Nor Ain Rusli
Nor Ain Rusli

BAGAIMANA NAK MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSAORANGAN | Heart attack

Assalamualaikum


Ekoran dari gejala serangan jantung ketika sendirian yang  semakin serius . Minta maaf..utk info penting yg melibatkn nyawa....

Berilah 2 minit anda utk membaca tips penting ini yg diterjemah dari text asal berkenaan dgn BAGAIMANA NAK MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSAORANGAN:-

Katakanlah kita bertolak blk ke rumah pd jam 7:25 mlm bersaorangan setelah seharian bekerja mencari rezeki. Pada ketika itu anda berasa amat letih, gundah gulana dan kecewa. Tiba2 anda merasa sakit yg amat sgt di dada membawa ke tangan dan rahang anda. Perjalanan terdekat kerumah sakit lebih kurang 5km dari rumah anda. Malangnya anda tidak yakin mampu bertahan sejauh itu. Anda telah dilatih ilmu CPR tetapi tidak dilatih utk kegunaan keatas diri anda.

CARA MENYELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSAORANGAN.

Memandangkan kebanyakan mereka yg menerima serangan jantung tanpa menerima sebarang bantuan dan mula nk pengsan mempunyai hanya 10 saat sebelum pengsan.

Walaubagaimanapun mangsa boleh membantu diri dgn batuk sekuat mungkin. Setiap kali batuk hendaklah diselangselikan dgn menarik nafas panjang. Batuk tersebut hendaklah mendalam dan berpanjangan sehingga terasa di dada

Bernafas panjang dan dalam dan batuk hendaklah diulang setiap 2 saat sehingga bantuan tiba atau sehingga terasa dpt bernafas spt sediakala.

Bernafas panjang akan membantu memasukka oksijen kedlm jantung dan batuk mendalam membantu mengpam jantung dan memylihkan perjalanan darah. Ia juga membantu mengembalikan degupan jantung spt sediakala. Ini membolehkan mangsa tiba ke hospital. Insya Allah ia akan dpt membantu menyelamatkan nyawa.


Take Note : Tip ni sebenarnya aku dapat dari salah sebuah group ws... saja nak kongsi-kongsi dekat sini... manalah tahu serba sedikit dapat menolong mereka yang memerlukan. Apapun jaga diri.. jaga kesihatan.. amalkan gaya hidup yang sihat untuk ke arah hidup yang lebih baik. Semoga diberi kesihatan yang baik.
Semoga bermanfaat

4 ulasan

  1. penting kan..sekrg muda2 pun boleh ada masalah jantung ..

    BalasPadam
  2. Lebih baik berteman...
    Thank info dik..
    Penyakit jantung nie memang penyakit keturunan kan

    BalasPadam