Nor Ain Rusli
Nor Ain Rusli

Khasiat daging kambing


Mereka yang berpangkat doktor menyarankan kita supaya mengelakkan dari memakan daging kambing kerena daging kambing boleh menyebabkan badan panas.

Ada juga doktor yang menyatakan kandungan lemak dan kolesterol pada daging kambing tinggi serta seringkai daging kambing dituding sebagai penyebab darah tinggi dan sakit jantung.

Sebenarnya, daging kambing adalah makanan kegemaran Rasulullah S.A.W. Setiap sunnah nabi mesti ada kelebihannya. Oleh kerana orang barat tidak mahu kita ikut sunnah nabi, pelbagai kenyataan mereka keluarkan.

Tetapi hakikat sebenarnya banyak manfaat, khasiat dan kesan daripada daging kambing sama ada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi kambing.

- Daging kambing adalah daging yang paling baik.

Kajian dari Persatuan Jantung Amerika menyatakan, daging kambing baik untuk  mereka yang mempunyai masalah berkaitan jantung. Ini disebabkan daging tersebut tinggi kualiti proteinnya dengan nisbah kandungan lemak yang sihat.

Struktur molekul daging kambing yang berbeza menjadikan daging kambing lebih mudah dihadam. Ia juga amat sesuai untuk mereka yang menjaga kesihatan. Bukan setakat itu sahaja, malah jika dibandingkan, daging kambing mengandungi zat besi dan kandungan potasium yang rendah kandungan mineralnya.

Dagingnya lebih pejal dan lebih rendah kalori daripada daging lembu dan ayam tanpa kulit. Kesemua asid amino yang diperlukan ada di dalam daging kambing.

- Pengurai kolestrol tepu

Daging kambing yang rendah kandungan protiennya menjadikan ia terkecuali daripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan permakanan yang tidak sihat.

Ikatan kolestrol tepu boleh dielakkan sekiranya Omega 3 terdapat di dalam darah, tetapi Omega 3 tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan hidrigen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan ikatan hidrogen dan karbon  (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam badan tidak bileh diurai dengan sebarang bahan melainkan dengan kolestrol kambing sahaja.

Vitamin C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein boleh mengakibatkan pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia diserap oleh darah. Sekiranya kandungan kolestrol tepu jenis ini banyak terdapat didalam darah, ia boleh mengakibatkan masalah jantung.

Sodium yang digunakan untuk mengawet daging serta untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat daging burger.

Selain itu memakan makanan yang tinggi protien yang dicampur dengan perasa makanan seperti MonoSodium Glutamat (MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. ia boleh dipam naik ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia boleh menyebabkan strok.

- Pencegah penyakit darah tinggi dan obesiti

Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isi padu rdarah seperti pening.

Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi.

Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.

Lemak di bawah permukaan terbentuk akibat kolestrol yang gagal dicerna oleh hati. ini akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan) jika terdapat dalam jumlah yang banyak. Penyakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing.

Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.

- Mencantikkan kulit

Vitamin C semulajadi yang tidak teroksida juga terdapat dalam daging kambing. Vitamin C tidak teroksida amat pentin untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu serta mencantikkan kulit.

Pengambilan protein yang secara berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan mengakibatkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah cahaya matahari.

Vitamin C daripada daging kambing akan memberikan lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.

Mengamalakan memakan daing kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih putih dan cantik.


Take note : Info ni dikongsi oleh seorang kenalan saya dalam grop ws. Saya tertarik dan rasa terpanggil untuk dikongsikannya disini. Semoga bermanfaat untuk kawan-kawan.


3 ulasan

 1. Wahhhh.... Tertarik dengan point #boleh mencantikkan kulit tu....

  Harap daging kambing dapat membantu segala masalah kesihatan tubuh badan.

  BalasPadam
 2. alhamdulillah..terima kasih perkongsian info ya..lazimnya doktor memang tidak galakkan pesakit darah tinggi atau gout untuk makan daging kambing..

  BalasPadam
 3. mungkin ini juga menjadi penyebab kenapa daging kambing ni mahal ... hohohoh

  BalasPadam