17 Jun 2017

Tips Bisnes Online



Memandangkan Bisnes Online dah jadi fenomena sekarang ni, aku nak share 7 tips yang berguna untuk korang yang berniaga online.

1. Plan Awal Sebelum Tido

Bukan orang yang keje makan gaji je kena ada Diari tawww. Kita Surirumah Profesional ni pun kena ada Diari. Plan sesiap sebelum tido apa nak buat esoknya. Kalau tak sempat catit kat Diari pun, tampal je nota kat peti ais.

Biasanya orang yang plan kerja sebelum tido, esoknya dia akan automatik bangun awal. Takde alarm clock pun takkan terbabas punyalah. Sebab masa dia tido tu, otak dia dah set sesiap nak bangun pukul berapa, nak buat apa semua.

Apa benda yang nak di plan tu?

➨ Masa nak post status menjual kat mana-mana media sosial buat dalam 8-9 pagi. Time tu otak fresh lagi, nak post pun banyak idea.

➨ Masa untuk follow up customer paling bagus 10 pagi hingga 12 tengahari. Untung-untung lunch hour nanti diorang singgah bank in.

➨ Sebelum ambik anak balik sekolah, make sure Poslaju dulu barang yang customer order. Kalau yang jadi dropship tu lagilah senang, ambik order je. Stokis yang tolong poskan.

2. Buat Jadual Kerja

Bab gosok baju, tak payah buat hari-hari. Selain dari buang karen, penat pun ye jugak. Hujung minggu, gosok je sekali harung untuk seminggu. Baju sekolah anak, baju kerja Mr.Bos, sekali jalan je. Yang kita ni, cari baju jenis tak payah gosok jelah kan, jimat masa!

Masak pun sama. Plan sesiap Isnin sampai Jumaat tu nak masak apa. Bahan nak masak tu sedia sesiap letak dalam peti ais. Time nak masak kang campak je dalam kuali, 5 minit setel!

3. Multitasking

Skill ni paling penting. Nak jadi Surirumah Profesional, kena pakar buat 7 kerja dalam 1 masa. Contohnya sambil masak, sempat lagi nak kemas dapur sekali. Dah tu pulak boleh je nak tekan button washing machine tu. Yang penting untuk kita surirumah ni, tengah menyusu pun boleh close sale! Ingat tau, customer suka kita jawab PM dengan segera. Tak suka delay-delay.

4. Anak Pembawa Rezeki

Haa, betul tu. Pembawa rezeki. So, jaga betol anak-anak bagi perhatian kat dia walaupun sibuk layan PM. Makan on time, kenyangkan dia. Budak ni senang je, cukup makan cukup tido, setellah. Ibu pun senang nak buat kerja nanti.

5. Terer Bodek Mr.Bos

Eh, janganlah gelak. Benda ni lagilah kita kena expert tau. Kalau si dia tak tolong, tertonggeng jugak nak buat keje rumah sorang-sorang. Dengan nak layan karenah customer lagi. Belah malam boleh suruh Mr.Bos main dengan anak-anak, then listkan tugas sampingan kat si dia. Contoh basuh kain, isi air dalam botol, kemas tampat tidur atau sapu kat luar rumah.

Packing dan hantar ke Poslaju pun boleh mintak tolong Mr.Bos buatkan. Dia dah tolong, jangan lupa puji dia hensem! Esok mesti dia tolong lagi, hihi..😊

6. Join Team yang Offer Coaching dan Support.

Untuk kita mak-mak moden yang dok rumah ni, agak payah sikit nak attend kelas. Cari bisnes yang offer coaching online. Sekarang kan dah boleh belajar LIVE kat Facebook je. So lepas layan Drama Pukul Tujuh tu, layan la LIVE coaching plak! Sambil menyusu anak pun boleh belajar tawww..

Kalau kat group whatsapp tu, selalulah tanya soalan kat leader, bukan jadi silent reader. Geng-geng bisnes online ni dah ramai, boleh tukar-tukar idea.

7. Reward Diri Sendiri

Dah kebas jari layan PM, sesekali reward la diri sendiri. Barulah lagi semangat nak buat bisnes. Bab ni make sure jangan terover sangat. 20% dari untung, belilah apa nak beli. Suka lettewww..

Haa, 7 tips ni kalau buat betul-betul pun dah boleh teratur dah hidup. Anak tak terabai, kerja rumah siap, Mr.Bos pun sayang. Nanti dah kaya sket, boleh la berangan kilat kuku atas sofa! Hihi..😅

Sumber : Hartini
Previous Post
Next Post

post written by:

Kurus dengan mudah dan sihat. 

Agent Sah Medina Desire. 

2 ulasan:

  1. thanks sharing. akan datang bole try tips ni :)

    BalasPadam
  2. tips yang sangat berguna :D

    http://www.syahirahvaliant.com/2017/06/pencarian-sponsor-giveaway-nurul-friends.html

    BalasPadam