BAHAN TUMIS
- 5 Ulas Bawang Putih...Di Cincang
- 4 Kuntum Bunga Lawang
- 1 Btg Kulit Kayu Manis
- 2 Tangkai Daun Kari
- 1 Helai Daun Pandan
- Suku Cawan Minyak Masak
- Bahan Blend
- 4 Biji Bawang Besar
- 5 Ulas Bawang Putih
- 1 Ketul Halia
- 4 Btg Serai
- 10 Biji Buah Keras
- 50 Gm Ikan Bilis
- Bahan A
- 3 Pek Kecil Rempah Kari Ikan
Bahan B
- 2 Ketul Ubi Keledek (Di Potog Kecil Dan Di Rebus Hingga Empuk Dan Di Blend)
BAHAN C
- 1/2 Kg Santan Pekat
- Garam
- Gula
- Serbuk Perasa
BAHAN D
- Fish Cake
- Fish Ball
- Isi Kerang Atau Ayam
- Tauhu Kering...( Tau Pok)
- Bahan Untuk Di Celur
- Mee Kuning
- Kacang Panjang
- Kucai
- Taugeh
BAHAN HIASAN
- Daun Sup Dan Bawang (Di Potong)
- Bawang Goreng
- Cili Merah (Di Potong Nipis)
- Telur Rebus
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga bawang kekuningan.
- Masukkan bahan blend dan gaul hingga sebati dan mendidih.
- Masukkan bahan A dan gaul hingga sebati. Apabila nampak pecah minyak sikit sahaja, masukkan air untuk kuah dalam 3 mangkuk air biasa dan biar hingga mendidih.
- Setelah mendidih masukkan bahan B & C & D gaul hingga mendidih. Setelah mendidih, tutupkan api. Siap,
- Letakkan mee kuning ke dalam mangkuk serta bahan celur yg lain dan taburkan bahan hiasan dan tuangkan kuah. Boleh di hidangkan. Siap.
- selamat mencuba...ye
Sumber resepi : Cheff Is
Take Note: Hari ni menu berbuka puasa kami, mee kari sedap. Fuhhh, makan bertambah dua kali. Alhamdulillah, menjadi resepi diatas. Thanks pada Cheff Is yang berkongi resepi mee kari ni. Okay, next time boleh buat lagi. Korang pun cubalah buat. Sedap!
thanks share resepi.. boleh buat time raya nanti.. hehe :)
BalasPadamSedapnyaa
BalasPadam