21 Mac 2018

Hiking | Teknik Unggun Api Yang Betul

Berbagai jenis teknik unggun api, boleh praktikan didalam aktiviti rekreasi anda untuk memasak & sebagainya👇👇👇

Okay, sebelum buat unggung api pastikan anda fahami beberapa perkara dibawah terlebih dahulu :
1. Buat jika perlu sahaja
2. Buat dlm keadaan terkawal ( elak kawasan lain dari terbakar)
3.jl jika boleh buat dikawasan yg disediakan
4.Jangan membazir ( Kayu etc), padam API jika tak perlu, supaya Kayu boleh guna semula
5. Bersihkan Kawasan Selepas buat unggun
6. Jaga keselamatan sewaktu API marak ( Anak, barangan etc)
7. Buat sempadan antara unggun api. Dengan Kawasan lain contoh letak batu sekeliling unggun)
8. Jika boleh jgn buat atas akar-akar pokok yang jelas kelihatan ( pokok boleh mati@akar rosak)

#my_survival
#lusuh_adventure
https://mysurvival2u.blogspot.my/?m=1
www.lusuh.com.my  (online camping shop)





Sumber : Sam Lusuh

Take Note : Disebabkan beberapa hari lagi aku dan #mptvfamily akan melakukan aktiviti hiking + camping di Lata Kedondong maka untuk beberapa hari ini aku gigih mempersiapkan diri dengan serba sedikit ilmu alam. Antara yang sempat aku google termasuklah cara untuk membuat unggun api yang betul. Okay, disini aku kongsikan bersama korang ye. Semoga bermanfaat. 

Untuk korang yang berminat ikut serta trip ke Lata Kedondong yang akan diadakan pada 24 - 25 March 2018, bolehlah PM ai. Nanti ai akan ceritakan dengan lebih lanjut. Terima kasih.
Previous Post
Next Post

post written by:

Kurus dengan mudah dan sihat. 

Agent Sah Medina Desire. 

1 ulasan:

  1. Bagus tips macam ni. Tak semua orang hidupkan unggun api dengan betul. Main ikut dan je. Bahaya sangat.

    BalasPadam