Nor Ain Rusli
Nor Ain Rusli

Cara Buang Lemak Pada Peha Dengan Berkesan

Pasti ada diantara anda yang berhadapan dengan masalah peha besar kan? Badan langsing tetapi peha besar? Mesti malu nak pakai seluar jeans kerana peha macam gajah? Haaa jangan risau!

Jom kita tengok antara cara muda untuk mengecilkan peha anda. Tapi anda kena disiplin, barulah boleh miliki peha idaman anda.

1. MINUM AIR PUTIH
Air putih sangat diperlukan oleh tubuh bukan hanya untuk elakkan dehidrasi tetapi juga membantu membuang kotoran dan memproses pembakaran lemak.


2. MAKAN MAKANAN RENDAH KALORI
Elakkan makan fast food, makanan berminyak,tinggi gula dan tinggi lemak. Nak dapat kesan yang anda inginkan, kena DISIPLIN. Amalkan sayur-sayuran dan buah-buahan dan makanan kaya serat.


3. DAPATKAN TIDUR YANG CUKUP
Tidur dapat membakar lemak badan. Dalam keadaan tidur, lebih kurang 45-115 kalori akan terbakar. Tapi jangan makan sebelum tidur kerana ia jadi punca peha anda besar.


4. JANGAN STRES
Lemak yang terkumpul di paha sukar dihapuskan walaupun dah bersukan. Tekanan akan menghalang pembakaran lemak tubuh, terutama di bahagian peha.

5. JANGAN KERJA BERLEBIHAN
Kerja berlebihan hingga stres dan lupa waktu rehat tidak bagus untuk kesihatan. Ini kerana ia meningkatkan berat badan sehingga sukar untuk mengecilkan peha.

6. LAKUKAN GERAKAN UNTUK KECILKAN PEHA
Perlu tahu gerakan atau senaman apa yang sesuai untuk kecilkan peha. Berlari, naik tangga, squat, skipping dan berbasikal sangat membantu membakar lemak di paha.3 ulasan