Nor Ain Rusli
Nor Ain Rusli

Cara mencuci kemaluan dengan betul

Cara mencuci kemaluan dengan betul.
===============================Sememangnya, kita mencuci dengan bersih tapi bersih bukan bermakna cara kita tu betul.

Penting untuk kita pastikan diri kita bersih terutamanya di bhgian sulit. Selain untuk menjaga kesihatan ia juga penting untuk memastikan amal ibadat kita seharian diterima.

Kenapa penting untuk kita bersihkan kemaluan kita dengan betul? Ramai orang merasakan diri mereka cukup bagus dengan banyak amal ibadah, bersedekah dan lain lain tetapi masih tidak terlepas drpd azab api neraka.

Saidina Abu Bakar pernah hendak menymbhyangkan mayat seorang lelaki tetapi tiba2 tersentak dengan suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan lelaki itu. Lalu disuruhnya org membukanya.

Alangkah terkejutnya apabila seekor ular sedang melilit kepala kemaluan mayat lelaki itu. Saidina A.Bakar mencabut pedang lalu menghampiri ular tadi untuk membunuhnya.

Tetapi ular itu tiba2 berkata-kata, "Apakah salah ku kerana aku diutus oleh Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan”.

Diselidiki amalan lelaki itu semasa hayatnya, jelas dia merupakan orang yang mengambil ringan dalam hal menyucikan kemaluannya setelah selesai membuang air kecil.

Jadi macam mana kita nak bersihkan diri dengan cara yang betul? Lelaki dan wanita berbeza caranya. Bukan basuh sekadar dengan air dan asalkan bersih je.

Ada caranya….

Lelaki :

Slps membuang air kecil, disunatkan berdehem dua atau tiga kali supaya air kencing betul betul sudah habis keluar. Lepas itu urutlah kemaluan dari pangkal ke hujung beberapa kali sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran. Kemudian basuhlah dgn air sebersihnya.

Wanita :

Apabila membasuh kemaluannya, pastikan dicucikan bahagian dalam dengan menjolok sedikit dengan jari dan dipusing-pusingkan semasa dilalukan air bersih.

Bukan dengan hanya menyimbahkan air semata-mata. Jika dengan melalukan air sahaja ia tidak membersihkan bahagian dalam kemaluan wanita yang berbibir-bibir itu.

Betul atau tidak cara kita selama ini? Kalau yang tak betul tu jom sama sama betulkan supaya diri kita bersih dengan cara yang betul. Dijanjikan neraka utk mereka yg tidak menyucikan diri dengan sempurna baik hadas kecil/hadas besar.

Rasulullah bersabda : "Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yg mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala..moga semua memperolehnya.

Sila Share. Jangan malu untuk kongsi ilmu agama.

7 ulasan

 1. terima kasih diatas perkongsian..jom sama- sama menjaga kebersihan alat intim kita..sekarang pun dah macam- macam penyakit kan...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tahu tak pe kaksa. Semoga kita dihindari dari segala kemudaratan tu

   Padam
 2. Terima kasih perkongsian ini ya...

  BalasPadam
 3. terima kasih atas perkongsian.

  BalasPadam