Nor Ain Rusli
Nor Ain Rusli

Apa Itu Aib

Ape itu AIB?

"AIB"

Aib ialah dosa dan keburukan yang ada dalam diri kita, ada dalam setiap manusia. Semua orang punya aib tapi tak semua aib kita dikongsi dengan orang ramai kan? Sebab hanya Allah yang mengetahui aib kita dan menyembunyikannya. Baiknya Allah kerana berapa banyak aib yang kita ada tapi Allah tetap Maha Penyayang, tetap buka pintu taubat. 

Baik, ini kisahnya. Pada zaman Nabi Musa berlaku kemarau yang panjang. Nabi Musa bersama 70 ribu umatnya melakukan solat istisqa' iaitu solat memohon agar Allah menurunkan hujan. Tapi hujan tetap tidak turun. Seperti yang kita ketahui Nabi Musa digelar dengan Kalimullah kerana boleh berbicara langsung dengan Allah.

Nabi Musa berkata pada Allah. "Ya Rabb, Kau selalu memperkenankan doaku."
Lalu Allah menjawab, "Antara kalian itu terdapat seseorang yang bermaksiat selama 40 tahun dan tidak pernah bertaubat."

Sejurus itu bertanya Nabi Musa kepada umatnya. "Siapa antara kalian yang bermaksiat selama 40 tahun dan tak pernah bertaubat. Diminta meninggalkan tempat ini kerana hujan tidak turun kerana orang ini."

Orang tersebut berasa bersalah kerana menjadi sebab hujan tidak turun. Maka berbicara dihatinya jika dia bangun meninggalkan tempat itu maka terbukalah di depan khalayak akan aib dirinya yang tersorok selama 40 tahun. Lalu dia pun memohon agar Allah ampunkan dosanya dan menyesal di atas dosa dosanya itu.

Tak lama selepas itu hujan pun turun. Nabi Musa kehairanan. Tak ada yang mengaku berbuat dosa 40 tahun dan tiada yang meninggalkan tempat ini tapi Allah turunkan hujan.

Lalu Nabi Musa bertanya kepada Allah, "Mengapa Kau turunkan hujan wahai Allah?"
Lalu Allah jawab kerana orang tersebut telah bertaubat.

Nabi Musa bertanya lagi, bolehkah aku ingin tahu siapakah orangnya?
Allah jawab, "Selama 40 tahun Aku tidak pernah membuka AIBnya, adakah Aku akan membuka aibnya setelah dia bertaubat kepada Aku?"

Allah sangat menjaga aib kita. Jadi marilah kita menjaga aib sendiri dan tidak membuka aib orang lain di sekitar kita. Kalau kita jaga aib orang insyaAllah Allah akan jaga aib kita.
Wallahualam.

Sumber : Solusi

Take Note : Jangan sesekali kita membuka aib kita kepada orang lain dan sesekali kita membuka aib orang lain. Simpanlah aib tersebut.

2 ulasan

  1. erm... baru paham juga pasal aib ni... terima kasih sis...

    BalasPadam
  2. Terkesan betul dengan kisah ni. Baiknya Allah menjaga segala aib kita :')

    BalasPadam