30 Mac 2017

PENCARIAN BLOGLIST APRIL - JUN 2017
Assalamualaikum.
Dengan segala hormatnya Cik Kejupenyet menjemput bloggers sekalian join
PENCARIAN BLOGLIST APRIL - JUN 2017 💖 . 



Syarat- Syarat Penyertaan

1. Sila ikut syarat dengan jujur

2. Follow blog babyshambles  

3. Like page FB Blogbabyshambles

4. Buat satu enteri bertajuk "PENCARIAN BLOGLIST APRIL - JUN 2017" dan linkkan ke SINI

5. Tinggalkan link anda di kotak ruangan komen dalam entri ini sahaja

6. 10 blog bertuah akan ditentukan melalui random.org

7/3/2017 - 30/3/2017

19 Mac 2017

Rahsia Wanita Mengekalkan Keayuan..

1) Menjaga kejelitaan semulajadi (natural beauty) dengan tidak memakai bahan-bahan luaran tetapi menjaga emosi, fizikal dan mental. Gunakan masa untuk perkara yang berfaedah dan tentukan wawasan secara objektif, jangan banyak angan-angan. Tidur awal setiap malam dan bangun awal setiap pagi untuk solat subuh. Jangan tidur siang hari.

2) Menjaga suara. Latih diri bercakap dengan nada yang lembut, tidak sengau atau suaranya terlalu kuat.

3)Menjaga cara berkata-kata. Biasakan menggunakan perkataan yang melambangkan keluhuran budi seperti 'tolong' serta 'minta maaf'. Jangan gunakan perkataan yang terlalu beremosi seperti bosan, sakit hati, menyampah, benci dan sebagainya kerana ia akan menyebabkan muka jadi berkerut dan masam.

4) Menjaga kulit. Keebrsihan sentiasa dijaga. Makanan yang berupa ulam-ulam yang wangi serta sayuran dan buah-buahan segar patut selalu dimakan. Gunakan sabun yang tidak merosakkan kulit.

5) Menjaga muka. Tangan perlu sentiasa bersih dan lembut. Jangan gunakan bedak yang bukan-bukan. Selalu menggunakan bedak sejuk untuk menjaga kulit muka. Jangan banyak berangan.

6) Menjaga rambut. Ia mahkota kejelitaan gadis. Bersihkan rambut tapi jangan terlalu kerap. Bila bersikat, ulangi sikatan ke seluruh bahagian kepala 100 kali untuk menjadikan rambut subur dan berkilat. Ramai lelaki suka pada gadis berambut panjang tapi kemas.

7) Menjaga cara berberjalan. Latih cara berjalan. Jauhi dari berjalan mengengkang atau tangan terlalu dihayun. Langkah jangan terlalu besar. Berjalan jangan terlalu laju. Badan jangan terlalu membongkok atau tegak. Leher jangan terteleng (senget sebelah). Muka elok ditundukkan sedikit.

8) Menjaga gerak-geri. Bila duduk di atas lantai duduklah dengan cara bersimpuh. Kalau duduk di atas kerusi, eloklah sila panggung. Jangan mengangkang. Tangan jangan terlalu digerakkan bila bercakap. Cara bergerak biarlah lemah-lembut.

9) Menjaga senyum. Latihlah senyum jangan tersengeh. Tutup mulut bila ketawa. Ketawa secara sederhana. Selalu senyum tapi untuk tujuan baik.

10)Menjaga mata. Mata janganlah terlalu liar memandang sekeliling. Tundukkan mata dan memandang hanya kepada apa yang sedang anda hadapi. Jangan terlalu kerap mengerdipkan mata. Usah terlalu kerap menjeling walaupun kepada buah hati anda.

11)Menjaga kehormatan. Sentiasa bertemankan ibu atau saudara bila keluar. Minta izin ibubapa. Pakaian sopan. Pulang seawal mungkin.

12) Menjaga sikap. Taat beragama. Jangan bohong. Jauhi dari merungut. Jauhi dari menjadi amat cerewet dan jaga hati orang lain.

Credit : Mingguan Wanita

17 Mac 2017

Detox Tea Medina Desire
SLIMMING DETOX TEA (17 SACHET/TEABAG)
.
✔Slim your body
✔Reduce Flabby /Bloated Stomach/Tummy
✔Reduce) your Blood Sugar Level ✔Reduce or eliminate Diabetes
✔Reduce High Blood Pressure
✔Reduce or eliminate Gout/High Uric Acid Reading
✔Reduce High Cholesterol
✔Reduce or eliminate Obesity
✔Reduce gas/wind in your body ✔Reduce other internal and external  problems in your body
.

Note: EVERYONE can consume this tea EXCEPT PREGNANT MOM.
.
.
KAKI CANTIQ TEA (SLIM LEG) (17 SACHET/TEABAG)
.
✔Reduce inches from your thighs and arms
✔Eliminate excessive water in your body ✔Improve your digestion/urination system
✔Help in inch loss
.

CAN'T BE CONSUMED :-
.
1. Pregnant Mom
2. During confinement (If breastfeed only)
3. Breastfeeding Mom
4. Low blood pressure person

Ingredients: [ Kakicantiq Tea@Slim Leg Tea ]:
Dry herbs 100% no chemical. 4 ingredient verbena lemon grass etc. 100% Natural Ingredients & Safe
.
[ Slimming Detox Tea ]
Cassia vahl. Dry herbs 100% no chemical. 100% Natural ingredients & Safe 👇🏼👇🏼👇🏼 .
SLIMMING DETOX TEA ™ : RM15
KAKI CANTIQ ™(SLIM LEG) : RM25

To Order : 📱☎📞WhatsApp For Fast Response
013 6462960






Kelebihan teatox by Medina Desire
KELEBIHAN Teatox by medina desire ?
.
😘Menghalang pembentukan lemak
😘Mengurangkan dan mengawal selera makan
😘Mengurangkan kolestrol
😘Meningkatkan tenaga
😘Menukarkan lemak kepada tenaga
😘Melangsingkan tubuh
😘Meningkatkan aktiviti penghadaman
😘Menyeimbangkan kandungan gula dalam darah
😘Membantu memproduksi kolagen
😘Meningkatkan metabolisme
😘Agen awet muda
😘Membantu mengempiskan perut
😘Membantu mengawal nafsu makan
😘Melindungi kulit
😘Menyegarkan kulit
😘Menguatkan Jantung
😘Melancar trafic usus
😘Mengatasi masalah sembelit
😘Membuang angin
.
.
Sekarang Anda memang PERLUKAN teatox by medina desire yang mampu membantu menyelesaikan masalah anda. Hanya perlu Minum dan setiap hari amalkan nya, dan rasai kesannya
.
JOM LA CUBA #detoxtea ni timbang berkilo turun oke. .
JANGAK KATA ADIK TAK PAYUNG
.
HANYA RM40!!!!!
HANYA RM40!!!!!
HANYA RM40!!!!!
.

nak tak??? kalau nak cepat² lah ws +60136462960
sekarang!!!!
.
SEMENTARA STOK MASIH ADA




