09 Ogos 2015


Ini merupakan projek waring pertama yang kami lakukan setelah 9 bulan praktikal.
Huhuuuu pendawaian fasa tunggal menggunakan kondiut pvc. Agak sedikit kekok
disebabkan dah lama tak masuk bay. Tapi apapun alhamdulillah, projek kami menjadi.
Lampu, kipas dan seangkatan dengannya berfungsi dengan baik. Terbaikk!

Sempat kami merakam kenangan ketika di bangkel aircond.
Huhuu untuk 3 bulan terakhir sebelum kami menampatkan latihan,
kami diarahkan supaya belajar serba sedikit berkenaan aircond. 

Sempat kami posing sebelum bersiap untuk ambil gambar ukuran pasport.
Gambar tu untuk diletakkan dalam sijil Wireman nanti. 


Cakkk! Hahaaa inilah sebahagian dari bebudak kelas aku.
Macam-macam gaya, macam-macam ragam yang ada. 

Free posing. Hahaa siapa cakap lelaki tak suka selfie? Siapa kata lelaki
tak suka bergambar? Tuh dia buktinya. Pantang nampak camera, mesti semua
sibuk nak tumpang sekaki. Apapun be happy


Final projek. Waktu ni, orang dari ST (Suruhanjaya Tenaga) sedang melakukan 'oral'
pada salah seorang budak kelas aku.  Waktu peperiksaan amali ni, hanya Allah yang
tahu apa yang kami rasakan. Takut, bimbang, risau, cuakkk, semua ada.
Dalam hati tak putus-putus berdoa semoga semua projek kami berfungsi dengan baik.
Semoga kami semua dapat lulus dengan cemerlang dan tamatkan latihan dengan jayanya.

Berakhir sudah peperiksaan amali. Cakkk ! Sempat possing dengan pemeriksa dari ST.
Huhuuu dia mungkin serius ketika peperiksaan sedang dijalankan tapi diluar waktu
peperiksaan dia sangat sporting. Alhamdulillah, kami semua lulus exam amali.

Tuh dia! Exam teori pulak sedang dijalankan. Huhuu semua tengah tumpu pada soalan
yang agak memeningkan kepala. Lecture kat depan duk ambil gambar kami tapi kami dono kan aje.
Punyalah takut tak cukup masa untuk jawab exam kan.
Yahoooo ~ exam dah habis ! Merdeka! hahaaa kami kaki selpie.
Satu kelas, satu kepala, giler bergambar,.

Tuh dia, bergambar lagi. 

Hari terakhir kami di ABMT (Akademik Binaan malaysia Wilayah Timur).
Tak sangka setelah dua tahun membanting tenaga, akhirnya kami dapat menamatkan
latihan dengan jayanya. Happy sebab dah habis belajar, tapi sedih sebab dah nak berpisah
dengan kawan-kawan. lepas ni dah susah nak jumpa, nak bergambar dan lepak sama-sama.

Merakam kenangan terahir bersama student Wireman batck 12/13.
Sedih weh, lepas ni semua dah bawak hala tuju masing-masing.
Berakhir sudah perjalanan kami selama dua tahun di ABMT.
Alhamdulillah, semua lulus dengan berjaya. 

Muka happy ! Yahooo dah tamat latihan. Tak sangka, akhirnya berjaya jugak
tamatkan latihan dengan jayanya. Sepanjang dua tahun di ABMT, macam-macam perkara
yang berlaku. Perjalanan sedikit sukar terpaksa aku lalui lantaran hanya aku seorang sahaja pelajar perempuan.
Suka duka, pahit, bahagia, susah, penat, jerihnya hanya aku yang alami. hanya aku yang rasai dan
hanya aku yang fahami. Pernah satu ketika aku nak menyerah, tapi alhamdulillah, aku masih mampu bertahan
dengan sokongan family, lecture dan rakan-rakan seperjuangan.
Akhirnya, aku berjaya memegang segulung sijil Wireman PW2 kompetent dan endorson.
So lepas ni, sesiapa yang nak waring rumah, bolehlah contact aku ye. Hahaaa!


Take Note : Aku merupakan bekas pelajar ABMWT (Akademik Binaan malaysia Wilayah Timur) dalam jurusan Wireman (PW2) pada awal feb 2012 sehingga feb 2014. Perjalanan hidup aku di ABMT bukanlah sesenang yang orang lain sangkakan. Pelajar kelas aku seramai 30 orang pada awal kemasukan tapi hanya 24 orang sahaja yang berjaya bertahan sehingga akhirnya. Jurusan yang aku ambil ni sebenarnya sedikit lasak. Kata orang, cous nie lebih sesuai untuk kaum lelaki. Ye ke? Entah! Aku pun tak pasti. Tapi dah minat aku ke arah elektrik, so aku teruskan lah melangkah dalam bidang ni. Proses pembelajaran aku, setahun aku belajar di ABMT, 9 bulan aku praktikal dan masuk balik ke ABMT selama 3 bulan untuk final exam dengan ST (Suruhanjaya Tenaga).

Bagi aku tiga bulan terakhir di ABMT merupakan satu azab. Habhaa ! Waktu ni lecture sangat bertegas dengan kami. tiga bulan terakhir ni, denda bagaikan perkara biasa bagi aku dan rakan-rakan. Pantang salah sikit terus denda. Pantang silap sikit terus denda. Bila ditanya tapi tak dapat dijawab maka terus denda. Ye, denda! Disebabkan denda yang sering kami kami terkena itulah, maka akhirnya kami mampu lakukan setiap apa yang lecture suruh dengan baik. Disebab denda itu jugalah, kami mampu mengadap pemeriksa untuk ujian amali, oral dan teori dengan confident. Alhamdulilla, disebabkan denda itu juga, akhirnya kami mampu menamatkan latihan dengan jayanya. Kami mampu menggengam sijil wireman PW2 dengan bangganya!

Hurmmmm.. rindu zaman study Wireman (PW2) dulu.
Aku sekarang dah sambung Chargeman (A1).
Previous Post
Next Post

post written by:

6 ulasan:

  1. best masa persekolahan, tapi kini segalanya tinggal kenangan...

    http://jmbelog.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. jln sini...

    http://macammacamproduk.blogspot.com

    BalasPadam
  3. Wah..dasyat..semoga sentiasa terus bersemangat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aamin. Semoga semangat terus membara

      Padam