Nor Ain Rusli
Nor Ain Rusli

Tazkirah pagi isnin | Beriman dan beramal soleh


WAJIB KITA BERTAUBAT + BERHIJRAH + BERJI HAD + BERSATU DENGAN ALIM ULAMAK DEMI ISLAM + IMAN + TAKWA + UKHWAHN + KEREDHAAN ALLAH.

CONTOH ORANG SOLEH (ALIM ULAMAK)...

Lihat maksud firman Allah surah ali Imraan ayat: 113 – 117,

Ahli-ahli Kitab (ALIM ULAMAK) itu tidaklah sama. Di antaranya ada golongan yang (BERIMAN DAN BERAMAL SOLEH) tetap (berpegang kepada agama Allah yang benar) mereka membaca ayat-ayat Allah (Al-Quran) pada waktu malam, semasa mereka sujud (mengerjakan sembahyang).
(A-li'Imraan 3:113)

SIFAT ULAMAK (ORANG SOLEH):-

1. Beriman,

2. Berdakwah mengajak masyarakat melakukan amalan yang baik (islam = halal),

3. Berdahwah mengajak masyarakat meninggalkan amalan yang jahat (maksiat + berdosa = haram).

4. Alim ulamak itu sifatnya ialah mereka sendiri bersegera melakukan kebaikan dan meninggalkan perkara mungkar (haram + syubahah).

Lihat maksud firman Allah surah ali Imraan ayat: 114,

Mereka beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), dan mereka pula segera segera pada mengerjakan berbagai-bagai kebajikan. Mereka (yang demikian sifatnya), adalah dari orang-orang yang soleh.
(A-li'Imraan 3:114)

Dan apa sahaja kebajikan yang mereka kerjakan, maka mereka tidak sekali-kali akan diingkari (atau disekat dari mendapat pahalanya). Dan (ingatlah), Allah sentiasa mengetahui akan keadaan orang-orang yang bertaqwa.
(A-li'Imraan 3:115)

AMARAN ALLAH!!!...

***Sesiapa yang ingkar dari mengikut orang-orang soleh mereka itulah ahli neraka.

Lihat maksud firman Allah surah ali Imraan ayat: 116,

Sesungguhnya orang-orang yang kafir, harta benda mereka dan anak-anak mereka, tidak sekali-kali akan dapat menyelamatkan mereka dari (azab) Allah sedikitpun, dan mereka itu ialah ahli neraka; mereka kekal di dalamnya.
(A-li'Imraan 3:116)

***Segala amalan kebaikan yang dilakukannya (KAUM KAFIR DAN MUNAFIK) tidak mendatangkan kebaikan malah akan menimbulkan fitnah yang besar kepada umat manusia.

Lihat maksud firman Allah surah ali Imraan ayat: 117,

Bandingan apa yang mereka belanjakan dalam kehidupan dunia ini (sekalipun untuk amal-amal yang baik), samalah seperti angin yang membawa udara yang amat sejuk, yang menimpa tanaman kaum yang menganiaya diri mereka sendiri, lalu membinasakannya; dan (ingatlah), Allah tidak menganiaya mereka, tetapi merekalah yang menganiaya diri sendiri.
(A-li'Imraan 3:117)DAMPINGILAH AL QUR’AN + SUNNAH RASULULLAH SAW + ALIM ULAMAK NESCAYA ANDA SELAMAT DI DUNIA DAN SELAMAT DI AKHIRAT.


SURAH YAA SIIN AYAT: 21,

"Turutlah orang-orang yang tidak meminta kapada kamu sesuatu balasan, sedang mereka adalah orang-orang mandapat hidayah petunjuk".
(Yaa Siin 36:21)Take Note : Tazkirah diatas telah dihantar oleh salah seorang saudara mara Ms. Kejupenyet dalam group ws family buat tatapan dan renungan kami bersama. Ms. Kejupenyet terpanggil untuk catatkannya kembali disini sebagai perisian kita bersama. Semoga ada ilmu yang bermanfaat yang dapat kita pelajari bersama-sama.

Masih berusaha untuk ke arah yang lebih baik dan mencari keredhaan dariNya.

6 ulasan

 1. Tq ms keju tazkirah pagi ni.. Semoga Allah tetapkan iman dihati kita..

  BalasPadam
 2. best..ilmu berrmanfaat..moga kita sentiasa mengingati Allah senang atau susah..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Aamin.
   Semoga kita sentiasa mengingatiNya seperti mana Dia tidak pernah lupakan kita

   Padam
 3. Balasan
  1. Terima kasih jugak kak Sha..
   Semoga ilmu yang di sharekan tu bermanfaat untuk kita semua..

   Padam