Nor Ain Rusli
Nor Ain Rusli

Panduan Penyediaan Hidangan Sihat Di Hari Raya


1. Kurangkan gula, minyak dan lemak dalam penyediaan biskut dan kek. Gunakan 1/2 atau 3/4 daripada kuantiti gula yang biasa digunakan semasa menggunakan biskut dan kek.

2. Gunakan daging yang telah dibuang lemak atau ayam yang telah dibuang kulit

3. Kurangkan menyedia makanan yang bersantan, berminyak dan bergoreng

4. Gantikan penggunaan santan dengan susu rendah lemak dalam penyediaan lemang atau kuah lontong

5. Potong ayam atau daging dalam saiz yang kecil

6. Gunakan ramuan yang tinggi serat untuk membuat kek dan kuih raya seperti tepung bijirin penuh, oat dan buah prun.

7. Kurangkan penggunaan pewarna tiruan dalam penggunaan kuih muih, kek dan puding.

Take Note : Okay, sekarang sudah tahu Panduan Penyediaan Hidangan Sihat Di Hari Raya, kan. Jadi lepas ni bolehlah amalkan menu yang sihat. 

Tiada ulasan