Testimoni Pengguna Tea Medina Desire
Perut kempis , peha pun mengecil😍
Siapa kata teh murah tak berkesan? Kita dah ada ribuan testimoni pengguna TEH MEDINA DESIRE. Bermodalkan RM15, kite dapat mcm-ii khasiat dan kebaikan. Tanpa perlu diet berat, tanpa ambil pil kurus, cukup dgn minum TEH MEDINA DESIRE ni.
.
Kenapa TEH BY MEDINA DESIRE ni berbeza daripada teh lain? TEH kami tidak dibeli pukal/ secara borong dgn supplier lain. TEH kami diproses sendiri oleh founder. INGREDIENTS kami 100% herba dan berbeza daripada TEH lain.
.
TEH kami diiktiraf sbg TEH NO 1 UNTUK KECILKAN PEHA DAN KAKI pertama di MALAYSIA. Billboard MEDINA DESIRE sudah berada di seluruh Malaysia.
.
SLIMMING DETOX TEA (RM15)
.
Mengempiskan perut, melawaskan pembuangan air kecil dan besar, merawat gout, mengawal gula dalam darah, menstabilkan hormon, melancarkan period, merawat senggugut, merawat obesiti dan membuang lemak
.
KAKI CANTIQ LEGSTEA (RM25)
.
Membuang lebihan air dalam badan, merawat masalah gemuk air, mengecilkan peha dan lengan, mengawal selera makan dan membuat kita rasa kenyang.
.
Kedua dua tea untuk penggunaan sebulan. Slimming detox tea (malam) dan kaki cantiq legstea (pagi)
.
HANYA RM40 untuk set combo💕
.
Whatsapp www.wasap.my/60136462960







Kenapa Kita Perlu Detox & Pentingnya Detox
KENAPA KITA PERLU DETOX & PENTINGNYA DETOX ✨

Setiap hari kita terdedah dengan radikal bebas, pencemaran udara yang tercemar, racun dan serangga perosak, pengambilan ubat-ubatan, stress, merokok / terdedah dengan asap rokok, makanan yang diproses dan juga pemakanan yang tidak seimbang pada zaman moden ini meninggalkan lebih banyak kesan negatif kepada sistem badan dan LONGGOKAN TOKSIN banyak terkumpul dalam tubuh badan kita.

Sepanjang proses detoksifikasi, organ-organ dalam tubuh badan membuang toksik berbahaya yang terkumpul di dalam badan kita sekian lama. Jangan salah sangka ye, walaupun seseorang itu kelihatan kurus dan sihat, tidak semestinya badannya tidak mempunyai toksin.

Pendedahan kepada pencemaran dan gaya hidup menyebabkan tubuh badan kita mengumpul toksin yang tidak berguna dan sekiranya tidak detox, toksin yang terkumpul boleh meninggalkan kesan yang buruk pada badan.

Dengan detox akan membantu menyingkirkan bahan-bahan yang tidak berguna di dalam badan serta mengembalikan tubuh dalam keadaan sihat. Jika toksin tidak dihapuskan, boleh menyebabkan kerosakan dalam badan dan berpotensi menyumbang kepada pelbagai gejala dan penyakit kronik.

macam mana nak detox????
senang saja.. rendam & minum #MedinaDesire detox tea ajer 😉




Bahaya Badan Penuh Toksin
BAHAYA BADAN PENUH TOKSIN
=================================
Siapa cakap hanya orang bertubuh gempal sahaja badan penuh toksin???  Si kurus keding tak ada toksin..  meh sini kita baca sikit info tentang BAHAYA BADAN PENUH TOKSIN.

➡Toksin adalah bahan buangan beracun didalam tubuh kita. Jika tidak dibuang, akan menjejaskan kesihatan anda. Ianya mustahil untuk mengelak daripada toksin ni kerana ia berada dimana-mana sahaja.

➡ Dalam udara, makanan, minuman yang kita ambil hari-hari terdedah dengan toksin. Kita juga terdedah kepada toksin dalaman iaitu sisa metabolik yang dihasilkan dalam badan disebabkan faktor tekanan hidup dan cara pemakanan yang tidak seimbang.
.
macam mana nak kenal pasti badan kita ada toksin yang tinggi/berlebihan?
.

8 TANDA-TANDA TOKSIN BERLEBIHAN DALAM BADAN
==============================

⛔Sering rasa penat, tidak bertenaga, sakit kepala, mulut berbau, badan berbau
Insomnia (masalah tidur), mata gelap, mata merah
⛔Daya ingatan dan tumpuan yang lemah, dan rasa cemas
⛔Mengalami masalah alahan, masalah sinus, sistem imun yang lemah
⛔Menghidapi masalah sistem pencernaan seperti sembelit dan kembung perut
⛔Masalah sendi
⛔Masalah kulit seperti jerawat
⛔Selulit dan berat badan berlebihan
.
Dah baca???  takut tak???  ke masih boleh senyum lebar?  kalau dah mula cemas & nak tahu macam mana nak singkirkan toksin dalam badan boleh DM/WS kami 013 6462960☺




14 Mac 2017

8 Makanan Yang Ternyata Beracun Kalau Dipanaskan. Wanita, Isteri Dan Ibu Sila Ambil Tahu!


Kadang-kala kita merasa sangat sayang dengan lebihan makanan. Lalu esoknya kita panaskan bakinya. Semua ini sudah jadi seperti amalan biasa. Tetapi tahukah kita ia sebenarnya amat bahaya kepada kesihatan kita.

1. Berhenti menghangatkan lebihan nasi. Sebaiknya masaklah sekadar mencukupi sahaja.
Nasi merupakan makanan wajib sehari-hari, kerana kandungan karbohidrat dan kalorinya menjadikan sumber energi utama. Namun, ketika kamu memanaskan kembali nasi yang sisa, maka akan menyebabkan pertumbuhan spora dan ketika suhu nasi tersebut mendingin kembali, spora tersebut akan berkembang biak. Spora ini akan menghasilkan bakteri dan kuman yang menyebabkan diare dan muntah-muntah.

Menurut kajian dari Martin Goldberg, ahli mikrobiologi, dijelaskan bahawa memanaskan kembali nasi sangat tidak digalakkan. Bakteria Bacillus cereus yang ditemukan dalam nasi boleh bertahan selama proses pemasakan. Ketika nasi sudah sejuk, spora akan membiak dan mengeluarkan neurotoksin yang boleh menyebababkan sakit terutama pencernaan.

Menurut Food Standards Agency, sebenarnya yang membuatkan ia beracun bukan memanaskannya, tetapi cara menyimpan nasi sebelum dipanaskan lagi. Kalau nasi tidak disimpan dengan betul, akan muncul spora bakteria yang tidak akan mati meskipun nasi dipanaskan lagi.
Sebaiknya nasi yang telah masak disejukkan terlebih dahulu dimasukkan ke dalam peti sejuk selama 12 jam sebelum dipanaskan kembali.

2. Ayam memang favorite semua orang. Boleh dihangatkan jika memang terpaksa, tetapi dengan api yang perlahan. Ketika daging ayam dimasak kembali atau dipanaskan, komposisi protein yang dikandungnya akan berubah dan akan menimbulkan masalah kesihatan dan pencernaan.

Meski begitu, tetap boleh memanaskan daging ayam tetapi perlu dipastikan ia  panas hingga ke dalam, jangan hanya dipanaskan luarnya saja. Gunakan api kecil dalam waktu singkat, angkat sekiranya ayam sudah cukup hangat.

Pemanasan akan membuat protein bahan terdenaturasi sehingga kemampuan mengikat airnya menurun. Hal ini terjadi kerana tenaga panas akan mengakibatkan terputusnya interaksi pada struktur asas protein.

3. Telur yang rebus dengan kuning telur di dalamnya, punya risiko tinggi ketika dipanaskan.
Telur merupakan sumber protein yang memiliki banyak nutrisi baik untuk tubuh Bermula dari vitamin A, kalsium, Vitamin B6 dan B12, fosforus dan tentunya protein dengan kadar yang tinggi.Ketika telur dimasak pada suhu tinggi ketika dipanaskan, meskipun hanya bertujuan untuk menghangatkan, ini akan menyebabkan munculnya kandungan racun dalam telur khususnya bahagian kuning telurnya, yang akan mengganggu sistem pencernaan.

