12 Jun 2016

PETUA CANTIK CEPAT DAN MUDAH SEPANJANG HAYAT DENGAN BAHAN MASAKAN


Tengah duduk skroll skroll facebook. Nampak satu petua yang menarik hati. Step by step yang mudah. Macam menjimatkan kos. Bahan yang digunakan hanyalah asas- asas yang kita guna dalam masakan. Okay nanti nak try buat. Tapi sebelum tu, hakak kongsi dekat sini dulu ya. Takut nanti, waktu nak buat tu lupa plak cara-caranya. Hehee pada yang cuba buat pun boleh.

PETUA CANTIK CEPAT DAN MUDAH SEPANJANG HAYAT Dengan bahan masakan  (buat skincare sendiri di rumah)

** Jerawat Hilang
** Jeragat Hilang
** Melembabkan Kulit
** White/Blackhead Hilang

Bahan yang digunakan


Kunyit hidup

buah tomato

barli
sodium bikarbonate

Step by step

1. Goreng biji barli n sodium bikar tnp mnyk dgn api yg slow.
2. Masuk dlm blender kering n blend smp jd serbuk.
Then smpn dlm bekas kedap udara. Tahan berbulan tak basi..
5. Bila nak guna amek sikit campur dgn air.
Pada anda yg punya masalah whitehead blackhead
boleh laa cmpur sikit lg sodium time nak bancuh tu okayy..
6. Kunyit buang kulit dulu ye and then hiris sikit sblm tonyoh muka.
Pada yg ada mslh jerawat/jeragat sila sental tmpt bermasalah tu lelama sikit yekk
Kunyit ni antiseptik n antikuman..
so kuman2 bakteria yg dh lama bertapa berkerumun kat muka tu akan mati

7. Hiris tomato menjadi kepingan.
Then sental pada muka. Sental sampai lunyai pun boleh.
Sental sental sampai rasa puas hati.
Tomato ni agen pemutih..so mmg parut2 boleh ilang..
pada yg ada mslh kulit kering kusam bolehlah tonyoh sepuas hati

8. Ni part last....serbuk barli yg dh bancuh dgn sodium tu buat lah skrub yekk..tenyeh2 puas hati !
and then terus tepek buat mask satu muka..
barli ni gunanya sbg lembabkan kulit selaen mbantu putihkan kulit..
biar kering jeee tau baru basuh and lap..boleh ulang semua step ni stiap hari..
Pastikah 4 bahan ni ada untuk sesi skincare anda ye.
Jimat bajet, jimat masa dan kulit bebas daripada bahan kimia.
Cubalah petua orang dahulu kala.
Tak cuba tak tahu lagu mana hasilnya.

Take note : Tak sabar nak balik kampung. Nak cuba petua ni. 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan