Nor Ain Rusli
Nor Ain Rusli

Tips Yang Membantu Anda Atasi Masalah Berdengkur Semasa TidurTidakkah anda benci apabila anda mempunyai pasangan yang berdengkur semasa tidur? Atau, anda orang yang berdengkur dan pasangan anda tidak boleh tahan? 

Cuba tips-tips yang menakjubkan ini, anda pasti berhenti berdengkur dan semua orang boleh tidur dengan aman sepanjang malam.

Guna Beberapa Bantal

Lebih banyak udara yang melalui di kerongkong semakin kurang seseorang itu akan berdengkur. Cuba letakkan beberapa bantal di bawah kepala anda sambil berbaring disisi kerana ini bukan sahaja akan membuat tidur anda lebih selesa malahan ianya juga dapat membantu anda bebas dari dengkuran.

Terdapat juga bantal khas yang anda boleh beli dimana ianya dicipta dengan mempunyai kontur di bawah leher untuk orang yang berdengkur. Fungsi Kontur ini adalah untuk membuka kerongkong anda semasa tidur.

Secara umum ianya direka khas untuk membantu masalah berdengkur tidak kira di mana kedudukan pendengkur itu tidur.

Namun bantal ini agak mahal dan adalah lebih baik akan melakukan penyelidikan sepenuhnya sebelum anda membuat keputusan untuk membelinya.

Dapatkan Jalur Hidung (Nose Strips)

Bukan sahaja jalur ini berkesan untuk ramai orang malahan ianya juga murah. Tidak perlu menggunakan jalur tersebut di siang hari anda hanya perlu memakainya sewaktu hendak tidur. Apabila digunakan, jalur membantu lubang hidung terbuka luas dan mampu bernafas tanpa halangan secara langsung menghentikan dengkuran.

Menyanyi Atau Membaca Quran Dengan Berlagu

Ya, menyanyi atau membaca Quran dengan berlagu boleh membantu anda berhenti berdengkur. Apabila anda menyanyi atau membaca Quran dengan berlagu secara langsung anda sedang melakukan senaman otot kerongkong anda.

Anda menggunakan otot tersebut setiap hari samasa bercakap tetapi otot tersebut akan berkerja lebih kuat lagi apabila anda menyanyi atau membaca Quran dengan berlagu.

Ini adalah otot sama yang digunakan apabila seseorang itu berdengkur. Jika otot tersebut lemah anda mungkin lebih cenderung untuk berdengkur.

Akutekanan (Akupunktur Semula Jadi)

Akutekanan dikenali sebagai cara alternatif untuk penyembuhan bagi orang-orang yang mempunyai masalah berdengkur.

Kuncinya adalah tekanan pada jari anda. Dengan mengenakan tekanan kepada jari anda mekanisme yang menyebabkan pendengkuran akan dihalang. Anda boleh berjumpa dengan pakar-pakar seni akutekanan untuk mendapatkan rawatan tersebut.

Satu lagi pilihan ialah dengan memakai alat yang menghasilkan tekanan pada jari kecil anda sepanjang malam.

Jangan Mengambil Pil Tidur

Tidak kira betapa buruk masalah pendengkuran anda, pastikan anda tidak menggunakan mana-mana pil sama sekali.

Tujuan pil bukan untuk membantu anda berhenti berdengkur, ianya hanya untuk merehatkan badan anda.

Cara terbaik adalah dengan mencari punca masalah yang menyebabkan anda berdengkur dan cuba salah satu tips di atas.


korang rasa, korang berdengkur tak?4 ulasan

 1. WAHH BRU TAHU PASAL SENAMAN KERONGKONG.. THKS SAHRE

  BalasPadam
 2. baru tahu dengan menyanyi atau membaca al quran kerongkong menjadi lebih baik...

  kita juga disarankan membaca alquran sebelum tidur...setidak-tidaknya surah al-mulk

  BalasPadam
 3. termasuk juga dengan AM..
  Tambah2 lagi bila badan terlalu penat..boleh lawan dengkur la..

  Ikhlas dari
  AlongMisuari.com

  BalasPadam