4. Bayam yang dihangatkan kembali memunculkan zat karsinogenik yang memicu kanser pada tubuh manusia Bayam merupakan jenis sayuran yang banyak mengandung zat besi, kaya vitamin, mineral dan serat tinggi. Itulah sebabnya sayur ini akan tampak berwarna kehitaman setelah beberapa jam dimasak.

Jika ternyata masih ada lebih dan boleh dimakan,  sebaiknya jangan dipanaskan kerana Kandungan nitrat dalam bayam akan berubah menjadi nitrit dan bersifat zat karsinogen atau pemicu kanser.

5. Memanaskan cendawan berulang tidak baik buat pencernaan, parahnya, hingga mempengaruhi jantung. Selain sebagai sumber protein, cendawan juga kaya akan kandungan mineral, vitamin, asid amino dan anti oksidan. Namun sebaiknya pengambilan makanan yang mengandungi cendawan hendaklah dimakan ketika masakan masih baru.Jika dipanaskan,  kandungan protein akan berubah komposisi dan menyebabkan masalah pencernaan dan kamu juga kehilangan manfaat zatnya.

6. Kentang mengandung bakteria  langka dan berbahaya bagi tubuh ketika dipanaskan.
Kentang banyak mengandung zat besi dan tembaga yang sangat baik untuk nutrisi otak. Bukan itu sahaja, kentang juga diketahui memiliki kandungan karbohidrat yang mudah dicerna dan mampu menyihatkan perut.

7. Buang potongan saderi yang terdapat dalam sup ketika dipanaskan, jika tidak mahu keracunan
Sederi seringkali digunakan pada makanan berkuah sebagai bahan asas untuk mempertajam rasa makanan tersebut. Saderi  mengandung cukup banyak vitamin yang baik untuk tubuh seperti vitamin A, vitamin B1, B2, B3, B4, B5, B6, vitamin C, K dan E yang baik untuk sistem imunisasi manusia, melancarkan aliran darah, menghambat penuaan dan mencegah berbagai macam penyakit.

Bayam dan saderi jika dipanaskan berulang kali, akan terjadi proses oksidasi. Proses Oksidasi adalah proses pengikatan oksigen atau proses penambahan bilangan oksidasi. Maka, Fe2+ pada bayam akan berubah menjadi Fe3+ atau senyawa Ferri yang beracun bagi tubuh akibat pemanasan tersebut.

8. Jangan Goreng Semula Makanan Bergoreng.
Yang ini juga yang selalu dilakukan.  Menggoreng semula makanan bergoreng seperti pisang goreng, tempe dan seumpanya, akan membuatkan  kandungan lemaknya semakin tinggi

Semoga bermanfaat untuk kita semua

Credit : Majalah Rasa

12 Mac 2017

Mental Koyak | Disebalik Routine Maintenance (RM)

Okies sebelum ambil gambar keseluruhan SSU, aku menyelit untuk bergambar sekeping. Heheheee sorry mok terpaksa hadap melayan peel yang tak semegah den ni. HAHAHAA!

Macam biasa sebelum memulakan kerja, kami perlu ambil gambar keseluruhan Stesen Suis Utama (SSU) dan gambar signboard. Isi yang terdapat dalam SSU tersebut jugak perlu diambil.

Okies sebelum ambil gambar VCB, aku ambil kesempatan untuk bergambar sekali. Heheee nasib kau lah gemok terpaksa hadap peel tak semegah den ni.. alaaa bukan selalu pun..kan?

Dalam Stesen Suis Utama (SSU) semestinya ada Vacuum Circuit Breaker (VCB). Okay gambar VCB akan diambil secara keseluruahan dan satu persatu. Untuk SSU ni, kalau tak silap aku ada 9 VCB kesemuanya. Segala data yang terdapat pada pintu setiap VCB juga turut diambil gambar. 

selfie lagi.. hahaaa diaorang hanya mampu membebel dengan peel yang tak semegah den ni.. hahaaa relek brooo.. den ambil mood ni sebelum collect data.. kuikuikuiiii..

Transformer.. haippp ni bukan transformer yang macam dalam cerita tu.. yang acah-acah boleh bertukar segala bagai rupa tu tau.. kalau tak silap aku transformer ni 1000KVA.. Okay rate yang agak besar... kalau meletup memang sah aku berkecai lebur.. hahaaa pemikiran giler !

Time ni diaorang beru lepas sapu-sapu habuk dan sawang labah-labah yang ada dalam bilik transformer ni.. berdebu giler bak hang ! sebab tu aku tutup hidung ala ala arabian gituu.. lemas giler wehh terperangkap dalam debu.. biasalah kami nak cepat.. nak kejar masa.. so sorang collect data.. aku lettuw.. sorang ambil gambar.. gemok lettuw.. sorang check air bateri charger.. tu kerja matpih/gemok.. dan yang lain bersih mana yang patut.. irwan/cicak/kojek... 

wefie !!! Hahaa time ni sebenarnya kami dah lewat tau.. lewat giler kowt.. sebabnya mula-mula tu van tak hidup.. takde minyak.. lepas tu pegi tempat bebudak PM hantar barang yang diaorang tertinggal. lepas tu baru gerak pegi RM.. Okay otw pegi RM wefie kejap.. hahaaa saja cari mood pagi..

si topi merah matpih.. si rokok kt mulut gemok.. si sandar sebelah aku tu kojek dan yang over posing kat belakang tu cicak.. hahaa comel giler kan diaorang punya nicknama.. nickname aku? hahaaa diaorang kekdng panggil aku kakyong.. bhahaaa acah acah gengster gitu baiii

Vacuum Circuit Breaker (VCB)

Battery Charger

Check air batteri. Cuci permukaan batteri dengan menggunakan air panas.
Lepas tu keringkan kawasan penempatan bateri tersebut menggunakan blower.
Pastikan penempatan tersebut betul-betul kering.
Ini bertujuan supaya tidak berlaku perkaratan di tempat tersebut.
Lepas tu sapu  vaseline. Vaseline ni bertujuan sebagai penebat. 

Team RM.. Kami tak ramai tapi kami ada.. Kerja kami sentiasa siap walaupun sokmo delay..
Sepanjang aku follow bebudak RM ni.. macam macam benda dah yang kami alami.. hurmmm antaranya.. nak buat kerja pencakar takde.. nak pergi site van tak boleh start.. nak ke ssu seterusnya tetiba lori mati tengah jalan.. nak balik opis, kereta mati tengah jalan.. terkandas dalam limpahan air hujan.. dan macam macam lagi.. hahaaa waktu alami rasa macam sakit hati tapi bila diingat kembali.. itulah pengalaman aku.. pengalaman berharga yang aku dapat kutip disini... sejujurnya aku tak serik dengan semua ni.. sebaliknya aku happy.. aku belajar erti susah dan payahnya dalam kehidupan.. 

selfie !!! hahaaa sampai opis masih dalam mood selfie.. okay sebenarnya time ni aku try kasut si matpih.. tak sangka pulak muat dengan kaki aku..ngam !  kasut cop pdrm tu bro.. hahaaa awesome lah ! kau ado? Kihkihkihhh..

Macam biasa masuk opis kerja aku bermula.. check borang yang ditulis waktu di site tadi.. lepas tu on pc.. transfer gambar.. check gambar then print.. bab check gambar dan print tu aku paling lemah dan malas.. tapi tu lah... lemah.. malas pun tetap perlu settlekan jugakk.. hadapkan je lah.. 


Kerja vs Berniaga Online
Maafkan saya mak sebab tak boleh nak banggakan mak, 😭😭😭
Duduk kat ofis , pakai baju elok2

KERJA vs BERNIAGA.

