27 Jun 2016

Suka gigit kuku? Tandanya..




"Buruknya perangai suka gigit kuku."
"Macam budak2, dah la tak bersih."

Mungkin itu lah apa yg orang lain fikirkan bila ternampak sesiapa menggigit kuku.

Tapi tau tak korang, kajian dari University of Montreal, Kanada mendapati orang yang suka gigit kuku ni sebenarnya adalah seorang perfectionist! Maknanya, dia pentingkan kesempurnaan. Kajian tu jugak mengaitkan sifat ini dgn orang yg mempunyai tabiat bermain rambut dan mengopek kulit.

Menurut pakar psikologi, Kieron O'Connor, mereka ni gigit kuku tanpa sedar. Ia bertujuan utk mengurangkan rasa berdebar, bosan, mahu alih perhatian.


Hahah ni memang tabiat hakak dari kecik lagi, memang tak boleh stop. Sape lagi perangai macam gini, suka gigit kuku kat sini angkat tangan!

1 ulasan: