14 Oktober 2016

# Perkongsian bersama

Kenali introvert, extrovert dan ambivert


1. INTROVERT
- suka menyendiri
- tempat febret: rumah, library, kedai kopi, taman2
- banyak berfikir
- tak semua introvert adalah pemalu, antisosial
- ada masa utk berkawan dan ada juga masa utk bersendiri
- seringkali disalahanggap sebagai satu sikap negatif

2. EXTROVERT
- suka bergaul dan berkawan
- tak kisah menyendiri tapi lebih happy di tempat yg ramai orang
- banyak bercakap
- suka melakukan perkara tanpa berfikir dgn baik
- suka menyibuk hal orang lain
- berkeyakinan tinggi, peramah dan penuh kejutan

3. AMBIVERT
- mempunyai sikap introvert dan extrovert
- pandai menyesuaikan diri mengikut keadaan/tempat/suasana

Ikut text yg aku baca ni, boleh dikatakan setiap org adalah ambivert sebab mustahil katanya utk seseorang itu menjadi introvert saja atau extrovert je. Tp seseorang mungkin ada lebih ciri2 tertentu. Contoh; aku ni lebih kepada introvert berbanding extrovert. Korang lebih yg mana?






3 ulasan:

  1. masa nak p iv hari tu, study pasal ni.. ada la idea sikit pasal ni.. kalau tak, tak tau langsung

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...