Munah : Anak kau keje apa Jah?
Jah : Niaga barang online je (nak jawab pon malu)
Munah: hmmm anak aku si Hisham tu keje opis kat KL, gaji RM2,500 setiap hari ada orang buatkan air untuk dia.... bla bla bla bla bla sampai ke senja (muka bangga)
Leha : Anak aku si Nora keje bank, gaji 2,000 tak lama lagi naik pangkat manager bla bla bla bla

.............. bila balek rumah si Jah berborak dengan anak-anak .
Si Jah cakap , "Mak malu! Bila dengar anak-anak orang semua berjaya gaji beso-beso , setiap hari ada orang orang buat air.. Anak-anak mak semua tak jadi apa"
(Muka sedih & frust)

Si anak hanya mampu tenangkan ibunya

 "Maaak...... Biarlah mak, orang nak bercerita pasal anak dia itu ini , mak tak payah cerita pon hal anak mak, biar orang menilai je satu hari nanti.. Mak sabar, mak tengok je"

Hari ni...

Munah: Anak kau keje apa skang Jah? Kete beso-beso semua sekarang?
Jah: Niaga barang online je aku tengok main bungkus-bungkus barang je 😊 (muka bangga)
Munah: Alhamdulillah berjaya anak kau Jah.. Nanti aku nak soh anak aku belajar la ngan anak kau, berniaga online..
Leha: Aah la anak aku si Nora da benti keje lepas kawin , duduk rumah je. Nanti nak soh lah belajar dengan anak kau Jah..

Moralnya: Jangan pandang rendah pada peniaga online yg jd agen / reseller / dropship. Mungkin bekerja tak pakai baju segak , tak pakai kasut kilat, tapiiiii... kcing! kcing! bunyiknye 💰💰💰💰

Sambil duk umah goyang kaki, sambil lyn anak2, sambil layan movie, 4 ,5,6 angka sbln dalam tangan. Yang penting apa?? USAHA 💪

P/s: Yang berniaga online kalau nak kcing-kcing 💰💰💰,  jangan malas, jangan putus asa,Jangan menuding orang kalau kite gagal. Tanya jauh mana usaha kite. Kalau rajin, maka "rajinlah" hasilnye....

#copypaste
#agentmedinadesiresenawang
#teamkaktila #teamkaktilacod
#codsenawang #codseremban

Promosi Losyen Maryam Medina Desire


Assalamualikum 

Untuk makluman anda, Medina Desire kini sedang membuat promosi untuk Losyen Maryam. 

Untuk harga normal, 1tube Losyen Maryam RM60 tapi kini harganya lebih rendah.

Memang sangat rugi sekiranya anda tak milikinya sekarang.

Kini anda boleh dapatkan Losyen Maryam dengan harga RM35 shja untuk 1tube.

Wowww !! Jimat yang berganda gandakan.

KEBAIKKAN MARYAM LOTION
✔membakar lemak dari luar
✔membentuk semula bentuk badan
✔mengempiskan perut
✔mengecilkan peha dan betis
✔mengecilkan lengan
✔melicinkan kulit
✔menghilangkan selulit
✔berbau wangi dan menenangkan
✔tidak melekit

INGREDIENTS:-
AQUA,CYBOPOGON,CITRATUS OIL,MENTHYL SALICYLATE,CRINUM ASIATICUM,EXT,FRAGRANCE

CARA GUNA:-
SAPU LOTION DI PERUT DAN PEHA DAN TEMPAT2 YG ANDA INGIN KECILKAN
SAPU SELEPAS MANDI
SAPU PADA WAKTU PAGI DAN MALAM

DI LARANG UNTUK:- WANITA HAMIL.
BAGI IBU YG MBYUSU DAN DARAH RENDAH BOLEH GANTI KAKI CANTIQ TEA DENGAN LOSYEN MARYAM..
.
Untk pertanyaan / order
📲 WS 013 6462960
📲 IG @detoxteamedinadesire1
🏃 COD Senawang / Seremban
🏂 POS 1 Malaysia

11 Mac 2017

5 Sebab Orang Kita Mudah Tewas Dalam Berniaga
😉😉😉

#5 SEBAB ORANG KITA MUDAH TEWAS BERNIAGA

1) KURANG ILMU - dah lah kurang ilmu, malas cari ilmu, kedekut nak dapatkan ilmu.

2) KURANG AMAL - ilmu ada, tapi kurang amal, kurang praktis. Ilmu y dipelajari akan menjadi berkesan apabila kita selalu amalkannya. Bak kata omputih, PRACTICES MAKE PERFECT.

3) BANYAK MAHU SHORTCUT - tak nak lalui proses2 ke arah kejayaan. Lalui proses, dari satu level ke satu level. Supaya kita dapat pengalaman.

4) TAK FOKUS - semua nak dibuat. Sebaiknya fokus satu2 dulu. Bila satu dah berjaya, baru boleh buat lain.

5) MUDAH GIVE UP - Bila y dibuat tak datangkan hasil y diinginkan, kita mudah berputus asa. Salahkan orang lain!

Dapat sesuatu? Klik SHARE jika rasa bermanfaat.

#copypaste

08 Mac 2017

Mental Koyak | Stress

Stress.. nak menangis boleh tak? Hurmmm... bila boss gesa kau siapkan kerja dan dalam masa yang sama kau perlu ke site untuk collect data.. apa kau rasa? Agak agak sempat ke dengan masa yang kau ada untuk settlekan kerja?

Stress.. masuk site dari pagi sampai petang.. petang tu masa yang ada sangat terhad.. time tu lah kau nak settlekan kerja yang sedia ada.. time tu jugak kau nak settlekan kerja yang baru ada.. sempat ke..

Stress.. hari hari balik lewat.. okay tak kisah pun sebenarnya balik lewat.. yang terkilannya bila mana kau duduk opis sorang sorang.. kau hadap pc sorang diri.. kau bergelumang bagai dengan kertas dan gambar sorang diri... yang lain ada tapi tak menolong.. setakat singgah melepak.. singgah memerhati.. singgah bersembang lepas tu blahhhh.. balik dari site terus balik rumah.. balik dari site terus tidur.. sedangkan waktu tu masih waktu kerja.. hurmm kau rasa apa yang aku rasa ???

Stress.. aku bukan nak mengungkit.. tapi sila fikir dan hadam untuk seketika.. aku kerja kau pun kerja.. kau ke site.. aku pun ke site.. balik aku mereput sorang diri dalam opis settlekan sisa sisa kerja.. sedangkan kau naik atas buat hal masing masing.. nak ditegur masing masing dah besar.. nak disuruh apa pulak yang dikata nanti.. aku ni intern je pun.. bukannya staf tetap macam korang..

Stress.. aku cuba sehabis mungkin settlekan kerja.. aku cuba secepat mungkin habiskan semua kerja.. tapi bila nak habis... hari hari ada PM.. hari hari ada RM.. nasib baik CC dah habis.. kalau tak mesti lagi parah.. dalam sehari berapa pencawang yang dibuat.. digabungkan PM dan RM agak agak banyak mana borang yang perlu aku check dan print gambar.. hurmmm bukan nak merungut.. cuma terkilan..

Stress.. aku cuba sehabis mungkin settlekan kerja kerja tu.. last sekali nama aku jugak
 yang dipetik.. kau memerintah memanglah best.. arah sana.. arah sini.. asal masuk opis suruh aku settlekan itu ini.. sedangkan kerja yang sedia ada pun tak terhabis lagi.. hurmmm.. aku cuba sehabis baik.. aku cuba jadi manusia sebijak mungkin.. mana yang tak tahu aku cuba explore sendiri.. aku cuba dan terus cuba... tapi bila mana nama aku dipetik.. kau tahu apa yang aku rasa ??? down ! downn !! downnn !!!

Stress.. nak dilauh tak terluah.. kesudahannya jemari menaip airmata mengalir.. hurmmm.. sabarlah hati.. ini baru sebahagian daripada liku kehidupan.. mungkin nanti lagi besar dugaan yang mendatang.. tabahlah hati.. walau selemah mana pun.. cubalah untuk kuat.. bertahanlah hati.. tapi mampu ke aku bertahan..

Coretan,
Internlife


07 Mac 2017

5 Perkara Perlu Tahu Untuk Dapatkan Jodoh Secara Online

PESANAN BUAT MUSLIMAH :

Ramai orang yang merasakan lebih susah untuk mencari jodoh di zaman sekarang. Dengan peredaran zaman, ramai yang mahu cuba mencari jodoh secara online. Cara ini sebenarnya ada baik dan buruknya. Berikut adalah beberapa perkara yang anda patut fikirkan semasa dalam proses menjadi jodoh secara online.

1. Jangan sekali-kali beri maklumat peribadi di awal perkenalan

Di dunia online, ramai orang yang kata mereka sedang mencari bakal suami / isteri. Tapi sayangnya, tak semua orang berniat baik. Ada yang akan cuba mengumpan anda dengan ayat-ayat Islamik untuk menarik minat anda. Hati-hati. Sebelum anda beri apa-apa maklumat peribadi, tanya pendapat wali anda tentang calon yang anda temui ini. Kalau perlu, beri nombor telefon wali.
Mereka lebih tahu cara untuk menguji keikhlasan calon pasangan anda. Kalau calon anda ada menelefon wali anda dan mereka nampak serius, anda boleh teruskan cuba mengenali mereka jika anda mahu.

2. Terus terang tentang niat anda.

Jelaskan yang anda hanya berminat untuk mencari pasangan hidup. Jangan bazirkan masa anda bercakap tentang perkara yang sia-sia. Lebih-lebih lagi jika dia mahu bercakap tentang perkara-perkara yang anda hanya patut kongsi dengan suami atau isteri anda.
Jangan sampai anda terpedaya. Juga, hati-hati dengan orang yang sentiasa mengelak bercakap dengan wali anda. Mungkin dia hanya mahu mempermainkan anda.

3. Sentiasa libatkan keluarga / wali anda

Semakin hari, semakin ramai anak muda kahwin lari tanpa pengetahuan ibu bapa. Memang ada kes di mana ibu bapa tak memahami, tapi sekurang-kurangnya keluarga tetap perlu tahu.
Restu keluarga penting untuk bina keluarga yang diberkati. Dan paling penting, walau apa pun yang terjadi, keluarga anda akan sentiasa bersedia untuk bantu bila anda ada masalah nanti.

4. Selidik latar belakang si dia

Cuba sendiri atau minta wali anda bercakap dengan orang yang kenal calon pasangan anda. Selain itu, ada baiknya kalau anda boleh berjumpa dengan calon keluarga mertua anda.
Banyak perkara yang anda boleh belajar tentang si dia dengan cara ini. Sambil itu boleh tahu apa yang mereka harapkan dari anda jika hubungan anda berdua berkekalan dan apa peranan anda sebagai menantu dalam keluarga itu nanti.

5. Berdoa

Akhir sekali, perkara paling penting untuk membantu anda berjaya dalam proses ini adalah doa kepada Allah SWT. Selain itu, Nabi Muhamad SAW juga menyarankan kita solat Istikaharah bila perlu membuat keputusan – jadi lakukan. Petunjuk takkan dating dalam bentuk mimpi yang mengujakan tapi tetap lakukan dengan ikhlas, di samping dapatkan nasihat orang-orang yang boleh dipercayai dan buatlah keputusan.
InshaAllah, anda takkan menyesal dengan keputusan yang dibuat kerana adalah dah lakukan semua ikhtiar yang patut dilakukan


Walau apa pun yang terjadi, ingatlah bahawa tujuan perkahwinan adalah untuk berjalan menuju ke SyurgaNya jadi jangan pilih seseorang hanya kerana dia ada rupa atau harta. Memang rupa dan harta itu penting, tapi ia bukanlah perkara yang paling penting. Kalau anda nak pasangan yang baik, pastikan anda juga sedang berusaha untuk menjadi orang yang baik.

10 Aurat Wanita Yang Perlu Kita Tahu


1. Bulu kening

Menurut Bukhari, Rasullullah Saw melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan.
-Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki

Memakai gelang berloceng – Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan.
-Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.
Keterangan: Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah.

3. Wangian

Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidung belang.
-Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada

Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka.
– Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi

Rasullulah Saw melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya. Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.
-Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani

6. Muka dan leher

Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahilliah yang dahulu.
Keterangan: Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan tangan

Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis.
Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja.
-Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan

Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.
– Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata

Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya
– Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.
Sabda Nabi Muhamad Saw: Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram. -Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara)

Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik.
– Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.
Sabda Rasulullah Saw: Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan merek


Pengalaman berharga hari ini

Redah hutan dengan kereta. Serius aku kat belakang cuak giler. Risau, takut ereta tersekat dalam lumpur. Fuhhhh.. tawakal je dengan jalan yang giler mencabar. Ahkirnya sampai ke SSU Bukit Bemban. Yeyehhhhh settlekan PM untuk SSU Bukit Bemban


Dalam perjalanan nak ke SSU seterusnya untuk settlekan RM, tetiba lori mati tengah jalan. Takde minyak woiiiii.. Alaa stress.. Hahaaaa dugaan..


Perjalanan balik ke opis. Hujan lebat mengiler. Kereta takde ekon, so terpaksa buka cermin. Hujan membolos masuk dalam kereta. 


Kereta mati tengah jalan. Tadi lori sekarang kereta pulak mati. Dalam tiga empat kali jugak enjin mati sebelum kami sampai opis. Dugaan sungguh !


Sampai opis, perut dah berkeroncong. Lapar! So lepak kedai din. Alhamdulillah, bos bagi duit makan. Rezeki aku dan afif. Kihkihkihhh.. Afif makan meggi sup, aku meggi goreng, gemuk dan irwan makan nasi goreng, faris makan rojak dan syafiq just minum ye.. 


Sebelum balik rumah, singgah giant senawang kejap. Pos detox tea untuk customer. Boleh tahan lama aku menunggu. Dah lah penat, terpaksa menunggu pulak.. sabar lah hati... Dah settle semua kerja terus gerak balik.. Sampai rumah, masuk bilik.. what the fishhh !!! hujan lebat, bumbung bocor.. bilik aku banjir.. hurmmm mop lantai.. keringkan lantai.. mandi.. solat.. basuh baju.. then blogging sambil menunggu baju siap untuk dijemur then tidur ! Serius penat giler hari ni. Dah laa malam tadi tidur jam 4am.. bangun jam 6am.. tapi aku enjoy dengan life aku sekarang.. banyak pengalaman yang aku dapat..



06 Mac 2017

Giveaway Topup Percuma by Cik Candy

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum. Dengan segala hormatnya Cik Candy menjemput bloggers sekalian join Giveaway Topup Percuma by Cik Candy 💖

20 FEBRUARI 2017 - 11 MARCH 2017

Klik Banner Untuk Join

Syarat- Syarat Penyertaan

1. Sila ikut syarat dengan jujur

2. Follow blog Candy Sour  
*sila infom anda follower ke berapa untuk yang baru follow*

3. Like page FB Detoks Tea Medina Desire 
*sila infom anda orang yang keberapa like page tersebut*

4. Buat satu enteri bertajuk "Giveaway Topup Percuma by Cik Candy" dan linkkan ke SINI

5. Tinggalkan link anda di kotak ruangan komen dalam entri Cik Candy sahaja

4. Pemenang akan ditentukan melalui random.org

Senarai Hadiah

1. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
2. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
3. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
4. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
5. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
6. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
7. Hadiah mungkin bertambah jika bilangan peserta melebihi 100 orang

Tarikh  Penyertaan

20 FEBRUARI 2017 - 11 MARCH 2017

Jemput join dan selamat berjaya gais 😍

KLIK GAMBAR DIATAS UNTUk JOIN

05 Mac 2017

Jom Amalkan Sunnah Rasulullah SAW

*Tak dapat buat semua, jangan tinggal semua*

Simple Sunnah Rasulullah SAW

*Simple Sunnah - 1*
1. Masuk tandas kaki kiri dan keluar kaki kanan.
2.Tutup kepala bila masuk tandas.

*Simple Sunnah - 2*
1. Kibaskan tempat tidur.
2. Permulaan tidur mengiring sebelah kanan.
3. Kepala menghadap kiblat.
4. Baca doa tidur.

*Simple Sunnah - 3*
1. Minum dgn tangan kanan.
2. Minum duduk.
3. Minum niat kerana Allah dan baca Bismillah.

*Simple Sunnah - 4*
1. Datang awal ke masjid.
2. Berjalan kaki ke masjid.
3. Berwuduk dari rumah.
4. Baca doa masuk dan keluar masjid.

*Simple Sunnah - 5*
1. Masuk tandas pakai alas kaki.
2. Buang air duduk.
3. Masuk tandas tak boleh lama2.
4. Jangan makan & minum dalam tandas.

*Simple Sunnah - 6*
1. Bangun tidur baca doa bangun tidur atau ucap syukur.
2. Kemas tempat tidur.
3. Bersihkan diri.

*Simple Sunnah - 7*
1. Masuk masjid kaki kanan keluar kaki kiri.
2. Jika ada sampah dalam masjid kutip dan buang. 1 sampah 1 bidadari di syurga kelak.
3. Bila masuk masjid niat iktikaf, semua perkara yg di buat dalam masjid akan dikira sebagai ibadah.

*Simple Sunnah - 8*
1.Baca Bismillah sebelum memakai baju atau doa ringkas;
"Ya Allah, aku memohon dari engkau kebaikan dari berpakaian ini."
2. Bila memakai pakaian mulakan dgn sebelah kanan.
3. Melabuhkan pakaian.
4. Jangan memakai pakaian utk tujuan riak.
5. Memakai pakaian yg menunjukkan simbolik seorg muslim.

*Simple Sunnah - 9*
1. Sebelum tidur ambil wuduk.
2. Maafkan semua kesalahan org lain dan halalkan hutang piutang.
3. Jika mimpi baik bangun doa supaya dipercepatkan.
4. Jika mimpi buruk bangun buat isyarat ludah kekiri dan doa dijauhkan.

*Simple Sunnah - 10*
1. Pakai selipar kaki kanan dahulu dan buka dgn kaki kiri dahulu.
2. Beri salam 3 kali bila bertamu kerumah sahabat2.
3. Bila marah dalam keadaan berdiri hendaklah duduk, bila marah dalam keadaan duduk hendaklah berbaring hingga marah 2 hilang.
4. Bila marah ambil wuduk.

*Simple Sunnah - 11*
1. Tutup aurat ketika memasak.
2. Adun atau kacau makanan dari kanan ke kiri.
3. Jangan buka keseluruhan penutup periuk atau bekas minuman ketika ambil nasi atau air.
4. Ketika sedang memasak, perbanyakkan zikir dan menyebut kebesaran Allah (baik utk ibu yg ingin membentuk anak2).

*Simple Sunnah - 12*
1. Basuh tangan sebelum makan.
2. Makan buah dahulu baru makan nasi.
3. Makan secara berjemaah, makan dgn family lagi ramai lagi berkat rezeki tu.
4. Makan makanan yg ada dihadapan jangan capai yg jauh2.

*Simple Sunnah - 13*
1. Memotong kuku pada hari Jumaat.
2. Memperbanyakkn doa antara imam berkhutbah hingga Asar.
3. Mandi sunat Jumaat.
4. Memakai pakaian terbaik utk sembahyang Jumaat.
5. Memakai wangi wangian.

*Simple Sunnah - 14*
1. Makanan sunnah; susu, madu, barli dan kurma.
2. Makan bermula dari tepi kemudian tengah.
3. Hisap jari selepas makan (sunnah 3 jari).
4. Selepas makan terus basuh pinggan.
5. Puasa Isnin dan Khamis.

*Simple Sunnah - 15*
1. Baca Bismillah dan Alhamdulillah setiap kali sedutan.

 7 Khasiat Daun Durian Belanda


1. Mencegah Dan Mengubati Kanser
.
Ambil 10 helai daun durian belanda yang sudah tua. Kemudian rebuslah dengan 3 gelas air. Biarkan sehingga mendidih dan surut sehingga menjadi segelas air sahaja. Minum dua kali sehari, selama dua minggu atau sehingga kanser yang dihidapi itu sembuh.
.
2. Sakit Pinggang
.
Ambillah 20 helai daun durian belanda. Kemudian rebus dengan sukatan 5 gelas air. Biarkan sehingga mendidih dan tinggal sebanyak 3 gelas sahaja. Setelah itu, minumlah ¾ gelas air rebusan tersebut sekali sehari.
.
3. Menguatkan Daya Ketahanan Tubuh
.
Khasiat daun durian belanda juga mampu menguatkan daya ketahanan tubuh. Ambil 5 helai daun durian belada. Rebus dengan sukatan 4 gelas air. Biarkan mendidih dan biarkan sehingga menjadi 1 gelas.Minumlah sehari sekali.
.
4. Mengatasi Diabetis
.
Untuk mengatasi diabetis atau penyakit kencing manis, minumlah air rebusan daun durian belanda sehingga kadar gula dalam darah anda betul-betul stabil. Khaisat daun durian belanda boleh menurunkan kadar gula dalam darah.
.
5. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi
.
Hipertnesi atau penyakit darah tinggi merupakan salah satu faktor mengundang penyakit strok.Sekiranya anda sudah memiliki tanda-tanda penyakit tersebut,sebaiknya minum air rebusan daun durian belanda untuk menstabilkan tekanan darah anda.
.
6. Mengatasi Buasir
.
Untuk mengatasi masalah buasir, ambil 10 helai daun durian belanda tua. Kemudian rebus dengan 3 gelas air, didihkan sehingga menjadi 1 gelas. Setelah suam, minumlah sekali sehari sehingga penyakit buasir sembuh.
.
7. Mengubati Sakit Urat/Saraf
.
Khasiat daun durian belanda dapat membantu mengubati sakit urat atau sakit saraf.Rebus 10 helai daun durian belanda tua, tetapi warnanya masih hijau pekat. Cuci bersih dan setelah itu rebus dengan sukatan 2 gelas air, didihkan biarkan menjadi 1 gelas. Minumlah dua kali sehari, pagi dan petang untuk mendapatkan khasiat sebenarnya..


Rezeki Ada Di Mana Mana

Tuhan nak ambil atau nak tarik rezeki kita dengan macam2 cara. Tayar motor pancit lah, kereta rosak, duit kena curi lah, kena tipu lah sebab join bisnes itu ini, kena tipu join skim itu ini, dan macam2 lagi. Itu lah hakikatnya.

Kekadang kita berfikir soal rezeki dengan tidak adil, maka kita cemburukan gaji, elaun dan pendapatan tambahan kawan kita yang bekerja ditempat lain atau bekerja lebih masa dengan berniaga dan sebagainya yang dilihat lebih besar dari kita. Kita rasa resah melihat orang lain.

