komen laa wall dya.. kat blkng komen tue aku tulis p'kataan 'bha' . hahaaa ! pastu dya eply laa tnya aku nie org sabahan ke ? start dari situ kiteorg duk sembang sembang pot pet pot pet, terus jadi kawan.. dari komen wall, kiteowng sambung chatt kat im plak kasi privet sikit.. dari situ laa kiteowng jd geng.. hahaaa.. baru2 nie si kecik nie nak final, dan dlm masa yg sama dya ada prob sikit ngn kesygan dya.. so aku sbgai kwn ada laa bagi nasihat sepatah berkata kata dan sokongan utk dya tak down time musim final nie.. kalu kowang nak tahu aku ada janji dgn si kecik nie, nnt kalau dya dpt dekan sem nie , insyaAllah ak akn belanja dya mkn coki2 ! hey2 kowang jgn perli coki2 ak ok. tue coki2 yg ikhlas dari hati utk seorang sahabat * cewahhhhhh   The End

take note : dunia kami b'beza dgn dunia korang. cara hidup kami berbeza dgn cara hidup korang. aku sedar bkn semua org boleh terima cara hidup kami. tapi apa yang penting kami bahagia dgn cara kami. apa org nak cakap langsung kami xpeduli asalkan kami tahu senakal kami maseh berakal. terkadang kala ada mulut yg mengata kami, ada mata yang memandang serong dgn jalan hidup kami, tapi kami tetap kami ! hahaaa ! harap kowang b'fikiran positif ye stelah tahu cara hidup aku acmne. pisttt , jangan serik plak ye nak berkwn dgn aku ! HAHAaaaaa. ok bye ! salam..

- klik KECIK dan CIKU utk melihat pixca mereka -