02 Disember 2015

Cara check handphone | Telefon ori ke tidak

Assalamualaikum

Rata-rata diantara kita merupakan menggunakan handphone sekarang ni.. tapi korang tahu ke tidak handphone yang korang guna tu ori ke ciplak.. hohoooo handphone bukan main mahal lagi yerk.. mewah bergaya uoll.. oichhh mengalahkan ioll yang hanya menggunakan handphone hitam putih... ecececehhh tak adalah.. gurau je pun.. 

Okaylah, korang pernah dengar tak perkataan IMEI.. alaaa nmbor siri handphone korang tu.. pernah tak.. pernah ke idokkk.. penat aku tanya..  bagi aku.. sebelum nak beli telefon better kita check dulu telefon tu.. ori ke tidak..manalah tahu penjual tu cakap ori tapi sebenarnya handphone tu dari Azerbaijan.. guna 2 3 hari meletup.. hahaaa matilanakkkk.. so sebelum meletop.. jom baca dan praktik dulu .. Tip Membeli Handphone..


Untuk check secara online

1. Korang klik http://www.imei.info/



2. Nanti akan keluar image seperti diatas. Korang masukan Number IMEI dan tekan check.


3. Taraaaaaa. Akan keluar image seperti diatas. Segala detail berkenaan handphone anda. 

************************************
Untuk cara yang simple, jom ikut panduan dibawah.


1. Dail *#06#

2. Lepas tu akan keluar nombor IMEI [International Mobile Equipment Identity]  handphone korang


Contoh : 358472042445412

3. Semak nombor IMEI telefon anda di kedudukan 7 dan 8

Kedudukan ke 7 dan 8 ialah 04

4. Semak no kat bawah ni:

02 atau 20 dari China = Kualiti Rendah
08 atau 80 dari Germany = Kualiti Sederhana
01 atau 10 dari Finland = Terbaik
00 atau 03 atau 04 dari kilang asal = Sangat Terbaik
13 dari Azerbaijan = Sangat Kurang Kualiti dan Merbahaya!


Note: Kalu korang xde sebarang nombor diatas korang nye handphone ciplaknye.. :)

Previous Post
Next Post

post written by:

3 ulasan: