05 Ogos 2015

Nikah Gantung adalah couple yang halal

Apa makna 'Nikah Gantung' ni?

→ Dlm bahasa Arab dipanggil 'Nikah Khitbah'. Ia adalah pernikahan sperti yg lain, cuma selepas akad nikah, pasangan b'kenaan tidak boleh tinggal sebumbung, dan suami tidak wajib bagi nafkah zahir batin. Ertinya, isterinya itu masih dibawah tanggungan ayah sehinggalah keluarga pihak keluarga perempuan m'hantar anak perempuannya itu ke rumah keluarga lelaki itu.

Apa istimewanya 'Nikah Gantung' ni?

→ HALAL pasangan ini keluar bersama, b'pegangan tangan, b'pelukkan, b'cium², dan sbgnya kerana mereka adalah Suami Isteri. Sekiranya mengandung sekalipun, anak itu adalah anak yg sah. Bak kata budak² skrg, couple yg halal.

Kalau pegang² tangan, x timbul fitnah ke?

→ 'Nikah Gantung' ni bukan nikah yg perlu disembunyikan, tetapi kita perlu hebohkan pada umum bahawa kita telah berkahwin. Jadi tidak timbul isu fitnah m'lainkan org tu jenis kaki fitnah.

Siapa yg sesuai utk 'Nikah Gantung' ni?

→ 'NIKAH GANTUNG' amat sesuai bagi mereka yg masih belum b'kemampuan dlm kewangan, masih belajar, masih belum m'dapat kerja, atau masih di dlm universiti.



Take Note : Daripada korang duduk berdating tak tentu hala, bergayut siang malam, massage 25 jam, lagi baik korang 'Nikah Gantung' dulu. Semuanya akan bertukar halal & pahala. Massage-massage dengan suami/isteri dapat pahala, pegang tangan pun dapat pahala. See? Seronokkan 'Nikah gantung' ni?

Islam itu Indah sebenarnya, cuma kita yang menyukarkan semuanya.

Previous Post
Next Post

post written by:

10 ulasan:

  1. SINGGAH MALAM SINI, BAGUS ENTRY NI :)
    BTW, NAKA JAK NI..HEHE..
    JOM DAFTAR ! SIMPLEHIJAB AFFILATE SYSTEM - CARA MUDAH BUAT DUIT ^_^

    http://syiralokman.blogspot.com/2015/08/jom-daftar-program-affilate-simplehijab.html

    BalasPadam
  2. betuk tu, Islam itu mudah je :)

    BalasPadam
  3. tapi kan.. masyarakat sekeliling slanyta memandang serong pd nikah gantung ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huuuu.. peduli kan pandangan org. Yang penting kita tahu mana salah dan betulnya. Mana halal dan haramnya.

      Padam
  4. Mase zaman belajar dulu, saya ade seorang housemate yang nikah gantung. Best je tgok die org, tak payah pikir dosa sbb mereka dah halal....

    http://alongwawaerna.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuuu.. tahu tak pe..
      Tapi dalam best pun tanggungjawab tetap tanggungjawabkan.

      Padam
  5. Tapi org kita salah gunakan istilah nikah gantung nie..huhuhuhu..siap ada pantang larang lak..walhal da halal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahu tak pe...
      lebih pentingkan adat, padahal dah sah kowt.

      Padam