Ingat! Rezeki itu bukan sahaja di slip gaji atau pada jumlah angka duit semata-mata.

*Kekadang kita lupa..*
Dapat bos ditempat kerja yang baik pun rezeki..
Dapat kawan2 tempat kerja yang baik pun rezeki..
Dapat masyarakat sekeliling tempat kerja yang baik pun rezeki..
Kerja tak pressure pun rezeki..
Sambil bekerja tapi banyak masa dengan family pun rezeki..

Banyak sangat rezeki yang Allah bagi kepada kita sebenarnya..

*Jom fikir luasnya rezeki.*

Jangan sempitkan hanya pendapatan yang tercatat atas kertas sahaja sebagai rezeki..

Kekadang..

Ada orang direzekikan cantik & tampan, tapi tak direzekikan cinta.
Ada orang direzekikan harta, tapi tak direzekikan anak-anak.
Ada orang direzekikan anak-anak, tapi tak direzekikan kasih sayang.
Ada orang direzekikan kekayaan, tapi tak direzekikan kebahagiaan.
Ada orang direzekikan makanan yang hebat, tapi tak direzekikan selera.

Demikian Tuhan membahagi kan rezekinya, jangan menyangka kita tidak ada rezeki. Rezeki tu ada dimana mana. Bukan terletak pada manusia, tapi Tuhan.

Bersyukurlah seadaanya..
Semoga murah rezeki kita hari ini dan seterusnya..

7 Ciri Yang Ada pada lelaki Matang
Orang cakap, makin meningkat umur, makin matang perangai seseorang. Tapi, sebenarnya umur tidak ada kaitan pun dengan sikap matang seseorang. Ada je yang masih muda tapi bersikap matang. Lebih tepat lagi, pengalaman mematangkan seseorang.
Jadi, untuk wanita diluar sana yang inginkan lelaki matang, anda boleh ketahui melalui 7 ciri ini!

1. Lelaki matang tidak keluar hingga lewat malam untuk berseronok
  • Masih ada lagi lelaki diluar sana yang umur dah masuk 30an, tapi masih sibuk lagi mencari keseronokan. Lelaki matang tidak akan buang masa lakukan perkara tidak berfaedah, yang mungkin akan beri kesan buruk.


2. Lelaki matang lebih utamakan pasangan dari kawan
  • .Ramai lelaki yang lebih pentingkan kawan dari pasangan. Cuba tengok dekat kedai mamak, ramai lelaki yang sudah berkahwin tapi masih sibuk lepak dengan kawan sampai lewat pagi.


3. Lelaki matang utamakan ibu bapa
  • Untuk mereka yang belum berkahwin. Ada yang lebih pentingkan kerja, kawan dan permainan video. Lelaki matang akan luangkan masa dengan keluarga terutama ibu bapa, yang kita sendiri tak tahu sampai bila mereka akan bersama dengan kita.


4. Lelaki matang tidak selesaikan sesuatu dengan kemarahan
  • Orang muda ni kalau boleh nak lepaskan kemarahan dengan menggunakan kekerasan. Lelaki matang pula sedar bahawa keganasan dan kemarahan tidak menyelesaikan masalah.


5. Lelaki matang tidak lari daripada tanggungjawab
  • Lelaki matang tidak takut untuk memikul tanggungjawab. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan dan bersedia menghadapi segala risiko.


6. Lelaki matang tidak takut untuk menjadi lemah di hadapan pasangan
  • Ada lelaki yang terlalu ego sehingga takut untuk menunjukkan bahawa diri mereka lemah. Berbeza dengan lelaki matang, mereka tidak takut untuk menunjukkan kelemahan diri. Kerana dari situlah sesebuah hubungan akan jadi lebih erat.


7. Lelaki matang sudah fikirkan untuk hari esok
  • Lelaki tidak matang hanya fikirkan keseronokan hari ini, tapi tidak fikirkan apa yang akan terjadi pada esok hari. Lelaki matang sudah bersedia dengan segala kemungkinan dan lakukan yang terbaik untuk hidup.

Matangkah anda? Tepuk dada tanya iman 👪☺
Sikap Manusia Yang Suka Melabel Orang lain


“Allah ciptakan hamba bijaksana dan berkebolehan 
yang meninggalkan dunia tempat huru hara
mereka ke laut yang hanya ombak menjadi ujian mereka
perbuatan baik adalah kapal yang menempuh gelombang”.

GEMUK. HITAM. BOTAK. CACAT. 

Selalu  aku perasan yang parents, kakak, abang mahupun ahli keluarga yang lebih tua biarkan je anak-anak kecil melabel orang lain tanpa ada tunjuk ajar dan adab sopan.

Contoh; Eeee mama! Cuba tengok kakak gemuk tu!

Abang, tengok dia takde tangan kan? Cacat. Awak kenapa awak cacat? Haha. Takde tangan. Tak power takde tangan tak boleh main dengan kita!

Eee hitamnya muka! Hahaha muka hitam macam K word.

Mak abah dia pulak boleh gelak-gelak setuju.

Astaghfirullah.

Maka, bila dah besar sikit, anak itu akan terbiasa.

Nak kemana tu Lukman?

Nak pergi rumah Rahim.

Rahim mana?

Alaaa Rahim simpang anak Wak Melan yang gemok gedempol tu!

Kau ingat kau tu bidadari nak hina orang?

Ni, aku nasihatkan diri aku pertamanya dan kau orang jugak, kawal bahasa anak-anak.

Cukup je cakap, Rahim anak Wak Melan simpang. Tak payah nak tambah penghinaan dekat fizikal dia.

Kalau orang yang bertanya tu tak cam dan tak kenal juga Rahim tu, kau cari attributes lain.

Contoh, Rahim anak Wak Melan simpang yang kerja cikgu dekat Sabah tu yang pakai kereta Volvo hitam.

Senang kan?

Tak siapa terasa.

Ingat, akhlak anak kau mencerminkan siapa diri kau sebenarnya!

Kalau anak kau kurang ajar, aku akan pandang kau atas bawah sampai kau berpeluh sebab kau tak pandai jaga anak.

Hahaha.

Take Note : Perkongsian ini daripada group ws family. Aku terpanggil untuk berkongsinya disini. Bila difikir semula, ada betulnya apa yang hamba Allah ini perkatakan. Bagaimana sikap dan perangai anak kita dimasa akan datang sebenarnya bergantung kepada apa yang kita ajari mereka saat ini. 



Batasan Aurat Wanita


Apakah batasan aurat wanita?

Batasan aurat wanita berbeza mengikut situasi berikut;
1. Aurat bersama suami.
2. Aurat di hadapan lelaki ajnabi
3. Aurat di hadapan mahram
4. Aurat di hadapan wanita lain

1. Aurat bersama suami
Tidak ada aurat antara suami dan isteri. Harus bagi suami melihat ke seluruh badan isterinya termasuk kemaluannya. Namun melihat kepada kemaluan adalah makruh secara umumnya termasuklah melihat kepada kemaluan sendiri.

2. Apakah batasan aurat wanita di hadapan lelaki ajnabi?
Lelaki ajnabi bermaksud lelaki-lelaki asing, iaitu yang bukan suaminya dan juga bukan mahramnya. Aurat wanita di hadapan lelaki ajnabi ialah keseluruhan badannya kecuali muka dan dua tangan (hingga pergelangannya).

Dalilnya ialah firman Allah;
“Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir darinya. Dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka. (an-Nur; 31).
Ayat di atas melarang seorang perempuan beriman mendedahkan perhiasan di badannya (kecuali yang zahir darinya). Maksud “kecuali yang zahir darinya” ialah kecuali perhiasan yang terpaksa dizahirkan (yakni terpaksa diperlihatkan) iaitu pakaian yang dipakainya di mana tidak dapat dielakkan dari memperlihatkannya kepada orang lain.

3. Mahram seorang wanita ialah lelaki yang haram dikahwininya buat selamanya sama ada kerana keturunan,
Di hadapan mahram-mahram di atas, tidak diwajibkan wanita menutup badannya kecuali kawasan antara pusat dan lutut sahaja. Ini adalah pandangan jumhur ulamak (termasuk mazhab Syafi’e dan Abu Hanifah). Namun ulama’-ulama’ mazhab Maliki dan Hanbali berpendapat; hanya bahagian muka, kepala, leher/tengkuk, dua tangan dan dua kaki sahaja yang harus didedahkan di hadapan mahram. Adapun bahagian-bahagian lain, ia tetap menjadi aurat dan wajib ditutup sekalipun di hadapan mahram.

firman Allah;
“Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali kepada suami mereka, bapa mereka, bapa mertua mereka, anak-anak mereka, anak-anak tiri mereka, saudara-saudara mereka, anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan….”. (31)

4. Batasan aurat sesama wanita ada 2 iaitu..Aurat di hadapan wanita Islam ialah Aurat seorang wanita di hadapan wanita Islam adalah menyamai batasan auratnya di hadapan mahramnya.
dan Aurat di hadapan wanita kafir..

Ada sebahagian orang hari ini mempertikai kewajipan memakai tudung kepala? Menurut mereka; tidak ada dalil bagi kewajipan bertudung. Benarkan dakwaan mereka?

Apa pendapat wanita muslimah tentang dakwaan kewajiban memakai tudung dan berhijab tetapi telanjang . Mengapa ianya di anggap remeh sedangkan itulah batas-batas aurat wanita..


04 Mac 2017

02 Mac 2017

Panduan Minum SLIMMING DETOX TEA MEDINA DESIRE

Whatssap : 013 6462960


SLIMMING & DETOX TEA
RM 15 + RM 8 (postage)

🌹SDT kuruskan whole body
🌹SDT untuk turunkan berat badan
🌹SDT juga akan buang toksik dlm badan
🌹SDT akan cuci usus kita (melawaskan buang air)

🍃KHASIAT DAN FUNGSI SDT

✔MELANGSINGKAN BADAN
✔MENGECILKAN PERUT BUCIT/BOROI
✔MENURUNKAN PARAS GULA DALAM DARAH
✔KENCING MANIS
✔DARAH TINGGI
✔GOUT/URIC ASID TINGGI
✔KOLESTROL TINGGI
✔OBESITI
✔ANGIN DALAM BADAN
✔MEMBUANG LEMAK YANG DEGIL
✔SETTLE KAN MASALAH SEMBELIT & KEPUTIHAN
✔PELBAGAI LAGI MASALAH DALAMAN DAN LUARAN

INGREDIENTS SDT:

☘cassia vahl. Dry herbs 100 % no chemical

PANDUAN MINUM SDT

1-Rendam uncang bersamaan 250ml ke dalam air panas
2-setelah suam bole terus minum
3-minum pada waktu malam sebelum tidur
4-uncang yg sama bole di guna sebanyak 2 kali

💃untuk kesan yg lebih cepat perlulah mengamalkan diet yang seimbang
💃mimum air kosong 2-3L sehari
💃kurangkan pengambilan minuman berais
💃kurangkan pengambilan gula berlebihan

KESAN CONSUME SDT

🌂kesan awl akan rasa selalu nak membuang. dalam 3 hari mcm tu
🌂slps tu akan back to normal bila usus dah bersih
🌂hari hari akan buang tp tak akan cirit

🌹rasa SDT macam tea biasa. tidak pahit & tidak kelat
🌹satu packet ada 15 uncang. satu uncang boleh guna 2 kali
🌹sesiapa tidak suka minum kosong boleh tambah madu atau lemon. pastikan madu asli
🌹SDT boleh di ambil selepas lunch atau sebelum tido
🌹SDT boleh di ambil waktu period

*RAJIN RAJIN KAN LAH MEMBACA* 🤗🤗



Panduan Minum KAKI CANTIQ TEA MEDINA DESIRE

Whatssap : 013 6462960


KAKICANTIQ TEA(LEGS TEA)
RM25 + RM8 (postage)

🌹KCT adalah dirumus khas daripada 100% dry herbs dan tiada kimia
🌹KCT untuk mengecilkan peha dan lengan. fokus kepada peha dan lengan
🌹KCT juga utk membuang air berlebihan dalam badan
🌹KCT melawaskan kencing
🌹KCT di ambil sebelum breakfast

PANDUAN MINUM KCT

1-rendam uncang bersamaan 250ml ke dalam air panas
2-setelah suam bole terus minum.
3-minum pada waktu pagi sebelum sarapan pagi
4-uncang yg sama bole di guna sebanyak 2 kali

KESAN MINUM KCT

🌂akan merasa dahaga disarankan minum air lebih
🌂kerap membuang air kecil
🌂akan merasa kurang selera makan
🌂cepat kenyang
🌂di sarankan minum KC TEA berterusan utk mendapat kesan yang cepat

🌹rasa KCT MCM lite rebina campur dengan serai
🌹KCT boleh ambil time period

INGREDIENTS KCT:

☘Dry herbs 100% no chemical. 4 ingridient verbena lemon grass etc

🍄KCT boleh buat scrub. settle guna 2 kali untuk satu uncang, jangan la pandai2 buang. boleh buat scrub muka
🍄jangan gosok muka mcm pakai toner. ampas tea tu kasar sikit. gosok slow slow ja kat muka. kalau kuat takut terguris muka sbb serai kan.
🍄lps srub2 terus basuh.. jngn biar mcm mask yer

🌹satu pack ada 15 uncang. satu uncang boleh guna 2 kali
🌹sesiapa yg x suka minum kosong boleh letak madu or lemon. madu original tau.

*RAJIN RAJIN KAN LAH MEMBACA* 🤗🤗


Panduan Minum SET COMBO DETOX TEA MEDINA DESIRE
Panduan Minum SET COMBO RM40.00


Whatssap : 013 6462960

☢PANDUAN MINUM KAKI CANTIQ TEA RM25.00/Pack
------------------------------------
🍵 Rendam uncang bersama 250ml ke dalam air panas@
🍵 Tunggu 3-5 minit hingga tea kembang
🍵 Setelah suam boleh terus minum
🍵 Minum sebelum sarapan pagi


☢PANDUAN MINUM SLIMMING & DETOX TEA RM15.00/Pack
-------------------------------------------
🍵 Rendam uncang bersama 250ml ke dalam air panas
🍵 Tunggu 3-5 minit hingga tea kembang
🍵 Setelah suam boleh terus minum
🍵 Minum pada waktu malam sebelum tidur

* Jika nak kan kelainan rasa, boleh ditambah madu atau lemon. PENAMBAHAN GULA, tak dibenarkan & tak diayorkan sama sekali *

➕RE-USE TEABAG are not recommended, sebabnya nutrient tea akan berkurang.

❗Sila pastikan anda minum 2-3 liter air kosong@suam sehari untuk mempercepatkan proses pembuangan toxic dalam badan & membantu menurunkan berat badan dengan cepat

🍎 Untuk kesan yg maksima perlulah mengamalkan diet yang seimbang
🍧 Kurangkan pengambilan minuman berais
🍭 Kurangkan pengambilan gula berlebihan
🏋🏼 Amalkan sedikit senaman/workout

RASA TEA ♨

🍃 Slimming Detox Tea- Rasa mcm teh biasa tapi tidak kelat atau pahit

🍂 Kaki Cantiq Tea- Rasa ribena dengan serai