19 Februari 2017

Kaki Kejang? Cara Cegah & Rawatan.
Penyebab kaki kram tidak selalu diketahui, namun umumnya disebabkan ataupun terkait dengan cedera ketika berolahraga, kehamilan, dehidrasi, kekurangan mineral tertentu, ataupun perubahan suhu dingin.

Anda mungkin mengalami kejang di kaki secara tiba-tiba menyebabkan kesakitan luar biasa pada bahagian betis biasanya berlaku semasa aktiviti bersukan. Kami ingin kongsikan informasi mengenai kram atau kejang semoga ramai mengetahui tentang punca-punca kejang, rawatan dan kaedah pencegahan.

Punca kram kaki:

– Aktiviti yang berlebihan kepada keletihan otot dan boleh bekerja lebih lama lagi
– Kekurangan kalsium dan magnesium
– Dehidrasi
– Kesan-kesan sampingan ubat-ubatan dan sebagainya.

Apa perlu dilakukan apabila serangan kram berlaku:

– Mencari tempat untuk duduk / bersandar
– Keluarkan kasut / Kasut
– Angkat kaki anda di atas riba sakit
– Jangan bengkok, kerana kedudukan lenturan boleh menekan kawasan otot
– Kadang kala apabila serangan berlaku kekejangan menyebabkan keadaan jari kaki menguncup, menggunakan tangan anda untuk perlahan-lahan menolak jari kaki menaik untuk membuka semula
– Apabila kekejangan telah reda, mengurut tapak kaki sehingga mengalir darah yang semula dengan lancar

Bagaimana untuk mengelakkan kekejangan:

– Melindungi keseimbangan cecair badan dengan meminum banyak air. ; Minum sekurang-kurangnya 6-8 gelas setiap hari, termasuk 1 gelas sebelum tidur juga tambahan minuman sebelum, semasa dan selepas senaman

– Pengambilan makanan yang kaya dengan kalsium, kalium dan magnesium. eg: 1-2 pisang sehari boleh membantu mencukup penggunaan kalium oleh tubuh badan kita.

– Apabila secara semula jadi sering kejang semasa tidur, jadi kita perlu lakukan gerakan ringan untuk otot sebelum tidur, elakkan tidur di otot betis yang akan menyebabkan tekanan pada saluran darah anda, cuba lakukan urutan ringan pada jari kaki dan betis anda sebelum tidur.

– Elakkan menggunakan kasut tumit tinggi, apabila terpaksa memakai kasut tumit tinggi untuk jangka masa yang panjang, kadang-kadang perlu buka kasut untuk memberikan keselesaan kepada jari kaki dan peluang untuk kaki berehat.

– Pilih kasut yang tidak terlalu ketat pada bahagian hujungnya, supaya kaki tidak terlalu tertekan semasa melangkah dan; menyebabkan kurang peredaran darah yang lancar

– Lakukan senaman jari kaki dengan menggerakkan jari kaki ketika berdiri dan duduk

– Selalu rendam kaki / jari kaki dalam air suam dan urut agar aliran darah lebih lancar.

– Boleh juga lakukan regangan selepas aktiviti berterusan yang terlalu lama. Sebagai contoh, selepas duduk lama di hadapan komputer selama 2 jam, berada di dalam pesawat udara atau kenderaan.

Mudah-mudahan tip di atas boleh membantu anda dan orang – orang di sekeliling anda, terima kasih, semoga bermanafaat. 

Previous Post
Next Post

post written by:

Kurus dengan mudah dan sihat. 

Agent Sah Medina Desire. 

1 ulasan:

  1. Halo semua, saya adalah Anyah dari Singapura. Saya hanya ingin lulus ini kepada semua orang yang sakit apa-apa jenis penyakit bahawa penyelesaian kepada semua penyakit adalah Dr Sagbo, saya telah sembuh oleh orang hebat ini Dr Sagbo Diba yang penyembuh hebat selepas saya telah melalui sakit. Saya tidak pernah tahu saya akan sembuh dari penyakit HIV ini dalam kehidupan saya kerana mereka mengatakan tiada ubat. saya penuh kegembiraan dan menggunakan medium ini untuk memberitahu anda semua untuk menghubungi lelaki ini untuk apa-apa jenis penyakit dan dia bersedia untuk membantu anda menyelesaikan masalah anda. Sekiranya anda berada di sana melalui mana-mana penyakit, sila hubungi beliau melalui alamat E-melnya: drsagbo6088@gmail.com saya menyimpan janji saya dengan berkongsi kesaksian ini, saya membuktikan semua yang mengatakan bahawa tiada penyembuhan yang salah menyebabkan saya baru sembuh ubat herba Dr Sagbo yang penyembuh hebat, matlamat saya adalah untuk terus berkongsi kesaksian tentang apa yang Tuhan gunakan untuk anda lakukan dalam hidup saya. anda boleh menghubungi dengan nombor ini dan whatsapp dia di +2347019642881.

    BalasPadam